Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek

Voorbeschouwing PDC WK 2022: Dag 11 Middagsessie

Een oranjegekleurde middag op het PDC WK. Danny Noppert en Martijn Kleermaker hopen beide de laatste 16 te bereiken, al is hun tegenstand van stevig niveau.

Steve Lennon vs Mervyn King

Dag 11 van het WK begint met een duel tussen Steve Lennon en Mervyn King. Lennon is sterk begonnen aan het WK. De Ier versloeg achtereenvolgend Madars Razma en Krzysztof Ratajski. Vooral tegen Ratajski maakte hij indruk. Het was verder dit jaar toch wel wat wisselvallig bij Lennon. Het hoogtepunt van de Ier dit jaar was het bereiken van twee keer een kwartfinale op de Players Championships, echter waren dit toernooien voor de zomer. Tijdens de laatste 10 vloertoernooien wist Lennon slechts 5 partijen te winnen, de Ier stak de laatste paar maanden niet in geweldige vorm. Over het hele jaar heeft Lennon een gemiddelde van 92,70 genoteerd. Op de Players Championship Finals, naast de UK Open het enige TV-toernooi dat hij dit jaar haalde, verloor hij al in de eerste ronde van Damon Heta.

Met een finaleplek op The Masters begon King flitsend aan het jaar. De Engelsman had, zeker met het einde van 2020 in gedachten, zijn ouderwetse topvorm weer te pakken. Toch verging 2021 minder dan verwacht. Alleen op de World Series of Darts Finals kwam hij voorbij de laatste 16, terwijl hij op de vloer slechts drie keer een kwartfinale noteerde. Toch is hij op een WK een man om in de gaten te houden. Met een gemiddelde van 94.3 deed hij het qua gemiddeldes op de vloer verder juist wel prima. De Engelsman is bezig aan zijn 15e PDC WK. In zijn eerste wedstrijd rekende hij op wonderbaarlijke wijze af met Ryan Joyce. King stond 2-0 achter, maar door negen legs op rij te winnen won hij de wedstrijd alsnog. De Engelsman is in deze wedstrijd ook de favoriet. Darts Actueel verwacht dat King een maatje te groot is voor Lennon: 4-2.

Ryan Searle vs Danny Noppert

De eerste van twee Nederlanders deze middag, Danny Noppert, neemt het op tegen Ryan Searle. ‘Heavy Metal’ is bezig aan zijn beste jaar in zijn carrière. Nadat hij op het vorige WK de laatste 16 haalde bleef het eerst even rustig, maar naarmate het einde van het jaar naderde werd het steeds beter. Op Players Championship 15 greep hij zijn tweede titel van zijn carrière, terwijl hij ook nog drie andere finales verloor. Op de Players Championship Finals kwam het absolute hoogtepunt: ‘Heavy Metal’ haalde de finale, waarin hij maar nipt verloor van Peter Wright. Op de World Grand Prix had hij eerder ook al de kwartfinale gehaald. Zijn gemiddelde van 96.10 op de vloer hoorde daarnaast tot de absolute top qua gemiddeldes. In zijn openingswedstrijd tegen William Borland kwam de Engelsman nooit in de problemen, het werd 3-0.

Noppert is dit jaar dan eindelijk echt doorgebroken op TV. Jarenlang wilde het qua resultaten maar niet lukken op het podium, dit jaar was daar dan eindelijk het succes op de World Grand Prix. De Fries haalde de halve finale, waarin hij zijn meerdere moest erkennen in de latere winnaar Jonny Clayton. Op het EK strandde ‘The Freeze’ in de kwartfinale, na weer twee overtuigende zeges. Met twee halve finales op de vloer sprokkelde hij ook daar genoeg prijzengeld binnen. Met een gemiddelde van 96.02 was hij de nummer 16 van dit jaar. Jason Heaver werd in zijn eerste wedstrijd met 3-1 verslagen. Op de dubbels liet de Fries nog wel wat liggen, waardoor het in de eerste sets niet gemakkelijk ging. Om Searle te verslaan zal het beter moeten. Wat in het voordeel van Noppert is: het onderlinge resultaat is met 5-0 ruim in het voordeel van ‘The Freeze’. Op een WK podium is echter veel anders. Darts Actueel verwacht een spannende partij, waarbij de goede vorm van Searle toch het voordeel oplevert: 4-3 voor de Engelsman.

Joe Cullen vs Martijn Kleermaker

Martijn Kleermaker neemt het in de laatste partij van de avond op tegen Joe Cullen. Cullen begon het jaar als een raket. ‘The Rockstar’ won meteen het eerste Players Championship-toernooi, waarna hij tijdens het derde toernooi de finale haalde. Tijdens toernooi 13 sloeg hij weer toe. Het midden van het jaar was vrij onopvallend, op zowel de World Matchplay als World Grand Prix vloog de Engelsman snel uit het toernooi. Op het EK haalde hij dan ineens wel weer de halve finale, maar de Grand Slam en Players Championship Finals leverden weinig succes op. Ook qua spel ging het op en neer. Met een gemiddelde van 96.05 deed hij het over het hele jaar natuurlijk wel sterk. In zijn eerste wedstrijd tegen Jim Williams moest ‘The Rockstar’ wel even zweten. De Engelsman kwam 2-1 achter, maar een sterke eindspurt bracht hem alsnog de zege.

Met een knappe 8ste plaats op de Pro Tour Order of Merit kwalificeerde Martijn Kleermaker zich opnieuw voor het WK. Op de Pro Tour behaalde Kleermaker zijn allereerste Players Championship finale, die hij nipt verloor van landgenoot Dirk van Duijvenbode. Naast een finale bereikte Kleermaker ook nog een kwartfinale en twee keer de laatste 16. Kleermaker mocht aan de volgende TV-toernooien meedoen het afgelopen jaar; UK Open, World Grand Prix en de Players Championship Finals. Bij de World Grand Prix en de Players Championship Finals werd er in de eerste ronde verloren, door het missen van teveel dubbels. Op de UK Open kende ‘The Dutch Giant’ wel succes. De Nederlander won van Wayne Jones, Martin Schindler, Jamie Hughes en Callan Rydz voor een plaats bij de laatste 16. Daar was Luke Humphries uiteindelijk met 10-4 te sterk. Kleermaker noteerde een jaargemiddelde van 91,41. In zijn eerste wedstrijd dit WK rekende hij met 3-1 af met John Michael. Op de dubbels is er verbetering nodig, scorend ging het bij vlagen uitstekend. Tegen Simon Whitlock ging het dubbelen al wat beter. De Nederlander zorgde voor een stunt door de nummer 20 van de wereld uit te schakelen, waardoor hij de laatste 32 bereikte. Kan hij weer voor een stunt zorgen? Darts Actueel denkt van niet. Cullen is normaal gesproken te sterk, wij verwachten een 4-2 zege voor de Engelsman.

Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *