Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Search
Dirk van Duijvenbode

Voorbeschouwing PDC WK 2022: Dag 12 Avondsessie

Vanavond staat de laatste derde ronde partij op het programma en twee wedstrijden uit de laatste 16. Welke twee spelers bereiken als eerste de kwartfinales en mogen na oud en nieuw terugkomen? Lees hier meer.

Gary Anderson vs Ian White

De avond start met de laatste derde ronde partij van het WK. Goede vrienden Gary Anderson en Ian White nemen het dan tegen elkaar op. Anderson is dit jaar als zesde geplaatst. Op TV was Anderson toch wel wat wisselvallig. Op de UK Open en de World Grand Prix verloor Anderson meteen in zijn eerste partij. Op de World Matchplay, Grand Slam of Darts en de Players Championship Finals werd ‘The Flying Scotsman’ uitgeschakeld in de laatste 16. Tijdens de vloertoernooien heeft Anderson drie keer de kwartfinales gehaald, waarbij hij één keer het tot de halve finales schopte. Op dag twee van het WK versloeg Anderson in een interessante partij Adrian Lewis met 3-1 in sets, beide heren lieten niet hun niveau zien wat ze normaal gesproken kunnen halen. Anderson eindigde op een gemiddelde van 93,74 en een dubbelpercentage van 45,8%. De Schot heeft dus nu 9 rustdagen gehad tussen zijn eerste wedstrijd en zijn tweede wedstrijd. Hoe zal de Schot woensdagavond aan de oche verschijnen? Het blijft immers een tweevoudig-wereldkampioen en bereikte vorig jaar nog de finale.

Hij neemt het op tegen Ian White. White heeft in vergelijking met de afgelopen jaren een minder seizoen gedraaid. Dit had ook o.a. te maken met een blessure, waaraan hij in de zomer is geopereerd. White won geen vloertoernooien dit jaar en is zo teruggezakt naar plaats 27 op de wereldranglijst. Op de Players Championships behaalde ‘The Diamond’ slechts drie keer de kwartfinales, waarvan hij het twee keer tot de halve finales schopte. Ook op TV had de Engelsman niet heel veel succes. Op de UK Open en de Players Championship Finals was de eerste ronde meteen het eindstation. Op de World Matchplay wist White nog wel zijn eerste ronde te winnen, maar verloor een ronde later van Michael van Gerwen met een 11-8. Op de World Grand Prix kende White wel succes. Hij wist net als twee jaar geleden de kwartfinales te bereiken. Sinds lange tijd wist de Engelsman ook weer eens een wedstrijd te winnen op TV. In de tweede ronde werd er met 3-1 gewonnen van de Nederlander Chris Landman. Het was een degelijke wedstrijd voor White, hij noteerde uiteindelijk een gemiddelde van 90,92 en een dubbelpercentage van 55%. Als we kijken naar de onderlinge ontmoetingen tussen beide heren, stonden ze 10 keer eerder tegenover elkaar. Anderson won 6 ontmoetingen, maar 4 van de laatste 6 wedstrijden werden gewonnen door White. De laatste wedstrijd tussen beide heren was op TV, toen Ian White met 2-1 in sets won op de World Grand Prix. Eigenlijk kun je dit toernooi niet meetellen, omdat het een toernooi is waar je met een dubbel moet beginnen. Darts Actueel verwacht dat Anderson er een stapje bovenop gaat doen in vergelijking met zijn eerste partij. Hierdoor zal het moeilijk worden voor Ian White om bij te blijven. Wij voorspellen een 4-2 overwinning voor ‘The Flying Scotsman’.

Gerwyn Price vs Dirk van Duijvenbode

In de tweede partij van de avond gaat de laatste 16 van start! De regerend wereldkampioen Gerwyn Price neemt het dan op tegen Dirk van Duijvenbode. Price heeft het op dit WK alles behalve makkelijk gehad. In de eerste partij had Price alle moeite met een goedspelende Ritchie Edhouse. De Engelsman kwam 1-0 in sets voor en kreeg kansen voor een 2-0 voorsprong. Met een 12-darter kwam Price op gelijke hoogte en stoomde vervolgens door naar een 3-1 overwinning met een gemiddelde van 101. In de derde ronde trof hij Kim Huybrechts. In een geweldige partij moest er een beslissende set komen. Huybrechts begon enorm sterk en kwam 2-1 in sets voor met een break. Die voorsprong was maar van korte duur, want de Welshmen vocht zich terug en kwam 3-2 in sets voor. In de zesde set gingen alle legs met de darts mee en kwam de Belg met een 70-finish op 3-3 in sets. In die beslissende set gooide Price ondermaats, maar uiteindelijk wist de nummer één van de wereld de partij alsnog naar zich toe te trekken. Huybrechts miste in de legs van Price meerdere pijlen op de dubbel, waardoor Price met veel geluk steeds de voorsprong behield. Een allesbeslissende moest er aan te pas komen. ‘The Iceman’ bleef het koelst en won met een 76-finish de wedstrijd met 4-3 in sets! Als we naar de toernooistatistieken kijken voor Price is het een toernooigemiddelde 94,81, heeft een dubbelpercentage van 43,84% en gooide 11 keer 180 over twee wedstrijden.

Nu treft hij Dirk van Duijvenbode. De Nederlander kent opnieuw een goede run op het WK, al ging het niet altijd even makkelijk. In zijn eerste wedstrijd had Van Duijvenbode een beslissende set nodig tegen Boris Koltsov. De Rus kwam 2-1 in sets voor, maar uiteindelijk gingen de laatste twee sets naar Van Duijvenbode. De vijfde set werd in een tiebreak met 5-3 gewonnen. In de derde ronde leek Van Duijvenbode kansloos uitgeschakeld te worden, na een 3-0 voorsprong voor Ross Smith. In de vijfde leg van de vierde set zou Smith een matchdart krijgen, maar miste de single 16 om naar tops te mogen. Van Duijvenbode pakte de set en na een korte pauze sloeg de hele wedstrijd om. Van Duijvenbode kreeg vertrouwen en Smith vond z’n triples niet meer. ‘Aubergenius’ kwam helemaal terug tot 3-3 in sets. Van Duijvenbode mocht de beslissende set ook beginnen en bleef uiteindelijk het koelst. De zevende set werd met 3-1 gewonnen en plaatste zich zo voor de laatste 16. Als we naar de toernooistatistieken kijken voor Van Duijvenbode noteerde hij een toernooigemiddelde van 90,42, een dubbelpercentage van 28,87% en gooide 18 keer 180 over twee wedstrijden. In de head-to-head leidt Price met 10-1, waaronder overwinningen in de finale van de World Grand Prix van 2020 en in de tweede ronde van de World Series of Darts Finals. Darts Actueel bestempelt Price als favoriet, omdat hij dit WK het beste spel van beide heren heeft laten zien. Price wint met 4-2 in sets.

Jonny Clayton vs Michael Smith

De avond wordt afgesloten met een kraker tussen de nummer 8 en 9 van de wereld; Jonny Clayton tegen Michael Smith. Beide heren speelden erg goed tot zover. Clayton won dit jaar al The Masters, Premier League, World Grand Prix en de World Series of Darts Finals. Daar wil hij graag de WK-titel aan toe voegen. Clayton begon met een moeilijke overwinning op Keane Barry. De 19-jarige Ier kwam 2-1 in sets voor tegen de Welshmen. Vanaf dat moment startte Clayton de turbo en won de laatste twee sets met een gemiddelde van 110+! In de tweede partij had ‘The Ferret’ weinig problemen met Gabriel Clemens, die nooit in de buurt kwam van Clayton. Clayton won met 4-0 in sets en gaf slechts 4 legs af aan de Duitser. Clayton noteerde in die partij een gemiddelde van 102,56. De toernooistatistieken zijn ook gewoon erg goed voor Clayton. Met een toernooigemiddelde van 103,17, een dubbelpercentage van 41,38% en 15 180’ers in twee wedstrijden in hij één van de grote titelkandidaten!

Bij de laatste 16 moet hij wel voorbij Michael Smith moeten. Hij begon het WK met een simpele 3-0 overwinning op Ron Meulenkamp en maakte gelijk indruk. Hij eindigde op een gemiddelde van 106,32 en had een dubbelpercentage van 75%. In de derde ronde trof de Engelsman William O’Connor. De Ier begon sterk met een 1-0 voorsprong, maar zag daarna drie sets naar Smith gaan. In de vijfde set kreeg Smith al zijn eerste matchdarts, maar werden gemist. Hierdoor kwam O’Connor terug tot 3-2 in sets, maar daar bleef het uiteindelijk ook bij. Smith won de laatste set voor een 4-2 overwinning. Smith eindigde de partij op een gemiddelde van 97,42 en 40,5% op de dubbels. De toernooistatistieken van ‘Bully Boy’ zitten ook rond die van Clayton; gemiddelde van 99,83, dubbelpercentage van 48,98% en gooide 16 180’ers in zijn twee wedstrijden. De heren troffen elkaar 8 keer eerder. Smith won de eerste 6 ontmoetingen, terwijl de laatste twee wedstrijden naar Clayton ging. De heren troffen elkaar dit jaar slechts één keer, namelijk in de kwartfinales van Players Championship 4 toen Clayton met 6-3 won. Darts Actueel ziet Clayton als nipte favoriet op basis van zijn constante niveau in zijn eerste twee partijen. Daarom voorspellen we een 4-3 overwinning voor de Welshmen.

Image courtesy of FOTO: Lawrence Lustig (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *