Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Search
Raymond van Barneveld

Voorbeschouwing PDC WK 2022: Dag 6 Avondsessie

Dag 6 van het PDC WK 2022 staat maar in het teken van één man: Raymond van Barneveld. ‘Barney’ begint zijn terugkeer op het WK met een partij tegen Lourence Ilagan. Ook James Wade komt in actie.

Luke Woodhouse vs James Wilson

De avond begint rustig met een Engels onderonsje: Luke Woodhouse tegen James Wilson. Woodhouse is de Pro Tour Qualifier van de twee en timmert de laatste jaren flink aan de weg. In 2020 maakte hij zijn WK-debuut en dat deed hij uitstekend: Michael Smith werd verslagen. Vorig jaar ging hij ten onder tegen Jamie Lewis, dit jaar hoopt hij weer op meer succes. De 33-jarige Engelsman is inmiddels opgeklommen naar plek 44 in de wereld. Op de vloer noteerde hij dit jaar twee kwartfinales, terwijl zijn gemiddelde uitkwam op 91.82. De UK Open was voor hem dit jaar het succesvolste op TV: hij haalde de laatste 32.

Qua naam is James Wilson bij de meeste dartfans nog steeds de grootste van de twee. Toch is ‘Jammy Dodger’ de laatste twee jaar ver wegezakt: haalt Wilson de laatste 16 niet, dan verliest hij zelfs zijn tour card. Voor iemand die in 2018 nog de kwartfinale haalde op de World Grand Prix is dat een hele zure afgang. Toch was dit jaar qua gemiddeldes niet slecht. Wilson noteerde een gemiddelde van 94.37 en eindigde zo op plek 30, ruim voor zijn tegenstander van vandaag. Dit gemiddelde leverde echter geen resultaten op: niet één keer werd de laatste 16 gehaald. Door wederom met sterke gemiddeldes wel de PDPA Qualifier te winnen mag Wilson alsnog meedoen aan het WK. Darts Actueel verwacht een wedstrijd die alle kanten op kan, met Luke Woodhouse dan toch als winnaar: 3-2.

Rusty-Jake Rodriguez vs Ben Robb

Een interessant duel in de tweede wedstrijd van de dag. Rusty-Jake Rodriguez neemt het bij zijn WK-debuut op tegen Ben Robb. Ondanks het net mislopen van een tour card aan het begin van het jaar mocht Rodriguez toch meedoen aan alle Players Championships. Door vijf keer de laatste 16 te halen sprokkelde hij genoeg geld bij elkaar om zich zo via de Pro Tour te plaatsten. Mocht dit niet genoeg zijn geweest, dan had hij zich alsnog via de EU Development Tour geplaatst: RJR won maar liefst vijf van de twaalf toernooien. Deze successen op de Development Tour leverden hem wel een debuut op op de Grand Slam. Een succes werd dat niet, alle drie de wedstrijden werden verloren. Ook zijn debuut op de Players Championship Finals was geen succes: hij ging ten onder tegen Ross Smith. Met een gemiddelde van 92.47 op de vloer nestelde hij zich wel bij de beste 50 spelers van het jaar. Op de Development Tour was hij qua gemiddeldes zelfs de beste.

Ben Robb reist voor de tweede keer in zijn carrière af naar Ally Pally. De Nieuw-Zeelander heeft al even geen toernooien meer kunnen spelen vanwege strenge lockdown-regels in eigen land, maar kreeg een plek op het WK als leider van de regionale ranking. In 2020 maakte hij zijn debuut tegen Ron Meulenkamp, maar dit leverde een 3-0 nederlaag op. Dit jaar mag er meer van hem verwacht worden: na het WK gaat hij ook een poging wagen op Q-School om een tour card te winnen. Beide mannen waren dus nog niet zeer succesvol op TV. Dit zou kunnen betekenen dat het naast een spannende wedstrijd ook een wedstrijd wordt waar veel druk op staat. Rodriguez lijkt het voordeel te hebben. Darts Actueel verwacht dan ook een overwinning voor de Oostenrijker: 3-2.

Raymond van Barneveld vs Lourence Ilagan

Het hoofdgerecht van de avond wordt al in wedstrijd drie opgediend: Raymond van Barneveld vs Lourence Ilagan. Na zijn desastreuze nederlaag tegen Darin Young op het WK van 2020 leek het WK-boek van RVB dicht te zijn geslagen. Nu, twee jaar later, is hij terug. Het jaar kon niet beter beginnen voor de Nederlander: nadat hij zijn tour card weer terug won, was hij op het derde Players Championship-toernooi van het jaar meteen de beste. Voor het eerst in acht jaar won hij weer een titel op de vloer. Na zijn titel werd er steeds minder van hem vernomen. De UK Open liep uit op een deceptie, de World Matchplay en World Grand Prix werden niet gehaald. Met het einde van het jaar inzicht ging het daarna toch weer lopen. ‘Barney’ plaatste zich voor de Grand Slam en de Players Championship Finals: op beide toernooien liet hij sterk spel zien. Met een gemiddelde van 94.94 eindigde hij het jaar op plek 24 qua gemiddeldes. En één ding is zeker: op WK’s kan Van Barneveld wel eens mooie dingen laten zien.

Met Lourence Ilagan heeft RVB echter geen gemakkelijke tegenstander geloot. Ilagan, met zeven titels recordhouder op de Asian Tour, begint aan zijn zesde WK. De afgelopen drie edities was hij er ook bij: drie keer verloor hij in de eerste ronde. Toch liet hij ook drie keer zien dat hij een goede darter is. In 2019 kwam Vincent van der Voort zelfs nog goed weg tegen de Filipijn. Net als vorig jaar won ‘The Gunner’ het kwalificatietoernooi in eigen land. Als één van de meest succesvolle Aziatische darters ooit hoopt hij nu op een stunt. Darts Actueel verwacht dat Van Barneveld scherp aan dit toernooi begint en zich niet laat verrassen door Ilagen. Wij verwachten een 3-1 overwinning voor ‘Barney’.

James Wade vs Maik Kuivenhoven

Met James Wade tegen Maik Kuivenhoven staat er nog een mooi toetje op het programma. Als er over favorieten voor de WK-titel wordt gesproken, staat de naam van James Wade er vaak niet bij. ‘The Machine’ heeft in zijn toch al lange carrière nog nooit een WK-finale gehaald, maar begint wel als nummer vier aan dit toernooi. Daarnaast won hij dit jaar de UK Open en haalde hij de halve finale op de Grand Slam. De Engelsman behoort tot de absolute top, maar kan hij het dan eindelijk een keer gaan waarmaken op het allergrootste toernooi van het jaar? Op de vloer was het dit jaar iets minder. Twee keer haalde hij de halve finales, geen enkele schopte hij het tot de laatste twee. Zijn gemiddelde van 94.66 was daarnaast lager dan de man die in de wedstrijd hiervoor, RVB, in actie kwam.

De Engelsman treft onze landgenoot Maik Kuivenhoven. Van de Naaldwijker mag dit jaar veel meer worden verwacht. Op de World Series of Darts Finals en Players Championship Finals deed hij weer ervaring op op het podium, en niet zonder succes: in Amsterdam gaf hij goed partij aan Michael van Gerwen. Op de vloer ging hij verder waar hij vorig jaar was gebleven: met een halve finale en kwartfinale noteerde hij knappe resultaten. Zijn gemiddelde van 91.41 was daarnaast een verbetering ten opzichte van de 89.82 van vorig jaar. In zijn eerste wedstrijd tegen Ky Smith speelde hij scorend erg sterk, maar de dubbels brachten zijn gemiddelde naar beneden. Tegen James Wade zal dit een stuk beter moeten. Darts Actueel verwacht dat ´The Machine´ een maatje te groot is voor Kuivenhoven: wij voorspellen een 3-1 zege voor de Engelsman.

Image courtesy of FOTO: PDC
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *