Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Peter Wright

Voorbeschouwing PDC WK 2023: Dag 1 Avondsessie

De mooiste tijd van het jaar begint vandaag dan eindelijk: het PDC WK gaat van start. Peter Wright komt meteen in actie als regerend wereldkampioen, terwijl ook Jermaine Wattimena meteen aan de bak moet. Lees hier meer.

Mickey Mansell vs Ben Robb

Het WK wordt dit jaar geopend met een partij tussen de Noord-Ier Mickey Mansell tegen de gevaarlijke Nieuw-Zeelander Ben Robb. De winnaar van deze partij mag als enige speler op dit WK op dezelfde avond nog een partij spelen; de regerend wereldkampioen Peter Wright wacht. Mickey Mansell pakte begin dit jaar zijn tourkaart terug en kwalificeerde zich voor het WK door als 27ste te eindigen op de Pro Tour Order of Merit. Dit deed hij dankzij een aantal goede resultaten op de European Tour. Hij wist twee drie keer de eerste ronde te overleven, terwijl hij in Tsjechië de laatste 16 bereikte. Daarin was Van Gerwen met 6-5 nipt te sterk. Op de Players Championship-toernooien kwam de Noord-Ier niet tot een hoogtepunt; zijn beste resultaat was vier keer de laatste 16. Op het laatste grote toernooi voor het WK, de Players Championship Finals, verloor ‘Clonoe Cyclone’ in de eerste ronde met 6-5 van Dirk van Duijvenbode. Over het hele jaar gooide Mansell een gemiddelde van 91,91, wat net een plaats buiten de top 50 resulteerde.

Mansell mag het in zijn zevende WK opnemen tegen Ben Robb. Robb wist de DPNZ Play-offs te winnen en kwalificeerde zich zo voor zijn derde PDC WK. Robb timmert de laatste aantal jaar al flink aan de weg, maar dit jaar mag tot zover zijn beste jaar uit zijn carrière genoemd worden. De 31-jarige won in 2022 vier WDF-toernooien (South Island Masters, New Zealand Open, Taranaki Open en de Ted Clements Memorial) en vijf DPNZ Tours. In het kwalificatietoernooi voor het WK versloeg hij in de finale zijn grote concurrent Haupai Puha met 8-4 in de finale en noteerde daarbij een gemiddelde van 96,07. ‘Big Rig’ was dit jaar één keer te bewonderen op een PDC-podium, Robb nam deel aan de New Zealand Darts Masters. Na een sterke start, werd hij met 6-3 verslagen (en een gemiddelde van 93) door de nummer één van de wereld Gerwyn Price. Afgelopen week was de Nieuw-Zeelander ook nog te bewonderen in de Modus Super Series, waar hij indruk maakte met een aantal gemiddeldes tussen de 90-100. Darts Actueel verwacht meteen een spannende wedstrijd, beide heren hebben laten zien dat ze voor de camera kunnen presteren en het lijkt erop dat er weinig tussen beide spelers zit. Het zal aankomen wie op de cruciale momenten toe slaat.

Keane Barry vs Grant Sampson

In de tweede partij van de avond treffen Keane Barry en Grant Sampson elkaar. De 20-jarige Keane Barry heeft een redelijk jaar achter de rug en is gestegen naar plaats 45 op de wereldranglijst. De Ier kwalificeerde zich uiteindelijk via plaats 14 op de Pro Tour Order of Merit voor het WK. Barry begon het jaar meteen met twee prima resultaten; een kwartfinale op Players Championship 3 en een halve finales op de UK Open in Minehead. Barry was tijdens de UK Open o.a. te sterk voor Jeffrey de Zwaan, Ricky Evans en James Wade. Uiteindelijk bleek Michael Smith met 11-6 te sterk. Daarna wist hij deze vorm vast te houden en bereikte zo één keer de finaledag van een Euro Tour-toernooi en de halve finales van Players Championship 16. Na een korte zomerstop bleef het bij Barry toch wat rustig; er werd vaak vroegtijdig verloren. ‘Dynamite’ sloot het jaar vooraf het WK, wel goed af; hij bereikte de laatste 16 van de Players Championship Finals. Daarnaast won de Ier ook nog eens drie Development Tours in 2022, wat uiteindelijk een derde plaats opleverde in het eindklassement. Barry eindigde het jaar op een gemiddelde van 92,76.

De tegenstander is de Zuid-Afrikaanse Qualifier Grant Sampson. Sampson verraste hij complete deelnemersveld door het toernooi te winnen en deed dit mede door een 6-5 overwinning op Devon Petersen in de kwartfinales. In de finale was de 40-jarige Zuid-Afrikaan met 8-3 te sterk voor Laezeltrich Wentzel. De debutant liet weten in een aflevering van Meet the Debutants dat hij enorm uitkijkt naar zijn deelname aan het WK en dat hij veel contact heeft gehad met Petersen om zich op de best mogelijke manier voor te bereiden op het WK. Darts Actueel verwacht eigenlijk dat hier maar één winnaar kan zijn en dat is Keane Barry, de Ier heeft veel meer ervaring dan de Zuid-Afrikaan op het podium en heeft ook een hoger niveau; 3-0 in sets.

Jermaine Wattimena vs Nathan Rafferty

In de derde partij van het WK komt de eerste Nederlander in actie; Jermaine Wattimena mag het opnemen tegen Nathan Rafferty. Wattimena gaat alweer aan zijn negende PDC WK beginnen, dit jaar kwalificeerde hij zich opnieuw via de Pro Tour Order of Merit (plaats 12). De Nederlander wist zich in het begin van het jaar te kwalificeren voor zeven de eerste 9 Euro Tours. Echter wist Wattimena geen succes te boeken op deze toernooien, er werd slechts één wedstrijd gewonnen (in de eerste ronde van de Dutch Darts Championship in Zwolle). Ook op de vloer wilde het niet, slechts twee keer de laatste 16 waarvan één kwartfinale. Hierdoor werden de World Matchplay en World Grand Prix niet gehaald. Richting het einde van het jaar begon ‘The Machine Gun’ steeds beter te gooien. Dit resulteerde in twee kwartfinales in de laatste twee vloertoernooien van het jaar en kwalificatie voor de Grand Slam of Darts en Players Championship Finals. Wattimena wist zijn groep in de Grand Slam door te komen na overwinningen op Damon Heta (5-2) en Leonard Gates (5-1). Uiteindelijk werd er met 10-6 verloren van Nathan Aspinall in de laatste 16. In Minehead werd er met 6-3 gewonnen van Brendan Dolan, waarna Ryan Joyce de betere bleek. De 34-jarige Nederlander gaat met een flinke boost richting het WK.

Daarin mag hij het opnemen tegen de debuterende Nathan Rafferty. De jonge Noord-Ier won begin dit jaar voor het eerst zijn tourkaart, maar kwalificeerde zich uiteindelijk via de Development Tour Order of Merit. Rafferty stond in zes finales, waarvan hij er vijf van won. Hierdoor eindigde hij op de eerste plaats op de Development Tour Order of Merit. De Noord-Ier eindigde op een gemiddelde van 89,08 over de 24 gespeelde toernooien. Op de Pro Tour begon Rafferty niet al te best. In mei kende ‘The Natural’ een van zijn hoogtepunten van het jaar, met een gemiddelde van ruim 100 wist hij Dirk van Duijvenbode te verslaan voor een plaats in de laatste 16. Daar bleek Danny Noppert te sterk te zijn. Op de vloer bereikte de Noord-Ier slechts één keer de laatste 16. Op de laatste twee majors voorafgaand het WK kende hij ook niet te al te veel succes. Op de Grand Slam of Darts kwam Rafferty de poule niet door, ondanks een 5-4 overwinning op Luke Woodhouse. Op de Players Championship Finals werd Rafferty in de eerste ronde uitgeschakeld door Luke Humphries. Darts Actueel verwacht hier ook een spannende wedstrijd, maar uiteindelijk zal de ervaring van Wattimena doorslag geven en uiteindelijk met 3-2 in sets gaan winnen.

Peter Wright vs Mansell/Robb

De avond wordt afgesloten met de regerend wereldkampioen Peter Wright. De Schot won dit jaar slechts twee titels, Players Championship 2 en de German Darts Open. Op TV presteerde de Schot best redelijk. Op de World Grand Prix en het EK bereikte Wright de kwartfinales, terwijl op de World Grand Prix kansloos in de halve finales werd verloren met 4-0 van Michael van Gerwen. Op de Grand Slam of Darts kwam ‘Snakebite’ de poule niet door, ondanks twee overwinningen. Wright had drie legs nodig tegen Aspinall, maar verloor 5-2. De nummer 2 van de wereld was de hele week er al niet bij, vanwege zijn vrouw die in het ziekenhuis verbleef. Door deze reden meldde hij zich ook af voor de Players Championship Finals. Het is daarom maar afwachten hoe de voorbereiding is gegaan voor Wright richting het WK. Toch zal het niet veel uit maken of het Mickey Mansell of Ben Robb wordt. Darts Actueel verwacht dat de Schot zonder al te veel problemen deze wedstrijd gaat winnen, een 3-1 overwinning in sets.

Doe mee aan de Darts Actueel WK Poule en voorspel de wedstrijden van het WK!

Image courtesy of FOTO: Lawrence Lustig (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *