Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Dimitri van den Bergh

Voorbeschouwing PDC WK 2023: Dag 3 Avondsessie

Josh Rock is één van de meest besproken spelers van 2023. Vanavond maakt hij zijn WK-debuut, terwijl ook Dimitri van den Bergh en Lisa Ashton in actie komen. Lees hier een voorbeschouwing.

Ryan Meikle vs Lisa Ashton

Er lijkt deze avond genoeg spektakel op het programma te staan, maar in de eerste wedstrijd hoeft u dat niet te verwachten. Met Ryan Meikle komt misschien wel de traagste speler van het hele WK in actie. De Engelsman is desalniettemin bezig aan een goede fase in zijn nog jonge carrière. Op de vloer haalde hij al vroeg in het seizoen twee keer de laatste 16, waarna hij tijdens Players Championship 27 de halve finale haalde. Op de European Tour kende hij zijn definitieve doorbraak: mede dankzij een kwartfinale in Hongarije wist hij zich voor het eerst te plaatsen voor het EK. In de eerste ronde verloor hij hierin van Peter Wright, terwijl hij op de Players Championship Finals in zijn eerste partij verloor van Michael van Gerwen. Op de UK Open schopte hij het tot de laatste 64, waarin hij verloor van uiteindelijke winnaar Danny Noppert. Met een gemiddelde van 92.39 op de vloer deed hij het naar behoren. Voor de Engelsman wordt dit zijn vierde WK.

Tegenstander Lisa Ashton mag zich ook opmaken voor haar vierde WK bij de PDC. De viervoudig wereldkampioen bij de BDO plaatste zich al vrij vroeg in het jaar voor ‘Ally Pally’, doordat ze zes van de eerste tien toernooien op de Women’s Series won. Na het verliezen van haar tourkaart zat ze niet bij de pakken neer: naast de in totaal zeven titels bij de PDC won ze ook nog vier titels bij de WDF. Met een gemiddelde van 81.23 zat ze een stuk onder haar gemiddelde op de tour, maar tegen sterkere tegenstanders stond ze er meestal wel. Op het PDC WK speelde ze tot nu toe ook prima, maar dit resulteerde nog niet in een zege. Ook dit keer is ze zeker niet de favoriet, maar kansloos is ze nooit. Darts Actueel verwacht een weinig meeslepende partij, die Meikle uiteindelijk zal winnen. De Engelsman speelt ook op TV steeds beter, waardoor hij het aan zijn stand verplicht is om niet te veel aan Ashton af te staan: 3-1.

Cameron Menzies vs Diogo Portela

Wedstrijd nummer twee van de avond is in alles tegenovergesteld van de openingswedstrijd. Bij Cameron Menzies spatten de emoties er af, terwijl ook Diogo Portela zichzelf niet altijd in bedwang kan houden. Voor de excentrieke Menzies wordt dit zijn debuut op het PDC WK. Dit jaar wist hij eindelijk een tourkaart te bemachtigen, waarna hij ook een uitstekend debuutjaar op de tour kende. Verder dan de laatste 16 kwam hij tijdens Players Championships niet, maar door vijf keer bij de beste 16 spelers te zitten sprokkelde hij toch heel wat prijzengeld bij elkaar. Vier keer kwam de Schot in actie op de European Tour: drie keer won hij ook zijn openingswedstrijd, maar verder dan dat kwam hij nog niet. Op de Players Championship Finals behaalde hij zijn mooiste overwinning: Josh Rock werd met een gemiddelde van bijna 99 aan de kant gezet. Compeet nieuw zal een WK niet voor hem zijn: bij de WDF haalde hij in april nog de halve finale.

Diogo Portela is ondertussen vaste gast geworden op het PDC WK. In 2018 maakte hij zijn debuut: dit jaar is hij al toe aan zijn zesde deelname. Ook dit keer plaatste de Braziliaan zich weer via het kwalificatietoernooi in Zuid-Amerika, al ging het lastiger dan ooit tevoren. Na twee toernooi stond hij precies gelijk in punten met Jesus Salate, waardoor er een play-off moest komen. Met 6-4 was ‘Braziliant’ de sterkste, waardoor hij wederom af mag reizen naar ‘Ally Pally’. Op de Challenge Tour was het geen briljant jaar: slechts één keer werd de laatste 16 bereikt. Bij de WDF was het halen van de halve finale op de Isle of Man Classic het hoogtepunt. Op dit toernooi zou het ook goed bij één ronde kunnen blijven. Menzies heeft genoeg ervaring op grote podia en heeft de afgelopen jaren ook laten zien een betere speler te zijn dan Portela. De Braziliaan zal vast een set winnen, maar Darts Actueel verwacht dat Menzies aan het langste eind trekt: 3-1.

Josh Rock vs José Justicia

Een jaar geleden was hij voor velen nog een grote onbekende, maar vandaag begint hij als outsider voor de wereldtitel aan het WK: Josh Rock. De Noord-Ier komt met een enorme knal binnen bij de PDC. Nadat hij in zijn eerste vier toernooien er in de eerste ronde uit is gevlogen, neemt hij revanche door meteen twee toernooien op de Development Tour te winnen. Op de Pro Tour begint het daarna ook te lopen: tijdens het zesde toernooi van het jaar haalt de jongeling meteen de kwartfinale. Nog twee kwartfinales, een kwartfinale op de European Tour en een halve finale op de vloer leiden hem uiteindelijk naar zijn eerste finale bij de grote mannen. Dave Chisnall is nog te sterk, maar drie toernooien later schrijft hij zijn eerste titel op zijn naam door Luke Humphries te verslaan tijdens Players Championship 28. Ook op TV maakt hij daarna naam: Nathan Aspinall wordt verslagen op het WK, waarna hij maar nipt verliest van Michael Smith. In de Grand Slam overleeft hij zijn groep, waarna hij zijn beste wedstrijd tot nu toe speelt. Tegen Michael van Gerwen gooit hij een 9-darter én een gemiddelde van ruim boven de 100, maar toch verliest hij. Met een gemiddelde van 98.21 op de vloer, aangevuld met één titel (en vijf Development Tour-titels) kan niemand meer om hem heen.

José Justicia zal hopen op een onderschatting. De Spanjaard won begin dit jaar zijn tourkaart terug, maar zal verder niet heel tevreden zijn geweest over zijn jaar. Veel wedstrijden op de vloer wist hij niet te winnen: maar twee keer kwam hij voorbij de laatste 64, waarvan één keer een plek in de kwartfinale was. Op de European Tour haalde hij nog één keer de laatste 16 door Jonny Clayton te verslaan. Het kwalificatietoernooi van Zuid/West Europa was zijn redding. Mede door sterk te finishen versloeg hij Thibault Tricole in de finale, waardoor hij zich plaatste voor zijn tweede WK. Bij zijn debuut versloeg hij Arron Monk en verloor hij maar nipt van Stephen Bunting. Mocht de Spanjaard zijn beste spel naar ‘Ally Pally’ meenemen, dan is hij zeker niet kansloos tegen Rock. Toch zal hij als underdog aan deze partij beginnen. Darts Actueel verwacht dan ook dat de Noord-Ier deze wedstrijd gaat winnen: ook hier zou het zo maar 3-1 kunnen worden.

Dimitri van den Bergh vs Lourence Ilagan

Dimitri van den Bergh en Lourence Ilagan mogen de avond afsluiten. Voor Van den Bergh voelen de laatste twee maanden van 2022 wat zwaar aan, maar toch mag de Belg wel terugkijken op een prima jaar. In Amsterdam schreef hij met de Dutch Darts Masters zijn tweede World Series-titel op zijn naam (na de Nordic Darts Masters), waarna hij op de World Matchplay de halve finale haalde. Op de vloer haalde hij tijdens Players Championship 4 de finale, terwijl ook op de European Tour twee keer de laatste wedstrijd werd behaald. Winnen deed hij echter niet meer, waardoor hij ook de Grand Slam aan zijn neus voorbij zag gaan. Met een kwartfinale op de World Grand Prix en de World Cup sprokkelde hij nog wat mooie resultaten bij elkaar. Vroege uitschakelingen op het EK en de Players Championship Finals zullen ‘The Dreammaker’ toch wat zorgen baren: de overstap naar nieuw pijlen van Target loopt niet geheel toevallig samen met de kleine dip in vorm.

Voor Lourence Ilagan is dit alweer zijn zevende WK. De Filipijn wist vrijdagavond zijn allereerste overwinning te boeken in Alexandra Palace. Dit ging ten koste van Rowby-John Rodriguez, die zich nog knap terug vocht van een 2-0 achterstand naar 2-2 in sets. Uiteindelijk was ‘The Gunner’ in een allesbeslissende leg te sterk voor de Oostenrijker. De Filipijn kwalificeerde zich door de halve finales te bereiken van het Asian Championship. In de groepsfase wist hij twee keer boven de 95+ gemiddeld te gooien, maar kon dit niet doortrekken in de knock-outfase. In de halve finale werd er met 6-1 verloren van de latere winnaar Christian Perez. Darts Actueel verwacht dat Van den Bergh zich niet gaat irriteren aan de actieve houding van de Filipijn op het podium en een zakelijke 3-0 of 3-1 overwinning gaat boeken.

Image courtesy of FOTO: Kieran Cleeves (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *