Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Michael van Gerwen - PDC World Championship 2024

Voorbeschouwing PDC WK 2024: Dag 14 Avondsessie

Nog vijf wedstrijden te gaan dit WK: Michael van Gerwen opent de avond met een duel tegen de verrassing Scott Williams, terwijl Luke Humphries Dave Chisnall treft.

Michael van Gerwen vs Scott Williams

Nadat hij vorig jaar de finale verloor is Michael van Gerwen uit op revanche. De Nederlander jaagt al een tijdje op zijn vierde wereldtitel, want in zijn laatste twee finales moest hij zijn meerdere erkennen in Peter Wright en Michael Smith. Met de Premier League greep hij dit jaar een grote titel, maar op de toernooien die meetellen voor de wereldranglijst viel het lang tegen. Op de UK Open haalde hij wel de finale, maar verslikte hij zich in Andrew Gilding. Op de World Matchplay, World Grand Prix en Grand Slam kwam hij niet voorbij de laatste 16, waardoor de Players Championship Finals zijn laatste kans was om vertrouwen op te doen. De finale werd bereikt, maar na een 9-6 voorsprong ging hij alsnog onderuit tegen Luke Humphries. Hij begon het WK met een eenvoudige 3-0 overwinning op Keane Barry, waarin hij een gemiddelde van 98 noteerde en een dubbelpercentage van 60%. Tegen Richard Veenstra knalde hij een ronde later uit de startblokken: met een gemiddelde van 101.39 en een 4-0 overwinning deed hij hier weer veel vertrouwen op. Een kraker met Stephen Bunting was daarna de verwachting, maar ‘The Bullet’ gaf niet thuis. Ook hier noteerde Van Gerwen een 4-0 overwinning, waardoor hij dus nog geen set verloor dit WK.

Genoeg verhalen dit WK, maar Scott Williams is daar zeker één van. Nadat hij Haruki Muramatsu met 3-1 versloeg in de eerste ronde, werden de nummers 2 van Nederland én Duitsland ook verslagen. Danny Noppert werd met 3-0 geklopt, terwijl Martin Schindler met 4-3 in sets uitgeschakeld werd. Schindler kwam 2-0 en 3-2 in sets voor, maar kon het uiteindelijk niet afmaken. Tegen de nummer één van Australië, Damon Heta, toonde hij al helemaal zijn klasse. Mede door een 170-finish en een ‘no-look 180’ kreeg hij het publiek achter zich, waarna hij eenvoudig afrekenden met ‘The Heat’. Verrassend genoeg viel rest van 2023 flink tegen voor ‘Shaggy’: tot juli bleven de resultaten uit. Na de zomerstop schoot hij ineens uit zijn slof: met het behalen van de halve finale op European Tour 12 verzamelde hij een bak aan prijzengeld. Ook op de Players Championship-toernooien sprokkelde hij genoeg prijzengeld bij elkaar, waardoor hij alsnog de Players Championship Finals en het WK behaalde.

Voorspelling: Met twee haantjes op het podium zal het testosteron zelfs vanaf de bank voelbaar zijn. Williams zal er echt een mooie partij van willen maken, maar MVG is normaal gesproken een klasse apart. De Nederlander gaat wederom voor een makkelijke overwinning: 5-1 of 5-2 lijkt op voorhand het meest logisch.

Luke Humphries vs Dave Chisnall

Hij is nog steeds één van dé grote favorieten voor dit WK: Luke Humphries. In twee maanden tijd greep de Engelsman de eindzege op de World Grand Prix, Grand Slam of Darts én de Players Championship Finals, waardoor hij nu opgaat voor titel nummer vier. Aan het begin van het jaar kreeg ‘Cool Hand Luke’ nog een klap te verwerken: een uitnodiging voor de Premier League bleef uit. Zijn wraak was zoet: naast vier TV-titels greep hij ook nog een European Tour-titel en twee keer de zege op een Players Championship-toernooi. Er staat veel druk op de 28-jarige Engelsman en dat was ook wel te zien in zijn eerste drie wedstrijden. Tegen Lee Evans was zijn spel, ondanks een 3-0 overwinning, erg wisselvallig. Een ronde later keek hij zelfs tegen een 3-1 achterstand aan tegen Ricardo Pietreczko, maar door het tonen van vechtlust draaide hij dat alsnog om. Een kraker tegen Joe Cullen volgde. Humphries overleefde meerdere matchdarts, waarna hij in een krankzinnige slotfase een 12-darter uit de hoge hoed toverde. Het nodige geluk heeft hij al gehad: het geluk van een wereldkampioen?

Voor Dave Chisnall was 2023 een jaar met twee gezichten. Op de vloer excelleerde hij: mede door drie European Tour-titels en twee Players Championship-titels eindigde hij het jaar als nummer één van de Pro Tour. Op TV gebeurde echter het tegenovergestelde. Op zowel de World Matchplay, World Grand Prix, het EK en de Grand Slam of Darts was hij na ronde één al klaar. Op de Players Championship Finals haalde hij de laatste 16, waarin hij verrassend onderuit ging tegen Luke Woodhouse. Het WK begon hij ook niet geweldig. In zijn eerste partij tegen Cameron Menzies kwam hij 1-0 in sets achter om uiteindelijk met 3-1 in sets te winnen. In zijn tweede partij wist hij redelijk eenvoudig te winnen van Gabriel Clemens, die veel te veel dubbels miste. Met een gemiddelde van rond de 95 en een dubbelpercentage van 50% werd er met 4-1 in sets gewonnen, de cijfers stijgen met de wedstrijd. Dit liet hij ook zien tegen Daryl Gurney: even leek ‘Chizzy’ de wedstrijd uit handen te geven, maar twee sterke laatste sets leverden hem de zege o met een gemiddelde van 98.98.

Voorspelling: Luke Humphries is nog niet de darter van de afgelopen televisietoernooien. Hij toont zwaktes, waar Dave Chisnall optimaal van hoopt te profiteren. Een spannende wedstrijd mag worden verwacht, maar wij denken toch dat ‘Cool Hand Luke’ ook deze wedstrijd over de lijn trekt: 5-3.

Image courtesy of FOTO: PDC
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *