Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Luke Humphries - Grand Slam of Darts 2023

Voorbeschouwing PDC WK 2024: Dag 11 Avondsessie

Twee van de grote favorieten voor de wereldtitel komen donderdagavond in actie. Gerwyn Price en Luke Humphries proberen beide de laatste 16 te bereiken. Lees hier meer.

Gerwyn Price vs Brendan Dolan

Hij blijft een fenomeen: Gerwyn Price. Bij vlagen is hij de beste speler ter wereld, waarin hij periodes lijkt te hebben waarin hij onverslaanbaar is. Toch valt het qua resultaten op TV dit jaar tegen. Op de World Matchplay, Grand Slam of Darts en Players Championship Finals ging hij in ronde twee al onderuit, waardoor zijn kwartfinale op het EK en de verloren finale op de World Grand Prix zijn jaar nog net redden. Op de European Tour maakte hij wel veel indruk: de Welshman won twee toernooien op rij, waarin hij zijn beste spel van het jaar liet zien. Op het WK hoopt hij dit weer te doen, vooral ook om de deceptie van vorig jaar weg te poetsen. Zijn nederlaag tegen Gabriel Clemens probeert hij weg te stoppen, maar zal hem nog steeds wel pijn doen. De wereldkampioen van 2021 zint op wraak. ‘The Iceman’ begon het WK sterk door met 3-0 in sets af te rekenen met Connor Scutt, waarbij hij een gemiddelde van 98 en een dubbelpercentage van bijna 40% noteerde.

een titel dit jaar voor Brendan Dolan, maar toch kon de Noord-Ier spreken van een succesvol 2023. Vier keer kwam hij tot de halve finales op een Players Championship-toernooi, terwijl hij ook nog drie keer de kwartfinales haalde. Op de European Tour was hij dit jaar geen geplaatste speler meer, maar toch sprokkelde hij ook daar de resultaten bij elkaar. Hetzelfde gebeurde op TV: op zowel de World Matchplay als de World Grand Prix haalde hij de tweede ronde. Zijn overwinning op Michael van Gerwen in Blackpool zal bij hem een mooi plekje in het geheugen hebben, terwijl hij met Dirk van Duijvenbode nog een Nederlander versloeg op het ‘dubbel-in, dubbel-uit’-toernooi. Met het behalen van de laatste 16 op de Players Championship Finals reist hij zeker met een goed gevoel af naar het WK. In de openingswedstrijd werd Dolan meteen getest door voormalig teamgenoot op de World Cup of Darts, Mickey Mansell. Een allesbeslissende elfde leg in de beslissende set moest de doorslag geven. Dolan mocht de leg beginnen en trok de partij uiteindelijk ook met 3-2 in sets naar zich toe. Dolan eindigde op een gemiddelde van 95 en een dubbelpercentage van 38%. Een sterk optreden dus van de Noord-Ier.

Voorspelling: In het jaar toen Price wereldkampioen werd, troffen de heren elkaar ook. Een allesbeslissende leg in de zevende set ging uiteindelijk naar de Welshmen. Dolan was enorm effectief op de finishes toendertijd. Als hij dit donderdagavond ook kan, kunnen we een zelfde soort wedstrijd verwachten. Wij verwachten dat Price nog beter gaat gooien dan in zijn eerste partij en daarom met 4-2 in sets gaat winnen.

Luke Humphries vs Ricardo Pietreczko

Hij is dé grote favoriet voor dit WK: Luke Humphries. In twee maanden tijd greep de Engelsman de eindzege op de World Grand Prix, Grand Slam of Darts én de Players Championship Finals, waardoor hij nu opgaat voor titel nummer vier. Aan het begin van het jaar kreeg ‘Cool Hand Luke’ nog een klap te verwerken: een uitnodiging voor de Premier League bleef uit. Zijn wraak was zoet: naast vier TV-titels greep hij ook nog een European Tour-titel en twee keer de zege op een Players Championship-toernooi. Er staat veel druk op de 28-jarige Engelsman en dat was ook wel te zien in zijn openingswedstrijd. Ondanks dat Lee Evans met 3-0 in sets aan de kant werd gezet, was het spel van Humphries erg wisselvallig. Goede momenten werden afgewisseld met mindere momenten. Een gemiddelde van 93 en een dubbelpercentage was 37 was voor nu genoeg!

Dat Ricardo Pietreczko dit jaar een European Tour-titel zou winnen, zullen weinig mensen hebben verwacht. De manier waarop was al helemaal bizar. De Duitser versloeg zowel Michael van Gerwen als Peter Wright, terwijl hij in beide wedstrijden bij elkaar opgeteld maar één pijl op de dubbels miste. Toch was het een passend slotstuk voor een jaar waarin hij zich steeds nadrukkelijker toonde. De World Matchplay en World Grand Prix werden maar net gemist, maar met drie kwartfinales op Players Championship-toernooi toonde hij zijn klasse. Door op het EK daarna ook nog van Ross Smith te winnen liet hij ook zien op TV te kunnen presteren. Op de Grand Slam ging dat echter wel mis: tegen Beau Greaves verslikte hij zich in het vijandige publiek, waarna hij zich ook in zijn laatste groepsduel een bozige houding gaf. In zijn eerste twee wedstrijden op het WK maakte de Duitser indruk. Met een gemiddelde van 95 werd Mikuru Suzuki met 3-0 aan de kant gezet, waarna Callan Rydz ook met 3-2 aan de zegekar werd gebonden. Een gemiddelde van 99 en een dubbelpercentage 50% waren de cijfers die hiervoor verantwoordelijk waren.

Voorspelling: Wij verwachten dat Humphries sterker en beter aan de wedstrijd zal verschijnen, hij weet namelijk dat Pietreczko een hele gevaarlijke speler kan zijn. Pietreczko zal ongeveer weer hetzelfde niveau gaan halen als zijn voorgaande wedstrijden, maar of dit genoeg zal zijn is de vraag. Wij verwachten een 4-2 overwinning voor Humphries, die zijn topniveau zal laten zien.

Ricky Evans vs Daryl Gurney

De avondsessie wordt afgesloten met twee teamgenoten van elkaar, Ricky Evans tegen Daryl Gurney. Voor de negende keer doet Ricky Evans mee aan het PDC WK. In de eerste ronde rekende hij erg eenvoudig af met Simon Adams; 3-0. Een ronde later produceerde Evans bijna zijn beste gemiddelde ooit op TV. Echter was een gemiddelde van 99,38 en 64% op de dubbels genoeg voor ‘Rapid’ om Nathan Aspinall met 3-0 in sets terug te sturen naar huis! De Engelsman, die laatste jaren wat is afgegleden op de wereldranglijst, kende ook in 2023 een jaar met ups en downs. Pas in het laatste vloertoernooi van het jaar verzekerde hij zich van een plek in de Players Championship Finals (waar hij vervolgens wel met 6-0 onderuit ging tegen Gerwyn Price), terwijl hij het WK vooral haalde door stabiele uitslagen op de European Tour.

Hij lijkt langzaam op de weg terug: Daryl Gurney. De Noord-Ier was de laatste jaren wat weggezakt, maar de resultaten vallen langzaam weer zijn kant op. Met drie kwartfinales en één halve finale op Players Championship-toernooien, aangevuld met deelname aan maar liefst 11 European Tour-toernooien, verzekerde hij zich weer van een plek in de hoogste regionen op de Pro Tour. Op televisie behaalde hij succes op de World Matchplay: door zeges op Rob Cross én Gary Anderson haalde hij de kwartfinale. Op de andere televisietoernooien viel het echter tegen voor ‘SuperChin’, met de Players Championship Finals als voorbeeld. Op het laatste toernooi in aanloop naar het WK ging hij al in ronde één onderuit tegen Niels Zonneveld. Hij begon zijn elfde PDC WK met een sterke wedstrijd. Steve Beaton werd met 3-1 verslagen en noteerde daarmee een gemiddelde van boven de 100! Daarnaast leek het erop dat Beaton er 2-2 in sets van zou maken, totdat Gurney besloot op finishes van 132 en 136 in de laatste twee legs uit te gooien. Kan hij deze vorm doorzetten naar de rest van het WK?

Voorspelling: In laatste wedstrijd deden beide spelers weinig voor elkaar onder. Voor Ricky Evans kan het de eerste keer worden dat hij de laatste 16 kan halen van het WK, terwijl voor Gurney dit niks bijzonders meer is. Op basis daarvan en het tempoverschil tussen beide heren, verwachten wij een 4-2 overwinning in sets voor ‘SuperChin’.

Image courtesy of FOTO: Kieran Cleeves (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *