Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Search
Jermaine Wattimena

Voorbeschouwing PDC WK 2022: Dag 3 Middagsessie

Op dag drie van het WK komt er weer een Nederlander in actie. Jermaine Wattimena neemt het in de middagsessie op tegen Boris Koltsov. Ook Keane Barry en Krzysztof Ratajski komen in actie.

Ryan Joyce vs Roman Benecky

Dag drie van het WK gaat van start met een clash tussen Ryan Joyce en Roman Benecky. Ryan Joyce begint aan zijn vierde WK: bij zijn debuut in 2019 haalde hij meteen de kwartfinale. Michael van Gerwen was hierin met 5-1 te sterk. De Engelsman heeft zich de laatste jaren ontpopt als een solide speler, die heeft vooral van zijn dubbels moet hebben. In 2020 haalde hij zelfs de World Matchplay, dit jaar ontbrak hij in Blackpool. Toch kan hij wel spreken van een geslaagd jaar. Op de vloer noteerde hij een halve finale en een finale, terwijl hij zich via het kwalificatietoernooi wist te plaatsen voor de Grand Slam of Darts. Hij in Wolverhampton ook nog de laatste 16, terwijl hij op de Players Championship Finals de laatste 32 haalde. Met een gemiddelde van 92.43 deed hij het ook gewoon uitstekend.

Met Roman Benecky treft Joyce een onervaren Tsjech. Benecky was in november de sterkste op het kwalificatietoernooi van Oost-Europa. In de finale versloeg hij Karel Sedlacek door erg sterk te finishen. Ondanks zijn leeftijd van 21 jaar heeft hij al enige ervaring op het podium: in 2018 vergezelde hij Sedlacek op de World Cup of Darts. Op de EU Development Tour eindigde hij op plek 13, waardoor hij het Jeugd WK dit jaar maar net miste. Zijn gemiddelde van 78.39 over de 12 toernooien was daarnaast niet geweldig. Joyce start als grote favoriet aan deze wedstrijd. Darts Actueel verwacht dan ook een zege voor ‘Relentless’: 3-1.

Keane Barry vs Royden Lam

Keane Barry en Royden Lam komen in wedstrijd twee in actie. Nadat hij in 2020 via de Development Tour een tour card wist te bemachtigen liet de 19-jarige Keane Barry dit jaar op de Pro Tour zien wat voor een talent hij is. Voor het derde jaar op rij verzekerde hij zich van een plek op het WK, terwijl hij ook deelname aan het EK en de Players Championship Finals afdwong. Op het EK ging hij er met 6-3 af tegen de latere winnaar Rob Cross, op de Players Championship Finals gaf hij lang tegenstand tegen ook de later winnaar van dat toernooi, Peter Wright (6-5). Op het WK hoopt hij nu zijn eerste wedstrijd te winnen, na eerdere nederlagen tegen Vincent van der Voort en Jeff Smith. Mede door één kwartfinale op de vloer haalde hij dit WK: ook zijn gemiddelde van 92.10 over het jaar was meer dan goed genoeg.

Op papier lijkt Barry met Royden Lam dan eindelijk een gunstige loting te pakken. Lam, een aantal jaren geleden zelf nog in bezit van een tour card, heeft door corona weinig steel-tip toernooien kunnen spelen de afgelopen twee jaar. Op de Asian Tour was hij in 2018 nog erg sterk, maar daarna werd er weinig van hem vernomen. Door een kwalificatietoernooi in Hongkong veroverde hij toch een plek op het WK, al had hij daar wel gemiste matchdarts van Man Lok Leung voor nodig. Voor Lam wordt het zijn derde optreden in Ally Pally: in 2019 verloor hij nog van Danny Noppert. Darts Actueel verwacht dat Barry dan eindelijk die zege op TV gaat pakken. De Ier is de favoriet, wij verwachten een 3-1 zege.

Jermaine Wattimena vs Boris Koltsov

In de derde wedstrijd van de middag komt de derde Nederlander op dit WK in actie: Jermaine Wattimena treft Boris Koltsov. Waar Wattimena de afgelopen jaren aan het WK begon als speler in de top 32, moet hij nu in de eerste ronde beginnen. Lange tijd was hij een zekerheidje op toernooien als de World Matchplay en World Grand Prix, dit jaar liep dat wat anders. Hij mocht alsnog meedoen aan de World Matchplay als vervanging voor Mensur Suljovic, maar ging daar met 10-4 ruim ten onder tegen Gerwyn Price. ‘The Machine Gun’ is het afgelopen jaar veel afgevallen en dat mag dan ook als verklaring voor zijn mindere seizoen worden gegeven. Hij staat als het ware aan het begin van een nieuwe periode in zijn carrière. Met het halen van het WK en de Players Championship Finals maakte hij toch nog wat van zijn seizoen. Op de vloer haalde hij twee keer de laatste 16, een schril contrast met vorige jaren. Zijn gemiddelde op de vloer kwam uit op 92.31.

Met Boris Koltsov kent Wattimena een pittige tegenstander. De Rus haalde aan het begin van dit jaar eindelijk een tour card en kon zo het hele jaar op de Pro Tour spelen. Veel succes leverde hem dat niet op: ‘The Viking’ haalde geen enkele keer de laatste 16. Met een gemiddelde van 87.64 deed hij het qua gemiddelde ook een stuk slechter dan Wattimena. De EADC Qualifier bood voor hem uitweg. In eigen land was hij de sterkste, waardoor hij zich plaatste voor zijn vijfde WK. Darts Actueel bestempeld Wattimena als favoriet in deze wedstrijd. Niet alleen is hij het meest ervaren van de twee, hij heeft ook gewoon een beter jaar achter de rug. Wij voorspellen een 3-1 zege voor de Nederlander.

Krzystof Ratajski vs Steve Lennon

De avond wordt afgesloten met een interessant duel tussen Krzysztof Ratajski en Steve Lennon. Ratajski heeft een bij vlagen sterk jaar achter de rug. Hij startte het jaar met een kwartfinale op de UK Open, waarna op TV ook nog een halve finale op de World Matchplay en een kwartfinale op de World Grand Prix volgden. Op de vloer ging het lange tijd minder, maar het allerlaatste Players Championship-toernooi van het jaar was dan toch nog een prooi voor ‘The Polish Eagle’. De Grand Slam en de Players Championship Finals waren daarna echter weer minder. Met een gemiddelde van 96.93 eindigde hij het jaar wel in de top 10 qua gemiddeldes op de vloer. Hij mag dan ook zeker worden bestempeld als outsider voor de wereldtitel, al zal hij op bepalende momenten op TV nog iets beter moeten.

Hij mag het gaan opnemen tegen Steve Lennon. De Ier versloeg donderdagmiddag met 3-1 Madars Razma, een erg knappe prestatie. Veel mensen zagen Razma namelijk als favoriet. Lennon noteerde in die partij een gemiddelde van 93. Het was dit jaar toch wel wat wisselvallig bij Lennon. Het hoogtepunt van de Ier dit jaar was het bereiken van twee keer een kwartfinale op de Players Championships, echter waren dit toernooien voor de zomer. Tijdens de laatste 10 vloertoernooien wist Lennon slechts 5 partijen te winnen, de Ier stak de laatste paar maanden niet in geweldige vorm. Toch liet hij in de eerste ronde mooie dingen zijn. De heren hebben elkaar drie eerder ontmoet, Ratajski won alle wedstrijden. De laatste wedstrijd is alweer van 2019, toen Ratajski met 6-1 won van Lennon op de Players Championship Finals. Darts Actueel verwacht een spannende wedstrijd als Lennon zijn niveau van donderdagmiddag iets kan opkrikken. Toch is de verwachting dat ‘The Polish Eagle’ deze partij gaat winnen. Hij heeft goede herinneringen aan vorig jaar en is gemotiveerd om die prestatie te evenaren. Ratajski wint met 3-1 in sets, met meerdere setstanden van 3-2.

Image courtesy of FOTO: Lawrence Lustig (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *