Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Luke Littler - PDC World Championship 2023

Voorbeschouwing PDC WK 2024: Dag 14 Middagsessie

Gelukkig Nieuwjaar! Het nieuwe jaar beginnen we meteen met twee geweldige kwartfinales die op het programma staan. Lees hier een uitgebreide voorbeschouwing.

Allereerst wenst het team van Darts Actueel u een voorspoedig 2024 en een fantastisch (sportief) jaar toe! Om het nieuwe jaar feestelijk te beginnen kun je op onze social media-kanalen (Twitter, Facebook, Instagram en TikTok) kans maken op twee VIP-tickets en een gratis single inschrijving voor de Dutch Open 2024!

Chris Dobey vs Rob Cross

De eerste kwartfinale van het WK gaat tussen twee spelers die elkaar het afgelopen jaar geregeld hebben getroffen, Chris Dobey en Rob Cross strijden voor een plaats in de halve finales. De eerstgenoemde maakt erg veel indruk op het WK tot nu toe. Hij wist in al zijn drie partijen een 100+ gemiddelde (103,102,102) neer te zetten. In de openingswedstrijd had hij nog een beslissende set nodig, maar wist uiteindelijk wel met 3-2 in sets te winnnen van William O’Connor. Een ronde later werd ‘Hollywood’ opnieuw getest tegen Ross Smith. Smith kwam terug van een 2-0 achterstand tot 2-2, maar het was Dobey die met een sterk eindstuk alsnog met 4-2 in sets won. Bij de laatste 16 was regerend wereldkampioen Michael Smith de tegenstander. De darter uit Bridlington liet zien waarom hij één van de favorieten voor de wereldtitel is, hij gunde Smith slechts vier legs om met 4-0 in sets te winnen! Indrukwekkend! Buiten het WK om had de Engelsman een geweldig jaar. Hij begon 2023 met een knal door ‘The Masters’ op zijn naam te schrijven, in de finale rekende hij af met Rob Cross. Door deze titel kreeg hij ook een uitnodiging voor de Premier League, waarin hij meteen ook de openingsavond van dit reizende spektakel wist hij te winnen. Op de televisietoernooien die wel meetellen voor de wereldranglijst liet hij zich regelmatig zien in de rest van het jaar. Op zowel de World Matchplay, World Grand Prix als het EK stootte de Engelsman door tot de kwartfinale. Het EK had hij maar op het nippertje gehaald: Lee Evans kreeg tijdens het laatste European Tour-toernooi matchdarts om hem te weerhouden van een ticket in Dortmund. Op de vloer begon hij het jaar wel stroef, maar met vijf kwartfinales noteerde hij uiteindelijk toch ook hier een prima jaar. 

Rob Cross heeft voor de eerste keer sinds dat hij de wereldtitel in 2018 won de kwartfinales bereikt van het WK. De Engelsman begon het WK met een simpele 3-0 overwinning op Thibault Tricole, zonder goed te spelen. In de tweede partij werd Cross getest door de Nederlandse Zweed Jeffrey de Graaf. Met een gemiddelde van 101 trok Cross de partij toch met 4-2 naar zich toe. Net als Dobey won ‘Voltage’ zijn partij bij de laatste 16 met 4-0 van een top 10 speler. Jonny Clayton wist zijn niveau niet te halen en ging daardoor met 4-0 ten onder tegen Cross. Cross kan terugkijken op één van zijn beste jaren uit zijn carrière. Naast het behalen van de finale van The Masters, bereikte Cross de finale van de Grand Slam of Darts en de kwartfinale op de UK Open. Daarnaast won Cross zijn allereerste titel op de European Tour, won hij een Players Championship-titel en bleef hij ongeslagen in de twee World Series-toernooien ‘Down Under’.

Voorspelling: Beide heren spelen erg sterk en het kan niet anders dat dit vuurwerk gaat opleveren. In de laatste vier wedstrijden tussen beide heren kwam Dobey telkens als winnaar uit de strijd. Hier hoort o.a. de finale van The Masters en de laatste 16 van het PDC WK bij. Dobey wordt langzamerhand een angstgegner van Cross. Op basis van deze recente onderlinge ontmoetingen beschouwen we Chris Dobey als lichte favoriet. Echter is het erg moeilijk om hier een duidelijke winnaar aan te wijzen.

Luke Littler vs Brendan Dolan

Dit had een kwartfinale kunnen zien tussen Peter Wright of Raymond van Barneveld tegen Gerwyn Price of Gary Anderson. In plaats daarvan strijden de 16-jarige Luke Littler en Brendan Dolan voor een plaats in de halve finales. Luke Littler houdt de dartswereld met open mond versteld staan van zijn bizarre niveau dat hij laat zien bij zijn debuut op het PDC WK. Bij zijn debuutwedstrijd denderde hij met een gemiddelde van 106.12 over Christian Kist heen; 3-0. Een dag later was Andrew Gilding (4-1) het slachtoffer, waarna Matt Campbell (4-1) na kerst zijn meerdere in ‘The Nuke’ moest erkennen. Een droom werd zo werkelijkheid voor Littler bij de laatste 16: hij trof zijn grote idool Raymond van Barneveld. Littler liet vanaf begin tot einde zien dat hij geen zenuwen of bang was voor de Nederlander. Met een gemiddelde van 105 liet hij ‘Barney’ met 4-1 ook kansloos. Littler kwalificeerde zich voor het WK door tweede te eindigen op de Development Tour, waar hij in totaal vijf titels op zijn naam wist te schrijven. Het hoogtepunt volgde in november: ‘The Nuke’ klopte Gian van Veen in de finale van het jeugd WK, waardoor hij weer een wereldtitel aan zijn nu al imposante prijzenlijst toevoegde.

Brendan Dolan is voor de meesten één van de grote verrassingen van dit WK. In de openingswedstrijd werd Dolan meteen getest door voormalig teamgenoot op de World Cup of Darts, Mickey Mansell: een allesbeslissende elfde leg in de beslissende set moest de doorslag geven. Het vertrouwen dat hij hier opdeed betaalde zich een partij later al helemaal uit. Gerwyn Price werd met 4-2 verslagen, mede door enorm sterk te finishen en kreeg zo zijn revanche van de verloren partij op het WK van 2021. Daarmee was het echter nog niet gebeurd voor ‘The History Maker’. Bij de laatste 16 kwam hij op een 2-0 voorsprong tegen Gary Anderson. De Schot wist deze achterstand om te buigen in een 3-2 voorsprong, maar zag Dolan vervolgens een ijzersterke zes set gooien en trok de partij uiteindelijk ook nog met 4-3 naar zich toe. Een nieuwe stunt voor Dolan! 2023 was een succesvol jaar voor Dolan, ondanks dat hij geen titel wist te winnen. Vier keer kwam hij tot de halve finales op een Players Championship-toernooi, terwijl hij ook nog drie keer de kwartfinales haalde. Op de European Tour was hij dit jaar geen geplaatste speler meer, maar toch sprokkelde hij ook daar de resultaten bij elkaar. Hetzelfde gebeurde op TV: op zowel de World Matchplay als de World Grand Prix haalde hij de tweede ronde. Zijn overwinning op Michael van Gerwen in Blackpool zal bij hem een mooi plekje in het geheugen hebben, terwijl hij met Dirk van Duijvenbode nog een Nederlander versloeg op het ‘dubbel-in, dubbel-uit’-toernooi. Met het behalen van de laatste 16 op de Players Championship Finals reisde hij met een goed gevoel af naar het WK, wat tot zover resulteert in zijn tweede kwartfinale op het PDC WK.

Voorspelling: Luke Littler is dé grote favoriet als we kijken naar het spel wat beide heren hebben getoond tot zover. Dolan zal scorend echt uit een ander vaatje moeten tappen als hij het 16-jarige supertalent wil moeilijk maken, finishend is erg weinig te klagen voor de Noord-Ier. Wij verwachten een redelijk simpele overwinning voor ‘The Nuke’; 5-2 in sets.

Image courtesy of FOTO: PDC
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *