Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek

Voorbeschouwing PDC WK 22: Dag 2 Middagsessie

Dag 2 van het PDC WK staat voor de deur! Een bomvol programma met in totaal 8 wedstrijden. In de middagsessie komt de eerste Nederlander in actie; Chris Landman gaat zijn debuut maken. Daarnaast zal ook Daryl Gurney aan het WK beginnen.

Steve Lennon vs Madars Razma

De eerste middagsessie van het WK gaat van start met Steve Lennon tegen Madars Razma. Lennon kende een erg constant jaar bij de PDC. Zijn naam viel niet op bij TV-toernooien of vloertoernooien, maar het was genoeg om zich te kwalificeren voor het WK dankzij een 22ste plaats op de Pro Tour Order of Merit. Het hoogtepunt van de Ier dit jaar was het bereiken van twee keer een kwartfinale op de Players Championships, echter waren dit toernooien voor de zomer. Tijdens de laatste 10 vloertoernooien wist Lennon slechts 5 partijen te winnen, de Ier steekt dus niet in een geweldige vorm. Over het hele jaar heeft Lennon een gemiddelde van 92,70 genoteerd. Vorig jaar bereikte Lennon de tweede ronde van het WK, hij verloor met 3-1 in sets van Devon Petersen waarin enorm veel dubbels werden gemist.

Hij treft met Madars Razma een lastige tegenstander. Hij kwalificeerde zich door de PDC Nordic & Baltic Tour te winnen. Van de 5 gespeelde toernooien wist de Let er 2 te winnen, wat genoeg was voor een plaats op het WK. Zijn tourgemiddelde eindigde op 83,86, hij speelde dus niet zijn beste spel in Scandinavië. Op de Pro Tour deed Razma het zeker niet onverdienstelijk. Zo haalde hij o.a. twee keer de kwartfinales, tijdens Players Championship 26 wist hij nog een ronde verder te komen; de halve finales. ‘Razmatazz’ werd dit jaar ook uitgenodigd voor de Nordic Darts Masters en wist daarin knap met 6-4 te winnen van Nathan Aspinall. Hij is niet bang om van grote topspelers te winnen. Het wordt alweer de derde deelname voor Razma op het WK, vorig jaar won hij van Toru Suzuki en verloor toen van Gary Anderson. De heren hebben elkaar drie keer eerder getroffen, Razma won twee van de drie ontmoetingen. Razma steekt ook in een betere vorm dan Lennon, gezien de recente toernooien, en daarom verwacht Darts Actueel dat Razma met 3-1 in sets gaat winnen.

Scott Mitchell vs Chris Landman

In de tweede partij van de middag komt de eerste Nederlander in actie, Chris Landman mag het gaan opnemen tegen Scott Mitchell. Mitchell pakte begin dit jaar op Q-School een tourkaart door op de laatste dag het toernooi te winnen. De Engelsman heeft tot nu toe wel laten zien dat hij thuishoort bij de PDC, hij gooide het afgelopen jaar regelmatig gemiddeldes van boven de 100. Dit resulteerde op de vloer dan ook tot vier kwartfinales. Hiermee eindigde hij op de Pro Tour Order of Merit op plaats 6 en kwalificeerde zich zo in zijn eerste jaar als prof voor het WK. Op het podium wil het nog niet helemaal lukken voor ‘Scotty Dog’. Tijdens de Players Championship Finals versloeg Mitchell Martijn Kleermaker na 5 gemiste matchdarts van de Nederlander. Een ronde later werd hij gewhitewasht door Jonny Clayton, Mitchell eindigde in die partij op een gemiddelde van slechts 75,44. Het jaargemiddelde van Mitchell komt uit op 93,31.

Chris Landman gaat zijn debuut maken op het WK. De man uit Wapenveld wist verrassend het West-Europese kwalificatietoernooi te winnen. Landman won tijdens dat toernooi o.a. van Christian Kist, Jelle Klaasen en Mats Gies. Landman noteerde in Leeuwarden een toernooigemiddelde van 86,78, maar hij kan veel beter dan dit. Zo bereikte hij in 2020 op het BDO WK de kwartfinales, waarin hij 5-3 verloor van de latere kampioen Wayne Warren. Ook dit jaar heeft ‘The Countryman’ laten zien dat hij in een goede vorm verkeerd. Zo behaalde hij nog een kwartfinale op het WDF Gold-toernooi in Denemarken en wist hij eind november één van de WDF-toernooien in Italië op zijn naam te schrijven. In de finale was Landman te sterk voor landgenoot Richard Veenstra. Landman zal één van de snellere darters zijn op dit WK zijn, misschien nog wel sneller dan Ricky Evans en Keane Barry. De heren kennen elkaar natuurlijk van de BDO-tijd. Ze troffen elkaar, wat wij weten, twee keer. Beide ontmoetingen werden gewonnen door de Engelsman. De laatste partij was in februari van 2019 toen Mitchell met 5-0 won in de halve finales van Slovak Masters. Het tempo van de wedstrijd zal bepaald worden door Mitchell en dat zal toch wel een factor zijn wat gaat meespelen, hoe langer de wedstrijd gaat duren. Darts Actueel verwacht een gelijkopgaande start, maar uiteindelijk zal Mitchell met zijn ervaring deze partij met 3-1 gaan winnen.

Chas Barstow vs John Norman Jnr

De derde partij van de middag is er één zonder tourkaarthouders, Chas Barstow neemt het op tegen John Norman Jnr. Barstow kwam in januari erg dichtbij een tourkaart, maar doordat Danny Baggish een finale bereikte op de laatste dag greep de Amerikaan de tourkaart weg bij de Engelsman. Wel werd Barstow één van de reserves voor de vloertoernooien dit jaar, als tourkaarthouders zich zouden afmelden. Barstow heeft uiteindelijk alle vloertoernooien kunnen spelen en heeft daardoor ook de Players Championship Finals kunnen spelen. Barstow was aan het begin van het jaar erg constant en haalde zo vijf keer de laatste 16, waarbij hij dit twee keer verzilverde in een kwartfinale. Hij eindigde als 29ste op de Pro Tour Order of Merit en 56ste op de Players Championship Order of Merit en trof zo Brendan Dolan in de eerste ronde van de Players Championship Finals. Een succes werd het niet. Barstow verloor met 6-2, maar noteerde wel een gemiddelde van 94. Zijn gemiddelde van het jaar zit hier ongeveer 4 punten onder; 90,39.

Hij treft een andere debutant in de eerste ronde. John Norman Jnr kwalificeerde zich door de CDC Canada Tour te winnen. Norman bereikte van de 6 toernooien drie keer de finale, waarvan hij er twee won. De excentrieke Canadees, die we kennen van zijn deelname aan de World Cup of Darts een aantal jaren geleden, speelde erg goed tijdens de 6 toernooien. Zijn tourgemiddelde eindigde op 87,77, maar van de 23 wedstrijden gooide hij 8 keer boven de 90 inclusief één keer een gemiddelde van 100. Hij kwalificeerde zich ook voor de CDC Continental Cup, waarin hij Adam Sevada trof. Het werd een geweldige partij, maar uiteindelijk moest Norman de overwinning aan de Amerikaan laten. Sevada gooide 100 uit voor de wedstrijd, terwijl Norman op 62 stond te wachten. Een gemiddelde van 96 in die partij geeft wel perspectief voor wat kan gaan komen. Darts Actueel verwacht dat Norman Jnr deze partij met 3-1 gaat winnen, omdat de Canadees ervaren is met de TV-schijnwerpers en dit zal een groot voordeel voor hem zijn. Barstow zal goed moeten beginnen om kans te willen maken tegen Norman Jnr.

Daryl Gurney vs Ricky Evans

De middagsessie wordt afgesloten met de geplaatste Daryl Gurney tegen Ricky Evans. Gurney heeft een minder jaar achter de rug. Vorig jaar mocht hij nog als nummer 11 beginnen, dit jaar de Noord-Ier afgezakt naar plaats 22. Dit is vooral gekomen, doordat hij zijn halve finale op de World Matchplay en het EK niet wist te verdedigen. Hij verloor in de eerste ronde van Ian White op de World Matchplay, terwijl Gurney zich niet eens kwalificeerde voor het EK. Ook op de vloer ging het niet van harte bij de Noord-Ier, slechts drie kwartfinales en daarnaast nog vier keer de laatste 16 werden bereikt. Toch lijkt het erop dat Gurney zijn goede vorm aan het terugvinden is. Tijdens de Players Championship Finals behaalde hij de kwartfinales na overwinningen op o.a. Michael Smith en James Wade. Met een gemiddelde van 94,60 over het hele jaar doet Gurney het nog niet eens zo slecht, in vergelijking met de andere geplaatste spelers.

‘Rapid’ Ricky Evans verschijnt als tegenstander op het podium. Waar Evans vorig jaar nog als nummer 32 en dus als geplaatste speler aan het WK begon, is hij nu afgezakt en begint hij in ronde één. De Engelsman kent een matig jaar en wist zich slechts op het nippertje te plaatsen voor Ally Pally. Het wordt zijn zevende optreden, vier keer haalde hij de laatste 32. Ondanks matige resultaten haalde hij ook nog de Players Championship Finals. Zijn optreden daar wil hij snel vergeten: met een gemiddelde van 78 verloor hij met 6-1 van James Wade. Op de vloer kwam hij wel tot een gemiddelde van 91.54 over 30 toernooien, goed voor een 66e plaats. Veel leverde dit ook niet op: slechts één keer haalde Evans de laatste 16. Op de openingsdag van dit WK liet hij echter ineens weer de oude Evans zien: met een gemiddelde van 96.2 versloeg hij Nitin Kumar met 3-0. Gurney is gewaarschuwd, maar Darts Actueel verwacht wel dat de Noord-Ier deze wedstrijd wint: 3-1.

Image courtesy of FOTO: Martin van Oostveen
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *