Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Jules van Dongen - German Darts Open 2023

Voorbeschouwing PDC WK 2024: Dag 2 Middagsessie

In de eerste middagsessie van het WK 2024 is het de beurt aan Jules van Dongen. De Nederlandse-Amerikaan treft Darren Penhall, terwijl ook Dave Chisnall zijn opwachting maakt.

Lee Evans vs Sandro Eric Sosing

De eerste van vijf debutanten deze middag is Lee Evans. In 2022 brak de Engelsman door op de Pro Tour, waar hij van meerdere topspelers wist te winnen. Sinds dit jaar heeft ‘Evz’ ook een tourkaart, wat hij meteen omzette in deelname aan het WK. Grote uitschieters had Evans dit jaar niet: door constant resultaten te behalen wist hij zich te plaatsen. Op de European Tour wist hij wel te winnen van Peter Wright, terwijl hij in het laatste toernooi van het jaar matchdarts miste tegen Chris Dobey. Had hij de dubbels wel geraakt, dan had Dobey het EK gemist.

Sandro Eric Sosing mag één van de grootste verrassingen van dit jaar worden genoemd. De Filipijn speelde een degelijk jaar op de Asian Tour, waar hij eindigde op de 20e plaats. Op het Asian Championship kwam echter alles samen: in drie van zijn zes wedstrijden gooide hij boven de 90 gemiddeld, waardoor hij uiteindelijk de finale haalde. Haruki Muramatsu was hierin te sterk, maar hij was hierdoor wel verzekerd van zijn debuut op het PDC WK. Zijn jaargemiddelde ligt net boven de 80, al heeft hij af en toe hoge pieken.

Voorspelling: Lee Evans heeft op de European Tour laten zien dat hij ook op het podium zijn niveau kan halen. Doet hij dat weer, dan zal hij geen problemen hebben met Sosing, die zijn debuut op zo’n podium maakt.

Connor Scutt vs Krzysztof Kciuk

In een jaar met meerdere verrassende finalisten was Connor Scutt daar één van. Tijdens Players Championship 27 haalde hij de eindstrijd, waarin hij verloor van de eveneens verrassende Radek Szaganski. In 2022 maakte ‘Sniper’ nog zijn debuut op het WDF WK, dit jaar mag hij voor het eerst naar ‘Ally Pally’. De Engelsman won in 2023 geen enkele wedstrijd op een podium, maar deed op de vloer genoeg om zich te plaatsen. Naast een plek in de finale noteerde hij ook nog een halve finale.

In een spannende finale van het Oost Europese kwalificatietoernooi wist Krzysztof Kciuk eind november te winnen van Sebastian Bialecki. ‘The Thumb’, die in 2010 ook het WK haalde, wist zo op het nippertje toch nog wat van zijn tourkaart te maken. In twee jaar tijd sprokkelde hij her en der een resultaat bij elkaar, maar veel indruk maakte hij nooit. Op de World Cup van dit jaar deed hij dat wel: samen met Krzysztof Ratajski gooide hij het hoogste gemiddelde ooit op dat toernooi. Wil hij zijn tourkaart behouden dan zal hij diezelfde vorm weer moeten vinden.

Voorspelling: Beide mannen lijken redelijk aan elkaar gewaagd. Scutt heeft dit jaar iets beter spel laten zien, maar Kciuk heeft veel meer ervaring. Op een podium zo groot als dat van Alexandra Palace kan dat wel eens de doorslag geven. De Pool is voor ons de nipte favoriet.

Jules van Dongen vs Darren Penhall

In 2021 maakte uit het niets een nieuwe Amerikaan naam in het darten: Jules van Dongen. De in Nederland geboren darter haalde het WDF WK, waarna hij in 2022 bij zijn eerste poging meteen tourkaart greep. Het jaar dat volgde leverde weinig op, maar in 2023 hervond hij zijn vorm. Mede door knappe zeges op Gerwyn Price, Gary Anderson en Dirk van Duijvenbode vond hij de weg naar boven, waardoor hij zich plaatste voor het WK en de Players Championship Finals. Het houden van zijn tourkaart lijkt niet realistisch, maar als hij zijn vorm meeneemt zijn er ook in Londen leuke prestaties mogelijk.

Ook Darren Penhall is niet geboren in het land waarvoor hij deelneemt. Een paar jaar geleden speelde hij nog onder Engelse vlag op de Pro Tour, dit jaar domineerde hij in Australië het lokale circuit. Door maar liefst 13 van de 25 toernooien te winnen plaatste hij zich met vlag en wimpel voor zijn eerste WK. Op de Pro Tour bokste hij weinig voor elkaar, maar met het niveau dat hij in Australië liet zien is hij een taaie tegenstander. Bovendien weet hij hoe het is om prof te zijn, en heeft hij ook op meerdere podia gestaan.

Voorspelling: Jules van Dongen start als favoriet aan zijn eerste wedstrijd op het PDC WK. ‘The Dutch Dragon’ gaat het niet makkelijk krijgen, maar zou normaal gesproken de betere van de twee moeten zijn.

Dave Chisnall vs Cameron Menzies

Voor Dave Chisnall is 2023 een jaar met twee gezichten. Op de vloer excelleerde hij: mede door drie European Tour-titels en twee Players Championship-titels eindigde hij het jaar als nummer één van de Pro Tour. Op TV gebeurde echter het tegenovergestelde. Op zowel de World Matchplay, World Grand Prix, het EK en de Grand Slam of Darts was hij na ronde één al klaar. Op de Players Championship Finals haalde hij de laatste 16, waarin hij verrassend onderuit ging tegen Luke Woodhouse. Kan ‘Chizzy’ op het WK wel de vorm vinden?

Op de openingsavond liet hij al zien waarom hij een publiekslieveling is: Cameron Menzies. De Schot knuffelde vorig jaar nog uitgebreid met Vincent van der Voort, maar hoopt nu ook zelf op een beter resultaat. Qua spel zit het in ieder geval goed: maar 21 spelers kwamen op de vloer tot een hoger gemiddelde dan ‘Cammy’. Dit spel vertaalde zich niet in resultaten. Eén keer kwam hij tot een kwartfinale op een Players Championship, terwijl hij op de European Tour niet verder kwam dan de laatste 16. Ook de UK Open en Players Championship Finals leverden weinig plezier op. Tegen Rusty-Jake Rodriguez kon hij wel juichen in zijn openingswedstrijd: met een 3-0 zege, aangevuld met zijn tomeloze energie, kreeg hij het publiek weer op de banken.

Voorspelling: Menzies is op voorhand zeker niet kansloos, maar is wel duidelijk de mindere speler van de twee. Als Chisnall zijn normale spel mee weet te nemen, pakt hij een relatief simpele zege.

Image courtesy of FOTO: Jonas Hunold (PDC Europe)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *