Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
WK

Voorbeschouwing PDC WK 2022: Redacteurs blikken vooruit

Wie wint de finale? Wie zal de speler zijn om rekening mee te houden? Welke geplaatste spelers krijgen het moeilijk in de eerste ronde? Zes redacteurs van Darts Actueel blikken vooruit naar het grootste darttoernooi van het jaar; het PDC World Championship 2022. Lees hier meer. 

Naar welke eerste ronde partij kijk je het meest naar uit?

Lars Pouls – De eerste ronde partij tussen de levende legende Steve Beaton en Fallon Sherrock kan een echte knalpartij worden. Op voorhand verwacht iedereen dat Sherrock wint en het klusje wel even klaart. Waarschijnlijk zal het publiek volle bak achter haar staan, maar onderschat de ervaren Beaton niet. Als hij eenmaal in een flow komt kan hij nog steeds waanzinnig goed gooien. Ook de terugkomst van een vijfvoudig wereldkampioen wordt een genot om naar te kijken. Raymond van Barneveld speelt tegen de zeer gevaarlijke Filipijn Lourence Ilagan. De oude meester moet echt gefocust blijven deze pot want Illagan is geen koekenbakker.

Mike Hooiveld – Adrian Lewis tegen Matt Campbell is er wel een om duimen en vingers bij af te likken. Ik volg al het hele jaar de Live League op de voet, maar wat Campbell de laatste fase heeft gedaan was wel indrukwekkend. Lewis heeft laten zien dat hij op de weg terug is, op de Players Championship Finals. Wisselt niet meer van materiaal en oogt fris en sterk. Ik durf geen winnaar aan te wijzen, maar mijn hart ligt toch meer bij Lewis.

Mike Jansen – Ik kijk dan toch het meest uit naar de vijfvoudig wereldkampioen Raymond van Barneveld. Hij heeft zich met een prima eerste jaar verzekerd van het WK en wil deze vorm graag door trekken naar dit WK. Op de laatste twee tv-toernooien maakte Van Barneveld een goede indruk. Lourence Ilagan is een niet te onderschatten tegenstander. Hij wist het Vincent van der Voort wel eens lastig te maken op het PDC WK en hij won het kwalificatietoernooi ook met prima spel. Naast deze wedstrijd kijk ik ook nog erg uit naar Fallon Sherrock tegen Steve Beaton en Adrian Lewis tegen Matt Campbell.

Pim Huberts – De top in de dartssport wordt steeds breder en dus zijn er ook in de eerste rondes darters te vinden die zomaar een mooie reeks van winsten op het WK kunnen neerzetten. De mooiste partij van de eerste ronde is die tussen Adrian Lewis en Matt Campbell, maar ook het weerzien van Raymond van Barneveld in ‘Ally Pally’ tegen Lourence Ilagan, is mooi om te zien. Verder ben ik erg benieuwd in de Duitse kraker tussen Martin Schindler en Florian Hempel.

Stefan Wolves – Ron Meulenkamp tegen Lisa Ashton. Ron is toch wel een beetje een persoonlijke favoriet en ik ben heel benieuwd naar deze wedstrijd.

Patrick Bus – Er zijn een toch wel een aantal partijen waar ik erg naar uit kijk. Ten eerste is dat Adrian Lewis tegen Matt Campbell. Lewis kende toch wel een matige jaar en is uit de top 32 gevallen, maar begint toch steeds weer beter te spelen. Zo haalde hij onlangs nog een finale op de Pro Tour en won hij op de Players Championship Finals van Kim Huybrechts met goed spel. Matt Campbell blijft zich ook ontwikkelen, dit jaar won hij de EU Challenge Tour en pakte daarmee een tourkaart voor de aankomende twee jaar. De Canadees heeft afgelopen weken veel wedstrijdritme opgedaan tijdens de Live League (met goed spel) en is dus wel klaar voor deze clash. Een andere interessante partij in de eerste ronde is Ross Smith tegen Jeff Smith. Ross kende zijn beste jaar bij de PDC door drie finales op de vloer te halen (en één te winnen) en steekt dus in hele goede vorm. Met Jeff treft hij toch wel een hele ervaren speler die al op meerdere WK’s heeft gestaan en nooit te onderschatten is. Ten slotte zou ik de partijen van Rodriguez-Robb, Meulenkamp-Ashton, Murnan-Lim en Hempel-Schindler ook niet willen missen.

Naar welke potentiële tweede ronde partij kijk je het meest naar uit?

Lars Pouls – Op papier is het mooiste affiche uit ronde twee natuurlijk Adrian Lewis tegen Gary Anderson. Lewis moet hiervoor dan nog even afrekenen van de gevaarlijke Canadees Matt Campbell. Als ‘Jackpot’ die klus klaart staan er vier wereldtitels op het podium. Deze twee speelden twee keer eerder tegen elkaar op een WK, stand 1-1. Bijzonderheid is dat beide spelers twee WK finales tegen elkaar speelden. In 2011 was Lewis de sterkste met 7-5 en in 2016 won Anderson met dezelfde cijfers. Daarentegen staat er nog een potentiële knalpartij op het programma: Raymond van Barneveld tegen Rob Cross. Hierbij staan er zelfs zes wereldtitels op het podium. Rob Cross heeft een fantastisch record tegen Van Barneveld op tv, maar iedereen weet hoe goed van Barneveld kan zijn op een WK. Bovendien is zijn vorm groeiende en speelt de Hagenaar regelmatig gemiddeldes van boven de 100.

Mike Hooiveld – Ik kijk vooral uit naar Glen Durrant en hoe hij voor de dag zal verschijnen. Het is heel slecht geweest en kan zelf weinig verklaren. Verder is het afwachten hoe Rob Cross en Gary Anderson hun ronde door komen.

Mike Jansen – In de tweede ronde is het moeilijk kiezen. Er staan twee mooie potten op het programma. De mooiste is dan toch wel Gary Anderson tegen Adrian Lewis. Adrian Lewis komt na twee hele zwakke jaren langzaam weer terug en Anderson is altijd goed op een WK. Ook heeft dit duel intussen een geschiedenis en beiden zullen niet van elkaar willen verliezen. Lewis moet hiervoor nog wel even af zien te rekenen met Matt Campbell. De tweede partij is Raymond van Barneveld tegen Rob Cross. Beiden spelers hebben de afgelopen toernooien veel laten zien en verkeren in goede vorm. Dit kan een hele spannende partij worden die ook nog eens goed is.

Pim Huberts – Als Van Barneveld Ilagan weet te verslaan, zal Rob Cross zijn eerste echte test worden. De Engelsman begint langzaam weer in vorm te raken, pakte zelfs een TV-titel op dit jaar, en zal Van Barneveld grote tegenstand bieden. Gary Anderson heeft een lastige tegenstander aan Campbell of Lewis, Mervyn King moet eerst nog maar eens winnen van (waarschijnlijk) Ryan Joyce. Ook ben ik erg benieuwd naar de vorm van Glen Durrant, kan het nog dramatischer dan afgelopen jaar?

Stefan Wolves – Jonny Clayton tegen Keane Barry. Clayton is natuurlijk al een hele tijd in bloedvorm en het geweldige talent van Keane Barry komt ook steeds vaker bovendrijven. Met het tempo van beide spelers moet dit haast wel een mooie partij opleveren.

Patrick Bus – Er zijn twee potentiële krakers waar ik vooral erg naar uit kijk. Dat zijn Gary Anderson tegen Adrian Lewis en Rob Cross tegen Raymond van Barneveld. Anderson en Lewis stonden meerdere keren tegenover elkaar in WK-finales, maar nu kunnen de titanen elkaar al in de tweede ronde treffen. Dit komt vooral door het terugvallen van de Engelsman. Toch denk ik dat deze partij erg dichtbij elkaar gaat blijven, omdat het niveau van beide heren ongeveer hetzelfde is op het moment. Cross treft het de afgelopen jaren niet met de loting. Bij het WK van 2020 verloor hij van Kim Huybrechts, een jaar later van Dirk van Duijvenbode en treft nu hoogstwaarschijnlijk vijfvoudig-wereldkampioen Raymond van Barneveld. Beide heren zijn op de weg terug en dat maakt deze wedstrijd zo interessant. Echter, Van Barneveld won op TV nog nooit van ‘Voltage’.

Met welke ongeplaatste speler(s) moeten we rekening mee houden?

Lars Pouls – De levensgevaarlijke Alan Soutar die een bijzonder goed eerste jaar kende op de tour met onder meer overwinningen op Wright en Van Barneveld. De loting zit niet tegen voor Soutar. In de eerste ronde wacht Braziliaan Diogo Portela en in ronde twee staat de geblesseerde Mensur Suljovic klaar. Met het oog op deze loting zou de Schot wel is kunnen verassen. Persoonlijke favoriet voor mij is Boris Krcmar. Deze man kan werkelijk alles gooien als hij zijn dag heeft. Dat bewees hij door op het kwalificatietoernooi een gemiddelde van 121 te gooien. Hij zal vrij snel Vincent van der Voort treffen, mocht hij deze horde overleven zou de Kroaat kunnen verassen.

Mike Hooiveld – Raymond van Barneveld natuurlijk. Altijd goed op een WK en de nieuwe Raymond is klaar om met een kortere setup te knallen!

Mike Jansen – Ross Smith is een speler in bloed vorm. Hij wint veel op de vloertoernooien en heeft deze vorm ook al laten zien op TV. Met deze vorm zou hij zomaar de laatste 16 kunnen halen. Daar komt hij Price tegen en dan is het wel klaar. Ook Alan Soutar is natuurlijk een gevaarlijke klant die zich afgelopen jaar meerdere keren heeft laten zien. Als hij dit weer kan, kan hij ver komen. Tot slot wil ik Schindler noemen, hij heeft een sterk jaar achter de rug en verkeerde vooral aan het einde in goede vorm.

Pim Huberts – Ross Smith maakt een goede kans om te verrassen op dit WK, maar ook iemand als de Amerikaan Danny Lauby Jr. zie ik ver komen in het toernooi. Wellicht dat Alan Soutar ook kan verrassen, rekeningen houden met hem is in ieder geval van toepassing.

Stefan Wolves – Raymond van Barneveld is hier natuurlijk een makkelijk antwoord, maar van Alan Soutar verwacht ik ook wel wat. Hij begon verschrikkelijk sterk bij de PDC als tourcardhouder, dus het niveau heeft hij wel.

Patrick Bus – Dat zijn er een aantal denk ik; Alan Soutar, Callan Rydz, Boris Krcmar, Martijn Kleermaker, Martin Schindler en Darius Labanauskas. Alle spelers hebben een constant tot goed jaar gehad en hebben een loting om toch ver in het toernooi te geraken.

Welke geplaatste speler(s) wordt in de eerste wedstrijd uitgeschakeld?

Lars Pouls – Rob Cross gaat het niet redden tegen Van Barneveld. Het huwelijk met Cross en het WK is sinds zijn overwinning in 2018 toch al niet zo goed: 2019 3e ronde eruit, 2020 1e ronde exit en vorig jaar verloor hij van Dirk van Duijvenbode. Bovendien heeft Cross het weer niet getroffen met de loting en speelt hij tegen Van Barneveld die laatste twee ontmoetingen tussen de twee heeft gewonnen. Ook vrees ik voor Mensur Suljovic. De Oostenrijker is geblesseerd aan zijn rug en presteerde het afgelopen toernooi niet best. Glen Durrant zal ook de eerste horde niet overleven. De huidige nummer 24 van de wereld is al het hele jaar uit vorm en gooit geen deuk in een pakje boter en ik zie daar geen verandering in komen dit WK.

Mike Hooiveld – Rob Cross.

Mike Jansen – Mijn voorspelling dit jaar is blijkbaar erg saai, mijn hoogst geplaatste afvaller is de nummer 16. Stephen Bunting gaat het erg lastig krijgen met Ross Smith en gaat dat denk ik ook niet overleven. De nummer 24 is mijn zekere afvaller met Glen Durrant. Hij zit in de grootst mogelijke vormdip en zal de eerste ronde ook niet overleven. Rob Cross kan het natuurlijk ook lastig krijgen tegen Van Barneveld. Ook heb ik Devon Peterson, Simon Whitlock en Mensur Suljovic er in de tweede ronde uit.

Pim Huberts – Glen Durrant. De Engelsman is de vorm afgelopen jaar volledig kwijt geraakt. Devon Petersen en Brendan Dolan zullen het ook lastig krijgen in hun eerste ronde. Petersen heeft een matige vorm en Dolan kan wellicht Callan Rydz krijgen als tegenstander. Ook is het altijd maar de vraag of Gary Anderson in vorm zal zijn op het WK.

Stefan Wolves – Glen Durrant is natuurlijk dramatisch in vorm en voor mijn gevoel een beetje aangeschoten wild.

Patrick Bus – Van één speler weet ik zeker dan die de eerste partij niet overleeft, dat is Glen Durrant. De Premier League kampioen van 2020 heeft een enorm verschrikkelijk slecht jaar gehad en haalt nauwelijks meer de 80 gemiddeld. Er moet een wonder gebeuren als die de derde ronde wil bereiken, William O’Connor of Danny Lauby zal de tegenstander worden. Ook Devon Petersen heeft in vergelijking met 2020 een slecht jaar gehad, hij had o.a. last van een polsblessure en presteerde niet zoals voorheen. Hij treft Jamie Hughes of Raymond Smith, ik denk dat beide heren van de Zuid-Afrikaan kan winnen. Alan Soutar pakte in januari zijn tourkaart en heeft al een paar mooie dingen laten zien op de vloer en op TV, waaronder een laatste 16 op de UK Open. Als hij het WK goed start met een overwinning op Diogo Portela zie ik hem best wel winnen van Mensur Suljovic in de tweede ronde. De Oostenrijker heeft na zijn tweede verliespartij op Fallon Sherrock opnieuw een flinke tik gehad.

Gerwyn Price heeft een wereldtitel te verdedigen, hoe ver gaat hij komen?

Lars Pouls – Price verkeerd in absolute topvorm en lijkt klaar voor een titelverdediging. De loting zit alleen niet mee, in ronde drie wacht waarschijnlijk de in vorm verkerende Kim Huybrechts. Als Price dit overleeft wacht Bunting of van Duijvenbode en dan treft hij de man van het jaar als alles volgens schema verloopt: Jonny Clayton.

Mike Hooiveld – Hij gaat de finale bereiken, zonder al te veel problemen.

Mike Jansen – Hij is wel de topfavoriet voor dit WK, hij verkeerd in bloedvorm, is erg sterk op de dubbels en lijkt niet te verslaan. Op de Players Championship Finals is wel gebleken dat ook hij fouten kan maken. Hij zou tegen bijvoorbeeld Jonny Clayton zijn vorm wel moeten laten zien, ook hij is op 95% kwetsbaar.

Pim Huberts – Gerwyn Price verliest in de kwartfinales van zijn landgenoot Jonny Clayton.

Stefan Wolves – Hij zit in het stukje met onder andere Clayton, de man die hem als enige kan verslaan, zo lijkt het. Toch denk ik dat Price “gewoon” weer de finale haalt.

Patrick Bus – De regerend wereldkampioen steekt in een goede vorm en ik zie hem dit jaar wel weer ver komen. De eerste lastige tegenstander zal Jonny Clayton of Michael Smith worden in de kwartfinales. Als hij deze ronde voorbij kan komen, denk ik dat hij weer in de finale komt.

Wie zijn volgens jou de outsiders om de wereldtitel te pakken?

Lars Pouls – Een echte outsider voor de wereldtitel is natuurlijk de man van het jaar Jonny Clayton. De ‘Welshmen’ gaat beginnen aan zijn 6e PDC WK en lijkt sterker dan ooit. Ook denk ik dat de Schot Gary Anderson erg gevaarlijk kan zijn. De laatste maanden lijkt hij het plezier in het darten te hebben teruggevonden. En de ´Flying Scotsman´ is altijd goed op een WK.

Mike Hooiveld – Adrian Lewis en Raymond van Barneveld.

Mike Jansen – Nouja, wie niet. De gehele top 8 zou het WK in ieder geval kunnen winnen. Daarbuiten zou je bijvoorbeeld Ryan Searle, Luke Humphries of Ross Smith. Deze spelers zijn allen in een goede vorm zowel op de vloer als op TV. Met het juiste spel zouden ze wel eens kunnen verrassen.

Pim Huberts – Hoewel Jonny Clayton flink wat titels aan het begin van het jaar wist te pakken, vind ik hem nog steeds onderdeel zijn van de outsiders. Ik zie de Welshman dan ook op het goede moment pieken en zijn eerste wereldtitel pakken. Andere outsiders voor de wereldtitel zijn Daryl Gurney, Rob Cross, Nathan Aspinall en misschien wel Krzysztof Ratajski.

Stefan Wolves – Michael van Gerwen is geen topfavoriet, maar ik vind hem nog net iets te goed om hem als outsider te kwalificeren. Ryan Searle kon nog wel eens een enorm gevaarlijke klant zijn. Ook Rob Cross zou best wel eens ver kunnen komen.

Patrick Bus – Dat zijn er een heleboel in mijn ogen. Ik kies voor een aantal outsiders buiten de top 10. Ik denk dat spelers als Stephen Bunting, Dirk van Duijvenbode, Ryan Searle, Danny Noppert, Joe Cullen, Chris Dobey en Luke Humphries allemaal de kans hebben om dit jaar wereldkampioen te worden. Al deze spelers wonnen of een titel op de vloer of behaalden minimaal de halve finales op een TV-toernooi. Als ze hun beste spel kunnen meenemen, denk ik dat ze het de topspelers echt moeilijk kunnen gaan maken. Het is jammer dat Bunting en Van Duijvenbode elkaar al in de derde ronde treffen, net als Searle en Noppert.

Wat wordt de finale van het PDC WK en wie gaat er winnen?

Lars Pouls – Toch denk ik dat de finale zal gaan tussen de nummers 1 en 2 van de wereld: Gerwyn Price en Peter Wright. Op papier hebben beide heren een prima seizoen gehad. Ik denk dat Price de finale zal winnen en zijn titel zal prolongeren. Het zal een spannende eindstrijd worden met hoge gemiddeldes, maar een 7-5 voor Price is mijn voorspelling.

Mike Hooiveld – Gerwyn Price tegen Peter Wright, waar Price in de finale met 7-4 zal winnen van de Schot.

Mike Jansen – Ook hier heb ik een vrij saaie voorspelling. Ik verwacht dat Peter Wright niet de topvorm kan vinden omdat het er de laatste tijd toch moeizaam uit zag bij hem. Hierdoor zou de finale gaan tussen Van Gerwen en Price. Dit is een gevalletje dat beiden kanten op kan gaan. Ik verwacht dat Van Gerwen op belangrijke momenten toch nog niet thuis geeft. Price wint de finale dus met 7-4.

Pim Huberts – Jonny Clayton zal de finale winnen van Peter Wright, de uitslag wordt 7-5.

Stefan Wolves – Gerwyn Price tegen Michael van Gerwen en ik denk dat Price de betere is. Price wordt naar mijn mening back-to-back wereldkampioen.

Patrick Bus – Ik voorspel dit jaar een WK-finale tussen de nummer één en twee van de wereld. Gerwyn Price verslaat Dimitri van den Bergh in de halve finales. Peter Wright verslaat Michael van Gerwen in de andere halve finale. In de finale zal ‘The Iceman’ in een spannende partij uiteindelijk met 7-5 winnen van ‘Snakebite’.

Voorspel zelf ook het WK, door mee te doen aan de Darts Actueel WK Poule! Je maakt kans op geweldige prijzen! Klik hier om mee te doen!

Image courtesy of FOTO: PDC
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *