Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Search
Jonny Clayton

Voorbeschouwing PDC WK 2022: Dag 10 Avondsessie

Vanavond staan er slechts twee partijen op het programma, na het terugtrekken van Vincent van der Voort. Titelkandidaten Gerwyn Price en Jonny Clayton komen wel in actie. Lees er alles over in de voorbeschouwing.

Gerwyn Price vs Kim Huybrechts

In de tweede partij van de avond komt de regerend wereldkampioen in actie, Gerwyn Price. Hij neemt het op tegen Kim Huybrechts. Price kende een moeizame start in zijn eerste partij tegen Ritchie Edhouse. Na een 1-0 achterstand in sets won Price uiteindelijk de laatste drie sets voor een 3-1 overwinning. Edhouse had de kans om 2-0 voor te komen, maar in de beslissende leg van de tweede set gooide de Welshmen een erg knappe 12-darter. Uiteindelijk noteerde ‘The Iceman’ wel gewoon een gemiddelde van 101,28! Price is over het gehele jaar gezien de speler die het meest constant heeft gespeeld, samen met Jonny Clayton. Price schreef 5 toernooien op zijn naam in 2021. Naast twee Euro Tours titels en twee titels op de vloer was Price ook succesvol op de Grand Slam of Darts. Daarnaast was er nog een finaleplek op de World Grand Prix en halve finales bij The Masters, UK Open en World Cup of Darts. 

Hij neemt het op tegen de enige overgebleven Belg op het WK, Kim Huybrechts. Huybrechts is langzaam bezig om weer terug de oude Huybrechts te worden. Voor het eerst sinds het WK van 2019 behoort hij weer tot de top 32 van de wereld, waardoor hij in ronde twee hoefde in te stromen. Met het halen van drie kwartfinales en één halve finale deed hij het op de vloer prima, op de Euro Tour liet hij qua spel ook zien dat hij klaar is voor het echte werk. In de eerste partij op het WK ging het nog wat stroef voor Huybrechts, dit kwam ook mede door een slechte voorbereiding. Huybrechts wou met de auto via Frankrijk naar Londen reizigen, maar werd bij de Franse douane tegengehouden. Hierdoor moest hij dus snel nog een ticket boeken en via het vliegtuig naar Londen komen. Dat was niet alles, want zijn bagage was bij aankomst zoek met daarin zijn pijlen. Uiteindelijk heeft zijn sponsor Bull’s nog de pijlen weten te regelen via één van de Engelse dartshops. Huybrechts won uiteindelijk met 3-1 in sets van Beaton, waarin enorm veel dubbels werden gemist. Huybrechts eindigde uiteindelijk op een dubbelpercentage van slechts 21,7%. Dit zal veel beter moeten tegen de regerend wereldkampioen. Scorend was het nog niet eens zo slecht bij ‘The Hurricane’. Het publiek zal hij voor hem hebben en zal een groot voordeel zijn voor hem. Darts Actueel verwacht dat de Belg goed uit de startblokken gaat en in de buurt kan blijven van Price. Uiteindelijk zal Price zijn topniveau vinden in de latere stadium van de partij en zal daarom met 4-2 gaan winnen.

Jonny Clayton vs Gabriel Clemens

De avond wordt afgerond met de Premier League kampioen, Jonny Clayton, tegen Gabriel Clemens. Clayton is de man met de meeste TV-titels van 2021. Clayton won naast de Premier League ook nog The Masters, de World Grand Prix en de World Series of Darts Finals. Op de andere TV-toernooien deed Clayton het ook erg goed; UK Open (laatste 16, 3-10 tegen Krzysztof Ratajski), World Matchplay (laatste 16, 3-11 tegen Gerwyn Price), Grand Slam of Darts (kwartfinales, 12-16 tegen Gerwyn Price) en de Players Championship Finals (halve finales, 6-11 tegen Peter Wright). Op de vloer was ‘The Ferret’ ook succesvol. Hij won in de eerste drie maanden van 2021 twee titels; Players Championship 4 en 7. Daarnaast verloor hij ook nog drie finales. Joe Cullen, Callan Rydz en Peter Wright versloegen hem. In de eerste wedstrijd van het WK kende Clayton toch erg veel moeite met de jonge Ier, Keane Barry. Barry kwam zelfs 2-1 voor in sets, maar daarna ging de turbo aan bij de Welshmen en won hij de laatste twee sets met een gemiddelde van 110+!

Hij mag het gaan opnemen tegen Gabriel Clemens. Clemens had een jaar met ups en downs. Met een kwartfinale en halve finale in de eerste vier toernooien op de vloer startte hij sterk, waarna hij ook nog de laatste 16 op de UK Open haalde. Nog twee halve finales volgden, maar hierna was het lange tijd een stuk minder voor ´The German Giant´. Richting het einde van het jaar kwam zijn sterke niveau weer terug: een finale op de vloer werd opgevolgd met kwalificatie voor de Grand Slam of Darts. De groep overleven deed hij echter niet: Fallon Sherrock schakelde hem uit. Op de Players Championship Finals haalde hij daarna de laatste 32. Clemens begon stroef aan het WK, ondanks een 3-0 overwinning op Lewis Williams. Clemens noteerde slechts een gemiddelde van 86,29. Zijn dubbels zagen er wel goed uit, hij gooide 9 van de 16 pogingen op een dubbel raak. Dit zal hij zeker moeten meenemen naar de derde ronde. Scorend moet er nog wel een schepje bovenop. De heren troffen elkaar zeven keer eerder, Clemens won nog nooit van ‘The Ferret’. Ook vanavond zal er een wonder moeten gebeuren als de Duitser voor de eerste keer wil winnen. Darts Actueel voorspelt een 4-1 overwinning voor Clayton, hij speelt nog steeds indrukwekkend goed en er zijn maar weinig spelers die hem in deze vorm kunnen verslaan.

Image courtesy of FOTO: Lawrence Lustig (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *