Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoeken
Dirk van Duijvenbode

Voorbeschouwing PDC WK 2022: Dag 8 Avondsessie

In de avondsessie van dag 8 van het PDC WK komen o.a. Nathan Aspinall en Simon Whitlock in actie. Toch staat deze avondsessie in het teken van twee Nederlanders; Dirk van Duijvenbode en Martijn Kleermaker. Lees hier een uitgebreide voorbeschouwing.

Nathan Aspinall vs Joe Murnan

De avond begint met een partij tussen de nummer 10 geplaatste Nathan Aspinall en Joe Murnan. Aspinall gaat alweer aan zijn vierde PDC WK beginnen. Dit jaar kende de Engelsman toch een wat minder jaar in vergelijking met de afgelopen seizoenen. Aspinall won het afgelopen geen enkele titel en zakte daarmee ook wat plaatsen op de ranking. Op de vloer was het beste resultaat een finale op Players Championship 29, waarin hij verloor van Michael van Gerwen. Daarnaast bereikte hij nog 4 halve finales op de vloer en een halve finale op de tweede Euro Tour van het jaar. Op TV wist ‘The Asp’ twee halve finales te bereiken. Dit gebeurde tijdens de Premier League en het EK. Op de World Matchplay behaalde Aspinall nog een kwartfinale. Op de andere TV-toernooien viel het toch wat tegen. Aspinall is en blijft een gevaarlijke klant op het WK, hij bereikte in zijn eerste twee WKs de halve finales. Als hij zijn jaargemiddelde van 96,41 mee kan nemen naar Londen, dan is de kans zeker mogelijk dat hij weer zover kan komen.

Hij zal in zijn eerste ronde voorbij Joe Murnan moeten komen. Murnan won afgelopen week in een erg matige partij met 3-2 in sets van Paul Lim. Een gemiddelde van 79,33 en een dubbelpercentage van 35,3% was genoeg voor de overwinning. Murnan staat er toch wel bekend om, om op beslissende momenten nog wel eens te bezwijken. Dit gebeurde ook in de vierde set tegen Lim, toen hij meerdere matchdarts miste op 3-1 in sets te winnen. Uiteindelijk won de Engelsman de beslissende set nog wel, maar het had zo anders kunnen aflopen. Hij zal stukken beter moeten voor Murnan als hij kans wil maken tegen Aspinall. Over het hele jaar noteerde ‘Shaggy’ een gemiddelde van 91,61. De heren kwamen elkaar één keer eerder tegen. Op een Players Championship toernooi in 2020 won Murnan met 6-4, op een podium zal het helemaal anders zijn. Darts Actueel verwacht een vrij eenvoudige overwinning voor de nummer 10 van de wereld; 3-0. Aspinall heeft veel meer ervaring op TV en Murnan zal het niveau van zijn landgenoot moeilijk kunnen bijhouden.

Dirk van Duijvenbode vs Boris Koltsov

In de tweede partij van de avond mag Dirk van Duijvenbode aan het WK beginnen. Van Duijvenbode gaat aan zijn derde WK beginnen, zijn tweede op een rij. De Nederlander kende een goed begin van het jaar, kende een dip in de zomer en keert nu aan het einde van het jaar toch echt weer terug in goede vorm. In de openingsmaanden van het jaar behaalde zeven kwartfinales op de vloer. Daarvan wist hij twee keer door te stomen naar de finale. Players Championship 11 wist hij op z’n naam te schrijven door landgenoot Martijn Kleermaker te verslaan. Een dag later bereikte de Nederlander weer de finale, maar toen was Dimitri van den Bergh te sterk. In de zomermaanden had Van Duijvenbode last van een blessure, waardoor zijn resultaten wat tegenvielen en zo zich ook niet kwalificeerde voor het EK. Tijdens de laatste toernooien gaat het weer de goede kant op met ‘Aubergenius’. Zo bereikte hij tijdens de laatste 5 vloertoernooien van het jaar vier keer de laatste, waaronder één halve finale. Van Duijvenbode kwalificeerde zich afgelopen jaar voor de World Matchplay en de World Grand Prix, maar in beide toernooien was de eerste ronde het eindstation. Hetzelfde gebeurde tijdens de Players Championship Finals, maar hier verloor Van Duijvenbode met 6-5, en een gemiddelde van 105,04, van Ryan Meikle die een gemiddelde van 108 neerzette. Toch zal hij met een goed gevoel afreizen naar Londen, de vorm is er gewoon. Wie weet kan hij het resultaat van vorig jaar (kwartfinales) evenaren of misschien wel verbeteren?

Hij treft met Boris Koltsov een niet te onderschatten speler. De Rus won afgelopen weekend verrassend met 3-0 in sets van Jermaine Wattimena. Het werd de tweede WK-overwinning van Koltsov en deed dat met erg goed spel. Hij eindigde uiteindelijk op een gemiddelde van 90,5, maar dit kwam vooral door het missen van meerdere pijlen op de dubbel aan het einde van de wedstrijd. Hij had veel hoger kunnen eindigden als hij de dubbels eerder had gegooid. Koltsov haalde aan het begin van dit jaar eindelijk een tour card en kon zo het hele jaar op de Pro Tour spelen. Veel succes leverde hem dat niet op: ‘The Viking’ haalde geen enkele keer de laatste 16. De EADC Qualifier bood voor hem uitweg. In eigen land was hij de sterkste, waardoor hij zich plaatste voor zijn vijfde WK. Dit wordt de eerste ontmoeting tussen beide heren. Darts Actueel verwacht een wedstrijd met veel adrenaline bij beide spelers. Hierdoor kan het een interessante partij worden om naar te kijken. Toch bestempeld Darts Actueel Dirk van Duijvenbode als favoriet, gezien zijn spel de afgelopen toernooien. Wij voorspellen een 3-1 overwinning in sets.

Kim Huybrechts vs Steve Beaton 

In wedstrijd nummer drie van de avond staat er een duel tussen twee ervaren mannen op het programma. Kim Huybrechts treft Steve Beaton, die indruk maakte tegen Fallon Sherrock. Huybrechts is langzaam bezig om weer terug de oude Huybrechts te worden. Voor het eerst sinds het WK van 2019 behoort hij weer tot de top 32 van de wereld, waardoor hij in ronde twee instroomt. Met het halen van drie kwartfinales en één halve finale deed hij het op de vloer prima, op de Euro Tour liet hij qua spel ook zien dat hij klaar is voor het echte werk. Met een gemiddelde van 93.65 zat hij in die ranglijst ook dichtbij de top 32. Vorig jaar was de laatste 32 het eindstation voor ‘The Hurricane’, en dat hoopt de Belg te gaan verbeteren. Daar zijn dan wel zeges op Beaton én Price voor nodig.

Met Steve Beaton treft Huybrecht de speler met het meeste aantal WK-deelnames ooit. De Engelsman is wel wat teruggezakt op de PDC Ranking, het staat nu op plaats 43. Via de Pro Tour Order of Merit wist Beaton zich te kwalificeren voor zijn 31ste WK, hier eindigde hij als 15de. Op de Players Championships wist ‘The Bronzed Adonis’ twee kwartfinales en één keer de laatste 16 te bereiken. Ook op TV was Beaton weinig in te zien het afgelopen jaar. Op de UK Open verloor Beaton in de derde ronde van Mark McGeeney, terwijl op de Players Championship Finals hij niet verder kwam dan de eerste ronde. Hier was Gabriel Clemens te sterk. Het jaargemiddelde van de 57-jarige komt terecht op 90,97. In zijn eerste duel tegen Fallon Sherrock maakte hij wel indruk. Scorend was het erg sterk, waardoor hij afrekende met ‘The Queen of the Palace’. Mocht hij dat spel weer laten zien, dan heeft hij zeker een goede kans tegen Huybrechts. Darts Actueel verwacht dat dit niet gaat gebeuren en dat Huybrechts met 3-1 wint.

Simon Whitlock vs Martijn Kleermaker

De tweede Nederlander deze avond, Martijn Kleermaker, treft Simon Whitlock in de laatste wedstrijd van de dag. Na sterke prestaties op TV in 2020 leek Simon Whitlock weer volledig terug te zijn. Met een kwartfinale op de UK Open begon hij ook dit jaar weer sterk: de Australiër leek langzamerhand weer op weg naar de top 10. Vanaf dat moment zakte ‘The Wizard’ echter compleet in. Op de vloer kwam hij maar één keer voorbij de laatste 16, terwijl de World Matchplay en World Grand Prix helemaal niet haalde. Op European Tour 2 haalde hij dan nog wel de halve finale, maar dit resultaat kon hij niet verzilveren op het EK: in ronde één verloor hij van William Borland. Op de Players Championship Finals was de eerste ronde ook het eindstation, Ryan Searle was met 6-5 te sterk. Met een gemiddelde van 91.66 op de vloer eindigde hij op plek 62, ook dit is geen goed teken. Toch kan een WK rare dingen doen met spelers hun carrière. Een opleving in Ally Pally zou zomaar een nieuw begin voor de Australiër kunnen zijn.

Voor Martijn Kleermaker liggen er zeker kansen vanavond. Met een knappe 8ste plaats op de Pro Tour Order of Merit heeft hij zich opnieuw gekwalificeerd voor het WK. Op de Pro Tour behaalde Kleermaker zijn allereerste Players Championship finale, die hij nipt verloor van landgenoot Dirk van Duijvenbode. Naast een finale bereikte Kleermaker ook nog een kwartfinale en twee keer de laatste 16. Kleermaker mocht aan de volgende TV-toernooien meedoen het afgelopen jaar; UK Open, World Grand Prix en de Players Championship Finals. Bij de World Grand Prix en de Players Championship Finals werd er in de eerste ronde verloren, door het missen van teveel dubbels. Op de UK Open kende ‘The Dutch Giant’ wel succes. De Nederlander won van Wayne Jones, Martin Schindler, Jamie Hughes en Callan Rydz voor een plaats bij de laatste 16. Daar was Luke Humphries uiteindelijk met 10-4 te sterk. Kleermaker noteerde een jaargemiddelde van 91,41. In zijn eerste wedstrijd dit WK rekende hij met 3-1 af met John Michael. Op de dubbels is er verbetering nodig, scorend ging het bij vlagen uitstekend. Darts Actueel verwacht een duel die beide kansen op kan gaan. De dubbels van Kleermaker zijn hierbij wel een punt van zorg, waardoor wij een 3-2 zege voor Whitlock voorspellen.

Image courtesy of FOTO: PDC
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *