Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Paul Lim

Voorbeschouwing PDC WK 2022: Dag 3 Avondsessie

Een interessante sessie darts komt eraan! Vrijdagavond komt de legende Paul Lim in actie en de speler die de wereldtitel van twee jaar geleden moet verdedigen, Peter Wright. De mooiste partij van de avond zal gaan tussen Ross en Jeff Smith.

Joe Murnan vs Paul Lim

De derde avondsessie van dit WK gaat van start met een interessante partij tussen Joe Murnan en Paul Lim. Murnan heeft zich voor de derde keer geplaatst voor het PDC WK. De Engelsman eindigde als 27ste op de Pro Tour Order of Merit. Dit kwam vooral door het kwalificeren voor beide Euro Tours dit jaar. Op beide Euro Tours won hij zijn eerste ronde partij, waardoor deelname aan het EK ook zeker was. Dit werd uiteindelijk geen succes, hij verloor met 6-4 van Adam Gawlas. Aan het begin van het jaar speelde Murnan erg sterk, maar wist weinig partijen te winnen. Dit kwam vooral omdat de tegenstander net iets beter was of dat Murnan op de beslissende momenten geen dubbels gooide. Op de vloer wist hij slechts één keer de laatste 16 te behalen. Murnan gooide over het gehele jaar een gemiddelde van 91,61.

Hij mag het gaan opnemen tegen tegen de 67-jarige Paul Lim, die aan zijn 26ste WK (14de PDC WK) gaat beginnen. Lim kwalificeerde zich door de PDC Asia Singapore Qualifier in november te winnen. In de finale wist hij zijn landgenoot Harith Lim met 5-3 te verslaan. Lim noteerde in die partij een gemiddelde van 86,37. Lim zagen we dit jaar ook op TV, Lim speelde dit jaar weer mee met de World Cup of Darts met Team Singapore. Na een 3-0 achterstand wisten Lim en Lim met 5-4 te winnen van Gibraltar. Een ronde later werd er met 2-0 verloren van Nederland, waar Paul Lim met 4-0 verloor van Michael van Gerwen. Toch zullen er kansen liggen voor ‘The Singapore Slinger’ tegen Murnan. Lim heeft enorm veel ervaring op het WK en won vorig jaar nog knap van Luke Humphries. Murnan is een speler die nog wel eens kan bezwijken op de dubbels als het spannend wordt. Darts Actueel verwacht hier een kleine verrassing, Lim gaat winnen met 3-1.

William Borland vs Bradley Brooks

In de tweede wedstrijd van de avond nemen twee spelers het op die strijden voor het behouden van het tourkaart, William Borland tegen Bradley Brooks. Borland gaat zijn debuut maken op het WK, nadat hij vorig jaar net een plek misgreep. Borland kende een constant jaar met drie keer een laatste 16 op de vloer en een laatste 16 op de Euro Tour in Hongarije. De Schot wist daar te winnen van Johan Engström en Mensur Suljovic. De laatste 16 speelde Borland niet, hij moest zich vanwege familieredenen terugtrekken. Met dit resultaat op de vloer kwalificeerde ‘Big Willie’ zich voor het EK, waar hij in de eerste ronde Simon Whitlock versloeg met 6-3. In de tweede ronde was Joe Cullen met 10-5 te sterk. Borland eindigde als 20ste op de Pro Tour Order of Merit en 61ste op de Players Championship Order of Merit en kwalificeerde zich hiermee ook nog eens voor de Players Championship Finals. Michael Smith was de tegenstander in de eerste ronde. Smith won met 6-3, ondanks een gemiddelde van 92,31 van Borland. Borland heeft een jaargemiddelde neergezet van 90,34.

Bradley Brooks gaat aan zijn tweede WK op een rij beginnen. Net als vorig jaar wist de Engelsman zich niet te kwalificeren via de Pro Tour. Brooks won de UK Development Tour, doordat hij drie titels op zijn naam schreef. Met een gemiddelde van 85,44 was het genoeg om eerste te eindigen op de UK Development Tour Order of Merit. Op de Pro Tour was er minder succes voor ‘Bam Bam’, hij bereikte slechts twee keer de laatste 16 op de vloer en één keer de tweede ronde op de Euro Tour. Wel mocht Brooks een poging wagen op de Grand Slam of Darts, vanwege zijn prestaties op de Development Tour. Brooks wist knap de poulefase te overleven door van Mervyn King en Rusty-Jake Rodriguez te winnen. Bij de laatste 16 werd er nipt verloren van de wereldkampioen Gerwyn Price; 10-8. Het laatste toernooi wat de Engelsman gooide voor het WK, was het Jeugd WK. Ook hier was de laatste 16 het eindstation, Kevin Doets versloeg hem met 5-3 en een gemiddelde van 103,99. Darts Actueel verwacht dat Brooks hier in deze wedstrijd de favoriet is, omdat hij de afgelopen maanden toch veel ervaring heeft opgedaan op TV. Brooks wint met 3-1 en zal daarmee zijn tourkaart veiligstellen voor aankomend jaar.

Ross Smith vs Jeff Smith

Dit is toch wel de partij van de avond, Ross Smith neemt het op tegen Jeff Smith. Ross Smith kent zijn beste jaar bij de PDC tot zover. De Engelsman eindigde als tweede op de Pro Tour Order of Merit, achter Callan Rydz. Daarnaast is Smith naar plaats 34 op de PDC Ranking gestegen. Op de vloertoernooien wist hij drie keer de finale te behalen, waarvan hij er één van won door Brendan Dolan te verslaan. In de andere twee finales was Michael Smith twee keer te sterk. Door deze resultaten kwalificeerde Smith zich voor alle majors, behalve het EK en de Grand Slam of Darts. Op de World Grand Prix won ‘The Smudger’ toch wel verrassend met 2-0 in sets van Joe Cullen, voordat hij in een beslissende set verloor van Dave Chisnall. Tijdens het laatste toernooi voor het WK bereikte Smith een laatste 32, waar hij in een beslissende leg verloor van Luke Humphries met een gemiddelde van 95,11. Met de vorm zit het dus wel goed, helemaal als we naar het jaargemiddelde gaan kijken. Die staat op dit moment op 95,41.

Zijn tegenstander is een Canadese naamgenoot; Jeff Smith. Oorspronkelijk zou Smith zich kwalificeren via de Pro Tour op plaats 17, maar Smith won de CDC Continental Cup. Hierdoor werd Smith geen Pro Tour Qualifier, maar een internationale qualifier. Een groot nadeel, helemaal nu hij Ross Smith treft. Op de Players Championships behaalde Smith dit jaar 5 keer de laatste 16. Het was niet goed, maar ook zeker niet slecht voor ‘The Silencer’ dit jaar. Smith nam afgelopen jaar ook deel aan 3 van de CDC Canada Tour toernooien, waar hij twee finales bereikte. Hij wist één van de finales te winnen en kwalificeerde zich door deze resultaten voor de CDC Continental Cup, één van de grotere toernooien in Noord-Amerika. Zoals gezegd won Smith dit toernooi. Dit deed hij met zeges op Chuck Puleo, Adam Sevada, David Cameron en Jacob Taylor. Smith sloot het jaar af met de Players Championship Finals. Hij kon het niet bolwerken tegen Nathan Aspinall, hij verloor met 6-2. Ook op het WK zal hij geen makkie krijgen, Ross Smith is simpelweg beter in vorm dit jaar. Daarom verwacht Darts Actueel dat de Engelsman deze partij zal gaan winnen, maar niet gemakkelijk. Ross Smith wint in een beslissende set; 3-2.

Peter Wright vs Ryan Meikle

De avond wordt afgesloten met de nummer 2 van de wereld, Peter Wright tegen Ryan Meikle. Wright heeft opnieuw een goed jaar gedraaid met twee titels op TV. In juli wist hij met overmacht de World Matchplay te winnen, door o.a. Michael van Gerwen en Dimitri van den Bergh op weg naar de titel te verslaan. Het laatste toernooi voor het WK werd ook gewonnen door ‘Snakebite’. Opnieuw versloeg de Schot Michael van Gerwen op weg naar de finale. In de finale versloeg hij Ryan Searle in een beslissende leg. Daarnaast werd ook nog de finale behaald van de Grand Slam of Darts, maar deze werd verloren van Gerwyn Price. Op de rest van de TV-toernooien presteerde Wright toch wel ondermaats, zo verloor hij op de World Grand Prix en het EK in de eerste ronde. Op de vloer schreef Wright 4 titels op zijn naam het afgelopen jaar, het meeste van iedereen. Met een jaargemiddelde van 97,59 komt Wright op plek 6 achter Van Gerwen, Price, Clayton, De Sousa en Van den Bergh. Met twee finales in de laatste twee TV-toernooien lijkt de wereldkampioen van 2020 helemaal klaar voor het WK. Gaat hij zijn tweede wereldtitel pakken dit jaar?

Ryan Meikle kwalificeerde zich op het laatste moment voor het WK, dankzij een aantal goede resultaten op de laatste vloertoernooien. Hierdoor eindigde de Engelsman als 28ste op de Pro Tour Order of Merit. Op de vloertoernooien was het hoogtepunt een kwartfinale op Players Championship 25 en een laatste 16 op Players Championship 5. Voor de rest kwam hij niet verder dan de laatste 32. Op de Players Championship Finals deed Meikle wel goede dingen, zo won hij met een gemiddelde van 108 van Dirk van Duijvenbode, maar verloor een ronde later met een gemiddelde van slechts 82. De constantheid is er dus niet. Het jaargemiddelde van de Engelsman is 91,81. In zijn eerste ronde wedstrijd was ´The Barber´ met 3-0 te sterk voor Fabian Schmutzler. Met een gemiddelde van 893 speelde hij een prima wedstrijd. Om het Wright moeilijk te maken zal het echter wel beter moeten. Darts Actueel verwacht dat Wright niet al te veel problemen zal hebben met Meikle: 3-1.

Image courtesy of FOTO: Lawrence Lustig (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *