Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
James Wade - Grand Slam of Darts 2023

Voorbeschouwing PDC WK 2024: Dag 5 Middagsessie

Ian White en James Wade brengen deze middag het nostalgische WK gevoel weer naar boven, terwijl Jeffrey de Graaf zijn Zweedse nationaliteit laat zien in ‘Ally Pally’.

Ian White vs Tomoya Goto

Het kwam als een verrassing vorig jaar: Ian White haalde voor het eerst in twaalf jaar het PDC WK niet. De Engelsman herstelde zich dit jaar, waardoor hij terugkeert in Alexandra Palace. Van de eerste negen European Tour-toernooien speelde hij er acht, al wist hij op het podium maar twee keer een wedstrijd te winnen. Met een halve finale tijdens Players Championship 10 verzamelde hij daarnaast genoeg prijzengeld om al heel snel zeker te zijn van het WK. De World Grand Prix leek ook nog even een mogelijkheid, maar een dip in vorm voorkwam dit. Op de Players Championship Finals zette deze vorm zich door: in ronde één ging hij onderuit tegen Radek Szaganski. Zijn tourkaart lijkt veilig voor volgend jaar, maar met veel vertrouwen begint hij niet aan zijn toernooi.

Samen met Man Lok Leung en Xiaochen Zong behoort Tomoya Goto tot de nieuwe generatie Aziatische darters. De Japanner staat in eigen land al even bekend als toptalent, en met de terugkeer van de Asian Tour kon hij dat ook op internationaal niveau laten zien. Met twee titels en twee verloren finales wist hij uiteindelijk als nummer twee te eindigen op de Asian Tour-ranglijst, waardoor hij werd beloond met een ticket voor het WK. Met een gemiddelde van 85.92 over het hele jaar deed hij het naar behoren. In tegenstelling tot veel Aziatische speler gooit Goto daarnaast op een sneller tempo, wat hij dit jaar ook al liet zien op de World Cup.

Voorspelling: De combinatie TV-toernooi en Ian White is nooit een geweldige combinatie geweest, maar toch zou ‘Diamond’ zijn WK moeten beginnen met een overwinning. Makkelijk zal het niet worden, maar de Engelsman is Goto normaal gesproken de baas.

Ritchie Edhouse vs Jeffrey de Graaf

Al voor de vierde keer mag Ritchie Edhouse zich deelnemer aan het PDC WK noemen. De Engelsman won bij zijn eerste twee deelnames ook zijn openingswedstrijd, maar vorig jaar ging hij onderuit tegen David Cameron. Op de vloer was dit jaar zijn start stroef: pas in Players Championship 15 kwam hij voor het eerst voorbij de tweede ronde. Vanaf hier begon het te lopen. Door twee keer een halve finale te halen sprokkelde hij een berg aan prijzengeld binnen, terwijl ook steeds vaker zijn openingswedstrijd werd gewonnen. De Players Championship Finals liep in aanloop naar het WK uit op een deceptie: al in ronde één verloor hij van Brendan Dolan.

Als één van de twee halve Nederlanders keert Jeffrey de Graaf terug op het WK. De Zweed werd in Den Helder geboren, kwam twee keer voor Nederland uit op het WK, maar vertegenwoordigd nu zijn nieuwe thuisland. Doordat hij nu ruim vijf jaar in Scandinavië woont, mocht hij dit jaar voor het eerst meedoen aan de PDCNB Pro Tour. Met succes: mede door twee titels verzekerde hij zich van de tweede plek op de ranglijst, wat hem een ticket voor het WK opleverde. Met twee deelnames aan de European Tour speelde hij zich nog extra in de kijker.

Voorspelling: Qua spel ontlopen beide spelers elkaar niet veel, al bewijst Edhouse de afgelopen jaren dat hij een stuk constanter is. In het langere spelformat van het WK is dit meestal doorslaggevend: de Engelsman is de favoriet.

Keegan Brown vs Boris Krcmar

Ondanks het winnen van een titel verloor Keegan Brown in 2022 zijn tourkaart. Op Q-School speelde hij het chagrijn van hem af, waarna hij nu gewoon weer op het WK staat. Dit keer zonder de druk: vorig jaar verloor hij van Florian Hempel. Dat hij het WK haalde, is volkomen te danken aan een goede start van 2023. Op European Tour 1 haalde hij de kwartfinale, terwijl hij het op de vloer twee keer tot de laatste 16 schopte. De motor stokte hierna echter: als allerlaatste wist hij zich nog te plaatsen voor ‘Ally Pally’. De Players Championship Finals werden bij lange na niet gehaald, waardoor zijn TV optredens beperkt bleven.

Drie jaar op rij wist Boris Krcmar het WK te halen, maar dit jaar leek de grote Kroaat afwezig te zijn. Qua spel liet hij dit jaar mooie dingen zien, maar de resultaten kwamen hiermee niet overeen. Op de PDPA Qualifier kwam wel alles samen: met een 124-finish klopt hij Pascal Rupprecht in de finale, waardoor hij toch een ticket greep. Dit was meteen een cruciale zege: zijn tourkaart voor volgend jaar lijkt zo veilig. Door zich maar voor één European Tour-toernooi te plaatsen kwam leek hij in de problemen te komen: op de Players Championships noteerde hij in ieder geval nog een kwartfinale. Mede hierdoor haalde hij wel de Players Championship Finals, waarin hij verloor van Ryan Searle.

Voorspelling: Krcmar lijkt de laatste maanden de betere van de twee, terwijl hij ook nog vol vertrouwen afreist naar Londen. De imposante Kroaat is voor weinig spelers bang: wij voorspellen een zege voor ‘The Biggest’.

James Wade vs Matt Campbell

Net als Gary Anderson leek ook James Wade bijna afgeschreven. ‘The Machine’ leek ook uit de top 16 te gaan vallen, maar wist net op tijd de handrem te vinden. Door op het EK de finale te halen plaatste hij zich weer voor de Grand Slam of Darts, waar hij het meteen tot de halve finale schopte. Op de vloer was hij het hele jaar stabiel, terwijl hij op de European Tour nog een halve finale noteerde. Slechts tien spelers wonnen dit jaar meer prijzengeld dan ‘The Machine’, waardoor hij zijn plek bij de beste spelers ter wereld weer innam. Het WK is nooit echt zijn toernooi geweest, maar met zijn huidige vorm lijkt niks onmogelijk.

Het WK was tot dit jaar geen gelukkige match voor Matt Campbell: bij zijn vier vorige deelnames hield het al na ronde één op. Met Mark McGeeney, Scott Waites, Adrian Lewis en Danny Baggish kreeg hij ook niet de makkelijkste tegenstanders. Ook Lourence Ilagan verkocht zijn huid duur, maar mede door een sterke laatste set greep de Canadees nu wel de overwinning. Na een sterk debuutjaar op de Pro Tour wist de Canadees zich dit jaar te handhaven tussen de profs: zes deelnames aan de European Tour, aangevuld met een halve finale op Players Championship 2 waren een goede bodem voor verder succes. Op het podium lijkt ‘Ginga Ninja’ zich ook te verbeteren, wat hij in zijn openingswedstrijd al liet zien.

Voorspelling: Wade heeft zijn vorm weer gevonden en weet wat het is om te pieken op de juiste momenten. Campbell weet dat hij al zijn kansen moet grijpen wil hij voor een verrassing zorgen: wij verwachten een zege voor Wade.

Image courtesy of FOTO: Kieran Cleeves (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *