Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Search
Ron Meulenkamp

Voorbeschouwing PDC WK 2022: Dag 2 Avondsessie

Donderdagavond staan er weer drie eerste ronde partijen op het programma en één tweede ronde partij. Ron Meulenkamp begint zijn WK tegen Lisa Ashton, terwijl de avond wordt afgesloten met een knalpartij tussen Gary Anderson en Adrian Lewis.

William O’Connor vs Danny Lauby

De avond wordt begonnen met William O’Connor tegen Danny Lauby. O’Connor is een speler die het afgelopen jaar best wel onder de radar is gebleven. De Ier kende een constant jaar en kwalificeerde zich zonder speciale resultaten voor zijn vijfde WK. O’Connor eindigde, met één halve finale en vier bordfinales, als 16de op de Pro Tour Order of Merit. Op Players Championship 29 won O’Connor o.a. van Jonny Clayton en Kim Huybrechts, om uiteindelijk met 7-4 te verliezen van Nathan Aspinall. Tijdens het laatste toernooi voor het WK, de Players Championship Finals, wist ‘The Magpie’ de laatste 16 te behalen. O’Connor versloeg Chris Dobey en Krzysztof Ratajski, voordat hij met 10-7 verloor van Jose de Sousa. Het gemiddelde over het hele jaar komt bij O’Connor terecht op 91,61, erg constant dus.

Hij treft met Danny Lauby, een lastige tegenstander. De Amerikaan won het afgelopen jaar de CDC USA Tour. In het eerste weekend won hij twee van de eerste drie toernooien. Dit was genoeg om de koppositie te behouden na 6 toernooien. Lauby gooide tijdens deze tour een gemiddelde van 86,34. Daarnaast deed de Amerikaan dit jaar ook mee aan Q-School en de UK Challenge Tour. Q-School werd erg teleurstellend, hij kon zich niet kwalificeren voor de Final Stage. Hij haalde geen enkele keer de laatste 64 in Milton Keynes. Op de Challenge Tour ging het beter af voor de 28-jarige. Tijdens het 9de toernooi wist hij namelijk de finale te bereiken, na overwinningen op o.a. Richard North, Scott Taylor en Connor Scutt. In de finale kreeg Lauby 5 matchdarts, maar werden allemaal gemist. Hierdoor ging de titel naar Reece Robinson. Lauby is nog steeds aan het groeien, hij moest iets meer constanter worden om verder te willen komen bij de PDC. Het wordt de tweede deelname aan het WK, vorig jaar verloor hij nipt met 3-2 in sets van Ryan Searle. Darts Actueel verwacht een spannende wedstrijd, maar uiteindelijk gaat de constantheid en de ervaring van O’Connor de doorslag geven; 3-2 voor de Ier.

Ryan Meikle vs Fabian Schmutzler

De avond wordt vervolgd met een partij tussen twee jonge spelers; Ryan Meikle en Fabian Schmutzler. Meikle kwalificeerde zich op het laatste moment voor het WK, dankzij een aantal goede resultaten op de laatste vloertoernooien. Hierdoor eindigde de Engelsman als 28ste op de Pro Tour Order of Merit. Op de vloertoernooien was het hoogtepunt een kwartfinale op Players Championship 25 en een laatste 16 op Players Championship 5. Voor de rest kwam hij niet verder dan de laatste 32. Op de Players Championship Finals deed Meikle wel goede dingen, zo won hij met een gemiddelde van 108 van Dirk van Duijvenbode, maar verloor een ronde later met een gemiddelde van slechts 82. De constantheid is er dus niet. Het jaargemiddelde van de Engelsman is 91,81.

Fabian Schmutzler is de tegenstander van Meikle. Schmutzler is de een-na-jongste deelnemer ooit op het PDC WK, alleen Mitchell Clegg was jonger dan de 16-jarige Duitser. Schmutzler kwalificeerde zich door een tweede plaats op de EU Development Tour, achter Rusty-Jake Rodriguez die zich al gekwalificeerd had via de Pro Tour. De Duitser kon slechts de helft van de 12 Development Tour spelen, omdat hij bij de eerste 6 toernooien nog geen 16 jaar was. Van de laatste 6 toernooien wist Schmutzler vijf keer de halve finales te behalen. Daarvan wist hij drie keer de finale te bereiken, waar hij uiteindelijk twee van won. In de finales versloeg Marcel Gerdon en Adam Gawlas. Zijn tourgemiddelde eindigde op 84,29. Darts Actueel verwacht een spannende beginfase, maar uiteindelijk zal de Engelsman deze wedstrijd met 3-1 gaan winnen. De reden hiervoor is dat hij net wat meer ervaring heeft met het spelen van grote wedstrijden op TV. Met een overwinning stelt hij zijn tourkaart voor aankomend jaar ook zeker.

Ron Meulenkamp vs Lisa Ashton

In de derde partij van de avond is het tijd voor Ron Meulenkamp. Hij gaat alweer beginnen aan zijn zesde PDC WK. Net als de afgelopen drie jaar kwam kwalificeerde de Nederlander zich via de Pro Tour Order of Merit, dit jaar op plaats 21. Meulenkamp is een speler die afgelopen jaar toch wel flink is gegroeid met het presteren op de vloer, dit jaar viel dat toch wat tegen. ‘The Bomb’ bereikte van de 30 vloertoernooien slechts acht keer de bordfinale, waarvan hij 3 keer in de laatste 16 verloor. De Nederlander gooide dit jaar alleen de UK Open en de Players Championship Finals. Op de UK Open bereikte de Nederlander knap de laatste 32, terwijl op de Players Championship Finals de eerste ronde het eindstation was. Meulenkamp gooide over het hele jaar een gemiddelde van 91,48.

Hij treft de enige vrouwelijke tourkaarthoudster Lisa Ashton. Ashton is met haar tweede jaar met een tourkaart bezig, maar dreigt nu wel haar tourkaart te verliezen. Op de vloer heeft ze dit jaar niet veel laten zien, haar beste resultaat was een laatste 16 tijdens Players Championship. Voor de rest kwam ze niet verder dan de laatste 64. Haar Pro Tour gemiddelde kwam ook niet hoger dan 86,48. ‘The Lancashire Rose’ kwalificeerde zich voor het WK door als tweede te eindigen op de Women Series. Ashton won 5 van de 12 toernooien en dat was meer dan genoeg voor een plaats op het PDC WK. Ashton noteerde op deze tour een overall gemiddelde van 84,44. Door haar prestaties op de Women Series mocht Ashton ook meedoen aan de Grand Slam of Darts, maar won opnieuw geen wedstrijd. Michael van Gerwen, John Henderson en Joe Cullen waren allemaal duidelijk te sterk. De twee kwamen elkaar twee keer eerder tegen op de vloer, allebei wonnen ze één keer. Darts Actueel verwacht dat Ashton qua scores nog wel mee kan gaan met de Nederlander, maar de finishes van Meulenkamp zullen de beslissing brengen. Meulenkamp wint in een beslissende set van Ashton; 3-2.

Gary Anderson vs Adrian Lewis

De avond wordt afgesloten met een geweldige knalpartij tussen Gary Anderson en Adrian Lewis. Anderson is dit jaar als zesde geplaatst. Op TV was Anderson toch wel wat wisselvallig. Op de UK Open en de World Grand Prix verloor Anderson meteen in zijn eerste partij. Op de World Matchplay, Grand Slam of Darts en de Players Championship Finals werd ‘The Flying Scotsman’ uitgeschakeld in de laatste 16. Tijdens de vloertoernooien heeft Anderson drie keer de kwartfinales gehaald, waarbij hij één keer het tot de halve finales schopte. De vorm van Anderson wordt, zo lijkt het, steeds beter richting het WK toe. Hij trof de afgelopen maand Van Gerwen twee keer en maakte het de Nederlander twee keer erg lastig. Over het hele jaar heeft de Schot een gemiddelde van 95,25 genoteerd. Het blijft toch de verliezend finalist van afgelopen WK, vergeet dat niet! Hij speelt altijd goed in Alexandra Palace!

Met Lewis kent de Schot een lastige eerste tegenstander. Lewis won vrijdagavond zijn eerste ronde door Matt Campbell met 3-1 te verslaan. Campbell pakte de eerste set, maar daarna was het de Engelsman die de volgende drie sets won met 3-0,3-2 en 3-2. Lewis eindigde in die wedstrijd op een gemiddelde van 94,42, dit zal wel beter moeten om een kans te willen hebben tegen Gary Anderson. Opvallend is ook dat de heren tegen elkaar hebben gespeeld in twee WK-finales. Op het WK van 2011 kroonde Lewis zichzelf met een 7-5 overwinning als wereldkampioen. Vijf jaar later zorgde Anderson voor revanche en won toen met dezelfde cijfers van ‘Jackpot’. De laatste ontmoeting dateert uit januari 2021. In de tweede ronde van The Masters won Lewis met 10-8 en een gemiddelde van 98! Hij zal vanavond minimaal bij dat gemiddelde weer komen, Anderson blijkt steeds meer in z’n oude vorm terug te komen. Darts Actueel verwacht een partij waar het allebei de kanten kan opgaan, maar uiteindelijk zal de constantheid van Anderson hier de beslissing gaan spelen. De Schot wint in een beslissende set van Lewis; 3-2!

Image courtesy of FOTO: Lawrence Lustig (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *