Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Luke Humphries - Players Championship Finals 2023

Voorbeschouwing PDC WK 2024: Dag 3 Avondsessie

Dé grote favoriet voor de wereldtitel, Luke Humphries, maakt vanavond zijn opwachting op het WK. Ook twee Nederlanders komen in actie: Niels Zonneveld en Jermaine Wattimena.

Dylan Slevin vs Florian Hempel

Wat goed is komt snel: Dylan Slevin brak vorig jaar door bij de jeugd en mag dit jaar zijn debuut maken op het WK. De Ier wist begin dit jaar een tourkaart te veroveren op Q-School, waarna hij op Players Championship 1 meteen de halve finale haalde. Door zich voor maar liefst zeven European Tour-toernooien te plaatsten haalde hij ook nog bijna het EK. De Players Championship Finals leek hij op een haar na te missen, maar na afzegging van Danny Noppert mocht hij ook in Minehead zijn debuut maken. Een nederlaag tegen Matt Campbell volgde, maar ‘Ocean’ legde hiermee wel meteen een goede basis richting de top 64.

Bij Florian Hempel lijkt het tegenovergestelde te gebeuren. De Duitser is buiten de top 64 gevallen, waardoor hij afhankelijk is van een goed resultaat dit WK. Lang leek hij ‘Ally Pally’ niet eens te halen, maar op de PDPA Qualifier sloeg hij alsnog toe. In de finale won de darter uit Keulen van Alan Soutar, waardoor hij voor het derde jaar op rij het WK mag spelen. In 2022 versloeg hij bij zijn debuut Dimitri van den Bergh, terwijl hij vorig jaar maar nipt onderuit ging tegen Luke Humphries. Op het podium is hij een totaal andere speler dan op de vloer: maar twee keer haalde hij de laatste 16 op een Players Championship.

Voorspelling: Waar Slevin de laatste maanden steeds minder werd, ging Hempel juist steeds beter spelen. De Duitser heeft daarnaast een stuk meer ervaring dan de Ier: wij voorspellen een overwinning voor onze oosterbuur.

Niels Zonneveld vs Darren Webster

Langzaam begint Niels Zonneveld stappen te maken bij de profs. De darter uit Uitgeest, die aan zijn derde WK begin, veroverde begin dit jaar voor derde keer een tourkaart op Q-School. Voor de eerste keer volgde hij dit direct op met het halen van ‘Ally Pally’. De European Tour was dit jaar geen succes, maar mede door een halve finale en kwartfinale op een Players Championship deed hij genoeg om weer een ticket naar Londen te boeken. De vorm lijkt in ieder geval daar: op de Players Championship Finals versloeg hij zowel Daryl Gurney als Jonny Clayton.

Nog maar een paar jaar geleden stond hij in de top 16 van de wereld, maar Darren Webster gooit tegenwoordig anoniem zijn pijlen weg. ‘The Demolition Man’ won twee jaar geleden een tourkaart, maar lijkt hem nu weer te verliezen. Het WK zou zo een mooi afscheid zijn: op de PDPA Qualifier vond hij uit het niets weer zijn vorm, waardoor hij voor de 11e keer naar Alexandra Palace af mag reizen. Op basis van 2023 was dat toch een verrassing: in 28 Players Championship-toernooien won hij maar tien keer een wedstrijd.

Voorspelling: Op het podium laat Zonneveld de laatste jaren steeds meer zijn eigen spel zien. Op het WK won hij nog geen wedstrijd, maar tegen Webster begint hij wel als favoriet. Wij verwachten een zege voor de Nederlander.

Jermaine Wattimena vs Fallon Sherrock

Een speciaal jaar voor Jermaine Wattimena: voor de tiende keer mag de Nederlander afreizen naar Londen voor het WK. ‘The Machine Gun’ was er sinds 2015 elk jaar bij, al heeft hij wel eens betere jaren gehad dan 2023. Zes keer verscheen de darter uit Westervoort op de European Tour, maar pas zijn laatste optreden wist hij ook op het podium een zege te boeken. Op de vloer haalde hij één keer een kwartfinale: met alle resultaten bij elkaar opgeteld was dit net genoeg voor een terugkeer op het wereldkampioenschap. Met de vorm zit het nu in ieder geval wel goed, want op de Players Championship Finals haalde hij de laatste 16 door te winnen van Dirk van Duijvenbode en Richard Veenstra.

Het lijkt al een eeuwigheid geleden dat Fallon Sherrock van Ted Evetts won op het WK. De Engelse begint ondertussen alweer aan haar vijfde wereldkampioenschap bij de PDC, terwijl ze in november voor de derde keer deelnam aan de Grand Slam of Darts. Met een zege op Martijn Kleermaker liet ze ook daar weer van zich horen. Met vijf titels op de Women’s Series veroverde ze plek twee, na een ongenaakbare Beau Greaves, maar op de Women’s World Matchplay kon ze haar titel niet verdedigen. Toch schreef ze ook dit jaar weer geschiedenis: met een 9-darter tijdens de Modus Super Series werd ze de eerste vrouw die dit kunstje op TV flikte.

Voorspelling: De sleutel van deze partij ligt bij Wattimena. Mentaal krijgt de Nederlander het nog wel eens zwaar te verduren, waardoor een loting tegen Sherrock ook geen pretje was. Kan hij dit keer omgaan met de druk, dan wint hij: 3-1.

Luke Humphries vs Lee Evans

Hij is dé grote favoriet voor dit WK: Luke Humphries. In twee maanden tijd greep de Engelsman de eindzege op de World Grand Prix, Grand Slam of Darts én de Players Championship Finals, waardoor hij nu opgaat voor titel nummer vier. Aan het begin van het jaar kreeg ‘Cool Hand Luke’ nog een klap te verwerken: een uitnodiging voor de Premier League bleef uit. Zijn wraak was zoet: naast vier TV-titels greep hij ook nog een European Tour-titel en twee keer de zege op een Players Championship-toernooi. Alleen Gary Anderson kwam tot een hoger gemiddelde op de vloer, terwijl hij op TV de torenhoge gemiddeldes aan elkaar reeg. Is hij überhaupt nog te stoppen?

In 2022 brak Lee Evans door op de Pro Tour, waar hij van meerdere topspelers wist te winnen. Sinds dit jaar heeft ‘EVZ’ ook een tourkaart, wat hij meteen omzette in deelname aan het WK. Grote uitschieters had Evans dit jaar niet: door constant resultaten te behalen wist hij zich te plaatsen. Op de European Tour wist hij wel te winnen van Peter Wright, terwijl hij in het laatste toernooi van het jaar matchdarts miste tegen Chris Dobey. Had hij de dubbels wel geraakt, dan had Dobey het EK gemist. Zijn WK-debuut wist hij winnend af te sluiten tegen de Filipijn Sandro Eric Sosing. Groots was het niet, maar uiteindelijk werd er wel ‘gewoon’ met 3-0 gewonnen. Echter zal het tegen de nummer 3 van de wereld stukken beter moeten.

Voorspelling: Lee Evans moet zijn beste niveau meenemen om het Luke Humphries enigszins lastig te maken. Dan is de kans nog steeds aanwezig dat het niet genoeg is om ‘Cool Hand Luke’ te verslaan. Wij verwachten dat dat niet gebeurt en dat Humphries met duidelijke cijfers na kerst terug mag komen; 3-0 in sets.

Image courtesy of FOTO: Kieran Cleeves (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *