Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Nathan Aspinall

Voorbeschouwing PDC WK 2022: Dag 12 Middagsessie

Vanmiddag staan er weer vier interessante derde ronde partijen op het programma. Jose de Sousa, Dave Chisnall en Nathan Aspinall komen allemaal in actie. Lees er alles over in onze voorbeschouwing.

Jose de Sousa vs Alan Soutar

De middagsessie begint met een partij tussen Jose de Sousa en Alan Soutar. De Sousa heeft opnieuw een goed jaar gedraaid. Op de vloer wist hij drie titels op zijn naam te schrijven. In de finales bleek hij te sterk te zijn voor Luke Humphries, Michael van Gerwen en Ryan Searle. Daarnaast verloor hij nog een finale van Chris Dobey en bereikte hij nog twee halve finales en drie kwartfinales op de vloer. Ook op de Euro Tour kende ‘The Special One’ succes. Op de Hungarian Darts Trophy behaalde hij de halve finales. Hoe waren zijn resultaten dan op TV? Het begon met een hoogtepunt door de finale van de Premier League te halen. Deze verloor hij met 11-5 van Jonny Clayton, ondanks een gemiddelde van 100. Ook bereikte hij nog de kwartfinales op het EK en de Players Championship Finals. De Sousa kwam in zijn tweede ronde partij meteen flink in de problemen. Hij kwam namelijk 2-0 achter in sets tegen Jason Lowe. Toch wist de Portugees de wedstrijd om te draaien door de laatste drie sets allemaal te winnen. Uiteindelijk noteerde De Sousa een gemiddelde van 96,15 en een dubbelpercentage van 31%.

Alan Soutar maakt dit jaar zijn debuut op het WK. De Schot is bezig aan een sterk eerste jaar in de PDC: nadat hij bij Players Championship 3 de kwartfinale haalde verraste hij Raymond van Barneveld op de UK Open. Uiteindelijk sneuvelde hij pas bij de laatste 16. Hij zette de vorm echter snel door: bij Players Championship 5 was de halve finale pas het eindstation. Aan het einde van het jaar noteerde hij nog een kwartfinale op de vloer. In de eerste ronde boekte Soutar zijn allereerste zege op het WK. In een beslissende set werd Diogo Portela verslagen met een gemiddelde van 89,46. In de tweede ronde trof hij Mensur Suljovic en had alle geluk van de wereld. De Oostenrijker miste namelijk 8 matchdarts in de partij. ‘Soots’ bleef erg koel en wist de wedstrijd na een zwakke start (2-0 achterstand) alsnog naar zich toe te trekken. Soutar vocht zich helemaal terug tot 2-2 en in de beslissende set moest er een tiebreak aan te pas komen. Suljovic miste daarin 4 van de 8 matchdarts om de tiebreak met 5-3 te winnen. Soutar brak terug en won uiteindelijk de tiebreak met 6-4 door een 144-finish in de tiende leg van set 5 te gooien. Soutar eindigde op een gemiddelde van 90,92 en een dubbelpercentage van 34%. Qua niveau heeft Soutar zijn top nog niet laten zien en dat zal nu echt wel moeten gebeuren als de Schot verder wil komen. De Sousa speelde zijn eerste wedstrijd erg constant rond de 96 gemiddeld en zal dat hoogstwaarschijnlijk woensdagmiddag ook doen. Darts Actueel bestempeld ‘The Special One’ dan ook als favoriet en gaat met 4-2 in sets winnen. Het is namelijk de vraag of Soutar het niveau van De Sousa kan bijbenen over de gehele wedstrijd.

Dave Chisnall vs Luke Humphries

In de tweede partij van de middag staat er een kraker op het programma, Dave Chisnall tegen Luke Humphries.  Chisnall kent een jaar van ups en downs. Op de UK Open en World Grand Prix haalde ‘Chizzy’ de kwartfinale, maar de rest van het jaar is de Engelsman onzichtbaar. Richting het einde van het jaar haalt hij op de vloer twee halve finales, maar de rest van het jaar zijn de resultaten pover. De Engelsman begon wel sterk aan het WK. Hij versloeg in zijn eerste partij Mike de Decker met 3-0 in sets. Dit deed hij met goede cijfers; gemiddelde van 96,43 en een dubbelpercentage van 34,6%.

Met Luke Humphries kent hij een erg lastige tegenstander, die het altijd goed op het WK. Humphries haalde al twee keer de kwartfinale op het WK, maar zijn finale op de UK Open mag nu toch als hoogtepunt worden aangewezen. Ook maakte ‘Cool Hand Luke’ eindelijk zijn debuut op de World Matchplay: met een 10-3 zege op James Wade nam hij revanche voor de nederlaag op de UK Open. Op de vloer haalde hij drie keer een finale, helaas voor hem verloor hij ook alle drie. Op het laatste toernooi voor het WK, de Players Championship Finals bereikte hij knap de laatste 16. Hierin werd hij nipt uitgeschakeld door Jonny Clayton in een beslissende leg; 10-9. Humphries begon het WK met nieuwe pijlen en hoopt hiermee TV-titels te kunnen binnen slepen. Humphries had in de eerste wedstrijd weinig problemen met een matige Rowby-John Rodriguez. Hij won met 3-0 en een gemiddelde van 92,91 en een dubbelpercentage van 37,5% was hiervoor genoeg. Je zag aan alles dat het nog veel beter kan bij Humphries. Dit zullen we dan in de derde ronde gaan zien. Als we kijken naar de onderlinge ontmoetingen hebben de heren 6 keer eerder tegen elkaar gespeeld, Chisnall won er 5. De meest recente wedstrijd was op de UK Open, toen Humphries in een beslissende leg Chisnall uitschakelde. Dit resultaat zal zeker bij beide mannen in hun hoofd zetten. De heren doen weinig onder van elkaar op dit moment en daarom verwacht Darts Actueel een spannende partij. Als we een winnaar moeten aanwijzen gaan we toch voor een nipte 4-3 overwinning voor ‘Chizzy’.

Nathan Aspinall vs Callan Rydz

De middag wordt afgesloten met Nathan Aspinall tegen Callan Rydz. Aspinall gaat alweer aan zijn vierde PDC WK beginnen. Dit jaar kende de Engelsman toch een wat minder jaar in vergelijking met de afgelopen seizoenen. Aspinall won het afgelopen geen enkele titel en zakte daarmee ook wat plaatsen op de ranking. Op de vloer was het beste resultaat een finale op Players Championship 29, waarin hij verloor van Michael van Gerwen. Daarnaast bereikte hij nog 4 halve finales op de vloer en een halve finale op de tweede Euro Tour van het jaar. Op TV wist ‘The Asp’ twee halve finales te bereiken. Dit gebeurde tijdens de Premier League en het EK. Op de World Matchplay behaalde Aspinall nog een kwartfinale. Hij had in zijn eerste wedstrijd van het WK alle moeite met Joe Murnan. Murnan kwam 2-1 in sets voor en kreeg een matchdart op tops om met 3-1 in sets te winnen. Dit gebeurde niet en uiteindelijk won Aspinall de partij nog met 3-2 in sets. Aspinall eindigde op een gemiddelde van 93,15. Wat wel opviel was het tape op zijn gooiarm. Na afloop van de partij liet ‘The Asp’ weten dat hij last heeft van een peesontsteking. Het is maar de vraag hoeveel last Aspinall nog gaat krijgen tijdens het WK?

Rydz kende tot zover zijn beste jaar bij de PDC. Hij eindigde als eerste op de Pro Tour Order of Merit voor de WK kwalificatie, door o.a. twee Players Championships op zijn naam te schrijven. In die finales werden Jonny Clayton en Gabriel Clemens verslagen. Ook op TV deed Rydz het niet slecht. Op de World Matchplay wist de Engelsman te winnen van Glen Durrant en Rob Cross om de kwartfinales te behalen. Het EK en de Players Championship Finals werden ook behaald door ‘The Riot’. Op het EK werd er in de eerste ronde verloren, terwijl in Minehead de tweede ronde het eindstation was. Rydz won zijn eerste ronde partij op het WK eenvoudig met 3-0 in sets van de Japanner. In de tweede ronde produceerde de Engelsman een geweldige partij door Brendan Dolan met 3-0 in sets naar huis te sturen. Beide heren gooide een gemiddelde van boven de 100, maar een dubbelpercentage van 64,3% voor Rydz maakte het verschil in de wedstrijd. Als we kijken naar de eerdere ontmoetingen troffen de heren elkaar één keer eerder, dit was tijdens een halve finale van Players Championship 2. Rydz won deze partij met 7-2 en pakte later die dag ook de titel. Darts Actueel verwacht dat Rydz zijn niveau van zijn tweede partij gaat meenemen en dan is het maar afwachten hoe het spel van Aspinall is. We voorspellen een 4-2 overwinning voor Rydz, Aspinall zal zijn topniveau niet de hele wedstrijd kunnen volhouden vanwege zijn blessure.

Image courtesy of FOTO: Nándor Vörös (PDC Europe)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *