Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Search
Raymond van Barneveld

Voorbeschouwing PDC WK 2023: Dag 6 Avondsessie

Raymond van Barneveld begint op dag zes dan eindelijk aan zijn WK met een pittig duel tegen Ryan Meikle, terwijl met Jimmy Hendriks nog een landgenoot in actie komt. Lees hier de voorbeschouwingen.

Jim Williams vs Sebastian Bialecki

Geen middagsessie vandaag, maar in de avondsessie staat er genoeg op het programma om je vingers bij af te likken. Jim Williams en Sebastian Bialecki trappen de avond af: beide mannen kenden een topjaar. Nadat Jim Williams via de Challenge Tour een tourkaart verdiende, mocht hij dit jaar voor het eerst als prof de tour afgaan. Heel lang duurde het niet voor zijn eerste grote succes. Tijdens Players Championship 6 versloeg hij Ricky Evans in de finale: weinig spelers wonnen binnen zo’n korte tijd al een titel. Bij dit hoogtepunt op de vloer bleef het wel. Nog twee keer haalde hij de laatste 16. Ook op de European Tour maakte hij dit jaar zijn de debuut: in Hongarije wist hij zelfs Peter Wright te verslaan, maar een ronde later was Joe Cullen wel te sterk. Met een gemiddelde van 94.08 eindigde de Welshman op plek 28 qua gemiddeldes, iets waar hij toch best trots op mag zijn. ‘The Quiff’ mag voor de tweede keer afreizen naar ‘Ally Pally’: vorig jaar won hij van Ted Evetts, waarna hij maar nipt zijn meerdere moest erkennen in Joe Cullen.

Voor Sebastian Bialecki was 2022 het beste jaar uit zijn carrière. De Pool wist dan wel geen tourkaart te winnen, maar mocht wel al vroeg in het jaar zijn debuut op de UK Open maken. Met een kwartfinale als eindresultaat, na overwinningen op onder andere Ian White en Ryan Searle, liet hij een onvergetelijke indruk achter. In Tsjechië maakte hij later in het jaar ook zijn debuut op de European Tour: Martijn Kleermaker was toen met 6-4 te sterk. Ook op de Development Tour was er weer succes voor ‘Bolt’: het 14e toernooi van het jaar was een prooi voor de 19-jarige, wat hem uiteindelijk een negende plek op de ranglijst opleverde. Op het jeugd WK dat volgde moest hij bij de laatste 16 zijn meerdere erkennen in Josh Rock. Dit geweldige jaar kreeg op het kwalificatietoernooi van Oost Europa nog een prachtige afsluiter. Door Christian Gödl in de finale te verslaan verzekerde hij zich van zijn debuut op een WK. Darts Actueel verwacht een spannende partij, die werkelijk alle kanten op kan gaan. De ervaring van Williams, die bij de BDO al eens de WK-finale haalde, zou dan de doorslag kunnen geven: 3-2.

Jamie Hughes vs Jimmy Hendriks

De eerste Nederlander van de avond komt in de tweede partij in actie. Met Jamie Hughes krijgt Jimmy Hendriks echter een taaie tegenstander. De Engelsman stond een paar jaar geleden nog in de top 32, maar het darten is hij zeker niet verleerd. Grote uitschieters kende hij dit jaar niet, maar door redelijk constant te spelen haalde hij het WK. Vier keer haalde hij de laatste 16 op de vloer, één keer stootte hij door tot de kwartfinales. Vijf keer kwalificeerde hij zich voor een European Tour-toernooi: maar twee keer won hij ook zijn openingspartij. Weinig opvallend dus, maar met een gemiddelde van 93.44 eindigde hij in de bovenste regionen van de ranglijst. Toch zal hij met weinig vertrouwen afreizen naar ‘Ally Pally’: in zijn vorige drie deelnames wist hij nog geen partij te winnen.

Voor 28-jarige Jimmy Hendriks wordt het zijn debuut op het PDC WK. Aan het begin van het jaar won de Nederlander weer een tourkaart, nadat hij deze een paar jaar eerder kwijt was geraakt. Heel overtuigend was het de rest van het jaar echter niet. Twee keer werd de laatste 32 gehaald, maar daar bleef het dan ook bij. Met zeges op Gurney (2x) en Chisnall werd er af en toe toch wel vertrouwen getankt. ‘The Captain’ gebruikte dit vertrouwen tijdens één van zijn laatste uitwegen richting Londen. Op het kwalificatietoernooi voor West Europa versloeg hij in de halve finale Maik Kuivenhoven, waarna Max Hopp in de finale de klos was. Met twee deelnames aan het BDO WK neemt de Nederlander wel wat ervaring mee, maar toch zal hij het lastig gaan krijgen tegen Hughes. Darts Actueel verwacht dat de Engelsman de overhand zal hebben en met 3-1 wint.

Ricky Evans vs Fallon Sherrock

De derde vrouw op dit WK mag het in de derde wedstrijd van de avond opnemen tegen Ricky Evans. De razendsnelle Engelsman leek vorig jaar wat in een dipje te zitten, maar dit jaar heeft hij de stijgende lijn weer ietwat te pakken. Door vroeg in het jaar een finale te halen op een Players Championship-toernooi (nipt verloren van Jim Williams) bevond hij zich al snel in een goede positie richting het WK. Achteraf bleek dit ook het hoogtepunt. Zes keer haalde hij nog de laatste 32, maar verder dan dit kwam ‘Rapid Ricky’ niet meer. Op de European Tour wist hij met het behalen van de kwartfinale in Oostenrijk nog wel voor een mooi resultaat te zorgen: Nathan Aspinall was maar nipt met 6-5 te sterk. Vorig jaar wist Evans op het WK te winnen van Nitin Kumar, maar was Daryl Gurney daarna te sterk. Toch lijkt de Engelsman meestal wel in staat om minstens één partij te winnen.

Fallon Sherrock zette drie jaar geleden de dartwereld op zijn kop. Door zowel Ted Evetts als Mensur Suljovic te verslaan werd zij de eerste vrouw die een wedstrijd won op het PDC WK. Drie jaar later heeft ze de nodige titels en het nodige prijzengeld verzameld. De PDC nodigde haar dit jaar uit voor alle World Series-toernooien, al was dit qua resultaten geen daverend succes: op slechts twee van de zeven toernooien wist ze een partij te winnen. Bij de vrouwen was ‘The Queen of the Palace’ een stuk succesvoller. Met drie titels op de Women’s Series lag ze een mooie basis voor de eerste editie van de Women’s World Matchplay. In Blackpool versloeg ze Aileen de Graaf in de finale, waardoor ze de eerste winnaar werd van dit toernooi. Uiteindelijk leverde deze titel haar ook een plek op op het WK. De PDC kondigde dit maanden na het toernooi pas aan, waardoor ze alsnog terug mag keren naar een voor haar magische plek. Tegen Ricky Evans heeft ze ook zeker een kans, al zal ze dan wel haar A-game moeten vinden. Darts Actueel verwacht wel dat Evans uiteindelijk te sterk is: 3-1.

Raymond van Barneveld vs Ryan Meikle

Vanuit Nederlands oogpunt is de laatste wedstrijd van de avond het hoofdgerecht. Raymond van Barneveld betreedt het podium van Alexandra Palace voor de start van zijn WK. ‘Barney’ blaakt het van zelfvertrouwen. Na een halve finale op de Grand Slam of Darts, waar hij maar liefst twee keer won van Gerwyn Price, is het vertrouwen richting het WK hoog. Op de Players Championship Finals was Kim Huybrechts dan wel te sterk, maar op het WK zal er, RVB kennende, wel weer genoeg focus zijn. Van Barneveld kende een prima 2022, al viel hij niet heel erg op qua resultaten op de vloer. Vier keer werd de laatste 16 gehaald, maar de Nederlander blonk vooral uit in het constant winnen van zijn eerste ronde. Van de eerste twintig toernooien verloor hij maar twee keer in zijn eerste wedstrijd. Qua gemiddeldes eindigde hij maar net buiten de top 32, maar op de Grand Slam liet hij zien dat hij op het podium tot de wereldtop behoort. Op het WK lijkt ‘Barney’ daarnaast altijd iets meer te kunnen: vorig jaar kwam hij maar net te kort tegen Rob Cross na een erg sterk begin.

Met Ryan Meikle treft de Nederlander misschien wel de traagste speler van het hele WK. De Engelsman is desalniettemin bezig aan een goede fase in zijn nog jonge carrière. Op de vloer haalde hij al vroeg in het seizoen twee keer de laatste 16, waarna hij tijdens Players Championship 27 de halve finale haalde. Op de European Tour kende hij zijn definitieve doorbraak: mede dankzij een kwartfinale in Hongarije wist hij zich voor het eerst te plaatsen voor het EK. In de eerste ronde verloor hij hierin van Peter Wright, terwijl hij op de Players Championship Finals in zijn eerste partij verloor van Michael van Gerwen. Op de UK Open schopte hij het tot de laatste 64, waarin hij verloor van uiteindelijke winnaar Danny Noppert. Met een gemiddelde van 92.39 op de vloer deed hij het naar behoren. In zijn eerste wedstrijd tegen Lisa Ashton kwam hij behoorlijk onder druk te staan. ‘The Barber’ werd zelfs gedwongen een vijfde set te spelen, maar door deze met 3-0 (en sterk spel) te winnen mag hij het nu op gaan nemen tegen Van Barneveld. Darts Actueel verwacht dat dit best een spannend potje kan worden, met uiteindelijk een Nederlandse winnaar: 3-2.

Image courtesy of FOTO: Taylor Lanning (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *