Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Search
Michael van Gerwen - PDC World Championship 2023

Voorbeschouwing PDC WK 2024: Dag 10 Avondsessie

Dit kan wel eens de beste sessie darts worden dit we tot zover hebben gezien op het WK. Zo komen o.a. Michael van Gerwen, Michael Smith en Luke Littler in actie. Lees hier meer.

Matt Campbell vs Luke Littler

Het WK was tot dit jaar geen gelukkige match voor Matt Campbell: bij zijn vier vorige deelnames hield het al na ronde één op. Met Mark McGeeney, Scott Waites, Adrian Lewis en Danny Baggish kreeg hij ook niet de makkelijkste tegenstanders. Na een sterk debuutjaar op de Pro Tour wist de Canadees zich dit jaar te handhaven tussen de profs: zes deelnames aan de European Tour, aangevuld met een halve finale op Players Championship 2 waren een goede bodem voor verder succes. Dit jaar wist de Canadees dan eindelijk een wedstrijd te winnen op het WK. In zijn openingswedstrijd zag hij Lourence Ilagan van een 2-0 achterstand terug komen tot 2-2, maar produceerde vervolgens twee 12-darters in de beslissende set om zijn eerste partij op het WK te winnen. Dit volgde hij op met een knappe zege op de geplaatste James Wade! De Engelsman stond 2-1 in sets voor, maar het was de Canadees die met een gemiddelde van 96 toch nog met 3-2 in sets won.

Hij is een fenomeen in wording: Luke Littler. De 16-jarige Engelsman blijft de dartswereld verbazen en wordt al vaak genoeg vergeleken met Michael van Gerwen. Op 15-jarige leeftijd maakte hij zijn debuut op het WDF WK, terwijl hij het jaar daarvoor al meerdere grote toernooien bij de die bond had gewonnen. Op het jeugdcircuit liet hij al helemaal niks van zijn leeftijdsgenoten heel, terwijl hij in zijn debuutjaar op de Development Tour meteen vijf titels won. Het hoogtepunt volgde in november: ‘The Nuke’ klopte Gian van Veen in de finale van het jeugd WK, waardoor hij weer een wereldtitel aan zijn nu al imposante prijzenlijst toevoegde. Dat hij klaar is om het ook bij de grote mannen te doen liet hij in zijn eerste twee rondes meteen zien. Bij zijn debuutwedstrijd denderde hij met een gemiddelde van 106.12 over Christian Kist heen. Een dag later was Andrew Gilding het slachtoffer. Gilding wist het Littler erg moeilijk te maken, maar miste op de belangrijke momenten wat dubbels waardoor de tiener met 3-1 in sets wist te winnen. Na een goed begin, daalde het niveau wat en eindigde hij op een gemiddelde van net over de 92.

Voorspelling: Matt Campbell besloot om voor kerst op en neer te gaan naar Canada. Het is de vraag of dit een verstandige keuze is geweest. Beide heren spelen op een snel tempo, wat vooral een voordeel zal zijn voor Littler. Campbell moet nog beter gaan gooien om Littler in het problemen te brengen. Wij verwachten dat dit niet gebeurt en dat ‘The Nuke’ met een 4-1 overwinning doorstoomt naar de laatste 16.

Michael van Gerwen vs Richard Veenstra

Het eerste Nederlands onderonsje op dit PDC WK gaat tussen Michael van Gerwen en Richard Veenstra. Nadat hij vorig jaar de finale verloor is Michael van Gerwen uit op revanche. De Nederlander jaagt al een tijdje op zijn vierde wereldtitel, want in zijn laatste twee finales moest hij zijn meerdere erkennen in Peter Wright en Michael Smith. Met de Premier League greep hij dit jaar een grote titel, maar op de toernooien die meetellen voor de wereldranglijst viel het lang tegen. Op de UK Open haalde hij wel de finale, maar verslikte hij zich in Andrew Gilding. Op de World Matchplay, World Grand Prix en Grand Slam kwam hij niet voorbij de laatste 16, waardoor de Players Championship Finals zijn laatste kans was om vertrouwen op te doen. De finale werd bereikt, maar na een 9-6 voorsprong ging hij alsnog onderuit tegen Luke Humphries. Hij begon het WK met een eenvoudige 3-0 overwinning op Keane Barry, waarin hij een gemiddelde van 98 noteerde en een dubbelpercentage van 60%. Prima cijfers voor een eerste partij op het WK!

Richard Veenstra maakt zijn debuut dit jaar op het PDC WK. De Nederlander won in januari zijn tourkaart, waarna hij tijdens het tweede toernooi van het jaar meteen de kwartfinale haalde. Nog één keer haalde hij de laatste acht, maar hij blonk dit jaar vooral uit in zijn constantheid. Vaak won hij minimaal één potje, terwijl hij vier keer in actie mocht komen op de European Tour. Op de Players Championship Finals speelde hij zich al helemaal in de kijker: met goed spel kegelde hij wereldkampioen Michael Smith uit het toernooi. Het toont aan dat ook de wereldtoppers schrik moeten hebben voor ‘Flyers’. Zijn eerste twee wedstrijden verschilden sterk van elkaar, al werden beide wedstrijden met 3-0 gewonnen. Ben Robb werd in de eerste ronde verslagen, al ging het zowel scorend als finishend erg stroef. In de tweede ronde tegen Kim Huybrechts was dit stukken beter. Met een gemiddelde van net onder de 100 en een dubbelpercentage van 64% gunde Veenstra zijn tegenstander geen enkele leg!

Voorspelling: De heren hebben elkaar dit jaar één keer getroffen. Op een Players Championship-toernooi won Van Gerwen met 6-2 van zijn landgenoot, waarin beide heren niet hun beste niveau lieten zien. Beide heren houden van een snel tempo, waardoor het vuurwerk kan opleveren als Veenstra in de buurt kan blijven van Van Gerwen. Echter is Van Gerwen dé grote favoriet om deze wedstrijd te winnen en dit verwachten wij ook. Veenstra zal in totaal één of twee sets pakken.

Michael Smith vs Madars Razma

De avond wordt afgesloten met de regerend wereldkampioen Michael Smith. Hij had in totaal 10 dagen tussen zijn eerste en tweede wedstrijd om zich voor te bereiden. In zijn eerste wedstrijd werd Smith meteen getest. De Nederlander Kevin Doets kwam erg dichtbij om Smith uit te schakelen. Doets kwam 2-1 in sets voor, maar zag Smith kwam terugkomen tot 2-2 in sets en produceerde in de beslissende set een 142-finish om Doets te breaken. ‘Bully Boy’ sloot af met een gemiddelde van iets meer dan 100, wat aantoont dat hij zeker als een van de favorieten voor de wereldtitel moet worden beschouwd. Vooraf werden veel dartliefhebbers en analisten niet geneigd hem als favoriet te zien. De Engelsman won in 2023 drie titels, waaronder de Bahrain Darts Masters, en wisselde tussendoor ook nog van pijlen (Unicorn naar Shot). Veel goeds deed dat hem niet op de TV-toernooien. In de Premier League en World Grand Prix haalde hij nog de halve finale, maar in de andere toernooien kwam hij niet voorbij ronde twee.

Madars Razma is zijn tegenstander. Hij is de eerste Let ooit die de derde ronde heeft bereikt van het PDC WK. Razma begon als nummer 32 geplaatst aan het WK, al is dat voornamelijk op basis van een sterk 2022. Vorig jaar wist de Let zich te plaatsen voor de World Matchplay en World Grand Prix, dit jaar wist hij alleen het EK te halen. Op dit toernooi miste hij maar net een matchdart tegen Michael van Gerwen. Met acht optredens op de European Tour liet hij zich vaak genoeg op het podium zien, maar op de vloer was het wisselvallig. In het derde toernooi van het jaar haalde hij de kwartfinale, maar daarna wist hij nog maar één keer voorbij de laatste 32 te komen. De Players Championship Finals werden zo gemist, terwijl hij ook afwezig was op de Grand Slam. ‘Latvian Razmatazz’ had zo in ieder geval wel genoeg tijd om zich voor te bereiden op ‘Ally Pally’. Hij rekende in zijn openingswedstrijd af met Mike de Decker (3-1). Een gemiddelde van 91 en een dubbelpercentage van 41% was hier voldoende voor.

Voorspelling: Razma zal aanzienlijk beter moeten gaan gooien ten opzichte van zijn eerste wedstrijd om Smith serieus te kunnen uitdagen. Als Razma zijn niveau van het EK kan herproduceren, dan kan hij zeker Smith testen. Of dit daadwerkelijk gebeurt is de vraag, aangezien Smith veel meer ervaring heeft in het spelen van zevensetters en het niveau langer kan vasthouden. Wij verwachten dat Smith wederom rond de 95-100 gemiddeld gaat gooien en dan is er lastig van hem te winnen. Wij voorspellen een 4-1 overwinning voor de regerend wereldkampioen.

Image courtesy of FOTO: PDC
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *