Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Gary Anderson - World Grand Prix 2023

Voorbeschouwing PDC WK 2024: Dag 2 Avondsessie

Als vanouds begint Gary Anderson vanavond aan het WK. De Schot heeft zijn vorm weer te pakken en hoopt dat meteen te etaleren, terwijl ook Scott Williams in actie komt.

Jamie Hughes vs David Cameron

Als er iemand is die geen warme gevoelens voor ‘Ally Pally’ heeft, dan is het Jamie Hughes. Vier keer eerder reisde de Engelsman af naar Londen, vier keer droop hij meteen na zijn eerste partij af. Bij de BDO haalde hij twee keer de halve finale, maar hier wil het maar niet lukken. Na een goede start van het jaar, waarin hij in Players Championship 1 de finale haalde, ging het in 2023 snel bergafwaarts. Een paar toernooien voor het einde leek hij het WK nog te gaan missen, maar door in de laatste twee toernooien twee keer de laatste 16 te halen verzekerde ‘Yozza’ zich toch van een plek.

Met twee strijdlustige partijen maakte David Cameron vorig jaar zijn debuut op het PDC WK. De Canadees, die ook op het seniorencircuit succesvol is, wist zich dit jaar wederom te kronen als beste Canadees op de CDC Tour. Met het winnen van één titel bleef hij de rest van zijn landgenoten voor. ‘Excalibur’ blinkt nooit uit in hoge gemiddeldes, maar is wel erg constant. In spannende wedstrijden komt hij zo vaak bovendrijven.

Voorspelling: De negatieve reeks van Hughes zou wel eens kunnen worden verlengd. Het hele jaar is de Engelsman al niet overtuigend op het podium, terwijl Cameron daar geen enkel last van heeft. Wij voorspellen een overwinning voor de Canadees.

Keane Barry vs Reynaldo Rivera

Voor Keane Barry ligt er dit WK één doel: het debacle van vorig jaar wegspoelend. De snelle Ier ging toen in een dramatische partij onderuit tegen Grant Sampson, en zal zich nu willen revancheren. 2023 was een jaar met ups en downs voor ‘Dynamite’. Hij debuteerde op de World Cup, terwijl hij ook voor de tweede keer in zijn carrière haalde hij het EK. De Players Championship Finals werden echter gemist: slechts drie keer haalde hij de laatste 16, maar vaak was de eerste ronde al het eindstation. Twee kwartfinales op de European Tour redden hem.

Bij de terugkeer van de Asian Tour was het uitkijken naar nieuwe namen. Reynaldo Rivera werd één van hen. De derde Filipijn die dit jaar in actie komt eindigde op plek vier van de Asian Tour, geholpen door twee titels en nog twee verloren finales. Bij zijn eerste overwinning noteerde hij een gemiddelde van 110,51 in de finale tegen Lourence Ilagan, waarmee hij meteen een signaal afgaf. zijn jaargemiddelde kwam uit op 86.59. Op het Asian Championship kwam hij niet uit de verf, maar hij kan in Engeland zomaar voor een verrassing zorgen.

Voorspelling: De laatste weken lijkt Keane Barry niet in de grootste vorm, maar hij zal richting het WK er ook meer werk in steken. Normaal gesproken kan hij zijn eigen spel wel spelen op het podium, al zal hij zich aan het tempo van Rivera moeten aanpassen. Wij verwachten een nipte overwinning voor de Ier.

Scott Williams vs Haruki Muramatsu

Hij was één van de ontdekkingen van 2022: Scott Williams. De excentrieke Engelsman koppelde karakter aan goede uitslagen en wist zo een schare fans te verkrijgen. In 2023 was lang alles anders: tot juli bleven de resultaten uit. Na de winterstop schoot hij ineens uit zijn slof: met het behalen van de halve finales op European Tour 12 verzamelde hij een bak aan prijzengeld. Ook op de Players Championship-toernooien sprokkelde hij genoeg prijzengeld bij elkaar, waardoor hij ook aan de Players Championship Finals mee mocht doen. Een nederlaag tegen Ross Smith was hier het resultaat, maar hij werkt met vertrouwen richting het WK toe.

Hij leek al even te zijn vergeten, maar Haruki Muramatsu liet zich dit jaar ineens weer zien. De Japanner noteerde met 87,30 het hoogste jaargemiddelde op de Asian Tour, al leverde hem dit geen titel op. Op het Asian Championship gebeurde dit wel: ‘The Rising Sun’ noteerde onder andere een gemiddelde van 101.76, waardoor hij de titel greep. Deelname aan de Grand Slam of Darts was zijn beloning, al kon hij daar geen potten breken. Qua niveau zit het echter goed, iets wat hij ook op de Modus Supers Series liet zien.

Voorspelling: Op het podium is Scott Williams een andere speler dan op de vloer. Het zelfvertrouwen spat er dan af, iets wat hem tegen Haruki Muramatsu waarschijnlijk ook een overwinning op gaat leveren.

Gary Anderson vs Simon Whitlock

Het einde van Gary Anderson leek aan het begin van dit jaar even nabij, maar 12 maanden later is hij weer als vanouds. Mede door twee Players Championship-titels plaatste de Schot zich toch voor de World Matchplay en World Grand Prix, terwijl hij ook terugkeerde op de Grand Slam of Darts. ‘The Flying Scotsman’ maakte zelfs tot ieders verbazing zijn rentree op de European Tour. Geen enkele spelers kwam tot een hoger gemiddelde dan de tweevoudig wereldkampioen op de vloer, terwijl ook op TV de pijlen weer vielen waar hij ze wilde. Op het WK kan Anderson altijd wat extra’s: wordt dit jaar dan eindelijk weer zijn kans?

Een paar jaar geleden gold Simon Whitlock nog als één van de outsiders op het WK, dit jaar wordt er amper over hem gesproken. De Australiër begon het jaar nog goed met het halen van de finale van Players Championship 2, maar de resultaten vielen daarna erg tegen. De World Matchplay en World Grand Prix werden weer niet gehaald, terwijl hij op de Players Championship Finals meteen onderuit ging tegen Luke Woodhouse. Ook op de European Tour vielen de resultaten tegen, waardoor ‘The Wizard’ langzaam afglijdt op de wereldranglijst. Tegen Paolo Nebrida leek hij op vrijdagavond ook lang op weg naar een nederlaag, maar met een aantal knappe legs draaide hij de partij toch nog om.

Voorspelling: Waar Gary Anderson juist weer op de weg terug is, lijkt Simon Whitlock langzaam af te glijden. In dit onderlinge treffen is er dus ook maar één favoriet: Anderson wint hier.

Image courtesy of FOTO: PDC
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *