Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Michael van Gerwen

Voorbeschouwing PDC WK 2022: Dag 11 Avondsessie

De avondsessies van dag 11 belooft een prachtige sessie te worden. Onder andere Rob Cross en Peter Wright komen in actie, terwijl Michael van Gerwen de avond afsluit.

Rob Cross vs Daryl Gurney

De avond start met een duel tussen Rob Cross en Daryl Gurney. Cross is bezig aan een sterke comeback dit jaar. ´Voltage´ was langzaam aan het afglijden op de wereldranglijst, totdat hij uit het niets het EK won. Vanaf dit moment lijkt alles mee te zitten voor de Engelsman. Op Players Championship 26 won hij zijn eerst vloertitel sinds 2018, terwijl hij op de Grand Slam of Darts de kwartfinale haalde. Op de Players Championship Finals ging hij onderuit tegen Ryan Searle bij de laatste 16. Toch lijkt Cross qua spel en gemiddeldes alweer op de oude Cross die ooit het WK won. Als outsider begint hij aan dit toernooi, maar hij weet hoe het is om te winnen in Ally Pally. Dit liet hij in zijn eerste wedstrijd tegen Raymond van Barneveld ook zien. Cross kwam 1-0 achter, maar gaf Van Barneveld daarna weinig kansen meer.

Daryl Gurney heeft een minder jaar achter de rug. Vorig jaar mocht hij nog als nummer 11 beginnen, dit jaar de Noord-Ier afgezakt naar plaats 22. Dit is vooral gekomen, doordat hij zijn halve finale op de World Matchplay en het EK niet wist te verdedigen. Hij verloor in de eerste ronde van Ian White op de World Matchplay, terwijl Gurney zich niet eens kwalificeerde voor het EK. Ook op de vloer ging het niet van harte bij de Noord-Ier, slechts drie kwartfinales en daarnaast nog vier keer de laatste 16 werden bereikt. Toch lijkt het erop dat Gurney zijn goede vorm aan het terugvinden is. Tijdens de Players Championship Finals behaalde hij de kwartfinales na overwinningen op o.a. Michael Smith en James Wade. Met een gemiddelde van 94,60 over het hele jaar doet Gurney het nog niet eens zo slecht, in vergelijking met de andere geplaatste spelers. Al op dag twee van dit WK speelde de Noord-Ier zijn eerste wedstrijd. Tegen Ricky Evans speelde hij een prima partij, wat ook hoop biedt voor de wedstrijd van vanavond. Darts Actueel verwacht dat beide mannen er een spannend potje van zullen maken, met Cross als winnaar: 4-2.

Peter Wright vs Damon Heta

Peter Wright vervolgt zijn weg op jacht naar een tweede wereldtitel tegen Damon Heta. Wright heeft opnieuw een goed jaar gedraaid met twee titels op TV. In juli wist hij met overmacht de World Matchplay te winnen, door o.a. Michael van Gerwen en Dimitri van den Bergh op weg naar de titel te verslaan. Het laatste toernooi voor het WK werd ook gewonnen door ‘Snakebite’. Opnieuw versloeg de Schot Michael van Gerwen op weg naar de finale. In de finale versloeg hij Ryan Searle in een beslissende leg. Daarnaast werd ook nog de finale behaald van de Grand Slam of Darts, maar deze werd verloren van Gerwyn Price. Op de rest van de TV-toernooien presteerde Wright toch wel ondermaats, zo verloor hij op de World Grand Prix en het EK in de eerste ronde. Op de vloer schreef Wright 4 titels op zijn naam het afgelopen jaar, het meeste van iedereen. Met een jaargemiddelde van 97,59 komt Wright op plek 6 achter Van Gerwen, Price, Clayton, De Sousa en Van den Bergh. Met twee finales in de laatste twee TV-toernooien lijkt de wereldkampioen van 2020 helemaal klaar voor het WK. In zijn eerste wedstrijd tegen Ryan Meikle was het niet overtuigend, maar toch won de Schot met 3-0.

Voor Heta is dit zijn derde PDC WK, zijn eerste als geplaatste speler. Op het WK van 2020 verloor Heta in de tweede ronde van Glen Durrant, terwijl vorig jaar Danny Baggish in een beslissende set te sterk was. Ook dit jaar heeft ‘The Heat’ weer stappen gemaakt bij de PDC. Op de vloer bereikte hij twee finales, die hij verloor van Jonny Clayton en Gerwyn Price. Daarnaast behaalde Heta nog drie halve finales en één kwartfinale. Op TV was de 34-jarige niet altijd even succesvol. Op de UK Open, World Matchplay en de World Grand Prix was het meteen afgelopen in de eerste partij. Op de Players Championship Finals behaalde Heta de derde ronde na overwinningen op Steve Lennon en Gabriel Clemens. Uiteindelijk bleek Wright in een spannende partij met 10-8 te sterk te zijn. Over het hele jaar gooide Heta een hoog gemiddelde, met een gemiddelde van 96,12 doet hij echt niet onder aan de topfavorieten voor de titel. In zijn eerste wedstrijd tegen Luke Woodhouse liet hij bij vlagen goede dingen zien. Tegen Wright zal het normaal gesproken wel een stuk beter moeten. Darts Actueel verwacht dat dit ook gaat gebeuren, maar dat Wright alsnog te sterk is. Wij voorspellen een 4-2 zege voor ‘Snakebite’.

Michael van Gerwen vs Chris Dobey

Michael van Gerwen en Chris Dobey sluiten de avond af. Van Gerwen kende een moeizaam begin van het jaar, maar lijkt steeds beter te worden. Toch blijven de grote titels alsnog uit. Op de vloer wist hij slechts één toernooi te winnen en dat was Players Championship 29. Daarnaast schreef hij ook nog een World Series toernooi op zijn naam, de Nordic Darts Masters. Op het moment heeft Van Gerwen geen enkel TV-toernooi meer op zijn naam. Op de UK Open, en de World Matchplay werd er in de halve finales verloren, terwijl op het EK verrassend werd verloren van Rob Cross in de finale. Op de laatste twee toernooien voor het WK, de Grand Slam of Darts en de Players Championship Finals, werd er in de kwartfinales verloren van Michael Smith en Peter Wright. Dit kwam vooral door het missen van veel dubbels. Alsnog een erg goed jaar voor de Nederlander, helemaal met een jaargemiddelde van 99,34. Dat is van alle WK-deelnemers het hoogste. ‘Mighty Mike’ maakt dit jaar dus ook weer een goede kans op de wereldtitel. In zijn eerste wedstrijd tegen Chas Barstow kwam hij nog even in de problemen, maar toch won MVG met 3-1.

Na 17 Players Championship stond Dobey er dit jaar niet goed voor. De resultaten vielen erg tegen, terwijl hij qua gemiddeldes wel met de top meedraaide. Het 18e toernooi van het jaar zorgde echter voor de ommekeer: voor het eerst in zijn carrière won ‘Hollywood’ een titel bij de PDC. Mede door dit resultaat werd zo alsnog de World Matchplay behaald: Joe Cullen was echter met 10-8 te sterk. Toch werd het jaar nog mooier voor de Engelsman: ook Players Championship 28 was een prooi voor hem. Zijn gemiddelde van 98.02 leverde hem daarnaast een 5e plek op in het klassement van gemiddeldes. Zijn generale repetitie voor het WK viel wel in het water: op de Players Championship Finals verloor hij in de eerste ronde van William O’Connor. In zijn eerste wedstrijd leek het er lang op dat Dobey ging verliezen. Een sterke comeback tegen Rusty-Jake Rodriguez was nodig om alsnog de laatste 32 te halen. Normaal gesproken is Michael van Gerwen vanavond een maatje te sterk. Darts Actueel verwacht een 4-2 zege voor de Nederlander.

Image courtesy of FOTO: Lawrence Lustig (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *