Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Ryan Searle

Voorbeschouwing PDC WK 2022: Dag 8 Middagsessie

Dag acht van het PDC WK begint met een interessante middagsessie. Alle ongeplaatste spelers zullen kansen ruiken tegen de geplaatste spelers. Gaan we een slachtveld mee maken?

Ryan Searle vs William Borland

De geplaatste speler die deze middag met het beste gevoel begint is Ryan Searle. De Engelsman opent de middag tegen William Borland, misschien wel de opvallendste speler dit WK tot nu toe. Searle is bezig aan zijn beste jaar in zijn carrière. Nadat hij op het vorige WK de laatste 16 haalde bleef het eerst even rustig, maar naarmate het einde van het jaar naderde werd het steeds beter. Op Players Championship 15 greep hij zijn tweede titel van zijn carrière, terwijl hij ook nog drie andere finales verloor. Op de Players Championship Finals kwam het absolute hoogtepunt: ‘Heavy Metal’ haalde de finale, waarin hij maar nipt verloor van Peter Wright. Op de World Grand Prix had hij eerder ook al de kwartfinale gehaald. Zijn gemiddelde van 96.10 op de vloer hoorde daarnaast tot de absolute top qua gemiddeldes.

Met William Borland treft Searle een debutant, maar wel een debutant die in zijn eerste wedstrijd een fabuleuze 9-darter gooide. Borland kende een constant jaar met drie keer een laatste 16 op de vloer en een laatste 16 op de Euro Tour in Hongarije. De Schot wist daar te winnen van Johan Engström en Mensur Suljovic. De laatste 16 speelde Borland niet, hij moest zich vanwege familieredenen terugtrekken. Met dit resultaat op de vloer kwalificeerde ‘Big Willie’ zich voor het EK, waar hij in de eerste ronde Simon Whitlock versloeg met 6-3. In de tweede ronde was Joe Cullen met 10-5 te sterk. Borland eindigde als 20ste op de Pro Tour Order of Merit en 61ste op de Players Championship Order of Merit en kwalificeerde zich hiermee ook nog eens voor de Players Championship Finals. Michael Smith was de tegenstander in de eerste ronde. Smith won met 6-3, ondanks een gemiddelde van 92,31 van Borland. Borland heeft een jaargemiddelde neergezet van 90,34. Zijn zege op Brooks in ronde één smaakt naar meer, maar Darts Actueel denkt dat het bij één zege blijft. Searle is te goed op TV, wij verwachten een 3-1 zege voor de Engelsman.

Glen Durrant vs William O’Connor

Waar Ryan Searle met vertrouwen aan het WK begint, is dat bij de geplaatste speler in wedstrijd nummer twee compleet anders. Glen Durrant, de nummer 24 van de wereld, neemt het op tegen de Ier William O’Connor. Nadat Durrant eind 2020 positief testte op corona is hij nooit weer de oude geworden. Op het vorige WK haalde hij dan wel de laatste 16, op Players Championship 3 nog de kwartfinale, maar daarna werd er het hele jaar nog maar vier wedstrijden gewonnen. In de Premier League degradeerde hij kansloos, op de World Matchplay en World Grand Prix werd hij ook weggespeeld. Op basis van 2020 haalde hij het WK nog, maar het ziet er verder erg somber uit voor ‘Duzza’.

William O’Connor is een speler die het afgelopen jaar lang best wel onder de radar is gebleven. De Ier kende een constant jaar en kwalificeerde zich zonder speciale resultaten voor zijn vijfde WK. O’Connor eindigde, met één halve finale en vier bordfinales, als 16de op de Pro Tour Order of Merit. Op Players Championship 29 won O’Connor o.a. van Jonny Clayton en Kim Huybrechts, om uiteindelijk met 7-4 te verliezen van Nathan Aspinall. Tijdens het laatste toernooi voor het WK, de Players Championship Finals, wist ‘The Magpie’ de laatste 16 te behalen. O’Connor versloeg Chris Dobey en Krzysztof Ratajski, voordat hij met 10-7 verloor van Jose de Sousa. Het gemiddelde over het hele jaar komt bij O’Connor terecht op 91,61, erg constant dus. In zijn openingswedstrijd tegen Danny Lauby liet hij weer zien dat hij op hoog niveau kan darten. Hij had een beslissende leg nodig, maar won met sterk spel van de Amerikaan. Darts Actueel ziet de Ier als favoriet tegen Durrant. Het is afwachten hoe de drievoudig wereldkampioen aan de oche verschijnt, maar de voortekenen zijn niet goed. Wij verwachten een 3-1 zege voor de Ier.

Luke Humphries vs Rowby-John Rodriguez

Met Luke Humphries tegen Rowby-John Rodriguez staat er een heel interessant duel op het programma in de derde wedstrijd van de middag. Humphries haalde al twee keer de kwartfinale op het WK, maar zijn finale op de UK Open mag nu toch als hoogtepunt worden aangewezen. Ook maakte ‘Cool Hand Luke’ eindelijk zijn debuut op de World Matchplay: met een 10-3 zege op James Wade nam hij revanche voor de nederlaag op de UK Open. Op de vloer haalde hij drie keer een finale, helaas voor hem verloor hij ook alle drie. Met een gemiddelde van 94.95 deed hij het qua gemiddeldes ook prima.

Met Rowby-John Rodriguez treft Humphries een speler die indruk maakte in zijn eerste wedstrijd. De Oostenrijker versloeg Nick Kenny met 3-0 en een sterk gemiddelde. Hij eindigde dit jaar, zonder tour card, op plaats 14de eindigde op de Pro Tour Order of Merit. Rodriguez wist op de 30 vloertoernooien, 10 keer de bordfinale te behalen. Daarvan wist hij drie keer de laatste 16 te behalen. Door zijn goede prestaties op de vloer werd hij de tweede Oostenrijker op de wereldranglijst en mocht hij meedoen aan de World Cup of Darts met Suljovic. Erg verrassend wisten ze de finale te behalen. Deze werd wel verloren met 3-1 van Schotland, maar een enorme goede prestatie. Hierdoor kwalificeerde hij zich ook voor de Grand Slam of Darts. Met overwinningen op Chris Dobey en Stephen Bunting kwam ‘Little John’ ook hier erg ver. Uiteindelijk was James Wade bij de laatste 16 met duidelijke cijfers te sterk. Het laatste toernooi voor het WK werd niet een succes voor de Oostenrijker, hij verloor met 6-2 van Danny Noppert in de eerste ronde. Over het hele jaar noteerde Rodriguez een knap gemiddelde van 91,69. Mocht Rodriguez van Humphries winnen, dan is hij ook zeker van een tour card voor volgend jaar. Een extra motivatie voor de Oostenrijker. Darts Actueel verwacht een spannende wedstrijd, waarbij Humphries toch aan het langste eind zal trekken: 3-2.

Joe Cullen vs Jim Williams

Joe Cullen en Jim Williams sluiten de middagsessie af. Cullen begon het jaar als een raket. ‘The Rockstar’ won meteen het eerste Players Championship-toernooi, waarna hij tijdens het derde toernooi de finale haalde. Tijdens toernooi 13 sloeg hij weer toe. Het midden van het jaar was vrij onopvallend, op zowel de World Matchplay als World Grand Prix vloog de Engelsman snel uit het toernooi. Op het EK haalde hij dan ineens wel weer de halve finale, maar de Grand Slam en Players Championship Finals leverden weinig succes op. Ook qua spel ging het op en neer. Met een gemiddelde van 96.05 deed hij het over het hele jaar natuurlijk wel sterk.

Cullen neemt het op tegen de UK Challenge Tour winnaar, Jim Williams. De Welshmen wist één toernooi te winnen en dit bleek uiteindelijk genoeg te zijn om een tourkaart, een WK-plek en een Grand Slam of Darts ticket te bemachtigen. Het niveau van Williams was tijdens de Challenge Tour niet slecht, over 46 wedstrijden noteerde hij een gemiddelde van 89,51. Op de Grand Slam of Darts miste Williams op een haar de laatste 16. In de groepsfase wist ‘The Quiff’ te winnen van James Wade en Boris Krcmar. Toch bleek Williams één leg te weinig hebben gewonnen voor de knock-outfase. Ook speelde Williams het afgelopen jaar nog een aantal WDF-toernooien. In zijn thuisland verloor hij de finale van de Welsh Classic met 6-2 van Thibault Tricole. In zijn eerste wedstrijd dit WK won de Welshman van Ted Evetts. Sterk was het lange tijd niet, maar de zege telt. Tegen Cullen zal het een stuk beter moeten. Darts Actueel voorziet dan ook de favorietenrol voor de Engelsman. Williams zal aan de bak moeten, wij verwachten een 3-1 zege voor ‘The Rockstar’.

Image courtesy of FOTO: Lawrence Lustig (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *