Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Jonny Clayton - Grand Slam of Darts 2023

Voorbeschouwing PDC WK 2024: Dag 9 Middagsessie

Nog twee sessies voor kerst: onder andere Richard Veenstra, Kim Huybrechts en Jonny Clayton komen op zaterdagmiddag in actie.

Kim Huybrechts vs Richard Veenstra

Voor het eerst sinds 2015 was het raak: Kim Huybrechts won weer een titel bij de PDC. ‘The Hurricane’ leek na een aantal mindere jaren dan eindelijk zijn vorm weer gevonden, maar toch viel hij na deze toernooiwinst weer wat stil. De World Matchplay haalde hij maar net, terwijl hij de World Grand Prix miste. Ook op de European Tour kende hij weinig successen: in Praag haalde hij de laatste 16, maar in zijn andere vijf optredens verloor hij al in ronde één. Ook op de Players Championship-toernooien liet hij niet veel meer zien, want na zijn titel haalde hij nog maar twee keer de laatste 16. De Players Championship Finals was uiteindelijk wat hij nodig had in aanloop naar het WK: met een zege op Gerwyn Price tankte hij optimaal vertrouwen.

Hij was jarenlang één van de topspelers bij de BDO, maar Richard Veenstra maakte dit jaar zijn debuut op het PDC WK. De Nederlander won in januari zijn tourkaart, waarna hij tijdens het tweede toernooi van het jaar meteen de kwartfinale haalde. Nog één keer haalde hij de laatste acht, maar hij blonk dit jaar vooral uit in zijn constantheid. Vaak won hij minimaal één potje, terwijl hij vier keer in actie mocht komen op de European Tour. Op de Players Championship Finals speelde hij zich al helemaal in de kijker: met goed spel kegelde hij wereldkampioen Michael Smith uit het toernooi. Het toont aan dat ook de wereldtoppers schrik moeten hebben voor ‘Flyers’. Tegen Ben Robb kwam dit niet helemaal uit de verf, maar wist hij Ben Robb toch in een matige wedstrijd te verslaan.

Voorspelling: Dat Richard Veenstra beter gaat spelen dan in zijn openingswedstrijd lijkt een zekerheidje. De Nederlander maakt zeker een kans, in een partij die in een heerlijke tempo zal worden afgewerkt. Wij geloven wel in een ‘stuntje’: 3-2 voor ‘Flyers’.

Callan Rydz vs Ricardo Pietreczko

Voor Callan Rydz geldt een beetje hetzelfde verhaal als voor Kim Huybrechts: de Engelsman won dit jaar een Players Championship-toernooi, maar in grote gedeeltes was het niet veel soeps. Met twee kwartfinales in de eerste twee toernooien begon hij nog goed, maar daarna kwam de klad er toch in. Players Championship 19 redde zijn seizoen: door dit toernooi te winnen plaatste hij zich alsnog voor de World Grand Prix. Michael Smith was hier ruim te sterk, terwijl ‘The Riot’ ook op de Players Championship Finals in ronde één onderuit ging. Kijkend naar de resultaten van de laatste weken lijkt de echte topvorm afwezig, al heeft hij genoeg tijd gehad om daar aan te werken.

Dat Ricardo Pietreczko dit jaar een European Tour-titel zou winnen, zullen weinig mensen hebben verwacht. De manier waarop was al helemaal bizar. De Duitser versloeg zowel Michael van Gerwen als Peter Wright, terwijl hij in beide wedstrijden bij elkaar opgeteld maar één pijl op de dubbels miste. Toch was het een passend slotstuk voor een jaar waarin hij zich steeds nadrukkelijker toonde. De World Matchplay en World Grand Prix werden maar net gemist, maar met drie kwartfinales op Players Championship-toernooi toonde hij zijn klasse. Door op het EK daarna ook nog van Ross Smith te winnen liet hij ook zien op TV te kunnen presteren. Op de Grand Slam ging dat echter wel mis: tegen Beau Greaves verslikte hij zich in het vijandige publiek, waarna hij zich ook in zijn laatste groepsduel een bozige houding gaf. Tegen Mikuru Suzuki had hij de zaal ook niet op zijn hand, maar liet hij zien geleerd te hebben van zijn eerdere fout.

Voorspelling: Pietreczko heeft zich de laatste tijd bewezen als een speler die zijn beste spel ook op het podium kan laten zien, terwijl het voor Rydz al even geleden is dat hij voor publiek een wedstrijd won. De Duitser lijkt zo dan ook de favoriet in deze partij: 3-1.

Jonny Clayton vs Steve Lennon

Er zijn wel betere jaren geweest voor Jonny Clayton. In 2021 schreef hij 4 televisietoernooien op zijn naam, dit jaar kwam hij (de Premier League niet meegerekend) maar één keer voorbij de laatste 16. Op de World Matchplay vond hij zijn topvorm weer, waardoor hij uiteindelijk zelfs de finale haalde. Nathan Aspinall was hierin te sterk, maar ‘The Ferret’ maakte echt indruk dat toernooi. Ook op de European Tour deed hij dat één keer: het vijfde toernooi van het jaar was een prooi voor de Welshman, door Josh Rock in de finale te verslaan. Door ook nog een Players Championship-toernooi te winnen wist hij op de vloer wel heel wat prijzengeld te verzamelen. Op de Players Championship Finals ging het echter snel mis: Niels Zonneveld was bij de laatste 32 met 6-2 te sterk, waardoor de voorbereiding op het WK niet optimaal is.

Vorig jaar miste hij het WK, maar Steve Lennon keert nu terug in Alexandra Palace. De Ier leek een paar jaar geleden op weg naar de top 32 van de wereld, maar zijn constantheid is hij een beetje verloren. Op de vloer wisselde hij goed spel af met matig spel, waardoor hij niet één keer voorbij de laatste 16 kwam. Vier optredens op de European Tour hielpen hem aan kostbaar prijzengeld: niet alleen haalde hij zo het WK, ook voor het behouden van zijn tourkaart heeft hij elke cent nodig. Plaatsing voor de Grand Slam of Darts hielp hier erg bij, al verloor hij in een moeilijke poule wel van Luke Humphries, Gary Anderson en Dirk van Duijvenbode. Op de Players Championship Finals klopte hij Andrew Gilding, waardoor hij toch met vertrouwen aan het WK zal beginnen. Lang was dit niet zichtbaar in zijn openingswedstrijd, maar na een 2-0 achterstand wist hij Owen Bates toch te verslaan.

Voorspelling: Steve Lennon zijn tourkaart staat nog steeds op de tocht, en de Ier is in het verleden al vaker bezweken onder de druk. Voor Jonny Clayton een ideale prooi: de Welshman gaat hier met 3-1 winnen.

Daryl Gurney vs Steve Beaton

Hij lijkt langzaam op de weg terug: Daryl Gurney. De Noord-Ier was de laatste jaren wat weggezakt, maar de resultaten vallen langzaam weer zijn kant op. Met drie kwartfinales en één halve finale op Players Championship-toernooien, aangevuld met deelname aan maar liefst 11 European Tour-toernooien, verzekerde hij zich weer van een plek in de hoogste regionen op de Pro Tour. Op televisie behaalde hij succes op de World Matchplay: door zeges op Rob Cross én Gary Anderson haalde hij de kwartfinale. Op de andere televisietoernooien viel het echter tegen voor ‘SuperChin’, met de Players Championship Finals als voorbeeld. Op het laatste toernooi in aanloop naar het WK ging hij al in ronde één onderuit tegen Niels Zonneveld.

33 WK-deelnames: niemand doet het Steve Beaton na. ‘The Bronzed Adonis’ leek de afgelopen jaren op de weg terug, maar uit het niets plaatste hij zich dit jaar weer voor de World Matchplay. Een kwartfinale op het eerste European Tour-toernooi van het jaar hielp hier bij: zowel Nathan Aspinall als Joe Cullen kregen in Kiel klop van de voormalig wereldkampioen. Op de vloer volgden er geen uitschieters, maar door veelvuldig de laatste 32 te halen plaatste hij zich toch nog nipt voor de Players Championship Finals. Als nummer 63 van de plaatsingslijst werd uiteindelijk Gary Anderson een te pittige loting. Ook op het WK leek hij met Wessel Nijman een pittige uitdaging te hebben, maar de Engelsman rekende toch eenvoudig af met de Nederlander. Na afloop van die partij gaf hij aan dat volgend jaar zijn laatste jaar als prof wordt.

Voorspelling: Beaton en het PDC WK, het blijft geen geweldig huwelijk. Met zijn zege op Nijman deed hij zichzelf veel goeds, maar het eindstation zal nu wel zijn bereikt. Wij verwachten een 3-1 zege voor Daryl Gurney.

Image courtesy of FOTO: Kieran Cleeves (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *