Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
WK

Voorbeschouwing PDC WK 2023: Redacteurs blikken vooruit

Wie wint de finale? Wie zal de speler zijn om rekening mee te houden? Welke geplaatste spelers krijgen het moeilijk in hun eerste partij? Zes redacteurs van Darts Actueel blikken vooruit naar het grootste darttoernooi van het jaar; het PDC World Championship 2023. Lees hier meer. 

Naar welke partij in de eerste ronde kijk je het meeste uit?

Daan van den Berg – Naast de partijen van alle Nederlanders in de eerste ronde is de partij tussen William O’Connor en Beau Greaves erg interessant. Bij de vrouwentak heeft Greaves sensationele dingen laten zien. Het zal interessant worden om te volgen hoe zij zich staande houdt op het hogere niveau bij de mannen. Met O’Connor heeft ze een waardige tegenstander, die dit seizoen nog de finale gehaald in een Euro Tour-toernooi.

Tijn Marinussen – Scott Williams wist dit jaar zonder tourkaart een Players Championship te winnen en is daarmee een van de meest spraakmakende darters van dit sportseizoen. Hij zal debuteren op het WK en heeft de soms zeer verrassende Ryan Joyce geloot in de eerste ronde. Het valt nog te bezien welke vorm Williams meeneemt, maar deze pot is in potentie een echte nagelbijter.   

Stefan Wolves – Ik ga ook voor de partij tussen William O’Connor en Beau Greaves. De Engelse is oppermachtig in het vrouwendarts en ik ben heel benieuwd of ze ook presteert op dit grote podium. Daarnaast heeft ze in William O’Connor natuurlijk een sterke tegenstander. Ook ben ik benieuwd naar wat Danny Jansen kan bewerkstelligen tijdens zijn debuut op het PDC WK.

Lars Pouls – Naast de Nederlanders dit jaar ben ik vooral benieuwd of de spelers van over zee goed kunnen presteren. Zo is een echte kraker Raymond Smith – Karel Sedlacek. Raymond Smith haalde vorig jaar de laatste 16 en lijkt ook dit jaar in uitstekende vorm. De winnaar speelt tegen Dirk van Duijvenbode. Ook ben ik benieuwd of Beau Greaves de druk aan kan en net zo goed kan presteren bij de PDC als ze doet bij de WDF.

Mike Jansen – Ik ben erg nieuwsgierig naar Richie Burnett tegen Adam Gawlas. Het is een wedstrijd tussen twee personen die uit een hele verschillende generatie komen. Richie Burnett heeft al veel betekend in het darts en heeft zich toch nog een keer geplaatst voor het WK. Adam Gawlas is een groot talent dat de volgende stap moet gaan maken. Ik ben heel nieuwsgierig wie de partij eruit sleept.

Patrick Bus – Ik kijk uit naar de meeste eerste ronde wedstrijden, maar in het bijzonder O’Connor-Greaves, Brown-Hempel, Sedlacek-Smith en Baggish-Campbell. Greaves laat dit hele jaar zien dat zij de beste vrouw van het moment is, maar kent met O’Connor een pittige tegenstander bij haar debuut. Brown strijdt op het WK voor zijn laatste kans, bij winst tegen Hempel behoudt hij zijn tourkaart. Echter is Hempel op het WK moeilijk te verslaan, nadat hij vorig jaar al Van den Bergh uitschakelde. Sedlacek tegen Smith is een interessante wedstrijd als je kijkt naar het internationale perspectief, maar daarnaast kunnen beide heren ook nog eens geweldig gooien. Smith won afgelopen weekend nog een week in de Modus Super Series. De laatste wedstrijd waar ik me enorm op verheug is de partij tussen twee Noord-Amerikanen, Danny Baggish tegen Matt Campbell. Beide heren spelen op het moment erg goed en kennen elkaar door en door. Dit zal zeker een spannende partij opleveren.

Naar welke potentiële partij in de tweede ronde kijk je het meeste uit?

Daan van den Berg – Danny Jansen tegen Krzysztof Ratajski is een mogelijke partij in de tweede ronde. Jansen zal daarvoor wel in de eerste ronde de relatief onbekende Paolo Nebrida moeten verslaan. Jansen kende dit jaar een sensationeel debuutjaar met onder andere het winnen van een Pro Tour-titel. Op TV heeft hij echter nog niet veel laten zien, met Nebrida en mogelijk de niet in grootse vorm verkerende Ratajski als tegenstanders zou er zomaar eens een stunt in de maak kunnen zijn.

Tijn Marinussen – Met onder meer de trofee van de UK Open in zijn bezit en een Players Championship-titel op zak heeft Danny Noppert een goede periode achter de rug. Hopelijk weet hij het jaar ook knallend af te sluiten, maar daarvoor zal mogelijk David Cameron zijn eerste horde zijn. Dit jaar wist de Canadees reeds de World Seniors Darts Masters en meerdere toernooien op de Noord-Amerikaanse CDC-Tour te winnen, dus ik geef hem een redelijke kans tegen Ritchie Edhouse in de eerste ronde. Hoeveel tegendruk hij Noppert kan bieden, zal daarna moeten blijken.

Stefan Wolves – Danny Jansen tegen Krzysztof Ratajski. Jansen moet eerst Paolo Nebrida voorbij om in deze partij te komen, maar als Jansen zijn goede niveau aantikt, zou hij zomaar eens kunnen stunten tegen de Pool. Daarnaast lijkt me ook de partij tussen Chris Dobey en Martijn Kleermaker ook een mooie partij. Twee snelle spelers kan ook best wel eens vuurwerk opleveren.

Lars Pouls – Jackpot Adrian Lewis blijft altijd gevaarlijk en neemt het waarschijnlijk in de 2e ronde op tegen de beste speler van de vloer van het afgelopen jaar: Damon Heta. Dit kan vuurwerk opleveren. Echter ook Menzies tegen van der Voort kan een leuke partij worden.

Mike Jansen – Ik ga voor de potentiële partij Rob Cross tegen Scott Williams eruit. Scott Williams wist zonder tourkaart toch een Pro Tour te winnen en wist de Challenge Tour te domineren. Scott Williams wist dus in periodes dit jaar een ontzettend hoog niveau te bereiken. Op de Player Championship Finals wist hij Dave Chisnall al te verslaan. Rob Cross is ook een man die zijn vorm aan het terug vinden is, dan heeft het geen uitleg nodig hoe goed Cross kan zijn. Met twee spelers in de juiste vorm, kan dit een prachtige partij opleveren.

Patrick Bus – We kunnen in de tweede ronde De Sousa-Whitlock, Gurney-Soutar, Huybrechts-Barry, Rydz-Rock, Heta-Lewis, Cross-Williams en Dobey-Kleermaker krijgen. Dit zijn wel wedstrijden waar ik zeker voor ga zitten.

Met welke ongeplaatste speler(s) moeten we rekening houden?

Daan van den Berg – Het meest voor de handliggende antwoord is hier Josh Rock, die wat mij betreft tot de outsiders behoort. Daarom ga ik voor een wat minder genoemde speler: Simon Whitlock. Whitlock is dit jaar met zijn 35e plek op de ranglijst net niet geplaatst. In de eerste ronde treft hij Christian Perez, als hij deze horde neemt treft hij de aanmodderende Jose de Sousa in ronde twee. Een relatief goede loting dus voor deze geroutineerde Australiër, die in 2010 al eens een finaleplek behaalde.

Tijn Marinussen – Naast Rock en Whitlock, zou Andrew Gilding wel een goede run kunnen hebben. ‘Goldfinger’ behaalde dit jaar tweemaal de finale van een Players Championship en eenmaal die van een Euro Tour-toernooi. Mede door die successen en het feit dat hij lastig van de wijs te brengen lijkt, zou hij zomaar eens kunnen verrassen. Dat geldt overigens ook voor Alan Soutar, die op de Grand Slam zijn eerste kwartfinale op een PDC-hoofdtoernooi haalde en dus waarschijnlijk lekker in vorm is.

Stefan Wolves – Hier moet je haast wel Josh Rock noemen, aangezien de wereldkampioen bij de jeugd in een goede vorm steekt. Alan Soutar is echter ook wel ietwat een persoonlijke favoriet, die ook nog wel eens ver zou kunnen komen. De Schot heeft met de debuterende Mal Cuming en Daryl Gurney, mijns inziens, geen ongunstige loting.

Lars Pouls – Natuurlijk moet je hier rekening houden met ‘the new kid on the block’ Josh Rock. De Noord-Ier kan echt ver komen al is zijn loting niet gemakkelijk. Ook Scott Williams kan verrassen en speelt waarschijnlijk tegen Rob Cross in ronde twee.

Mike Jansen – Ook ik moet hier toch Josh Rock noemen. De nieuwe jeugdwereldkampioen weet zijn goede niveau ook mee te nemen naar het podium en dan kan hij iedereen verslaan. Ook ben ik heel nieuwsgierig wat voor niveau Beau Greaves meeneemt. Haar niveau op de Women Series was fantastisch. Als zij dat niveau meeneemt naar het podium, hebben veel heren een groot probleem.

Patrick Bus – Zoals de meeste redacteurs al hebben benoemd is Josh Rock de speler om in de gaten te houden. Toch wil ik een aantal andere spelers benoemen. Simon Whitlock bijvoorbeeld, de Australiër kent een goed tweede gedeelte van het jaar en kan een gevaarlijke klant worden op dit WK. Keane Barry hoort ook bij deze categorie. Hij bereikte het afgelopen jaar de halve finales van de UK Open en de laatste 16 van de Players Championship Finals. Daarnaast was hij vorig jaar nipt bij een stunt op het WK, Clayton won 3-2 in sets. Met Grant Sampson in de eerste ronde en Kim Huybrechts in de tweede ronde zie ik kansen voor de jonge Ier.

Welke geplaatste speler(s) wordt in de eerste wedstrijd uitgeschakeld?

Daan van den Berg – Gabriel Clemens treft in zijn eerste wedstrijd de winnaar van de partij tussen O’ Connor en Greaves. Clemens heeft het daarmee zeker niet getroffen en zal daarom diep moeten tasten om deze ronde te overleven.

Tijn Marinussen – Ondanks mijn onophoudelijke support voor de Portugese knuffelbeer, vrees ik het ergste voor José de Sousa. Hij is dit jaar flink gezakt op de Order of Merit en heeft geen enkele finale behaald. Ervan uitgaande dat World Cup-winnaar Whitlock in de eerste ronde Perez verslaat, zou hij De Sousa wel eens vroeg onderuit kunnen halen. Afhankelijk van hun tegenstanders zouden ook Heta, Van der Voort, Chisnall, Dolan, Rydz, Suljovic en King wel eens vroegtijdig huiswaarts kunnen gaan. 

Stefan Wolves – Ik kan me niet voorstellen dat Gabriel Clemens heeft staan juichen toen hij zijn loting voor het WK van 2023 zag. De Duitser treft William O’Connor of Beau Greaves en zal aan hen beiden de handen vol hebben.

Lars Pouls – Mensur Suljovic is voor mij een zekerheid. De Oostenrijker zakt steeds harder op de rankings en lijkt kanonnenvoer de laatste weken. Damon Heta heeft op tv nauwelijks wat gepresteerd dit jaar en hij treft waarschijnlijk Adrian Lewis. Geen gemakkelijke loting voor de Australier.

Mike Jansen – Ook voor mij is Mensur Suljovic de eerste naam die ik wil noemen. Hij heeft dit seizoen ontzettend weinig gepresteerd. Ook van King heb ik weinig gezien dit jaar. De hoogst geplaatste speler die ik het toch moeilijk zie krijgen is Rob Cross. Met Scott Williams heeft Cross geen makkelijke loting. Hoewel Cross in goede vorm is, kan dit nog een behoorlijk lastige partij worden voor Cross.

Patrick Bus – Jose de Sousa, Gabriel Clemens, Damon Heta, Vincent van der Voort, Kim Huybrechts, Callan Rydz, Mensur Suljovic en Mervyn King.

Peter Wright heeft een wereldtitel te verdedigen, hoe ver gaat hij komen?

Daan van den Berg – Op het winnen van de wereldtitel na kent Wright een heel moeizaam jaar. Het is daarom logisch te zeggen dat het snel over zal zijn voor Wright. Toch hebben we de afgelopen jaren al vaak genoeg gezien dat Wright zo’n beetje beter speelt op het WK naarmate hij slechter speelt in de maanden voorafgaand het WK. Daarom denk ik dat een kwartfinaleplek er voor hem in moet zitten.

Tijn Marinussen – Zijn vrouw is de laatste tijd flink ziek geweest en de Schot heeft daardoor zelfs zijn titel op de Players Championship Finals niet kunnen verdedigen. Ik kan me voorstellen dat hem dat niet in de koude kleren is gaan zitten. Ben Robb of Mickey Mansell zouden in de tweede ronde te pakken moeten zijn, maar als daarna een speler als Kim Huybrechts op de proppen komt, zou ‘Snakebite’ wel eens vroegtijdig kunnen afzwaaien.

Stefan Wolves – We hebben allemaal gezien dat de ziekte van zijn vrouw hem niet in de koude kleren is gaan zitten tijdens de laatste toernooien. De Schot is, denk ik, te goed om er heel vroeg uit te vliegen, maar ik verwacht niet dat Wright ook dit jaar de finale haalt. Ik denk dat Jonny Clayton in de kwartfinale het eindstation is voor ‘Snakebite’.

Lars Pouls – Peter Wright gaat zijn titel niet verdedigen. De tweevoudig wereldkampioen heeft een matig jaar achter de rug. Ook zijn vrouw die recent is opgenomen in het ziekenhuis helpt niet mee voor zijn voorbereiding. In ronde drie wacht waarschijnlijk de kraker met Kim Huybrechts. Dit zal een eerste echte test worden voor de Schot.

Mike Jansen – Zoals bij de andere redacteuren al is te lezen, is Peter Wright moeilijk te pijlen. Ik laat hem wel tot de halve finale komen, Clayton verkeert ook niet in beste vorm. Peter Wright zal na de kerst toch met zijn favoriete set spelen en zijn niveau terug vinden. In de halve finale zal hij toch af moeten zwaaien.

Patrick Bus – Ondanks zijn situatie met zijn vrouw de afgelopen weken, zie ik de regerend wereldkampioen toch wel ver komen. Begin oktober dacht ik dat hij dit jaar weer de wereldtitel zou gaan winnen. Nu denk ik dat hij in de halve finales wordt verslagen door Michael van Gerwen.

Wie zijn volgens jou de outsiders om de wereldtitel te pakken?

Daan van den Berg – Het afgelopen jaar is een goed jaar geweest voor het Nederlandse darts, zo hebben we in Danny Noppert een nieuwe majorwinnaar en haalde van Duijvenbode zijn tweede televisiefinale. Deze twee namen zijn wat mij betreft ook op te schrijven als outsiders. Nagenoeg het hele jaar hebben zij van ieder belangrijk toernooi wel de kwartfinale of beter gehaald, dit zal op het WK niet anders zijn.

Tijn Marinussen – Joe Cullen won The Masters, miste een wedstrijdpijl in de Premier League-finale, schreef twee vloertoernooien op zijn naam en zegevierde op de Hungarian Darts Trophy. Daarmee heeft de Engelsman zich dit jaar echt in de kijker gespeeld, maar desondanks betwijfel ik of er veel mensen zijn die hem zien stunten dit WK. Wat mij betreft is ‘The Rockstar’ in ieder geval een echte ‘dark horse’.

Stefan Wolves – Dirk van Duijvenbode vindt ik een gevaarlijke outsider dit toernooi. De Nederlander leverde een paar weken geleden een geweldige partij af tegen Ryan Searle, waarin hij ook bewees in een allesbeslissende, laatste leg het hoofd koel te kunnen houden. Hij kan echter al wel snel Ross Smith tegenkomen, wat ook een gevaarlijke speler kan zijn.

Lars Pouls – Er is maar een topfavoriet als je terugkijkt op het jaar. Dat is Michael van Gerwen. De Vlijmenaar speelt weer als vanouds en lijkt gebrand om eindelijk zijn vierde wereldtitel binnen te slepen. Zijn grootste concurrent lijkt me Michael Smith. Dit jaar won ‘Bully-boy’ eindelijk zijn eerste major en hij lijkt sterker dan ooit. Een darkhorse is bijvoorbeeld Nathan Aspinall die een uitstekend jaar achter de rug heeft met meerdere major finales.

Mike Jansen – Behalve de top 4 die zeker kans maken op de titel, zou ik Dirk van Duijvebode willen noemen. Hij heeft goede wedstrijden in zich en mist tegenwoordig ook nog maar weinig kansen. Wanneer hij rustig blijft, moet hij ver kunnen komen. Ook kun je hier Luke Humphries wel noemen, hij gaat zijn Premier League-plek veilig stellen.

Patrick Bus – Ik heb namen als Rob Cross en Dave Chisnall nog niet echt voorbij zien komen in de lijstjes, die ver kunnen komen op het WK. Beide heren kennen een goed jaar, met meerdere titels die ze op hun naam hebben geschreven. Zij kunnen het de topfavorieten ook zeker moeilijk gaan maken.

Wat wordt de finale van het PDC WK en wie gaat er winnen?

Daan van den Berg – Ik verwacht een finale tussen Michael Smith en Michael van Gerwen, die elkaar in de finale van het WK 2019 ook al troffen. De uitkomst zal ook deze keer weer hetzelfde zijn, Van Gerwen zal zijn vierde wereldtitel bijschrijven als kroon op een geweldig comeback jaar.

Tijn Marinussen – We gaan mogelijk even terug naar juni van dit jaar. Net zoals in de finale van de Premier League verwacht ik Michael van Gerwen te zien tegenover Joe Cullen, die wellicht in de halve finale langs Gerwyn Price gaat. Deze eindstrijd zal hoogstwaarschijnlijk dezelfde ontknoping kennen als eerder dit jaar: ‘Mighty Mike’ neemt met grof geweld de trofee mee naar huis.

Stefan Wolves – Ik verwacht dit jaar een finale tussen Michael Smith en Michael van Gerwen. De Nederlander lijkt de vorm weer te hebben gevonden en ‘Bully Boy’ heeft eindelijk zijn eerste major-titel te pakken. Twee snelle spelers die de 180’ers aan elkaar kunnen rijgen, lijken mij de juiste ingrediënten voor een geweldige finale. Met Van Gerwen als winnaar.

Lars Pouls – Ik verwacht dit jaar een finale tussen Michael van Gerwen en Michael Smith. Op basis van vorm lijken dit de gedoodverfde favorieten voor deze plekken. En alle ingrediënten lijken aanwezig voor een waanzinnige partij.

Mike Jansen – Ook ik ben niet heel origineel. Ik ga ook voor Michael Smith tegen Michael van Gerwen. Van Gerwen is weer helemaal terug en weet de majors-titels weer aan elkaar te rijgen. Michael Smith laat dit jaar echt goede vorm zien en weet de pijlen nog makkelijker te gooien dan hij dat al kon. Het wordt een hele spannende finale die Michael Smith op scorend vermogen gaat winnen.

Patrick Bus – Mijn voorspelling is vrij ‘saai’ te noemen. Ik heb de top 4 geplaatste spelers in de halve finales, waarvan de nummers 1 en 2 zullen strijden om de titels. Uiteindelijk zal topfavoriet Michael van Gerwen met 7-4 te sterk zijn voor ‘The Iceman’.

Doe mee aan de Darts Actueel WK Poule en voorspel de wedstrijden van het WK!

Image courtesy of FOTO: PDC
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *