Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Damon Heta

Voorbeschouwing PDC WK 2023: Dag 4 Middagsessie

Net als gisteren begint ook vandaag de middagsessie al om 12 uur, vanwege de WK-finale. Met Damon Heta tegen Adrian Lewis en Karel Sedlacek tegen Raymond Smith staan er echter wel twee topduels op het programma.

Madars Razma vs Prakash Jiwa

De tweede (en laatste) vroege middagsessie van dit WK wordt afgetrapt met een duel tussen Madars Razma en Prakash Jiwa. Voor Razma geldt 2022 als het beste jaar uit zijn carrière. De Let haalde vroeg in het jaar een finale op de vloer, waarin hij zijn meerder moest erkennen in Gerwyn Price. Op de European Tour noteerde hij zijn beste resultaat ooit door een halve finale te halen, waardoor hij zijn debuut mocht maken op het EK. Eerder in het jaar debuteerde hij ook al op de World Matchplay, terwijl hij zijn beste momenten beleefde op de World Grand Prix. In Leicester versloeg hij Ryan Searle en Daryl Gurney, waardoor zijn eerste kwartfinale op TV een feit was. Voor ‘Latvian Razmatazz’ wordt dit zijn vierde WK op rij. Erg succesvol was hij nog niet: alleen op het WK van 2021 wist hij een partij te winnen. Vorig jaar was Steve Lennon te sterk. Zijn aantal optredens op een TV-podium zijn dit jaar echter drastisch toegenomen, waardoor er op het WK ook meer van hem verwacht mag worden.

Voor Prakash Jiwa wordt dit zijn langverwachte debuut op het WK. De in Engeland geboren Indiër kreeg dit jaar eindelijk toestemming van de PDC om mee te doen aan het kwalificatietoernooi in India en meteen was het raak. Nitin Kumar, die afgelopen edities de sterkste was, werd in de finale verslagen. Een nieuw gezicht is Jiwa absoluut niet. ‘The Apache’ won maar liefst drie keer een tourkaart, maar ook drie keer was hij hem weer snel kwijt. Op de Challenge Tour was hij dit jaar erg wisselvallig: één keer werd de kwartfinale bereikt. Met een gemiddelde van nog geen 82 maakte hij ook alles behalve indruk. Toch is het geen uitgemaakte zaak dat Razma deze partij gaat winnen. Jiwa heeft genoeg ervaring tussen de profs en zal het de Let moeilijk willen maken. Darts Actueel verwacht echter dat Razma wel aan het langste eind zal trekken: 3-2.

Karel Sedlacek vs Raymond Smith

De tweede wedstrijd van de dag behoort op papier tot de sterkste eerste ronde-wedstrijden van dit jaar: Karel Sedlacek tegen Raymond Smith. Sedlacek verloor eind vorig jaar zijn tourkaart, maar dat pakte eigenlijk alleen maar goed uit voor de Tsjech. Zonder zijn prof-status mocht hij weer meedoen aan de Oost Europese kwalificatietoernooien voor de European Tour, en dat werd een enorm succes. Van de 13 ET’s kwam hij negen in actie: één keer kwam hij zelfs tot de kwartfinale. Voor het eerst haalde ‘Evil Charlie’ zo ook het EK: hij maakte het Michael Smith erg lastig bij zijn debuut, maar verloor toch. Door twee finales op de Challenge Tour verzekerde hij zich daarnaast ook van een top tien klassering op het tweede niveau, wat hem ook nog genoeg wedstrijden op Players Championships opleverde. Eén keer haalde hij op de vloer de laatste 16. Na twee nederlagen op zijn vorige WK’s hoopt Sedlacek dit jaar dan eindelijk een zege te pakken.

Met Raymond Smith kreeg de Tsjech echter één van de moeilijkste tegenstanders die hij kon krijgen. Met het behalen van de laatste 16 was de Australiër dé verrassing van het vorige WK. In de tussentijd heeft hij ook zeker niet stil gezeten. Bij de WDF won hij de tweede editie van de Australian Darts Open, terwijl hij zich voor het PDC WK plaatste door de DPA Satellite Tour Finals te winnen. ‘The Guru’ reisde op tijd af naar Engeland, waar hij ook meteen een weektitel op de Modus Super Series veiligstelde. De vorm lijkt minstens net zo goed als die van vorig jaar, en dan is hij voor iedereen een hele klus om te verslaan. Tegen Karel Sedlacek liggen er zeker kansen voor de Australiër. Beide mannen lijken niet veel voor elkaar onder te doen: Darts Actueel voorspelt een 3-2 zege voor Smith.

Luke Woodhouse vs Vladyslav Omelchenko

De derde wedstrijd van de middag zou heel goed een heel eenzijdige partij kunnen worden. Luke Woodhouse begint aan zijn vierde WK: de Engelsman won bij zijn debuut meteen van Michael Smith en heeft dus goede herinneringen aan ‘Ally Pally’. En lastig jaar leverde hem een terugkeer naar London op. Op de vloer kwam hij het hele jaar niet echt uit de verf: pas tijdens Players Championship 29 haalde hij voor het eerste de laatste 16. De European Tour redde zijn seizoen. Mede dankzij twee keer een plek bij de laatste 16 liep hij maar net het EK mis: tegen Dimitri van den Bergh kreeg hij zelfs matchdarts om zijn plek op dit TV-toernooi veilig te stellen. Deze wedstrijd is dan ook een goede samenvatting van zijn jaar: bij vlagen erg goed, maar op het moment dat het moet afwezig.

De meeste verhalen in deze wedstrijd zullen gaan over zijn tegenstander. Vladyslav Omelchenko wordt de eerste speler uit Oekraïne op het PDC WK, in het jaar dat zijn land werd binnengevallen door Rusland. De PDC zag kansen om dit verhaal te vertellen en organiseerde een kwalificatietoernooi in Kiev. Hoog lag het niveau niet: in de meeste wedstrijden kwamen de gemiddeldes niet boven de 70 uit. Omelchenko deed dit af en toe wel en kroonde zich als winnaar. Ook met een goede voorbereiding zou hij het moeilijk gaan krijgen, maar getergd door periodes zonder elektriciteit is de aanloop naar zijn debuut al helemaal niet ideaal. Darts Actueel voorspelt dan ook een gemakkelijke middag voor Woodhouse: 3-0.

Damon Heta vs Adrian Lewis

Damon Heta mag gerust één van de allerbeste spelers op de vloer in 2022 genoemd worden. De Australiër won niet alleen twee Players Championships én zijn eerste European Tour, hij haalde daarnaast nog acht keer minimaal de halve finale. Deze resultaten brachten hem daarnaast de nummer één-positie op de Players Championship Order of Merit. Met een gemiddelde van 98.79 moest hij alleen Michael van Gerwen voor zich dulden qua gemiddeldes. Op TV was het echter een andere verhaal. Samen met Simon Whitlock won hij dan wel de World Cup, de rest van de resultaten stelden toch wat teleur. Alleen op de UK Open overleefde hij de eerste ronde en behaalde hij de kwartfinale: de rest van het jaar won hij niks meer op TV. ‘The Heat’ heeft daarnaast ook niet een geweldige staat van dienst op het WK: vorig jaar haalde hij voor het eerst de laatste 32.

Adrian Lewis begon vrijdagmiddag zijn WK door een comfortabele 3-0 overwinning te boeken op Daniel Larsson. Dit deed de Engelsman met een gemiddelde van 93,57, een dubbelpercentage van 35% en produceerde daarnaast drie 180’ers. Lewis kwalificeerde zich als vijfde via de Pro Tour Order of Merit, nadat hij net buiten de top 32 van de wereldranglijst viel. Lewis is hard bezig om terug te komen aan de top. Dat harde werken wist hij dit jaar te belonen met een titel. De Engelsman wist op 10 juli Players Championship 20 te winnen. Hij wist die dag o.a. van Martijn Kleermaker, Jonny Clayton, Nathan Aspinall en Boris Koltsov in de finale te winnen. Toch was het voor de rest van het jaar toch erg onvoorspelbaar voor ‘Jackpot’. Lewis behaalde nog 4 kwartfinales op de vloer, waarvan hij twee keer tot de halve finales kwam. Op de European Tour bereikte Lewis twee keer de finaledag. Lewis was het afgelopen jaar drie keer te bewonderen op een TV-toernooi. Op de UK Open kwam hij niet verder dan de laatste 64. Op de World Matchplay moest hij vroegtijdig afscheid nemen, hij verloor met 10-7 van Michael van Gerwen. In Leicester werd er op de World Grand Prix met 2-0 van Jose de Sousa gewonnen, waarna er in een beslissende set werd verloren van Chris Dobey. Een goed TV-resultaat laat nog op zich wachten, zal het dan in Alexandra Palace allemaal samenvallen? Dan zal hij wel voorbij Damon Heta zien te komen. Darts Actueel verwacht hier een spannende partij, waarbij er een beslissende set aan te pas moet komen. Aan de huidige vorm op TV van beide heren, verwachten we dat ‘Jackpot’ deze partij naar zich toe gaat trekken; 3-2 in sets.

Image courtesy of FOTO: Tim Abell (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *