Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoeken
Dirk van Duijvenbode

Voorbeschouwing PDC WK 2023: Dag 12 Middagsessie 

Vanavond begint de vierde ronde, maar eerst staan er nog een paar krakers op het programma. Dirk van Duijvenbode treft Ross Smith, terwijl Chisnall tegen Bunting op papier ook een kraker is. Lees hier de voorbeschouwingen.

Dirk van Duijvenbode vs Ross Smith

Een heerlijke partij om de middagsessie mee te beginnen: Dirk van Duijvenbode tegen Ross Smith. Van Duijvenbode hoopt wederom een sterk jaar goed af te sluiten. Op de vloer schreef hij twee titels op zijn naam door Ryan Searle (8-7) en Gabriel Clemens (8-0) te verslaan in de finale. Daarnaast bereikte hij ook de finale van de World Series of Darts Finals, maar verloor daarin in een beslissende leg van Gerwyn Price. Om wat in te zoomen op het Players Championship-seizoen, stond hij nog in twee andere finales. Daarin waren Michael Smith en Damon Heta de baas. Van de 13 European Tours, speelde de Nederlander er 10. Het beste resultaat werd de kwartfinales op drie Euro Tours, waaronder de Dutch Darts Championship in Zwolle. Op TV liet ‘The Titan’ ook indrukwekkende dingen zien. Het beste resultaat kwam op het EK, waar hij in een geweldige halve finale verloor van Michael Smith. Op de World Matchplay en de Players Championship Finals werden de kwartfinales gehaald, terwijl op de UK Open en de Grand Slam of Darts de laatste 16 het eindstation was. Op de World Grand Prix stelde Van Duijvenbode teleur, hij werd in de eerste ronde uitgeschakeld door Jonny Clayton. Als we naar het jaargemiddelde kijken voor Van Duijvenbode komt hij op plaats 6 te staan, met 97,20. Er is dus lastig van hem te winnen. Dit liet hij in zijn openingswedstrijd tegen Karel Sedlacek ook zien: de Nederlander kwam 2-1 achter, miste nipt dubbel 12 voor een 9-darter en sleepte daarna de partij alsnog uit het vuur.

Van Duijvenbode treft een kersverse majorwinnaar, de als nummer 19 geplaatste Ross Smith. Smith won eind oktober tot ieders verbazing het European Championship door Joe Cullen, Dimitri van den Bergh, Peter Wright, Chris Dobey en Michael Smith te verslaan. In de finale produceerde de Engelsman zijn hoogste gemiddelde van het toernooi, met een gemiddelde van 101,32 versloeg hij ‘BullyBoy’ met 11-8. Op de andere majortoernooien presteerde Smith wisselvallig. Op de UK Open werd in de eerste ronde verloren, terwijl op de World Grand Prix, Grand Slam of Darts en de Players Championship Finals de laatste 16 het eindstation was. Op de vloer wist hij in 2022 niet verder te komen dan de kwartfinales, wat werd gehaald op Players Championship 28. Daarnaast won ‘Smudger’ nog vijf keer zijn bord. Met een jaargemiddelde van 94,04 komt de 33-jarige op plaats 25 van dit klassement. In zijn openingswedstrijd dit WK maakte hij veel indruk. De Engelsman kwam tot een gemiddelde van 100.97 in zijn overwinning op Darius Labanauskas (3-1). Om Van Duijvenbode te veslaan zal hij hopen dit opnieuw te doen. De voortekenen zijn niet gunstig: vorig jaar troffen beide mannen elkaar ook in Alexandra Palace. Smith kwam in deze partij maar liefst 3-0 voor te staan, maar een prachtige comeback leverde Van Duijvenbode alsnog de 4-3 overwinning op. Darts Actueel verwacht dat beide mannen aan elkaar gewaagd zijn, waardoor een zelfde uitslag niet ondenkbaar is: 4-3 voor ‘Aubergenius’.

Rob Cross vs Mervyn King

Een Engelse clash volgt in de tweede wedstrijd van de middag. Rob Cross heeft een succesvol jaar achter de rug. Zo won hij op de vloer twee titels en bereikte op de European Tour drie finales. Op de vloer versloeg hij Luke Humphries en Peter Wright in de finale. De eerste Euro Tour-titel moet er nog altijd komen voor ‘Voltage’. Dit jaar bleken Luke Humphries (2x) en Michael van Gerwen te sterk te zijn in de finales. Daarnaast werden er nog drie halve finales gehaald op de Pro Tour (2 op de vloer, 1 op de Euro Tour). Op TV werd ook een finale gehaald, namelijk op het laatste toernooi voor het WK; Players Championship Finals. In een magistrale finale was Van Gerwen wederom de beste; 11-6. Op de World Matchplay, World Grand Prix en de Grand Slam of Darts (groepsfase) werd de eerste ronde overleefd, maar moest er in de tweede ronde afscheid genomen worden. Op de UK Open en de World Grand Prix beleefde de Engelsman geen succes, waar de eerste ronde het eindstation was. Cross gaat met veel zelfvertrouwen richting het WK, ook mede door een prima jaargemiddelde van 96,58. Dit zelfvertrouwen toonde hij meteen tegen Scott Williams: met een gemiddelde van 99.32 versloeg hij zijn tegenstander met 3-1. Tegen King hoopt hij die goede start een vervolg te geven.

King heeft juist een wat minder jaar achter de rug, dit komt mede door de switch naar een nieuwe set darts met iets meer grip op de barrel. Toch heeft de Engelsman zijn geplaatste status behouden voor het WK, om precies te zijn plaats 27. Van de 30 vloertoernooien wist de Engelsman 20 keer de openingsronde te overleven, maar wist maar twee keer zijn bord te winnen. De beste prestatie op de vloer kwam tijdens Players Championship 25 toen hij de kwartfinales behaalde. Het afgelopen jaar kwalificeerde de Engelsman zich voor vier Euro Tours. Drie keer overleefde hij de eerste ronde, met de kwartfinales van de Dutch Darts Championship in Zwolle als hoogtepunt! Op TV kon King geen potten breken. Zo was hij alleen aanwezig op de UK Open en Players Championship Finals en werden toernooien als de World Matchplay en World Grand Prix niet gehaald. Op de UK Open was het snel klaar, in de openingspartij werd er met 10-4 verloren van Stephen Bunting. Op de Players Championship werd er ook in de eerste ronde verloren van Ryan Searle. Het jaargemiddelde van King is 91,58, wat net een plaats in de top 60 oplevert. In zijn openingswedstrijd tegen Danny Baggish speeld hij bij vlagen een prima partij. Er was wel een vijfde set voor nodig, maar de Amerikaan werd alsnog aan de kant geschoven. Tegen Cross zal het beter moeten wil hij een kans hebben. Darts Actueel verwacht niet dat dit gaat gebeuren. ‘The King’ zal wel wat tegenstand bieden, maar Cross is de ruime favoriet: 4-2.

Dave Chisnall vs Stephen Bunting

De laatste wedstrijd van de middag zou zo erg interessant kunnen worden. Dave Chisnall laat dit jaar bij vlagen zien nog tot de absolute wereldtop te behoren. Niet alleen won hij in België dan eindelijk weer een European Tour-toernooi, ook op de vloer won hij een titel. In het begin van het jaar was hij daarnaast ook dichtbij zijn eerste TV-titel: in de finale verloor hij met 11-9 nipt van Joe Cullen. Aan deze resultaten voegde hij nog zes (!) halve finales op Players Championship-toernooien toe. Op de overige TV-toernooien liep het niet het hele jaar zo goed als hij zou willen. Eén keer bereikte hij de kwartfinale: op het EK verloor hij daarin van Chris Dobey. Met een gemiddelde van 96.52 eindigde hij het jaar op plek 13 qua gemiddeldes, één plekje lager dan zijn plek op de wereldranglijst. ‘Chizzy’ verdedigt dit WK zijn halve finale van twee jaar geleden, dus zal hij er op gebrand zijn te presteren. In zijn openingswedstrijd tegen Andrew Gilding leek hij even in de problemen te komen, maar een sterk slot bracht hem toch nog de zege.

Net als Chisnall moet tegenstander Stephen Bunting zijn flinke prijzengeld zien te verdedigen. Dit doet hij dit jaar als 21ste geplaatste speler. De Engelsman heeft een redelijk jaar achter de rug. Op de vloer won 11 keer zijn bord, waarvan hij vijf keer doorstoomde naar de kwartfinales. Echter kwam hij nooit verder dan deze ronde. In 2022 speelde Bunting zes Euro Tours en wist het twee keer te schoppen tot de halve finales. Michael van Gerwen en Luke Humphries versloegen hem, waarna ze ook de titel om hun naam schreven. Op de TV-toernooien hebben we de Engelsman niet veel gezien in de latere fases van de toernooien. Alleen op de UK Open en de World Grand Prix werd de openingspartij overleefd. Op de World Matchplay, het EK en de Players Championship Finals werd er snel afscheid genomen van Bunting. Op de Players Championship Finals werd er verrassend met 6-4 verloren van Jamie Hughes met een gemiddelde van slechts 83. Dit hoopt hij op het WK beter te doen. Het jaargemiddelde van Bunting is 94,87, wat hem in de top 20 van het klassement brengt. Dit niveau liet hij in zijn eerste partij tegen Leonard Gates niet zien: de Amerikaan kwam zelfs op 1-0, maar ‘The Bullet’ draaide de wedstrijd nog vakkundig om. Darts Actueel verwacht een mooie partij, waarin Chisnall wel de overhand zal hebben: 4-2.

Image courtesy of FOTO: Steven Paston (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *