Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Alan Soutar

Voorbeschouwing PDC WK 2022: Dag 13 Middagsessie

De laatste middagsessie van 2021 is de sessie waarin alle spelers kansen zullen zien om de kwartfinales te halen. In geen enkele wedstrijd is een ruime favoriet aan te wijzen.

Raymond Smith vs Mervyn King

De middag begint met dé verrassing van het WK, Raymond Smith, tegen Mervyn King. Raymond Smith kwalificeerde zich voor zijn tweede PDC WK door de DPA Tour Play-offs te winnen. In de halve finales werd James Bailey verslagen, waarna Robbie King in de finale met 6-1 ook geen kans had. Een dag van te voren speelde Smith ook al in de Oceanic Masters, toen hij in de halve finales werd uitgeschakeld door Bailey Marsh. Naast het winnen van de DPA Tour Play-offs won ‘Guru’ ook nog één DPA Tour titel en twee WDF-toernooien. Zijn allereerste PDC WK-zege boekte hij op Jamie Hughes. Smith won met 3-1 en deed dit door een gemiddelde van 96,05 en een dubbelpercentage van 30,4% te noteren. In de tweede ronde won hij vrij eenvoudig van de geplaatste Devon Petersen. Petersen gooide het hele jaar al erg zwak en dat bleek zo ook te zijn op het WK. Smith won met 3-0 in sets en een gemiddelde van 93,25. In ronde drie werd Florian Hempel redelijk eenvoudig met 4-1 aan de kant gezet.

Met een finaleplek op The Masters begon King flitsend aan het jaar. De Engelsman had, zeker met het einde van 2020 in gedachten, zijn ouderwetse topvorm weer te pakken. Toch verging 2021 minder dan verwacht. Alleen op de World Series of Darts Finals kwam hij voorbij de laatste 16, terwijl hij op de vloer slechts drie keer een kwartfinale noteerde. Toch is hij op een WK een man om in de gaten te houden. Met een gemiddelde van 94.3 deed hij het qua gemiddeldes op de vloer verder juist wel prima. De Engelsman is bezig aan zijn 15e PDC WK. In zijn eerste wedstrijd rekende hij op wonderbaarlijke wijze af met Ryan Joyce. King stond 2-0 achter, maar door negen legs op rij te winnen won hij de wedstrijd alsnog. In zijn tweede wedstrijd dit WK kende de Engelsman een stuk minder problemen. Steve Lennon werd met maar liefst 4-0 aan de kant gezet. Raymond Smith zal normaal gesproken meer tegenstand bieden. Toch verwacht Darts Actueel dat ‘The King’ de kwartfinale op dit WK gaat halen: 4-2.

Alan Soutar vs Callan Rydz

Ook in wedstrijd nummer twee van de middag een verrassend onderonsje: Alan Soutar vs Callan Rydz. Alan Soutar maakt dit jaar zijn debuut op het WK. De Schot is bezig aan een sterk eerste jaar in de PDC: nadat hij bij Players Championship 3 de kwartfinale haalde verraste hij Raymond van Barneveld op de UK Open. Uiteindelijk sneuvelde hij pas bij de laatste 16. Hij zette de vorm echter snel door: bij Players Championship 5 was de halve finale pas het eindstation. Aan het einde van het jaar noteerde hij nog een kwartfinale op de vloer. In de eerste ronde boekte Soutar zijn allereerste zege op het WK. In een beslissende set werd Diogo Portela verslagen met een gemiddelde van 89,46. In de tweede ronde trof hij Mensur Suljovic en had alle geluk van de wereld. De Oostenrijker miste namelijk 8 matchdarts in de partij. ‘Soots’ bleef erg koel en wist de wedstrijd na een zwakke start (2-0 achterstand) alsnog naar zich toe te trekken. Soutar vocht zich helemaal terug tot 2-2 en in de beslissende set moest er een tiebreak aan te pas komen. Suljovic miste daarin 4 van de 8 matchdarts om de tiebreak met 5-3 te winnen. Soutar brak terug en won uiteindelijk de tiebreak met 6-4 door een 144-finish in de tiende leg van set 5 te gooien. Tegen José de Sousa mocht de Schot nog een overleefde matchdart aan zijn collectie toevoegen. De laatste set werd in deze wedstrijd echter een stuk minder zenuwslopend, Soutar won met 3-1 om te de wedstrijd met 4-3 te winnen.

Rydz kende tot zover zijn beste jaar bij de PDC. Hij eindigde als eerste op de Pro Tour Order of Merit voor de WK kwalificatie, door o.a. twee Players Championships op zijn naam te schrijven. In die finales werden Jonny Clayton en Gabriel Clemens verslagen. Ook op TV deed Rydz het niet slecht. Op de World Matchplay wist de Engelsman te winnen van Glen Durrant en Rob Cross om de kwartfinales te behalen. Het EK en de Players Championship Finals werden ook behaald door ‘The Riot’. Op het EK werd er in de eerste ronde verloren, terwijl in Minehead de tweede ronde het eindstation was. Rydz won zijn eerste ronde partij op het WK eenvoudig met 3-0 in sets van de Japanner. In de tweede ronde produceerde de Engelsman een geweldige partij door Brendan Dolan met 3-0 in sets naar huis te sturen. Beide heren gooide een gemiddelde van boven de 100, maar een dubbelpercentage van 64,3% voor Rydz maakte het verschil in de wedstrijd. Ook in zijn derde wedstrijd stond de Engelsman geen enkele set af. Aspinall werd met 4-0 weggespeeld. Darts Actueel verwacht dat Soutar wel sets af gaat snoepen van Rydz, maar dat ‘The Riot’ wel deze wedstrijd gaat winnen: 4-2.

Chris Dobey vs Luke Humphries

Twee mannen die beide niet in actie kwam in de vorige ronde sluiten de middag af: Chris Dobey tegen Luke Humphries. Humphries haalde al twee keer de kwartfinale op het WK, maar zijn finale op de UK Open mag nu toch als hoogtepunt worden aangewezen. Ook maakte ‘Cool Hand Luke’ eindelijk zijn debuut op de World Matchplay: met een 10-3 zege op James Wade nam hij revanche voor de nederlaag op de UK Open. Op de vloer haalde hij drie keer een finale, helaas voor hem verloor hij ook alle drie. Op het laatste toernooi voor het WK, de Players Championship Finals bereikte hij knap de laatste 16. Hierin werd hij nipt uitgeschakeld door Jonny Clayton in een beslissende leg; 10-9. Humphries begon het WK met nieuwe pijlen en hoopt hiermee TV-titels te kunnen binnen slepen. Humphries had in de eerste wedstrijd weinig problemen met een matige Rowby-John Rodriguez. Hij won met 3-0 en een gemiddelde van 92,91 en een dubbelpercentage van 37,5% was hiervoor genoeg. Je zag aan alles dat het nog veel beter kan bij Humphries. In ronde drie hoefde dit niet: door een positieve test van Dave Chisnall kreeg hij een BYE.

Humphries treft vanmiddag Chris Dobey. Na 17 Players Championships stond Dobey er dit jaar niet goed voor. De resultaten vielen erg tegen, terwijl hij qua gemiddeldes wel met de top meedraaide. Het 18e toernooi van het jaar zorgde echter voor de ommekeer: voor het eerst in zijn carrière won ‘Hollywood’ een titel bij de PDC. Mede door dit resultaat werd zo alsnog de World Matchplay behaald: Joe Cullen was echter met 10-8 te sterk. Toch werd het jaar nog mooier voor de Engelsman: ook Players Championship 28 was een prooi voor hem. Zijn gemiddelde van 98.02 leverde hem daarnaast een 5e plek op in het klassement van gemiddeldes. Zijn generale repetitie voor het WK viel wel in het water: op de Players Championship Finals verloor hij in de eerste ronde van William O’Connor. In zijn eerste wedstrijd leek het er lang op dat Dobey ging verliezen. Een sterke comeback tegen Rusty-Jake Rodriguez was nodig om alsnog de laatste 32 te halen. Net als Humphries kreeg ook Dobey een BYE in de vorige ronde, na een positieve test voor Michael van Gerwen. Darts Actueel verwacht een spannende wedstrijd om de middag mee af te sluiten. Humphries heeft het lichte voordeel, wij voorspellen een 4-3 zege voor de jongste van het stel.

Image courtesy of FOTO: Lawrence Lustig (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *