Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Martijn Kleermaker

Voorbeschouwing PDC WK 2022: Dag 5 Avondsessie

Vanavond gaat Martijn Kleermaker zijn debuut maken op het PDC WK. Ook komt Fallon Sherrock komt in actie, net als de Premier League-kampioen Jonny Clayton. Lees hier meer.

Martijn Kleermaker vs John Michael

De avond begint met een partij tussen een Nederlander en een Griek, Martijn Kleermaker en John Michael. Kleermaker zou normaal gesproken vorig jaar al zijn debuut maken op het WK, maar moest zich toen terugtrekken na een positieve coronatest. Die klap heeft hij goed verwerkt, want met een knappe 8ste plaats op de Pro Tour Order of Merit heeft hij zich opnieuw gekwalificeerd voor het WK. Op de Pro Tour behaalde Kleermaker zijn allereerste Players Championship finale, die hij nipt verloor van landgenoot Dirk van Duijvenbode. Naast een finale bereikte Kleermaker ook nog een kwartfinale en twee keer de laatste 16. Kleermaker mocht aan de volgende TV-toernooien meedoen het afgelopen jaar; UK Open, World Grand Prix en de Players Championship Finals. Bij de World Grand Prix en de Players Championship Finals werd er in de eerste ronde verloren, door het missen van teveel dubbels. Op de UK Open kende ‘The Dutch Giant’ wel succes. De Nederlander won van Wayne Jones, Martin Schindler, Jamie Hughes en Callan Rydz voor een plaats bij de laatste 16. Daar was Luke Humphries uiteindelijk met 10-4 te sterk. Kleermaker noteerde een jaargemiddelde van 91,41.

Hij neemt het op tegen de Griekse tourkaarthouder John Michael. Michael won het Zuid-Oost Europese kwalificatietoernooi. Daarin was hij in de finale met 6-3 te sterk voor Michael Rasztovits. Op het PDC-circuit heeft de Griek vrij weinig gepresteerd. Hij verdiende over het hele jaar slechts 6,75k. Michael behaalde als hoogtepunt een kwartfinale op het tweede vloertoernooi van het jaar. Daarnaast behaalde hij nog een keer de tweede ronde van een Euro Tour en één keer de bordfinale op de vloer. Het gemiddelde van ‘The Deadly Rose’ op de vloer was 87,61. De mannen speelden één keer eerder tegen elkaar, dit was eind november 2020 toen Michael met 6-4 de baas was. Na die tijd heeft de Nederlander zich flink ontwikkeld en daarbij de grote favoriet om deze wedstrijd te winnen. Darts Actueel verwacht een eenvoudige 3-0 zege voor Kleermaker.

Florian Hempel vs Martin Schindler

In de tweede partij van de avond een Duits onderonsje tussen Florian Hempel en Martin Schindler. Hempel miste de eerste 8 vloertoernooien, maar kon zich op het nippertje toch nog te kwalificeren. Zo behaalde hij op beide Euro Tours de tweede ronde en bereikte hij op Players Championship 27. Met een laatste 16 op Players Championship 29 verzekerde de Duitser zich voor het WK. Uiteindelijk eindigde hij 25ste op de Pro Tour Order of Merit. Door zijn resultaten op de Euro Tours kwalificeerde Hempel zich ook voor het EK, waar hij knap wist te winnen van Peter Wright. In de tweede ronde verloor Hempel in een beslissende leg van Mensur Suljovic. Hij kan dus ook presteren als de TV-camera’s erop staan. Het gemiddelde over het hele jaar komt bij hem terecht op 93,91!

Martin Schindler pakte begin dit jaar ook een tourkaart en kende misschien wel zijn beste seizoen bij de PDC tot zover. Op de Pro Tour Order of Merit eindigde hij als derde voor het WK, maar hij kwalificeerde zich via een andere weg. In april schreef Schindler de Duitse SuperLeague op zijn naam, door Florian Hempel in de finale te verslaan met 10-9. Hempel miste drie matchdarts. Schindler kon dus zonder al te veel druk de Players Championships af gaan, waar hij maar liefst 4 kwartfinales bereikte en zeven keer de laatste 16! ‘The Wall’ kwalificeerde zich ook voor de Grand Slam of Darts, maar hier kwam hij de poulefase niet door. Hij verloor van Krzysztof Ratajski en Nathan Rafferty, maar wist wel met 5-4 te winnen van de regerend wereldkampioen. Op de Players Championship Finals trof hij Gerwyn Price opnieuw, maar dit keer wist de Welshmen wel te winnen; 6-1. De heren troffen elkaar dit jaar, naast de finale van de Duitse SuperLeague, nog drie keer eerder. In de groepsfase van de SuperLeague won Schindler met 6-1 en 6-4. Ook op de Pro Tour kwamen ze elkaar tegen, toen won Schindler met 6-2. Schindler heeft qua onderlinge ontmoetingen dus een ruime voorsprong en heeft ook qua ervaring op WK’s een voordeel. Darts Actueel denkt dat dit een zeer spannende wedstrijd gaat worden, maar uiteindelijk zal Schindler deze partij in een beslissende set naar hem toetrekken.

Steve Beaton vs Fallon Sherrock

In de derde partij van de avond is het dan tijd voor ‘The Queen of the Palace’, Fallon Sherrock. Ze mag het gaan opnemen tegen de speler met de meeste PDC WK’s, Steve Beaton. De Engelsman is toch wat teruggezakt op de PDC Ranking, het staat nu op plaats 43. Via de Pro Tour Order of Merit wist Beaton zich te kwalificeren voor zijn 31ste WK, hier eindigde hij als 15de. Op de Players Championships wist ‘The Bronzed Adonis’ twee kwartfinales en één keer de laatste 16 te bereiken. Ook op TV was Beaton weinig in te zien het afgelopen jaar. Op de UK Open verloor Beaton in de derde ronde van Mark McGeeney, terwijl op de Players Championship Finals hij niet verder kwam dan de eerste ronde. Hier was Gabriel Clemens te sterk. Het jaargemiddelde van de 57-jarige komt terecht op 90,97.

Met Fallon Sherrock gaat Beaton het erg lastig krijgen. Sherrock gaat haar tweede PDC WK spelen. In 2019 wist ze de laatste 32 te behalen na overwinningen op Ted Evetts en Mensur Suljovic. Sherrock kwalificeerde zich dit jaar voor het WK door de Women Series te winnen. Ze won 6 van de 12 toernooien en dat was ruim voldoende om als eerste te eindigen op de ranking. Over alle wedstrijden op deze tour had Sherrock een gemiddelde van 85,54. Doordat ze als eerste eindigde op de Women Series mocht ze ook haar debuut maken op de Grand Slam of Darts. Met overwinningen op Mike de Decker en Gabriel Clemens, ging ze samen met Peter Wright door naar de laatste 16. Daar was ze opnieuw duidelijk te sterk voor Mensur Suljovic. In de kwartfinales verloor ze met 16-13 van Wright, ondanks een gemiddelde van 98,90! Ten slotte speelde ze in september ook het World Series evenement in Denemarken, de Nordic Darts Masters. Ze versloeg Niels Heinsøe (6-1) en Dimitri van den Bergh (11-10) op weg naar de finale. In die finale kwam ze 6-3 voor tegen Michael van Gerwen, maar moest uiteindelijk de titel toch aan de Nederlander laten met 11-7. Darts Actueel verwacht dat het publiek vol achter Sherrock gaat staan en dan is het vooral afwachten hoe Beaton hierop gaat reageren. Darts Actueel verwacht een 3-1 zege voor de Engelse, ze zit op dit moment in een betere vorm dat Beaton.

Jonny Clayton vs Keane Barry

De avond wordt afgesloten met dé man van het jaar, Jonny Clayton. De Welshmen won The Masters, de Premier League, de World Grand Prix en de World Series of Darts Finals. Op de andere TV-toernooien deed Clayton het ook erg goed; UK Open (laatste 16, 3-10 tegen Krzysztof Ratajski), World Matchplay (laatste 16, 3-11 tegen Gerwyn Price), Grand Slam of Darts (kwartfinales, 12-16 tegen Gerwyn Price) en de Players Championship Finals (halve finales, 6-11 tegen Peter Wright). Op de vloer was ‘The Ferret’ ook succesvol. Hij won in de eerste drie maanden van 2021 twee titels; Players Championship 4 en 7. Daarnaast verloor hij ook nog drie finales. Joe Cullen, Callan Rydz en Peter Wright versloegen hem. Clayton eindigde het jaar met een gemiddelde van 98,49 over alle ‘normaal’ gespeelde toernooien.

Hij zal in zijn eerste partij voorbij de 19-jarige Keane Barry moeten. Hij won afgelopen vrijdagmiddag met 3-2 in sets van Royden Lam en won zo zijn allereerste wedstrijd ooit op het WK. Een gemiddelde van 83,59 was genoeg voor een plaats in de tweede ronde. Nadat hij in 2020 via de Development Tour een tour card wist te bemachtigen liet Barry dit jaar op de Pro Tour zien wat voor een talent hij is. Zo haalde hij o.a. een kwartfinale op één van de vloertoernooien dit jaar. Naast kwalificatie voor het WK mocht de Ier ook nog deelnemen aan het EK en de Players Championship Finals. Op het EK ging hij er met 6-3 af tegen de latere winnaar Rob Cross, op de Players Championship Finals gaf hij lang tegenstand tegen ook de later winnaar van dat toernooi, Peter Wright (6-5). Het tempo van Clayton zal ‘Dynamite’ zeker liggen en we kunnen echt wel spektakel verwachten van beide heren. Toch verwacht Darts Actueel dat de nummer 8 van de wereld deze wedstrijd zal winnen, Clayton is de grote favoriet in deze wedstrijd en wordt ook verwacht om ver in het toernooi te komen. ‘The Ferret’ wint met 3-1 van Barry.

Image courtesy of FOTO: Jonas Hunold (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *