Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Search
Gerwyn Price

Voorbeschouwing PDC WK 2022: Dag 14 Avondsessie

Twee halve finalisten zijn bekend, vanavond komen hier nog twee bij. Met Gerwyn Price vs Michael Smith belooft deze avond weer topdarts.

Peter Wright vs Callan Rydz

Peter Wright en Callan Rydz openen deze spannende avond. Wright heeft opnieuw een goed jaar gedraaid met twee titels op TV. In juli wist hij met overmacht de World Matchplay te winnen, door o.a. Michael van Gerwen en Dimitri van den Bergh op weg naar de titel te verslaan. Het laatste toernooi voor het WK werd ook gewonnen door ‘Snakebite’. Opnieuw versloeg de Schot Michael van Gerwen op weg naar de finale. In de finale versloeg hij Ryan Searle in een beslissende leg. Daarnaast werd ook nog de finale behaald van de Grand Slam of Darts, maar deze werd verloren van Gerwyn Price. Op de rest van de TV-toernooien presteerde Wright toch wel ondermaats, zo verloor hij op de World Grand Prix en het EK in de eerste ronde. Op de vloer schreef Wright 4 titels op zijn naam het afgelopen jaar, het meeste van iedereen. Met een jaargemiddelde van 97,59 komt Wright op plek 6 achter Van Gerwen, Price, Clayton, De Sousa en Van den Bergh. Met twee finales in de laatste twee TV-toernooien leek de wereldkampioen van 2020 al helemaal klaar voor het WK. Tegen Ryan Meikle in zijn openingswedstrijd bleek dat nog niet helemaal, maar toch werd er eenvoudig met 3-0 gewonnen. Tegen Damon Heta kwam ‘Snakebite’ wel in de problemen, maar na een pijlenwissel werd er alsnog met 4-2 gewonnen. Ryan Searle werd een ronde later weggespeeld, 4-1. De Schot lijkt klaar voor een nieuwe titel.

Rydz heeft zijn beste jaar bij de PDC. Hij eindigde als eerste op de Pro Tour Order of Merit voor de WK kwalificatie, door o.a. twee Players Championships op zijn naam te schrijven. In die finales werden Jonny Clayton en Gabriel Clemens verslagen. Ook op TV deed Rydz het niet slecht. Op de World Matchplay wist de Engelsman te winnen van Glen Durrant en Rob Cross om de kwartfinales te behalen. Daarin was Krzysztof Ratajski uiteindelijk met 16-8 te sterk. Het EK en de Players Championship Finals werden ook behaald door ‘The Riot’. Op het EK werd er in de eerste ronde verloren, terwijl in Minehead de tweede ronde het eindstation was. Rydz begon wervelend aan dit WK. In zijn eerste drie wedstrijden verloor hij geen enkele set: Yuki Yamada (3-0), Brendan Dolan (4-0) en Nathan Aspinall (4-0) werden weggespeeld. Ook Alan Soutar had geen schijn van kans tegen ‘The Riot’, al won hij nog wel één set (4-1). Darts Actueel verwacht toch dat Wright de bovenliggende partij zal zijn. Wij verwachten dat de Schot deze wedstrijd met 5-3 wint.

Gerwyn Price vs Michael Smith

Gerwyn Price vs Michael Smith, voorafgaand aan de avond al een wedstrijd om je vingers bij af te likken. Met vijf titels dit jaar deed Price het prima, al moest hij tot de Grand Slam of Darts wachten voor een nieuwe titel op TV. De Welshman won wel beide European Tours dit jaar en deed dat op dominante manier. Richting het einde van het jaar sloeg ‘The Iceman’ veel vloertoernooien over, maar toch wist hij nog twee toernooien te winnen. Daarnaast was er nog een finaleplek op de World Grand Prix en halve finales bij The Master, UK Open en World Cup. Een vroege uitschakeling in de Players Championship Finals kwam als een klap, maar op het WK liet hij toch al weer mooie dingen zien. Ritchie Edhouse werd eenvoudig met 3-1 aan de kant gezet, waarna hij in een absolute kraker de baas was over Kim Huybrechts (4-3). Tegen Dirk van Duijvenbode kwam hij alleen in de eerste set in de problemen. Helaas kwam de Nederlander niet opdagen in de vier sets daarna, waardoor Price met 4-1 won.

Dit jaar werd Smith niet uitgenodigd voor de Premier League, maar daardoor presteerde hij toch goed op de vloertoernooien en de TV-toernooien. Op vloer won Smith twee toernooien. Hij won in de finale twee keer van naamgenoot, Ross Smith. Op de allereerste Euro Tour van het jaar behaalde de Engelsman de finale, die hij verloor met 8-2 van Gerwyn Price. Op TV presteerde ‘Bully Boy’ het afgelopen jaar wisselvallig. Zijn beste resultaat was een halve finale op de World Matchplay en de Grand Slam of Darts. In het WK van 2019 bereikte Smith nog de finale, maar tijdens de laatste twee edities won Smith geen enkele wedstrijd. Luke Woodhouse en Jason Lowe wonnen allebei met 3-1 in sets. Over het hele jaar noteerde Smith een gemiddelde van 96,49 en dus leek de voortekenen er voor een goed toernooi wel te zijn. Dit bevestigde Smith ook: na redelijk eenvoudige zeges op Ron Meulenkamp (3-0) en William O’Connor (4-2) was hij in misschien wel de beste wedstrijd van 2021 te sterk voor Jonny Clayton (4-3). Mocht ‘Bully Boy’ die vorm meenemen naar de laatste drie rondes dan zou hij zomaar de wereldtitel kunnen winnen. Darts Actueel verwacht een partij van topniveau, waarin Price nipt de zege pakt: 5-4.

Image courtesy of FOTO: Lawrence Lustig (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *