Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Michael van Gerwen

Voorbeschouwing PDC WK 2023: Dag 11 Avondsessie

Woensdagavond komen twee spelers uit de top 4 van de wereld in actie, Michael van Gerwen en Michael Smith zullen proberen de laatste 16 te bereiken. Lees hier een voorbeschouwing.

Joe Cullen vs Damon Heta

De avond begint meteen met een spannende partij tussen Joe Cullen en Damon Heta. Voor de Engelsman kon 2022 niet veel beter beginnen. Met The Masters greep hij in januari zijn eerste TV-titel door Dave Chisnall te verslaan. Een paar weken later won hij Players Championship 3 én 4, waarna hij een toernooi later ook nog een halve finale hieraan vastplakte. ‘The Rockstar’ wist zijn debuut in de Premier League daarna bijna meteen te verzilveren: in de finale miste hij een matchdart, waardoor hij nipt verloor van Michael van Gerwen. Door in Hongarije een European Tour te winnen bleef hij echter succesvol. Op de Grand Slam of Darts en Players Championship Finals haalde hij de kwartfinale, nadat hij op de World Matchplay en World Grand Prix twee keer in de tweede ronde kopje onder ging. Vorig jaar haalde de Engelsman de laatste 16 op het WK: in zijn jacht op een nieuwe uitnodiging voor de Premier League hoopt hij nu op meer. Afgelopen vrijdagavond versloeg Cullen in een vermakelijk duel Ricky Evans met 3-1 in sets. Met een gemiddelde van 95,03 en een dubbelpercentage van 42,3% liet hij zien dat hij klaar is voor het echte werk.

Damon Heta mag gerust één van de allerbeste spelers op de vloer in 2022 genoemd worden. De Australiër won niet alleen twee Players Championships én zijn eerste European Tour, hij haalde daarnaast nog acht keer minimaal de halve finale. Deze resultaten brachten hem daarnaast de nummer één-positie op de Players Championship Order of Merit. Met een gemiddelde van 98.79 moest hij alleen Michael van Gerwen voor zich dulden qua gemiddeldes. Op TV was het echter een andere verhaal. Samen met Simon Whitlock won hij dan wel de World Cup, de rest van de resultaten stelden toch wat teleur. Alleen op de UK Open overleefde hij de eerste ronde en behaalde hij de kwartfinale: de rest van het jaar won hij niks meer op TV. ‘The Heat’ heeft daarnaast ook niet een geweldige staat van dienst op het WK. Hij begon het WK met een eenvoudige 3-0 overwinning op Adrian Lewis, die totaal niet op kwam dagen. Met een gemiddelde van 96,17 en een dubbelpercentage van 56,3% hoopt de Australiër voor zijn eerste grote ‘run’ in Alexandra Palace. In de onderlinge ontmoetingen leidt Cullen met 5-3, maar de heren troffen elkaar het afgelopen jaar twee keer op TV; Cullen won op de World Matchplay met 10-2, terwijl Heta op de World Grand Prix de betere was (2-1 in sets). Darts Actueel verwacht hier een wedstrijd met veel scorend vermogen, er zullen zeker veel 180’ers vallen. Er zou hier best een zevende set gespeeld kunnen worden, het is maar net de vraag wie dan op het juiste moment piekt.

Michael van Gerwen vs Mensur Suljovic

In de tweede partij van de avond komt topfavoriet Michael van Gerwen in actie, hij treft Mensur Suljovic. Van Gerwen is helemaal terug, na het winnen van de Premier League, World Matchplay, World Grand Prix en de Players Championship Finals dit jaar. Dat was nog niet alles; twee Players-Championship titels, drie European Tour-titels en mocht de trofee omhoog houden van de Queensland Darts Masters. Hiermee komt het totaal aantal titels in 2022 voor ‘Mighty Mike’ op 10 (!). Op de UK Open (laatste 32, 10-4 verlies tegen Damon Heta), het EK (eerste ronde, 6-5 verlies tegen Chris Dobey) en de Grand Slam of Darts (kwartfinales, 16-10 verlies tegen Luke Humphries) nam de Nederlander de titel niet mee naar huis. Naast het aantal titels die Van Gerwen dit jaar wist te winnen, is er nog een meetinstrument waar de goede vorm mee kan worden aangeduid; het gemiddelde. In 2022 gooide Van Gerwen een gemiddelde van 98,58, wat het beste jaargemiddelde van alle spelers is. Hij begon zijn WK precies een week geleden tegen Lewy Williams. Williams kon weinig voor elkaar krijgen, waarvoor Van Gerwen de wedstrijd eenvoudig met 3-0 naar zich toe trok en daarbij een gemiddelde van 101,84 noteerde.

Mensur Suljovic heeft een moeizaam en zwaar jaar op de rug, hij kampte met o.a. wat persoonlijke problemen. Dat was ook aan zijn resultaten in 2022 te zien. Toch is hij geplaatst voor het WK, op plaats nummer 30. Op de Players Championships-toernooien behaalde ‘The Gentle’ slechts vier keer de laatste 16, met twee keer de kwartfinales als eindstation. Het afgelopen jaar kwalificeerde de Oostenrijker zich voor twee European Tours. Wel haalde hij twee keer de finaledag, mede door een overwinning op Gerwyn Price. Ook kwalificeerde hij zich knap voor de Grand Slam of Darts, maar kon daar potten breken. Er werd verloren van Whitlock en Noppert, maar versloeg Christian Perez. Dit was niet genoeg om door te gaan naar de knock-outfase. Ook op de Players Championship Finals werd er verloren in de eerste ronde; James Wade won in een matige partij, waarbij Suljovic een verwarde indruk maakte. In de openingsronde van het WK won de Oostenrijker toch enigszins verrassend met 3-0 in sets van Mike de Decker. De Belg had een offday, waardoor een gemiddelde van 88,65 en een dubbelpercentage van 30% genoeg was. De laatste zes wedstrijden tussen beide heren werd gewonnen door de Nederlander en zal nu ook de grote favoriet zijn. Het is meer de vraag of Suljovic een set gaat winnen dan of Suljovic kans heeft op de overwinning. Darts Actueel ziet Van Gerwen geen problemen hebben met de Oostenrijker en met 4-0 in sets gaat winnen.

Michael Smith vs Martin Schindler

De avond wordt afgesloten met Michael Smith tegen Martin Schindler. De nummer 4 geplaatste Smith heeft één van zijn betere jaren achter de rug. Na veel jaren knokken voor een eerste majortitel, lukte het dan eindelijk in november. ‘Bully Boy’ won de Grand Slam of Darts door in de finale af te rekenen met Nathan Aspinall; 16-5. Een grote opluchting, maar nu wordt het speler om mee rekening te houden in elk TV-toernooi; ook dit WK. Naast de Grand Slam stond Smith nog in twee TV-finales (WK 2022 en World Series uitgezonderd). De UK Open finale werd met 11-10 verloren tegen Danny Noppert, terwijl op het EK een ijzersterke Ross Smith met 11-9 zijn eerste majortitel won. Op de World Grand Prix en Players Championship Finals was de eerste ronde het eindstation, terwijl bij de World Matchplay Smith niet verder kwam dan de tweede ronde. De Engelsman speelde het afgelopen jaar in 30 vloertoernooien en 5 European Tours. In totaal wist hij drie Players Championship-titels op een rij te winnen en was de beste in Zwolle tijdens de Dutch Darts Championship. In de finale revancheerde hij zich tegen Danny Noppert. In zijn eerste wedstrijd op het WK had hij weinig moeite met Nathan Rafferty. De Engelsman won alle negen gespeelde legs om met 3-0 in sets te winnen. Met een gemiddelde van 96,62 en een dubbelpercentage van 39,1% liet hij meteen van zich horen.

Nadat de Schindler in 2020 zijn tourkaart verloor (en meteen weer terugwon) gaat het alleen nog maar de goede kant op. Met een finaleplek op Players Championship 8 (verloren van Van Gerwen) zette hij weer een stap in de goede richting, terwijl hij ook nog vier keer een plek in de halve finale noteerde. Op de European Tour haalde hij drie keer de kwartfinale, waardoor hij met gemak het EK haalde. Voor het eerst in zijn carrière plaatste ‘The Wall’ zich ook voor de World Matchplay en de World Grand Prix: in beide toernooien moest hij in de eerste ronde zijn meerdere erkennen in Gerwyn Price. Op de Players Championship Finals wist hij zowel Vincent van der Voort als Chris Dobey te verslaan, waarna hij bij de laatste 16 verloor van Rob Cross. Nadat hij in zijn eerste drie WK-deelnames geen wedstrijd wist te winnen, veranderde dit afgelopen vrijdagavond. De Duitser versloeg Martin Lukeman met 3-1 in sets, mede dankzij een 170-finish in de derde set. Schindler eindigde in deze wedstrijd op een gemiddelde van 93,04, een dubbelpercentage van 36,7% en zes maximale scores. Dit geeft zelfvertrouwen. In de head-to-head staat Schindler er slecht voor, het staat 9-1 voor de Engelsman. Ondanks dat, verwacht Darts Actueel dat Schindler het Smith toch lastig gaat maken. Uiteindelijk zal Smith de wedstrijd wel naar zich toe trekken, 4-2 in sets.

Image courtesy of FOTO: Simon O'Connor (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *