Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Michael van Gerwen

Voorbeschouwing PDC WK 2022: Dag 4 Avondsessie

Vanavond is het eindelijk zover, de drievoudig wereldkampioen Michael van Gerwen komt in actie in Londen. Daarnaast zijn ook spelers als Boris Krcmar, Jim Williams en Rowby-John Rodriguez te bewonderen. Lees hier meer.

Adam Hunt vs Boris Krcmar

De avond begint met een interessante partij tussen Adam Hunt en Boris Krcmar. Hunt kende toch een wat minder jaar in vergelijking met 2022 toen hij in de Grand Slam of Darts de poule doorkwam en op het WK de laatste 32 behaalde. Hunt kwalificeerde zich voor het WK door op het laatste vloertoernooi de laatste 32 te behalen. Hij wist deze ronde vijf keer eerder te bereiken, maar wist geen enkele keer dit jaar de laatste 16 te behalen. De Engelsman kwalificeerde zich voor één Euro Tour, hierop won hij zijn eerste ronde maar verloor in de tweede ronde van Damon Heta. Dit was uiteindelijk niet genoeg voor kwalificatie voor het EK. Over hele jaar gooide ‘The Hunter’ maar een gemiddelde van 88,88, hij kan veel beter dan dit. Zal hij dit op het WK laten zien?

Hij zal in de eerste ronde voorbij Boris Krcmar moeten. Hij kende een wisselvallig jaar, maar kende ook een aantal hoogtepunten. De Kroaat kwalificeerde zich voor het WK door één van de drie kwalificatieplekken op de PDPA Qualifier te winnen. Hij versloeg tijdens dat toernooi John Brown (6-0, met een gemiddelde van 121), Ryan Murray (6-5), Alan Tabern (6-4) en Peter Hudson (7-3). Op de vloer was de Krcmar erg wisselvallig. Met twee kwartfinales op Players Championship 15 en 18 wist hij alsnog het WK niet te halen. Op de laatste 4 toernooien won Krcmar geen wedstrijd en moest hij het kwalificatietoernooi spelen. Toch zagen we Krcmar in november nog op TV, hij plaatste zich namelijk voor de Grand Slam of Darts. Hij verloor al zijn wedstrijden van Rob Cross, James Wade en Jim Williams. Scorend was het niet eens zo slecht, maar die dubbels lieten hem in de steek. Als hij deze kan verbeteren op het WK, dan heeft hij een goede kans om te winnen. De heren hebben nog nooit een wedstrijd tegen elkaar gespeeld. Darts Actueel verwacht dat Krcmar deze partij in een beslissende set gaat winnen, hij heeft simpelweg een beter jaar gedraaid dat de Engelsman. Krcmar wint 3-1 in sets.

Ted Evetts vs Jim Williams

In de tweede partij van de avond komt de jeugdwereldkampioen in actie, Ted Evetts mag het op gaan nemen tegen Jim Williams. Evetts kwalificeerde zich voor het WK door als 30ste te eindigen op de Pro Tour Order of Merit. Op de vloer behaalde Evetts drie keer de laatste 16, inclusief één kwartfinale. Het hoogtepunt van Evetts op de Pro Tour was het behalen van de finaledag van de Gibraltar Darts Trophy. Daarmee kwalificeerde de Engelsman zich voor het EK, maar werd in de eerste ronde met 6-0 verslagen door Joe Cullen. Eind november wist Evetts in zijn laatste jeugd WK de titel te pakken. Tussen de halve finales en de finale van de Players Championship Finals wist Evetts met 6-4 te winnen van Nathan Rafferty en gaat zo met een goed gevoel richting het WK.

Hij neemt het op tegen de UK Challenge Tour winnaar, Jim Williams. De Welshmen wist één toernooi te winnen en dit bleek uiteindelijk genoeg te zijn om een tourkaart, een WK-plek en een Grand Slam of Darts ticket te bemachtigen. Shaun McDonald kwam 100 pond te kort en eindigde als tweede. Het niveau van Williams was tijdens de Challenge Tour niet slecht, over 46 wedstrijden noteerde hij een gemiddelde van 89,51. Op de Grand Slam of Darts miste Williams op een haar de laatste 16. In de groepsfase wist ‘The Quiff’ te winnen van James Wade en Boris Krcmar. Toch bleek Williams één leg te weinig hebben gewonnen voor de knock-outfase. Ook speelde Williams het afgelopen jaar nog een aantal WDF-toernooien. In zijn thuisland verloor hij de finale van de Welsh Classic met 6-2 van Thibault Tricole. Daarnaast haalde hij ook nog een halve finale in Italië. Met de vorm zit het dus wel goed. Dat is ook de reden daarom Darts Actueel denkt dat Williams aan het langste eind gaat trekken. Williams wint in een beslissende set van Evetts; 3-2 in sets.

Rowby-John Rodriguez vs Nick Kenny

In de derde partij komen Rowby-John Rodriguez en Nick Kenny in actie. Rowby-John Rodriguez gooide begin dit jaar Q-School, maar wist geen tourkaart te bemachtigen. Toch wist hij wel hoog genoeg te komen in de gecombineerde Q-School Order of Merit om als reserve in aanmerking te komen om de Players Championships af te gaan. Dit ging zo goed zelfs dat hij op plaats 14de eindigde op de Pro Tour Order of Merit met 17k aan prijzengeld, enorm goed goed voor een speler zonder tourkaart. Rodriguez wist op de 30 vloertoernooien, 10 keer de bordfinale te behalen. Daarvan wist hij drie keer de laatste 16 te behalen. Door zijn goede prestaties op de vloer werd hij de tweede Oostenrijker op de wereldranglijst en mocht hij meedoen aan de World Cup of Darts met Suljovic. Erg verrassend wisten ze de finale te behalen. Deze werd wel verloren met 3-1 van Schotland, maar een enorme goede prestatie. Hierdoor kwalificeerde hij zich ook voor de Grand Slam of Darts. Met overwinningen op Chris Dobey en Stephen Bunting kwam ‘Little John’ ook hier erg ver. Uiteindelijk was James Wade bij de laatste 16 met duidelijke cijfers te sterk. Het laatste toernooi voor het WK werd niet een succes voor de Oostenrijker, hij verloor met 6-2 van Danny Noppert in de eerste ronde. Over het hele jaar noteerde Rodriguez een knap gemiddelde van 91,69. Bij een overwinning op het WK komt Rodriguez in de top 64 en zal zo een tourkaart bemachtigen.

Hij treft in de eerste ronde Nick Kenny. De Welshmen hebben we dit jaar weinig gezien. Toch flikte Kenny net als vorig jaar om één van de PDPA Qualifiers tickets te pakken. Hij versloeg Brett Claydon (6-4), Matthew Edgar (6-5), Michael Unterbuchner (6-2) en Gordon Mathers (7-3) en mag zich zo gaan opmaken voor zijn tweede PDC WK op een rij. Op de vloer viel Kenny erg tegen, hij behaalde maar drie keer de bordfinale waarvan er één een laatste 16 was. Vorig jaar op het WK wist Kenny met 3-2 te winnen van Derk Telnekes, waarna hij in de tweede ronde met 3-1 in sets werd verslagen door Jermaine Wattimena. Darts Actueel verwacht een 3-1 overwinning voor Rodriguez, omdat hij gewoon beter in vorm is het gehele jaar.

Michael van Gerwen vs Chas Barstow

De avond wordt afgerond met Michael van Gerwen tegen Chas Barstow. Van Gerwen kende een moeizaam begin van het jaar, maar lijkt steeds beter te worden. Toch blijven de grote titels alsnog uit. Op de vloer wist hij slechts één toernooi te winnen en dat was Players Championship 29. Daarnaast schreef hij ook nog een World Series toernooi op zijn naam, de Nordic Darts Masters. Op het moment heeft Van Gerwen geen enkel TV-toernooi meer op zijn naam. Op de UK Open, en de World Matchplay werd er in de halve finales verloren, terwijl op het EK verrassend werd verloren van Rob Cross in de finale. Op de laatste twee toernooien voor het WK, de Grand Slam of Darts en de Players Championship Finals, werd er in de kwartfinales verloren van Michael Smith en Peter Wright. Dit kwam vooral door het missen van veel dubbels. Alsnog een erg goed jaar voor de Nederlander, helemaal met een jaargemiddelde van 99,34. Dat is van alle WK-deelnemers het hoogste. ‘Mighty Mike’ maakt dit jaar dus ook weer een goede kans op de wereldtitel.

Met Chas Barstow treft hij een perfecte tegenstander. De Engelsman gooit in een goed ritme en kan toch wel een goed pijltje gooien. Barstow kwalificeerde zich voor het WK door zonder een tourkaart in de top 32 van de Pro Tour Order of Merit te eindigen. Hij miste begin dit jaar op een haar een tourkaart op Q-School, maar mocht als reserve alle vloertoernooien bij langs en kwalificeerde zich zo voor zijn debuut op het WK. In zijn eerste wedstrijd wist hij met 3-1 in sets te winnen van John Norman Jnr. Hij eindigde op een knap gemiddelde van 93,02, in de tweede set won hij de set met 3-0 en een gemiddelde van 110! De heren hebben elkaar het afgelopen jaar niet getroffen op het circuit, dit zal dus de eerste ontmoeting worden. Darts Actueel verwacht geen moeilijkheden voor de Nederlander, Van Gerwen wint met 3-1 in sets. Het kan zijn dat de Engelsman één setje mee kan qua niveau, maar daar zal het ook bij blijven.

Image courtesy of FOTO: Lawrence Lustig (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *