Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Chris Landman

Voorbeschouwing PDC WK 2022: Dag 4 Middagsessie

Vanmiddag staan er weer 4 mooie partijen op het programma voor het PDC WK. Callan Rydz, die afgelopen jaar twee titels won komt in actie, net als Darius Labanauskas en Ian White. White zal het opnemen tegen Chris Landman Lees hier meer.

Jamie Hughes vs Raymond Smith

De middagsessie begint met een eerste ronde partij tussen Jamie Hughes en Raymond Smith. Vorig jaar was Hughes nog een geplaatste speler, dit jaar kwalificeerde hij zich als Pro Tour Qualifier op plaats 12. Hughes werd aan het begin van het jaar geopereerd aan zijn elleboog en speelde daardoor het eerste Pro Tour weekend niet. Uiteindelijk haalde de Engelsman zonder problemen het WK. Op de Players Championships wist ‘Yozza’ twee halve finales te behalen en één kwartfinale. Hughes kwalificeerde zich niet voor één van de Euro Tours. Hughes eindigde als 38ste op de Players Championship Order of Merit en kwalificeerde zich voor de Players Championship Finals. Door een positieve coronatest moest hij dit toernooi laten schieten. Hoe de vorm van Hughes is weten we daarom ook niet helemaal. Over het hele jaar gooide Hughes een gemiddelde van net iets over de 91.

Hij treft in de eerste ronde de Australiër Raymond Smith. Smith kwalificeerde zich voor zijn tweede PDC WK door de DPA Tour Play-offs te winnen. In de halve finales werd James Bailey verslagen, waarna Robbie King in de finale met 6-1 ook geen kans had. Hij eindigde dat kwalificatietoernooi op een gemiddelde van 88,87, waarbij hij in de finale met een gemiddelde van 94 won. Een dag van te voren speelde Smith ook al in de Oceanic Masters, toen hij in de halve finales werd uitgeschakeld door Bailey Marsh. De zoon van Smith, Ky Smith won dat toernooi en kwalificeerde zich zo ook voor het WK! Het is de eerste keer dan zoon en vader in dezelfde editie van het WK gaan spelen. Naast het winnen van de DPA Tour Play-offs won ‘Guru’ ook nog één DPA Tour titel en twee WDF-toernooien. Dit kan een spannende wedstrijd worden, de mannen doen niet veel onder aan elkaar. Darts Actueel verwacht hier een verrassing, Raymond Smith gaat door naar de tweede ronde met een 3-2 overwinning.

Callan Rydz vs Yuki Yamada

In de tweede partij van de middag komt Callan Rydz in actie. Rydz kende tot zover zijn beste jaar bij de PDC. Hij eindigde als eerste op de Pro Tour Order of Merit voor de WK kwalificatie, door o.a. twee Players Championships op zijn naam te schrijven. In die finales werden Jonny Clayton en Gabriel Clemens verslagen. Ook op TV deed Rydz het niet slecht. Op de World Matchplay wist de Engelsman te winnen van Glen Durrant en Rob Cross om de kwartfinales te behalen. Daarin was Krzysztof Ratajski uiteindelijk met 16-8 te sterk. Het EK en de Players Championship Finals werden ook behaald door ‘The Riot’. Op het EK werd er in de eerste ronde verloren, terwijl in Minehead de tweede ronde het eindstation was. Met een gemiddelde van 94,78 over alle ‘normale’ toernooien dit jaar is Rydz een speler om voor op te letten dit jaar.

Hij mag het op gaan nemen tegen de Japanner, Yuki Yamada. Yamada kwalificeerde zich door de PDJ Japan Championship op zijn naam te schrijven. In de finale wist Yamada zijn landgenoot Masumi Chino te verslaan in een beslissende leg. Yamada was over de hele dag erg goed in vorm, zo noteerde hij o.a. een 100+ gemiddelde in de beginfase van het toernooi. Het wordt het tweede WK voor Yamada. Twee jaar geleden won hij zijn eerste partij door Ryan Meikle met 3-1 te verslaan. In de tweede ronde had ‘Yammer’ vervolgens weinig in te brengen tegen Darren Webster, het werd 3-0. Darts Actueel verwacht dat de grote favoriet, Rydz deze partij gaat winnen. Wel zal de Japanner een setje gaan pakken, maar daar zal het ook bij blijven; 3-1.

Darius Labanauskas vs Mike de Decker

Darius Labanauskas en Mike de Decker komen in de derde wedstrijd van de middag in actie. Labanauskas was één leg verwijderd van een geplaatste status op het WK. Op de Players Championship Finals miste de Litouwer, één matchdart in de laatste 32 waarna Jose de Sousa met een 91-finish de wedstrijd toch nog met 6-5 won. Een grote ramp was het niet, want Labanauskas stond hoog genoeg op de Pro Tour Order of Merit om zich te plaatsen voor het WK. Op het laatste vloertoernooi van het jaar wist ‘Lucky D’ zelfs een halve finale nog te halen. Daarnaast bereikte hij nog één kwartfinale en vijf keer de laatste 16 op de Players Championships. Ook maakte Labanauskas dit jaar zijn debuut op de World Grand Prix. In de eerste ronde wist hij knap te winnen van Brendan Dolan met 2-1. In de tweede ronde werd na een 2-0 voorsprong met 3-2 in sets verloren van Ian White. Met een jaargemiddelde van 92,81 blijft het een speler om moeilijk van te winnen.

Oorspronkelijk zou Labanauskas het opnemen tegen de Zuid-Afrikaanse Qualifier, Charles Losper. Door de nieuwe coronavariant in Zuid-Afrika is het op dit moment erg moeilijk om naar Europese landen te reizen. Hij heeft daarom de keuze moeten maken om zich terug te trekken voor het WK. De eerste reserve was Mike de Decker, vanwege het bereiken van de finaleronde van het PDPA Kwalificatietoernooi. De Decker kende toch een wisselvallig jaar. Op de vloer wist hij slechts drie keer de laatste 16 te behalen. Wel kwalificeerde de Belg zich voor de Grand Slam of Darts door één van de 8 plaatsen op het kwalificatietoernooi te pakken. Echter, zakte ‘The Real Deal’ daar helemaal door het ijs, hij verloor alle drie partijen en gooide in twee partijen onder de 80 gemiddeld. Op het kwalificatietoernooi voor het WK wist De Decker te winnen van Karel Sedlacek, Gary Blades en Jeffrey de Zwaan. In de finaleronde werd er nipt met 7-5 verloren van James Wilson, maar mag nu alsnog deelnamen aan het WK. Met een overwinning op het WK stelt hij zijn tourkaart voor aankomend jaar ook veilig. Toch zal dit een moeilijk verhaal worden vermoed Darts Actueel. De Decker heeft nog altijd moeilijkheden om zijn vloerniveau mee te nemen naar het podium, terwijl Labanauskas al enorm veel ervaring heeft op het WK. Zo haalde hij twee jaar geleden zelfs een kwartfinale op het WK. Op basis daarvan denkt Darts Actueel dat Labanauskas met 3-1 zal winnen.

Ian White vs Chris Landman

De middag wordt afgesloten met Ian White tegen Chris Landman. White heeft in vergelijking met de afgelopen jaren een minder seizoen gedraaid. Dit had ook o.a. te maken met een blessure, waaraan hij in de zomer is geopereerd. White won geen vloertoernooien dit jaar en is zo teruggezakt naar plaats 27 op de wereldranglijst. Op de Players Championships behaalde ‘The Diamond’ slechts drie keer de kwartfinales, waarvan hij het twee keer tot de halve finales schopte. Ook op TV had de Engelsman niet heel veel succes. Op de UK Open en de Players Championship Finals was de eerste ronde meteen het eindstation. Op de World Matchplay wist White nog wel zijn eerste ronde te winnen, maar verloor een ronde later van Michael van Gerwen met een 11-8. Op de World Grand Prix kende White wel succes. Hij wist net als twee jaar geleden de kwartfinales te bereiken. Gary Anderson en Darius Labanauskas werden knap verslagen. In de kwartfinales was Danny Noppert iets te sterk met 3-1. Het jaargemiddelde van White komt terecht op 94,80, wat nog niet eens zo slecht is. Toch zal hij op z’n hoede moeten zijn, het WK ligt White niet. De afgelopen drie jaar wist hij niet de eerste partij niet te overleven.

Hij neemt het op tegen de Nederlandse debutant, Chris Landman. Landman wist donderdagmiddag verrassend met 3-0 in sets te winnen van Scott Mitchell. In de eerste twee sets verloor de Nederlander geen leg. In de derde set kreeg Mitchell toch nog twee legs op het scorebord, maar uiteindelijk won Landman die set met 3-2. Vooral het dubbelpercentage van Landman was erg indrukwekkend, hij raakte 9 van de 15 pogingen op een dubbel. Landman kwalificeerde zich voor het WK door het West-Europese kwalificatietoernooi te winnen. Landman won tijdens dat toernooi o.a. van Christian Kist, Jelle Klaasen en Mats Gies. Tegen White zal het beter moeten qua scores, tegen Mitchell noteerde ‘The Countryman’ een gemiddelde van 88,97. Als hij dit kan verbeteren, maakt Landman een goede kans. Darts Actueel verwacht een spannende wedstrijd, waarbij White in een beslissende set zal winnen; 3-2.

Image courtesy of FOTO: PDC
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *