Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Jeffrey de Graaf - PDC World Championship 2024

Voorbeschouwing PDC WK 2024: Dag 10 Middagsessie

Na een kerstbreak van drie dagen gaat woensdagmiddag het PDC WK weer verder met de derde ronde. Dave Chisnall en Rob Cross komen o.a. in actie, terwijl de Nederlandse Zweed Jeffrey de Graaf nog een keer hoopt te stunten. Lees hier meer.

Scott Williams vs Martin Schindler

Scott Williams heeft als één van de elf ongeplaatste spelers de derde ronde bereikt van het PDC WK en doet dit pas in zijn tweede PDC WK. De Engelsman versloeg hiervoor Haruki Muramatsu met 3-1 in sets in de eerste ronde, terwijl in de tweede ronde Williams erg effectief op de dubbels was tegen de nummer 7 geplaatste Danny Noppert; 3-0! In beide wedstrijden noteerde ‘Shaggy’ een gemiddelde tussen de 90 en 95. Echter was het dubbelpercentage van Williams wat het meeste indruk maakte. Tegen Muramatsu wist hij zijn dubbels met 64% te raken, tegen Noppert was hij één uit twee (50%) op de dubbele ring. 2023 was alles behalve een topjaar voor Williams; tot juli bleven de resultaten uit. Na de winterstop schoot hij ineens uit zijn slof: met het behalen van de halve finales op European Tour 12 verzamelde hij een bak aan prijzengeld. Ook op de Players Championship-toernooien sprokkelde hij genoeg prijzengeld bij elkaar, waardoor hij alsnog de Players Championship Finals en het WK behaalde.

De Duitser Martin Schindler maakte ook dit jaar weer flinke progressie. ‘The Wall’ mocht als geplaatste speler meedoen aan alle 13 European Tour-toernooien, waar hij twee keer de kwartfinale haalde en één keer de halve finale. Op de Players Championship-toernooien deed hij precies hetzelfde, maar zijn echte doorbraak beleefde hij op TV. Op de UK Open stootte onze oosterbuur door naar de kwartfinale, waarna hij op de World Grand Prix later in het jaar ook de laatste 8 haalde. Op de World Cup haalde hij, samen met landgenoot Gabriel Clemens, zelfs de halve finale. Deze vorm liet hij ook zien in zijn openingspartij op het WK. Met een gemiddelde van bijna 97 werd er met 3-1 in sets gewonnen van Jermaine Wattimena. Kan hij dit spel meenemen naar de partij met Williams?

Voorspelling: Martin Schindler gaat de wedstrijd als grote favoriet in, gezien zijn status als geplaatste speler en zijn sterke optreden in de tweede ronde. Ondanks dit feit zal Williams kansen krijgen; als hij zijn dubbels even trefzeker weet te raken als in zijn eerdere wedstrijden, kan het een zeer interessante confrontatie worden. Uiteindelijk verwachten we dat Schindler’s scorend vermogen te veel zal zijn voor Williams, wat zal resulteren in een 4-2 overwinning in sets voor Schindler.

Dave Chisnall vs Gabriel Clemens

In de tweede partij staan twee voormalig WK halve finalisten tegenover elkaar, waar Gabriel Clemens vorig jaar menig mens verraste door Gerwyn Price in de kwartfinales met 5-1 naar huis te sturen. Als eerste speler uit ons buurland die de laatste vier haalde kwamen hier zo ook nieuwe verwachtingen bij kijken. Echt waar maakte hij die niet: tijdens Players Championship 3 haalde hij de finale (waarin hij verloor van Kim Huybrechts), waarna hij de rest van het jaar nog maar één keer voorbij de laatste 32 kwam. Door de vele toernooien in Duitsland mocht hij op de European Tour 11 keer in actie komen, maar slechts twee keer kwam hij voorbij de laatste 32. Het beste bewaarde hij echter voor het laatst: op de Players Championship Finals wist hij het tot de halve finale te schoppen. Het WK begon hij afgelopen donderdagmiddag met een redelijke partij tegen Man Lok Leung, die met 3-1 in sets werd gewonnen. Na een sterk begin, daalde het niveau wat waardoor hij op een gemiddelde 90 eindigde.

Voor Dave Chisnall was 2023 een jaar met twee gezichten. Op de vloer excelleerde hij: mede door drie European Tour-titels en twee Players Championship-titels eindigde hij het jaar als nummer één van de Pro Tour. Op TV gebeurde echter het tegenovergestelde. Op zowel de World Matchplay, World Grand Prix, het EK en de Grand Slam of Darts was hij na ronde één al klaar. Op de Players Championship Finals haalde hij de laatste 16, waarin hij verrassend onderuit ging tegen Luke Woodhouse. Het WK begon hij ook niet geweldig. In zijn eerste partij tegen Cameron Menzies kwam hij 1-0 in sets achter om uiteindelijk met 3-1 in sets te winnen. Als Menzies iets beter gebruik had gemaakt van zijn kansen, zou het resultaat aanzienlijk anders kunnen zijn geweest. Ook ‘Chizzy’ eindigde op een gemiddelde net boven de 90.

Voorspelling: Beide heren hopen hun spel flink te verbeteren ten opzichte van hun eerste wedstrijd op het WK. In de afgelopen twee jaar kwamen de heren elkaar drie keer tegen op een Euro Tour. Chisnall wist twee van die ontmoetingen te winnen, maar de laatste confrontatie in oktober werd met 6-2 gewonnen door de Duitser. We verwachten een zeer gelijkopgaande wedstrijd, waarin beide spelers goede en minder goede momenten zullen afwisselen. Een beslissende zevende set kan er hier zo maar eens in zitten, het is dan maar net wie de dubbels eerder raakt.

Rob Cross vs Jeffrey de Graaf

De middagsessie wordt afgesloten met de wereldkampioen van 2018, Rob Cross. Met het halen van de finale op The Masters begon Cross zijn 2023 met een knal. ‘Voltage’ kreeg vervolgens geen uitnodiging voor de Premier League, al gaf hij ook meerdere keren aan daar niet rouwig om te zijn. Hij wilde zich focussen op de toernooien die meetellen voor de wereldrangslijst, en dat lukte behoorlijk. Voor het eerst in zijn carrière schreef de Engelman een European Tour-titel op zijn naam, terwijl hij ook een Players Championship-titel greep. Op de World Series, die dan wel weer non-ranked zijn, deed hij het nog beter: tijdens de reis naar Australië en Nieuw-Zeeland was hij in beide landen de winnaar van het toernooi. Naast de kwartfinale op de UK Open blonk hij ook uit op de Grand Slam of Darts, waarin hij in de finale pas zijn meerdere moest erkennen in Luke Humphries. De Fransman Thibault Tricole was de eerste horde op het WK en werd met 3-0 aan de kant gezet. Een goede wedstrijd was het zeker niet van de Engelsman. Zowel in de eerste als de tweede set miste Tricole veel dubbels om het echt spannend te maken. In de derde set liet Cross zijn vorm zijn en won hij drie legs op een rij met een setgemiddelde van 100+.

Jeffrey de Graaf, die momenteel uitkomt voor Zweden, kent zijn beste WK uit zijn carrière tot zover. Nog nooit won De Graaf een wedstrijd op zowel het BDO als het PDC WK. In de eerste ronde liet hij zien dat het vastberaden was om dit jaar wel een wedstrijd te winnen. Tegen Ritchie Edhouse wist hij een 2-0 achterstand in sets alsnog om te buigen in een 3-2 overwinning. Dit deed hij ook met prima spel, hij eindigde op een gemiddelde van 93. Een ronde later werd ook de nummer 25 geplaatste Jose de Sousa aan de zegekar gebonden. Wederom noteerde hij een prima gemiddelde; 94,22. De Graaf werd in Den Helder geboren, kwam twee keer voor Nederland uit op het WK, maar vertegenwoordigd nu zijn nieuwe thuisland. Doordat hij nu ruim vijf jaar in Scandinavië woont, mocht hij dit jaar voor het eerst meedoen aan de PDC Nordic & Baltic Pro Tour. Met succes: mede door twee titels verzekerde hij zich van de tweede plek op de ranglijst, wat hem een ticket voor het WK opleverde. Ook kwalificeerde hij zich tweemaal voor een Euro Tour in 2023, gewonnen werd er echter niet.

Voorspelling: Als we kijken naar het huidige spel van beide spelers in de voorgaande wedstrijden is het De Graaf die de meeste indruk maakte. Toch denken we dat Cross in het toernooi moet groeien en per ronde beter wordt. Cross heeft al heel veel ervaring met het spelen van zevensetters, terwijl voor De Graaf dit de allereerste keer wordt. We verwachten dat De Graaf in de beginfase best wel eens in de buurt kan blijven van ‘Voltage’, maar uiteindelijk toch het hoofd moet buigen; 4-2 in sets.

Image courtesy of FOTO: PDC
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *