Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Raymond van Barneveld - PDC World Championship 2024

Voorbeschouwing PDC WK 2024: Dag 12 Middagsessie

Kunnen Berry van Peer en Raymond van Barneveld zich vrijdagmiddag ook bij Michael van Gerwen voegen in de laatste 16? Lees hier een voorbeschouwing.

Damon Heta vs Berry van Peer

Met twee Players Championship-titels bewees Damon Heta ook dit jaar weer een wereldtopper te zijn op de vloer. De Australiër zijn prijzenlijst begint elk jaar groter te worden, terwijl hij ook op het podium steeds beter uit de verf komt. In maar liefst acht van de dertien European Tour-toernooien haalde hij minstens de kwartfinale, terwijl hij ook op de World Matchplay de laatste acht haalde. Voeg hier een kwartfinale op de World Grand Prix en Players Championship Finals aan toe: ‘The Heat’ kan met tevredenheid terugkijken op zijn 2023. Hij begon het WK met een 3-1 overwinning op Martin Lukeman. Goed was het zeker niet, maar een gemiddelde van net onder de 90 was ruim voldoende om de Engelsman uit te schakelen.

2023 begon met het verliezen van zijn tourkaart, maar voor Berry van Peer werd het daarna alsnog een droomjaar. Met het winnen van de Dutch Open greep hij de grootste titel uit zijn carrière, waarna hij ook op de Challenge Tour toesloeg. Met drie titels in hetzelfde weekend nam hij al snel een enorme voorsprong op de rest, wat hem uiteindelijk een debuut op het WK, deelname aan de Grand Slam of Darts én een tourkaart opleverde. Als kers op de taart won hij ook nog de WDF World Cup, zowel als team als individu. Zijn terugkeer op de Grand Slam werd geen succes, al leek hij in zijn laatste groepswedstrijd wel te genieten. Ook in Alexandra Palace deed hij dat, maar nu ook met een resultaat: Luke Woodhouse werd in een beslissende vijfde set verslagen, waarna Josh Rock ook enigszins verrassend met 3-1 in sets werd verslagen. In beide partijen noteerde de Nederlander een gemiddelde tussen de 91 en 93.

Voorspelling: Met het wegvallen van Danny Noppert is Damon Heta nu, op basis van de ranglijst, de grote favoriet om de kwartfinales te bereiken. Hierbij komt druk en verwachtingen kijken, wat in het voordeel kan zijn van Van Peer die tot nu toe in al zijn partijen de underdog was. Deze rol lijkt hem goed te liggen en verwachten daarom dat ‘Bionic’ ons nog een keer gaat verrassen; 4-3 voor Van Peer.

Jonny Clayton vs Krzysztof Ratajski

Er zijn wel betere jaren geweest voor Jonny Clayton. In 2021 schreef hij 4 televisietoernooien op zijn naam, dit jaar kwam hij (de Premier League niet meegerekend) maar één keer voorbij de laatste 16. Op de World Matchplay vond hij zijn topvorm weer, waardoor hij uiteindelijk zelfs de finale haalde. Nathan Aspinall was hierin te sterk, maar ‘The Ferret’ maakte echt indruk dat toernooi. Ook op de European Tour deed hij dat één keer: het vijfde toernooi van het jaar was een prooi voor de Welshman, door Josh Rock in de finale te verslaan. Door ook nog een Players Championship-toernooi te winnen wist hij op de vloer wel heel wat prijzengeld te verzamelen. Op de Players Championship Finals ging het echter snel mis: Niels Zonneveld was bij de laatste 32 met 6-2 te sterk, waardoor de voorbereiding op het WK niet optimaal is. In zijn openingswedstrijd op het WK liet de Welshmen ook niet zijn beste vorm zien. Met een gemiddelde van 88,45 en een dubbelpercentage van slechts 28,2% won Clayton met 3-1 in sets van Steve Lennon.

Krzysztof Ratajski leek langzaam wat af te glijden op de wereldranglijst, maar de Pool wist zich dit jaar knap terug te vechten. Nadat hij eind april een halve finale en finale haalde op de vloer, schreef hij in mei Players Championship 9 op zijn naam. Richting het einde van het jaar voegde hij hier nog een grotere titel aan toe: voor de twee keer in zijn carrière schreef hij een European Tour-titel op zijn naam. De resultaten doorzetten op TV lukte echter niet. Op de World Grand Prix, het EK en de Grand Slam of Darts haalde hij nog de twee ronde door onder andere twee keer James Wade te verslaan, maar op de World Matchplay en Players Championship Finals was het na ronde één al klaar. In zijn eerste partij op het WK wist hij een 1-0 achterstand in sets tegen Jamie Hughes om te buigen in een 3-1 overwinning. Een gemiddelde van 89 en een dubbelpercentage van 42% was hier verantwoordelijk voor.

Voorspelling: Beide heren hopen hun spel ten opzichte van de eerste partij flink te verbeteren. Wij verwachten dat dit een partij gaat worden wat dichtbij elkaar gaat zitten en zal worden beslist op een paar belangrijke finishes. Dit kan ook zomaar eens een zevensetter worden.

Jim Williams vs Raymond van Barneveld

De middag wordt afgesloten met een kraker tussen Jim Williams en Raymond van Barneveld. Voor Jim Williams is het zijn derde PDC WK, na een toch wat vreemd jaar voor de Welshman. Als hij speelde, reeg hij de goede resultaten aan elkaar, maar meerdere keren schitterde ‘The Quiff’ door afwezigheid. Twee keer miste hij een European Tour, terwijl hij ook de Players Championship-toernooien in Duitsland oversloeg. De World Matchplay en World Grand Prix werden hierdoor net gemist: op basis van niveau hoorde hij wel op deze toernooien thuis. Slechts 18 spelers kwamen dit jaar tot een hoger gemiddelde op de vloer. Met één verloren finale, een halve finale en een kwartfinale deed hij het naar behoren. Tijdens zijn openingswedstrijd hoefde hij zich niet onnodig in te spannen: tegen Norman Madhoo verloor hij geen enkele leg. Ook tegen tweevoudig wereldkampioen Peter Wright kreeg hij niet de verwachte tegenstand. De Welshmen won wederom met 3-0, waarbij twee sets werden gewonnen met 3-2 in legs. Een gemiddelde van 90 en een dubbelpercentage van bijna 53% was hiervoor voldoende.

Na zijn terugkeer bij de PDC mocht Raymond van Barneveld zich dat jaar weer melden op de World Matchplay en World Grand Prix. Voor ‘Barney’ was het halen hiervan één van zijn hoofddoelen, maar op de toernooien zelf kon hij weinig laten zien. Door zich te plaatsen voor acht European Tour-toernooien keerde de Nederlander ook terug op het EK, al ging hij ook hier in zijn eerste ronde ten onder. Met drie kwartfinales op de vloer liet hij zich bij vlagen wel zien: mede door heel constant te zijn in het begin van het jaar wist hij zich dus voor de meeste televisietoernooien te plaatsen. Op het WK zou hij zich nu moeten gaan belonen: de vijfvoudig wereldkampioen weet hoe hij hier moet pieken. Hij begon dan ook goed in zijn openingswedstrijd. De sterke Radek Szaganski werd met 3-1 in verslagen en daarbij liet Van Barneveld meteen goede dingen zien. Met een gemiddelde van 99,81 en een dubbelpercentage van 55% geeft dit vertrouwen voor de rest van het WK. Na afloop liet de Nederlander in een interview weten dat hij ook tevreden is met zijn nieuwe set-up, wat ook een groot voordeel zal zijn.

Voorspelling: Jim Williams zal zijn niveau van de afgelopen twee wedstrijden flink moeten opkrikken om kans te willen maken op de overwinning. Wij verwachten dat hij het Van Barneveld ook zeker lastig gaat maken, maar uiteindelijk zal ‘Barney’ met al zijn ervaring en het vertrouwen dat hij momenteel heeft met 4-2 in sets gaan winnen.

Image courtesy of FOTO: PDC
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *