Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Joe Cullen - World Matchplay 2023

Voorbeschouwing PDC WK 2024: Dag 3 Middagsessie

Een internationale middag in Alexandra Palace: spelers uit vier verschillende continenten verschijnen aan de oche, terwijl ook Joe Cullen aan zijn WK begint.

Ricky Evans vs Simon Adams

Voor de negende keer mag publiekslieveling Ricky Evans deze zondag het podium in Alexandra Palace beklimmen. De Engelsman, die laatste jaren wat is afgegleden op de wereldranglijst, kende ook in 2023 een jaar met ups en downs. Pas in het laatste vloertoernooi van het jaar verzekerde hij zich van een plek in de Players Championship Finals (waar hij vervolgens wel met 6-0 onderuit ging tegen Gerwyn Price), terwijl hij het WK vooral haalde door stabiele uitslagen op de European Tour. Op het WK versloeg hij ooit een nog jonge Michael Smith, maar de laatste twee jaar moest hij het doen met het behalen van ronde twee.

Twee weken geleden veroverde hij de harten van veel fans: Simon Adams. De 56-jarige Zuid-Afrikaan werd uitgenodigd voor de Modus Super Series, waarin hij elke gewonnen leg vierde met een klein ‘gebed’. Toch was dat niet het enige wat opviel: ‘The Saint’ gooide ook meerdere keren ruim boven de 90 gemiddeld. Op het kwalificatietoernooi in eigen land deed hij dat ook in de finale. Over meerdere wedstrijden heeft hij vaak ook uitschieters naar beneden, maar toch blijft het een niet te onderschatten speler.

Voorspelling: Bij de loting zal Ricky Evans in zijn handen hebben gewreven, maar toch moet de Engelsman op zijn hoede zijn. ‘Rapid Ricky’ blijft echter de favoriet, en dus voorspellen wij ook dat hij wint.

Jim Williams vs Norman Madhoo

Voor Jim Williams is het tijd voor zijn derde PDC WK, na een toch wat vreemd jaar voor de Welshman. Als hij speelde, reeg hij de goede resultaten aan elkaar, maar meerdere keren schitterde ‘The Quiff’ door afwezigheid. Twee keer miste hij een European Tour, terwijl hij ook de Players Championship-toernooien in Duitsland oversloeg. De World Matchplay en World Grand Prix werden hierdoor net gemist: op basis van niveau hoorde hij wel op deze toernooien thuis. Slechts 18 spelers kwamen dit jaar tot een hoger gemiddelde op de vloer. Met één verloren finale, een halve finale en een kwartfinale deed hij het naar behoren.

Het is alweer 13 jaar geleden dat Norman Madhoo voor de laatste keer op het WK verscheen. De darter uit Guyana mag voor de vierde keer afreizen naar Londen, iets wat hij niet meer zal hebben gedacht. De PDC riep echter de CDLC Tour in leven, waarvan ‘Stormin Norm’ de winnaar werd. Bij afwezigheid van Diogo Portela was hij weer de beste speler van zijn continent. Op de World Cup toonde hij zich dit jaar al even, al gingen beide partijen daar verloren. Met een jaargemiddelde van 73,76 slaat hij ook niet echt een deuk in een pakje boter.

Voorspelling: Williams is op alle vlakken de betere speler dan Madhoo, waardoor er in deze partij weinig valkuilen liggen voor de Welshman: een 3-0 zege valt te verwachten.

Matt Campbell vs Lourence Ilagan

Het WK is nog geen gelukkige match voor Matt Campbell: bij zijn vier vorige deelnames hield het al na ronde één op. Met Mark McGeeney, Scott Waites, Adrian Lewis en Danny Baggish kreeg hij ook niet de makkelijkste tegenstanders. Na een sterk debuutjaar op de Pro Tour wist de Canadees zich dit jaar te handhaven tussen de profs: zes deelnames aan de European Tour, aangevuld met een halve finale op Players Championship 2 waren een goede bodem voor verder succes. Op het podium lijkt ‘Ginga Ninja’ zich ook te verbeteren, waardoor hij nu op jacht kan naar die overwinning in ‘Ally Pally’.

Lourence Ilagan begint langzaam bij het meubilair van het WK te horen. De Filipijn begint aan zijn zesde WK op rij en zijn achtste in totaal. Vorig jaar wist hij pas voor het eerste een wedstrijd in sets te winnen, en dit smaakt nu naar meer. Wederom was ‘The Gunner’ dit jaar de baas op de Asian Tour, waar hij twee titels wist te winnen. Op het Asian Championship ging het echter mis: bij de laatste 16 ging hij al kopje onder. Met een jaargemiddelde van 86,21 deed hij het naar behoren in zijn eigen continent.

Voorspelling: Matt Campbell mag dan de tourkaarthouder zijn, maar toch is hij niet de duidelijke favoriet. De mannen zijn aan elkaar gewaagd, deze wedstrijd kan beide kanten opvallen. Voor het gemak kiezen wij toch voor Campbell.

Joe Cullen vs Darren Penhall

Waar Joe Cullen vorig jaar nog tot de schaduwfavorieten behoorde, wordt zijn naam dit jaar amper genoemd. Op basis van zijn jaar lijkt dat terecht: ‘The Rockstar’ won geen enkele titel, terwijl ook de Grand Slam voor het eerst in vier jaar niet werd gehaald. Ook op de European Tour, normaal zijn terrein, moest hij het doen met maar één halve finaleplek. Toch noteerde hij ook twee aansprekende resultaten op TV: op zowel de World Matchplay als de World Grand Prix haalde hij de halve finale. Op het WK lukte het hem echter nog nooit om voorbij de laatste 16 te komen.

Darren Penhall wordt de tegenstander van de Engelsman. Hij wist zaterdagmiddag knap met 3-1 in sets af te rekenen met de Nederlandse Amerikaan Jules van Dongen en deed dat met een gemiddelde van 91 en een dubbelpercentage van 50%. Een paar jaar geleden speelde hij nog onder Engelse vlag op de Pro Tour, dit jaar domineerde hij in Australië het lokale circuit. Door maar liefst 13 van de 25 toernooien te winnen plaatste hij zich met vlag en wimpel voor zijn eerste WK. Op de Pro Tour bokste hij weinig voor elkaar, maar met het niveau dat hij in Australië liet zien is hij een taaie tegenstander. Bovendien weet hij hoe het is om prof te zijn, en heeft hij ook op meerdere podia gestaan.

Voorspelling: Ondanks een wat minder jaar is Joe Cullen de favoriet in deze partij. Wij verwachten dat de 13 van de wereld een maatje te groot zal zijn voor de Australiër. Toch zal Penhall het in een aantal sets Cullen moeilijk maken, weet hij zijn dubbels weer zo goed te gooien als tegen Van Dongen. Wij voorspellen een 3-1 overwinning voor ‘The Rockstar’.

Image courtesy of FOTO: Taylor Lanning (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *