Dartsactueel.nl | Het meest actuele dartnieuws van dit moment!

Voorbeschouwing PDC WK 2022: Finale

Vanavond staat de ‘Grande Finale’ van het WK Darts op het programma! Wordt het de eerste wereldtitel voor Michael Smith of wordt toch Peter Wright voor de tweede keer wereldkampioen? Lees hier een uitgebreide voorbeschouwing op de finale.

Route naar de finale

Michael Smith begon de weg naar zijn tweede WK-finale tegen Ron Meulenkamp in de tweede ronde. Smith gunde de Nederlander slechts één leg en won uiteindelijk eenvoudig met 3-0 in sets. In de derde ronde trof hij William O’Connor, die een ronde eerder weinig moeite had met Glen Durrant. De Ier begon ook goed door de eerste set te pakken, maar O’Connor wist het goede niveau niet vast te houden. Smith won 4 van de laatste 5 sets, waardoor hij met 4-2 won en de laatste 16 bereikte. Daar was dé man in vorm de tegenstander, Jonny Clayton. Clayton begon sterk door de eerste twee sets te pakken. Smith vocht zich knap terug en kwam zelfs op voorsprong; 3-2. Clayton brak een set later Smith en mocht zo zelf aan de beslissende set beginnen. Uiteindelijk besliste een tiebreak de winnaar, Smith won de tiebreak met 6-4 en stond zo in de kwartfinales van het WK. In de kwartfinales was de nummer één van de wereld de volgende tegenstander. Opnieuw werd het een spannende partij. Bij een 4-3 voorsprong in sets en 2-2 in legs voor Gerwyn Price kreeg de Welshmen twee matchdarts, die werden gemist. Smith bleef koel en zorgde opnieuw voor een allesbeslissende set. Daarin bleek Smith de sterkste te zijn. In de halve finales trof ‘Bully Boy’ landgenoot James Wade. Smith begon ijzersterk aan de partij en kwam 5-1 voor. Wade kwam vervolgens nog wat terug tot 5-3, maar set 9 was een prooi voor Smith die zo zijn tweede WK-finale bereikte.

Peter Wright begon het WK met een wedstrijd tegen Ryan Meikle. In een matige partij had Wright weinig moeite met de Engelsman, het werd 3-0 in sets. Damon Heta was de volgende tegenstander voor de Schot, hij won een ronde eerder met 3-1 in sets van Luke Woodhouse. De Australiër begon goed door de eerste twee sets te pakken, terwijl Wright weer aan het rommelen was met zijn pijlen. Na de tweede set pakte Wright zijn vertrouwde setje pijlen en won de laatste 4 sets met indrukwekkend spel. Bij de laatste 16 was Ryan Searle de tegenstander, de finale van de Players Championship Finals. Searle had een off-day en kon weinig druk zetten op ‘Snakebite’. Wright gaf slechts één set af, met een 4-1 overwinning bereikte hij de kwartfinales. In de kwartfinales was de grote verrassing van het toernooi de tegenstander, Callan Rydz. Rydz schoot uit de startblokken, de Engelsman kwam 2-0 en 3-1 in sets voor. Toch kwam Wright helemaal terug tot 3-3 in sets. Uiteindelijk moest een beslissende zevende set beslissing brengen. Daarin bleek de ervaring van Wright de sleutel, hij won de beslissende set in een tiebreak met 4-2. Bij de laatste 4 mocht hij het opnemen tegen landgenoot Gary Anderson. Beide heren zorgde voor een spectaculaire wedstrijd! De start van de wedstrijd bleek uiteindelijk het belangrijkste te zijn. Wright kwam 3-0 in sets voor, maar zag Anderson terug komen tot 3-2 in sets. Daarna gingen alle sets met de darts mee, waardoor Wright met een 6-4 zege zijn derde WK-finale behaalde.

Statistieken

Bekijk hieronder de toernooistatistieken van de finalisten.

Michael SmithSpelerPeter Wright
100,65Toernooigemiddelde100,66
99,63Gemiddelde in eigen legs96,85
101,85Gemiddelde in leg van tegenstander105,28
109,20First 9 Gemiddelde110,06
47,57%Dubbelpercentage40,10
14,41Gemiddelde aantal darts per leg14,48
22291-130 scores176
158131-170 scores147
59171+ scores61
59180'ers55
132Hoogste finish161
14Aantal 100+ finishes9
22Sets gewonnen22
12Sets verloren11

Head-to-head

Als we kijken naar de onderlinge stand tussen beide heren, dan leidt Peter Wright met 19-8. Daarnaast speelden de heren twee keer gelijk in de Premier League. Als we alleen de wedstrijden op TV erbij pakken, dan staat het 11-3 voor Wright. Smith won voor het laatste van Wright op TV in de Premier League van 2018! Dat is dus alweer een tijdje geleden.

De heren troffen elkaar in 2021 slechts drie keer. In de halve finales van de World Matchplay en de Grand Slam of Darts was Wright met 16-7 en 16-12 te sterk. In de halve finale van de Grand Slam of Darts stond Smith 12-8 voor, na een korte pauze won ‘Snakebite’ de laatste 8 legs. De andere ontmoeting in 2021 was op de Hungarian Darts Trophy, toen Smith in de kwartfinales met 6-2 van Wright won.

Voorspellingen

Ten slotte kijken we nog naar verschillende voorspellingen van de voorspellers van onze WK-poule, kenners, analisten en van wetkantoren. Zoals de meesten wel gezien hebben op de social media van Darts Actueel hebben vier redacteurs het WK voorspelt, dit waren Jetze Jan Idsardi, Stefan Wolves, Hugo van Steenis en Jurgen Schuiterd. Allemaal voorspellen ze een WK-titel voor Wright, behalve Stefan Wolves. Hij verwacht een verrassing, Michael Smith wint de finale met 7-5 in sets en pakt zijn allereerste wereldtitel.

Als we kijken naar onze Darts Actueel WK-poule dan voorspelt 54% van alle deelnemers een overwinning voor Michael Smith. Bij de verwachte uitslag voorspelt 24%, de meerderheid, een 7-5 overwinning. Daarachter volgt 7-4 en 7-6 met 12%.

Bij de legale Nederlandse wetkantoren is Wright de favoriet. De uitslag 7-4 of 7-5 heeft de laagste quotering van alle mogelijke uitslagen en dat houdt in dat de grootste kans is dat de finale eindigt in één van deze uitslagen.

Image courtesy of FOTO: Taylor Lanning
Deel dit:
Lees ook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.