Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Maik Kuivenhoven

Voorbeschouwing PDC WK 2022: Dag 5 Middagsessie

Dag vijf van het PDC start met de terugkeer van Maik Kuivenhoven naar Ally Pally, terwijl Stephen Bunting, halve finalist in 2021, ook aan zijn jacht op de titel begint.

Maik Kuivenhoven vs Ky Smith

Na zijn desastreuze WK-debuut keert Maik Kuivenhoven terug in Ally Pally, en net zoals vorig jaar mag hij de zondagmiddag openen. Van de Naaldwijker mag dit jaar veel meer worden verwacht. Op de World Series of Darts Finals en Players Championship Finals deed hij weer ervaring op op het podium, en niet zonder succes: in Amsterdam gaf hij goed partij aan Michael van Gerwen. Op de vloer ging hij verder waar hij vorig jaar was gebleven: met een halve finale en kwartfinale noteerde hij knappe resultaten. Zijn gemiddelde van 91.41 was daarnaast een verbetering ten opzichte van de 89.82 van vorig jaar.

Met Ky Smith treft Kuivenhoven een tegenstander van een ander niveau dan Matthew Edgar, die hij vorig jaar trof. Smith verraste dit jaar door de Oceanic Masters te winnen. Met een gemiddelde van 94.26 liet hij in de finale zien prima te kunnen darten. De zoon van Raymond Smith, die gisteren al in actie kwam, mag hierdoor zijn debuut op het grote podium maken. De ervaring die Kuivenhoven het afgelopen jaar heeft opgedaan zou moeten helpen in deze wedstrijd. Darts Actueel verwacht dan ook dat de Nederlander hier gaat winnen: 3-1.

Jason Heaver vs Gordon Mathers

Wedstrijd nummer twee van de middag heeft een wat treurig randje. Jason Heaver had het hier op moeten nemen tegen Juan Rodriguez, maar doordat de Spanjaard positief testte op corona, werd Gordon Mathers opgeroepen als vervanger. Heaver is de Pro Tour Qualifier in deze wedstrijd. De Engelsman won begin dit jaar een tour card en schopte het meteen tot het WK en de Players Championship Finals. Tijdens het zevende Players Championship-toernooi van het jaar wist hij zelfs een halve finale te halen. Door de rest van het jaar zijn prijzengeld bij elkaar te sprokkelen mag hij nu zijn debuut gaan maken op het WK. Een gemiddelde van 91.38 was daarnaast prima voor ‘Tsunami’.

Gordon Mathers wist net als Heaver dit jaar een tour card te winnen op Q-School. De Australiër kende ook een prima start van het jaar, maar daarna zakte hij wat weg waardoor een WK-plek er via de Pro Tour niet in zat. Eén keer wist hij maar de laatste 16 te halen. Zijn gemiddelde van 90.35 deed echter niet veel onder voor zijn tegenstander Heaver. Daarnaast heeft de Australiër een stuk meer ervaring op TV: voor ‘GG’ wordt het al zijn derde WK. Afgelopen jaar werd hij verslagen door Max Hopp. Darts Actueel verwacht een spannende partij, waarbij Heaver toch aan het langste eind trekt: 3-2. Danny Noppert wacht in ronde twee voor de winnaar.

Alan Soutar vs Diogo Portela

Net als in de vorige wedstrijd treft ook in wedstrijd drie van de middag een debutant een ervaren WK-ganger. Alan Soutar is de debutant, al haalde hij al wel eens het BDO WK. De Schot is bezig aan een sterk debuutjaar in de PDC: nadat hij bij Players Championship 3 de kwartfinale haalde verraste hij Raymond van Barneveld op de UK Open. Uiteindelijk sneuvelde hij pas bij de laatste 16. Hij zette de vorm echter snel door: bij Players Championship 5 was de halve finale pas het eindstation. Aan het einde van het jaar noteerde hij nog een kwartfinale op de vloer. Met een gemiddelde van 94.70 eindigde hij het jaar qua gemiddeldes op plek 26. Een man om in de gaten te houden de aankomende jaren dus.

Diogo Portela zorgt voor de nodige PDC WK-ervaring in deze wedstrijd. De Braziliaan begint alweer aan zijn vijfde optreden in Ally Pally. Vorig jaar wist hij eindelijk zijn eerste wedstrijd te winnen: Steve Beaton werd aan de kant gezet. ‘Brazilliant’ heeft het al even lastig met zijn spel, maar in de WDF noteerde hij in Ierland ineens een halve finale. Hij lijkt langzaam zijn niveau weer te vinden, maar toch zal Soutar verslaan een lastige opdracht worden. Darts Actueel verwacht dat de Schot zijn niveau wel kan vinden en zonder al te veel moeite deze wedstrijd ook wint: 3-1.

Stephen Bunting vs Ross Smith

Vorig jaar wist hij te verrassen en haalde hij de halve finale: Stephen Bunting. ‘The Bullet’ begint zijn jacht op een goed resultaat met een moeilijke wedstrijd tegen Smith. Na het WK was Bunting op TV even wat minder, tot hij op de World Grand Prix ineens de halve finale haalde. Een paar weken daarvoor had hij op de vloer zelfs een toernooi gewonnen. Voor het eerst in vijf jaar won hij weer een titel door Players Championship 17 op zijn naam te schrijven. Via het kwalificatietoernooi plaatste hij zich ook voor de Grand Slam, maar uit te groep komen lukte niet. Op de Players Championship Finals was het ook een snelle exit voor de Engelsman. Tijd om op het WK wel weer in vorm te komen.

Bunting zal meteen scherp aan het WK moeten beginnen, met Ross Smith treft hij meteen een lastige tegenstander. Smith kent zijn beste jaar bij de PDC tot zover. Op de vloertoernooien wist hij drie keer de finale te behalen, waarvan hij er één van won door Brendan Dolan te verslaan. In de andere twee finales was Michael Smith twee keer te sterk. Door deze resultaten kwalificeerde Smith zich voor de World Matchplay, World Grand Prix en de Players Championship Finals. Op de World Grand Prix wist hij knap te winnen van Joe Cullen, waarna hij in de tweede ronde een 2-0 voorsprong toch nog weggaf tegen Dave Chisnall. Afgelopen vrijdagavond was Smith met 3-0 in sets te sterk voor zijn naamgenoot, Jeff Smith. Een gemiddelde van 85,15 was genoeg om de tweede ronde te bereiken. Dit zal zondagmiddag veel beter moeten. De heren hebben 5 keer eerder tegen elkaar gespeeld, vier keer wist Bunting te winnen. Bunting zal dus met een goed gevoel aan deze partij beginnen, zeker met zijn prestatie van vorig jaar op het WK. Darts Actueel verwacht een zeer spannende wedstrijd, waarbij het alle kanten kan opgaan. Bunting zal met 3-2 in sets winnen, omdat hij net wat meer ervaring heeft op het WK-podium en met langere wedstrijden.

Image courtesy of FOTO: Kelly Deckers (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *