Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Search
Gerwyn Price

Voorbeschouwing PDC WK 2023: Dag 5 Avondsessie

Nadat in de middagsessie al twee Nederlanders in actie kwamen, is dat maandagavond ook het geval. Geert Nentjes en Danny van Trijp proberen de tweede ronde te bereiken, terwijl Gerwyn Price ook aan het WK begint.

Geert Nentjes vs Leonard Gates

De avondsessie start met de Nederlander Geert Nentjes tegen de Amerikaan Leonard Gates. Nentjes gaat aan zijn derde PDC WK beginnen en kwalificeerde zich voor de eerste keer via de Pro Tour Order of Merit, om precies te zijn eindigde hij op de 28ste positie. Op de vloer presteerde de Urker erg goed, hij verloor slechts 6 keer in de openingsronde (van de 30 toernooien). In totaal bereikte hij acht keer de laatste 32, waarvan hij twee keer zijn bord te winnen. Nentjes kwam nooit verder dan de laatste 16 op de vloer. Ook kwalificeerde ‘The Spear’ zich het afgelopen jaar voor twee European Tours. Op de German Darts Open whitewashte hij Josh Rock, waarna hij in de tweede ronde in een beslissende leg het onderspit moest delven tegen Krzysztof Ratajski. De 24-jarige Nederlander nam het afgelopen jaar ook deel aan de Development Tour, waar hij op de vijfde plaats eindigde. Drie keer werd de finale behaald, waarvan hij er twee wisten te winnen. Op het laatste toernooi voor het WK, de Players Championship Finals kende Nentjes weinig succes; Chris Dobey versloeg hem met 6-1. Het jaargemiddelde van Nentjes komt neer op 90,25.

Leonard Gates is de tegenstander. Hij gaat zijn debuut maken op het WK, nadat hij in juni het North American Championship won. Tijdens dit kwalificatietoernooi, wat op een groot podium werd afgewerkt in New York, werden Jules van Dongen (6-2), David Cameron (6-5) en Danny Baggish (6-3) verslagen. Naast een WK-ticket mocht ‘Soldier’ ook meedoen aan de Grand Slam of Darts. Echter, wist hij geen potten te breaken. Jonny Clayton (5-0), Damon Heta (5-4) en Jermaine Wattimena (5-1) waren te sterk. In de wedstrijd tegen Heta gaf de Amerikaan een 4-1 voorsprong uit handen. Ook was Gates actief op het CDC Tour-circuit het afgelopen jaar. Hij wist drie keer de finale te halen, waarvan hij één toernooi wist te winnen. Dit leverde hem uiteindelijk de vierde plaats op in het algemeen klassement. De afgelopen week was Gates nog actief op de WDF World Masters, de WDF World Open en de Modus Super Series. Zijn beste resultaat werd het behalen van halve finales in de Super Series. Darts Actueel verwacht dat Nentjes zijn ervaring van de afgelopen twee WK’s gaat meenemen en Gates met 3-1 gaat verslaan. Het zal namelijk ook de eerste partij zijn dat Gates in een best of 5 sets gaat spelen, het zijn allemaal nieuwe ervaringen waar de 52-jarige aan moet wennen.

Ritchie Edhouse vs David Cameron

In de tweede partij van de avond komt er nog een Noord-Amerikaan in actie, David Cameron gaat zijn WK-debuut maken tegen Ritchie Edhouse. Edhouse kwalificeerde zich voor zijn derde WK door als 23ste te eindigen op de Pro Tour Order of Merit. Op de vloer was ‘Madhouse’ het afgelopen jaar enorm contant, dat was ook te zien in de resultaten; vijf keer tweede ronde, negen keer laatste 32, één keer laatste 16 en één keer de kwartfinales. Edhouse plaatste zich in 2022 voor vijf Euro Tours, vier keer kwam hij de eerste ronde door. Uiteindelijk wist hij nooit de finaledag te behalen en werd het EK niet bereikt. Wel kwalificeerde hij zich voor de Grand Slam of Darts, door een kwalificatietoernooi door te komen, en de Players Championship Finals. In de groepsfase van de Grand Slam werd er gewonnen van Lisa Ashton, maar kwam tegen Michael Smith en Joe Cullen tekort. Op de Players Championship Finals nam hij revanche op Smith. Met een knappe 6-5 overwinning schakelde hij de kersverse Grand Slam-kampioen uit. Een ronde later verloor Edhouse met dezelfde van Dimitri van den Bergh. Met een jaargemiddelde van 91,31 zal de Engelsman met zelfvertrouwen richting het WK gaan.

David Cameron kwalificeerde zich voor het WK door als beste Canadees te eindigen op de CDC Tour Order of Merit. De Canadees won 3 van de 12 toernooien door Leonard Gates, Matt Campbell en Alex Spellman te verslaan in de finales. Over 39 wedstrijden noteerde ‘Excalibur’ een gemiddelde van 88,72! Daarnaast kroonde de 53-jarige Canadees zich ook al World Seniors Champion, door Phil Taylor in de finale met 6-3 in sets te verslaan. Drie weken geleden was hij nog actief in de Modus Super Series, waarbij het de finaleavond bereikte. Qua vorm zit het dus wel goed bij de debutant. Darts Actueel verwacht een gelijkopgaand begin in deze wedstrijd, maar uiteindelijk zal Edhouse, mede door zijn ervaring op het WK-podium, de wedstrijd met 3-1 naar zich toe trekken.

Steve Beaton vs Danny van Trijp

In de derde partij van de avond is het tijd voor de oudste deelnemer van het WK tegen een Nederlandse debutant, oftewel Steve Beaton tegen Danny van Trijp. Voor Beaton gaat het alweer zijn 32ste keer opeenvolgende WK. In het begin van het jaar leek het daar totaal niet op, hij dreigde zelfs zijn tourkaart te verliezen. Door een goed laatste half jaar in 2022 eindigde ‘The Bronzed Adonis’ op de tiende plaats op de Pro Tour Order of Merit. Op de 30 vloertoernooien die hij speelde, bereikte hij 14 keer de tweede ronde. Daarvan wist hij zes keer de laatste 16 te behalen, met een kwartfinale in Players Championship 20 en de finale (!) in het laatste toernooi van het jaar. In de finale was Beaton dichtbij de titel, maar na een 5-2 voorsprong trok James Wade de finale toch met 8-6 naar zich toe. In 2022 was de 58-jarige Beaton op vier Euro Tours te bewonderen. In Jena werd de derde ronde behaald, na een knappe 6-4 overwinning op Nathan Aspinall. In Gibraltar werd er in de tweede ronde verloren, met een gemiddelde van 102 was het niet genoeg om Michael van Gerwen te verslaan. Over het geheel van 2022 eindigde Beaton op een gemiddelde van 91,10.

Danny van Trijp kwalificeerde zich voor het WK via de Challenge Tour. Het afgelopen jaar won hij twee toernooien, wat resulteerde in een derde plek op de Challenge Tour Order of Merit. Naast een WK-plek verzekerde Van Trijp zich ook van een tourkaart voor minimaal de aankomende twee jaar. Door zijn hoge positie op de ranglijst, mocht de Nederlander ook aan verschillende vloertoernooien meedoen; zeven keer wist hij prijzengeld te behalen. Op Players Championship 27 won hij zijn bord, na overwinningen op Scott Williams en Vincent van der Voort. Jose de Sousa was met 6-3 te sterk bij de laatste 16. Ook kwalificeerde Van Trijp zich het afgelopen jaar voor twee Euro Tours. Op de German Darts Open versloeg hij John Henderson met klinkende cijfers; 6-0. Een ronde later was Martin Schindler de betere. Twee weken geleden deed de speler uit Etten-Leur ook mee aan een week in de Modus Super Series. De finaleavond werd niet gehaald en zijn spel was zorgwekkend te noemen. Hij zal met een hoger niveau moeten beginnen aan zijn WK-debuut, anders zal het een zware avond worden. Beaton zal met bakken vol ervaring aan het WK beginnen en zal daarnaast ook het publiek voor zich hebben. Mede hierdoor verwacht Darts Actueel dat Beaton deze partij naar zich toe gaat trekken; 3-1 in sets.

Gerwyn Price vs Luke Woodhouse

De avond wordt afgesloten met de nummer 1 geplaatste Gerwyn Price, die Luke Woodhouse treft. Price won het afgelopen jaar 5 titels; twee Players Championship-titels, één Euro Tour-titel, de New Zealand Darts Masters en de World Series of Darts Finals. Op de vloertoernooien wist de Welshmen lang niet alle toernooien te spelen, maar als die speelde was hij moeilijk te verslaan. Zo won hij negen keer zijn bord en bereikte vijf keer de halve finales, waarvan hij drie keer de finale haalde. Madars Razma en Gian van Veen werden in de finale verslagen, terwijl in het tweede toernooi van het jaar Peter Wright te sterk was. Op de Euro Tour was ‘The Iceman’ weinig actief, reden was om wat rustmomenten in het jaar te plannen. Op de eerste Euro Tour van het jaar was het meteen al raak, hij won de International Darts Open in Riesa. Op de rankingtoernooien op TV kende Price wisselend succes. Het beste resultaat was het behalen van de World Matchplay-finale, waarin hij met 18-14 moest buigen voor Michael van Gerwen. Op de World Grand Prix had Price zijn titel te verdedigen, maar verloor in de halve finales met 4-2 van Nathan Aspinall. Op de UK Open en de Grand Slam of Darts werd er in de kwartfinales verloren, maar moest op het EK en de Players Championship Finals al in de eerste ronde afscheid namen. Price is gemotiveerd om goed te presteren op het WK, waarvan hij de titel moet zien te verdedigen. Als hij qua gemiddeldes in de buurt kan komen of beter dan zijn jaargemiddelde (97,39) kan produceren, maakt hij een goede kans.

Voor Luke Woodhouse is het zijn vierde WK. En lastig jaar leverde hem een terugkeer naar London op. Op de vloer kwam hij het hele jaar niet echt uit de verf: pas tijdens Players Championship 29 haalde hij voor het eerste de laatste 16. De European Tour redde zijn seizoen. Mede dankzij twee keer een plek bij de laatste 16 liep hij maar net het EK mis: tegen Dimitri van den Bergh kreeg hij zelfs matchdarts om zijn plek op dit TV-toernooi veilig te stellen. Deze wedstrijd is dan ook een goede samenvatting van zijn jaar: bij vlagen erg goed, maar op het moment dat het moet afwezig. In de eerste ronde rekende Woodhouse eenvoudig af met Vladyslav Omelchenko; 3-0. Met drie 100+ finishes, een gemiddelde van 87,89 en een dubbelpercentage van 40,9% kwam hij niet in de problemen. Het zal maandagavond wel beter moeten om kans te maken tegen de nummer één van de wereld. In de onderlinge ontmoetingen leidt Price met 5-3, de laatste ontmoeting was in mei dit jaar op ene Euro Tour die de Welshmen met 6-4 won. Darts Actueel verwacht zeker geen makkelijke wedstrijd voor Price, Woodhouse heeft altijd iets extra’s op het WK. Toch zal Price deze partij met 3-1 of 3-2 naar zich toe trekken, vooral op ervaring en strijdkracht.

Image courtesy of FOTO: Taylor Lanning (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *