Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Search
James Wade

Voorbeschouwing PDC WK 2022: Dag 14 Middagsessie

Gelukkig nieuwjaar! Het nieuwe jaar is begonnen en dat betekent kwartfinaledag op het PDC WK! Vanmiddag komen o.a. de nummer 4 en 6 geplaatste spelers in actie. Lees hier een uitgebreide voorbeschouwing.

James Wade vs Mervyn King

2022 wordt afgetrapt met de kwartfinale tussen James Wade en Mervyn King. In vergelijking met zes van de acht kwartfinalisten die allemaal drie of vier wedstrijden wonnen, had Wade maar twee overwinningen nodig voor een plaats bij de laatste 8. De Engelsman begon het WK op maandagavond 20 december tegen Maik Kuivenhoven. Met een gemiddelde van slechts 83,74 werd Kuivenhoven met 3-1 in sets naar huis gestuurd. In de derde ronde zou Vincent van der Voort de volgende tegenstander worden, maar werd positief getest op corona waardoor Wade een bye kreeg naar de laatste 16. Hierin trof hij opnieuw een Nederlander, Martijn Kleermaker. Kleermaker had een ronde eerder Joe Cullen uitgeschakeld en had vertrouwen gepompt. Wade had 9 rustdagen gehad tussen zijn eerste partij en de partij tegen Kleermaker, het was dus maar de vraag hoe ‘The Machine’ aan de oche zou verschijnen. Kleermaker miste in de beginfase van de wedstrijd erg veel dubbels, waarvan Wade meteen profiteerde. De eerste twee sets gingen met 3-0 en 3-1 naar Wade met o.a. een 104 en 116-finish. Na de pauze begon Kleermaker beter te scoren, maar alsnog was het niet genoeg. Set 3 ging met 3-2 naar Wade, terwijl set 4 met 3-1 naar de Engelsman ging en zo met een 4-0 zege de kwartfinales behaalde van het WK. Wade eindigde de partij met een gemiddelde van 93,15 en 40% op de dubbels.

Mervyn King is de tegenstander. ‘The King’ bereikte zijn eerste PDC WK kwartfinale, sinds 2009 toen hij meteen een halve finale behaalde. King begon het WK als 21ste geplaatste speler. Toch kreeg hij het meteen lastig in de eerste partij tegen Ryan Joyce. Joyce kwam namelijk 2-0 in sets voor en was erg dichtbij de uitschakeling van King. Toch gebeurde dit niet. Na de pauze zakte ‘Relentless’ helemaal in en won geen enkele leg meer, de laatste drie sets gingen allemaal met 3-0 naar King waardoor hij alsnog met 3-2 in sets won. In de derde ronde was Steve Lennon de tegenstander, de Ier had eerder in het toernooi gewonnen van Krzysztof Ratajski met 3-1 in sets. In de wedstrijd tegen King had Lennon weer eens zo’n wedstrijd dat hij de dubbels niet kon raken. Met een dubbelpercentage van slechts 13,5% ging ‘Scuba’ er met 4-0 af tegen King. Bij de laatste 16 was een Internationale Qualifier de tegenstander voor King, het was de Australiër Raymond Smith. Smith had eerder in het toernooi al gewonnen van Jamie Hughes, Devon Petersen en Florian Hempel. Ook tegen King begon ‘Guru’ erg sterk, hij kwam namelijk 2-0 en 3-1 in sets voor. Toch bleef King vechten voor wat hij waard was en dat resulteerde uiteindelijk nog in een overwinning. Smith kon zijn triples niet meer vinden zoals in het begin van de wedstrijd en King bleef erg constant spelen. De laatste drie sets gingen allemaal naar de Engelsman en plaatste zich zo sinds lange tijd weer eens voor een kwartfinale op het WK.

Als we kijken naar de onderlinge ontmoetingen, troffen de heren elkaar 31 keer eerder. King heeft het voordeel door 19 keer te winnen, waarvan de laatste 7 ontmoetingen. De laatste ontmoeting was dit jaar op de World Series of Darts Finals in Amsterdam, toen King met een gemiddelde van 115,62 met 6-0 won van Wade. We verwachten dat vanmiddag de wedstrijd dichter bij elkaar gaat zitten en dat het op de finishes beslist zal worden. Wade maakte tegen Kleermaker vooral in het begin van de wedstrijd indruk qua scores en finishes. Op basis daarvan is Wade volgens Darts Actueel nipt de favoriet, wij voorspellen een 5-3 overwinning voor de speler uit Aldershot.

Luke Humphries vs Gary Anderson

De tweede kwartfinale gaat tussen Luke Humphries en Gary Anderson. Net als James Wade had Luke Humphries ook slechts twee overwinningen nodig voor een plaats bij de laatste 8. Humphries begon als nummer 19 geplaatst aan het WK. Hij begon het WK op woensdagmiddag 22 december met een simpele 3-0 overwinning op Rowby-John Rodriguez. Humphries noteerde een gemiddelde van 92,91 en een dubbelpercentage van 37,5% in de overwinning. In de derde ronde was Dave Chisnall de volgende tegenstander van Humphries. Deze wedstrijd ging uiteindelijk niet door, nadat Dave Chisnall het vierde slachtoffer werd van COVID-19. Humphries kreeg zo een bye naar de laatste 16, waar hij het mocht opnemen tegen Chris Dobey. Ook hij kreeg een bye naar de laatste 16, nadat Michael van Gerwen positief was getest op corona. Dobey begon ijzersterk aan de partij, hij kwam 2-0 in sets voor. In de derde set kreeg Dobey drie pijlen op de dubbel om 3-0 voor te komen, maar die werden gemist. Humphries brak via dubbel 8 terug en begon goed aan de vierde set. ‘Cool Hand Luke’ kwam 2-0 voor in de set, maar toch wist hij de set niet te winnen. Dobey pakte de set en kwam zo 3-1 voor in de derde pauze pauze. Na de pauze vloog Humphries uit de startblokken en kwam helemaal terug tot 3-3 in sets. In de beslissende set kwam Dobey 2-1 in legs voor en stond na 12 darts op dubbel 6, maar Humphries gooide met zijn laatste pijl dubbel 4 om er een tiebreak van te maken. Die tiebreak werd uiteindelijk gewonnen Humphries met 5-3, waardoor hij zich voor de derde keer plaatste voor de kwartfinales. Humphries eindigde op een gemiddelde van 97,77 en een dubbelpercentage van 43,9%.

Hij mag het op gaan nemen tegen de nummer 6 geplaatste Gary Anderson in de kwartfinales. Anderson begon het WK met een interessante partij tegen Adrian Lewis, ze speelden twee keer eerdere een WK-finale. Anderson liet zien waarom hij een geplaatste speler is en Lewis niet. Anderson won vrij eenvoudig met 3-1 in sets en plaatste zich zo voor de laatste 32. Daar was goede vriend Ian White de tegenstander. Anderson begon erg zwak en zag White al snel een 3-0 voorsprong in sets pakken. Toch leek White opnieuw te bezwijken toen Anderson terug kwam tot 3-2 in sets. In de vierde leg kreeg ‘The Diamond’ een matchdart op tops, maar werd nipt gemist op tops. Anderson brak terug en zorgde met een 111-finish ervoor dat het 3-3 werd. In de beslissende set kwam White niet meer in de buurt van de overwinning, Anderson wist de wedstrijd alsnog met 4-3 in sets te winnen. In de laatste 16 trof hij ‘Voltage’ Rob Cross. Anderson begon de wedstrijd met zijn oude set pijlen en dat was duidelijk te zien qua niveau. Cross wist de eerste set nog te pakken, maar daarna was het vooral Anderson die het spel maakte en terecht op een 3-1 voorsprong kwam. Toch gaf Cross niet zo maar op en kwam met een aantal knappe finishes helemaal terug tot 3-3 in sets. Cross mocht de beslissende set beginnen en hield zijn eigen leg. Anderson deed er een schepje bovenop en kwam met een 11-darter en 12-darter op matchpoint! In de vierde leg maakte de Schot het af, via tops kwalificeerde ‘The Flying Scotsman’ zich opnieuw voor de kwartfinales. Anderson eindigde op een gemiddelde van 97,27 en een dubbelpercentage van 42,5%.

Als we kijken naar de onderlinge ontmoetingen stonden de heren twee keer eerder tegen over elkaar, allebei wonnen ze één partij. De meest recente partij was in de Premier League van 2020. Toen wist Luke Humphries als eerste challenger/contender een wedstrijd te winnen. Dit deed hij met een 7-5 overwinning op een matig spelende Anderson. Anderson is dé favoriet in deze wedstrijd, maar zal het niet makkelijk gaan krijgen. Humphries liet al mooie dingen zien tot nu toe en gaat proberen om zijn eerste WK halve finale te bereiken. Toch verwacht Darts Actueel dat Anderson deze wedstrijd gaat winnen op ervaring, een 5-4 overwinning voor de tweevoudig wereldkampioen!

Image courtesy of FOTO: Lawrence Lustig (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *