Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Q-School 2021

Voorbeschouwing UK Q-School Final Stage

Zondag 14 februari begint de Final Stage van UK Q-School. Vier dagen zal er worden gestreden voor 17 tourcards in Milton Keynes. In totaal hebben 128 spelers zich gekwalificeerd voor de Final Stage.  Lees hier een voorbeschouwing, met dank aan de FDI Rankings.

Kanshebbers

De Final Stage bestaat uit vier dagen waar de winnaar van elke dag een automatisch een tourkaart pakt. Daarnaast pakt ook de top 13 van de ranking nog een tourkaart. De 17 nieuwe tourkaarthouders volgens het FDI systeem zijn:

Jim Williams
De beste speler van de wereld die nog geen tourkaart heeft? Jim is torenhoog favoriet om uiteindelijk een tourkaart te gaan bemachtigen deze maand. Hij heeft het talent en de ervaring om dat de doen, hij haalde immers de finale van het laatste BDO WK ooit (verloren van Wayne Warren). Jim Williams heeft dankzij goede resultaten op de Challenge Tour al een paar keer mee mogen doen aan de Pro Tour, daarin liet hij zien het hoge niveau aan te kunnen.

Danny Baggish
Zelfs een blinde kan zien dat Baggish over exceptionele kwaliteiten beschikt. Dat liet hij de 2 afgelopen WK’s zien. Baggish kieperde zelfs tweevoudig wereldkampioen Adrian Lewis van het bord. Baggish kende een moeilijke start met 0 overwinningen in de eerste twee dagen. Met alle druk erop wist ‘The Gambler’ de dagwinst te pakken op dag 3 en is hij toch wel één van de grote favorieten voor een tourkaart. Echter kan hij een slechte dag niet meer veroorloven.

Scott Mitchell
Ook Mitchell heeft laten zien de Pro Tour aan te kunnen. De voormalig Lakeside-winnaar moet nog wel Q-School tot een goed einde brengen. Zijn positie op de Challenge Tour zorgt ervoor dat hij de voorrondes over mag slaan. Dat voordeel gaat hij uitbuiten, denken wij. Ook ‘Scotty Dog’ gaat een tourkaart winnen.

Matthew Dennant
Dé man die twee jaar geleden het lot van Glen Durrant in zijn handen had. Op de laatste dag van Q-School kon hij ‘Duzza’ uitschakelen maar werd zelf verslagen en gaat nu op voor een nieuwe kans. De Engelsman is een hele goede Challenge Tour speler en is volgens ons ook goed genoeg om op Q-School een kaart te gaan winnen.

Robert Thornton
Wij zijn fan van Robert Thornton. Is het niet vanwege zijn dartkwaliteiten, dan toch zeker wel van het feit dat hij zo verschrikkelijk mooi boos kan worden. De laatste 8 Pro Tours gingen niet geheel volgens plan bij ‘The Thorn’. In 5 van die toernooien verloor hij in de eerste ronde en hij kwam de overige drie keer ook niet verder dan de tweede ronde. Zijn ervaring en het voordeel dat hij de voorrondes mag overslaan geven hem denken we wel goede kans om uiteindelijk een kaart te behalen.

Scott Taylor
Zo’n achternaam brengt wat druk met zich mee, maar 2020 was een redelijk jaar voor Taylor. Hoewel het jaar slecht begon (hij presteerde ondermaats op Q-School) eindigde het toch wel verdienstelijk. Door een goede run op de Challenge Tour mocht Taylor meedoen aan de Pro Tour en daar haalde hij toch mooi twee keer de laatste 32. Dan moet het volgens ons ook goed kunnen komen op Q-School.

Joe Murnan
Een van de meest grijze spelers op de tour en dan hebben we het niet over zijn haarkleur. ‘Shaggy’ valt nooit op en haalt vaak ook geen opzienbarende resultaten. Wel wint hij af en toe een rondje hier en daar, maar dat was dus niet genoeg om zijn tourkaart te kunnen behouden. Op dit niveau zou hij wel wat resultaten kunnen halen en daarom denken we dat hij een goede kans maakt om Q-School te winnen.

Gordon Mathers
De beste Australische darter die nog in Australië woont. Mathers rijgt de prijzen aaneen op de Australische DPA Tour en heeft zich al meerdere malen voor het WK geplaatst. In de First Stage eindigde hij op plaats 20 met exit in de laatste 128, laatste 64 en laatste 16. Het zal nog wel een stuk constanter moet om een tourkaart te willen pakken, één goede dag zou genoeg kunnen zijn voor de Australiër.

Haupai Puha
De beste Nieuw Zeelander volgens ons. De keren dat Puha overkwam heeft hij laten zien over voldoende kwaliteiten te beschikken om op Q-School te kunnen schitteren. Toch was Puha in de eerste fase van de First Stage erg wisselvallig. Hij verloor twee keer bij de laatste 32 en één keer bij de laatste 128. Dit bleek uiteindelijk ruim voldoende voor een plaats in de Final Stage, waar het qua niveau echt nog wel een stukje om hoog moet om een tourkaart te willen winnen.

Conan Whitehead
Een verdienstelijke speler op de BDO Tour die in 2019 zijn tourkaart haalde. Hij is helaas niet in de top 64 terechtgekomen en moet nu dus terug Q-School in. Wel haalde ‘The Barbarian’ de kwartfinale in een Pro Tour op de Winter Series in November. En als je dat kunt, kan je ook je tourkaart weer terugverdienen. Het wordt echter wel moeilijk aangezien er genoeg spelers zullen zijn die van Whitehead kunnen winnen.

Simon Stevenson
Net als Murnan een onopvallende speler, maar Simon wil nog wel eens een uitschietertje naar boven beleven. Zo haalde hij maar liefst twee keer de laatste 16 in de Winter Series. Stevenson is een goede speler die helaas niet goed genoeg is om ooit de top 32 te kunnen halen. Wel goed genoeg voor de tour echter.

Darren Beveridge
Beste bijnaam in darts? Darren ‘Ice Cold’ Beveridge is ook gewoon een uitstekende darter, zo won hij in oktober nog van Ben Hazel, Colin Osborne, Andrew Gilding en tweemaal van Robert Owen. Ook op Q-School is hij goed begonnen. Hij pakte meteen op dag 1 de dagwinst en noteerde drie gemiddeldes van boven de 90. Als hij dat de hele dag vol kan houden, maakt hij een goede kans op een tourkaart.

Mike Warburton
De Welshmens timmeren aan de weg en Mike Warburton hoopt op die golf mee te varen. Warburton won vorig jaar de Isle of Man Open door in de finale Martin Adams te verslaan. Op dag 2 van Q-School 1A won hij al zijn wedstrijden en kwalificeerde hij zich voor de Final Stage. Een speler die nooit te onderschatten is.

Andrew Gilding
‘Goldfinger’ is, behalve een opvallende verschijning, ook nog eens een uitstekende darter. Gilding had jarenlang een tourkaart en was in die tijd niet iemand die je graag wilde loten. Kon weleens een goede dag hebben en heeft een zeer langzame stijl van gooien. Op Q-School zullen er maar weinig die echt veel ervaring hebben in het spelen tegen Gilding en daarom maakt ook hij een goede kans om een tourkaart te halen.

Eddie Lovely
‘Steady Eddie’ is een degelijke darter op Challenge Tour niveau en is het spelen in dit soort omstandigheden dus gewend. Hij won in oktober van Keane Barry én van Andy Jenkins. Lovely kan dus wel wat. Dat liet hij op dag 1 van Q-School 1A meteen zijn. Hij versloeg zijn 5 tegenstanders zonder veel moeite.

Arron Monk
De zoon van oud-speler Colin Monk is een ontzettend getalenteerde speler. Hij is zelfs wereldkampioen Onder 23 van de PDC geworden. Hij versloeg niemand minder dan Michael van Gerwen in die finale! Als het ook maar een klein beetje klikt bij Arron Monk zien we hem over een paar jaar zelfs in de top 32 terug! In de First Stage van Q-School bereikte Monk één keer de finaleronde die werd verloren tegen Sam Booth. Op de andere twee dagen verloor ‘Mad Monk’ in de laatste 32 en laatste 128. Qua niveau zal het echt nog wel stukken beter moeten om een tourkaart te pakken.

Alan Soutar
Een veteraan uit Schotland die het online darten helemaal heeft ontdekt. In 2020 heeft Soutar zijn arm soepel gehouden en liet dat niveau ook zijn op dag 1 van Q-School 1B, hij pakte namelijk meteen de dagwinst. Dit deed de Schot met indrukwekkend niveau, in 5 van de 6 wedstrijden noteerde hij een gemiddelde van boven de 90.

Puntentelling

Naast de 4 dagwinnaars pakt zoals gezegd ook de top 13 van de UK Q-School Final Stage Ranking een tourkaart. Vanaf de laatste 64 telt elke overwinning voor één punt. Een totaal van 6 punten (met een legsaldo van +5) of meer zou genoeg moeten zijn voor het behalen van een prestigieuze tourkaart.

UK-Q-School-Puntentelling

Kansen op Tour Card

Bekijk hieronder alle deelnemers die in de Final Stage zitten met de kans (in procenten) om een tourkaart te pakken. De deelnemers zijn geschikt op de meeste kans op een tourkaart, maar je kunt zoeken op naam en op alfabetische volgorde van naam!

SpelerKans op Tour Card
Jim Williams66,6%
Danny Baggish56,7%
Scott Mitchell50,9%
Matthew Dennant48,8%
Robert Thornton46%
Scott Taylor43,3%
Joe Murnan42,7%
Gordon Mathers39,4%
Haupai Puha38,1%
Conan Whitehead38%
Simon Stevenson37,1%
Darren Beveridge34%
Mike Warburton32,1%
Andrew Gilding31%
Eddie Lovely31%
Arron Monk30,6%
Alan Soutar29,2%
Scott Williams29,2%
Matt Clark28,7%
Scott Baker28,3%
Gavin Carlin27,9%
Reece Robinson27%
Fallon Sherrock26%
Christopher Bent25,9%
Kevin Painter24,9%
Chris Quantock24,7%
Jason Askew23,5%
Jamie Lewis23%
Mark Dudbridge22,2%
Nick Fullwell20,8%
Ryan Harrington20,6%
John Imrie19,4%
Kirk Shepherd19,3%
Nathan Rafferty18,9%
Richie Burnett18,7%
Shane McGuirk18,6%
Peter Hudson18,1%
Niall Culleton17,9%
Robert Collins17,8%
Richard North17,4%
Andy Jenkins16,6%
Chas Barstow15,9%
Robert Owen15,5%
Kevin Burness14,8%
Jarred Cole14,8%
John O'Shea14,7%
Carl Wilkinson14,6%
James Bailey14,3%
Jason Heaver14%
Jonathan Worsley13,9%
Ryan Hogarth12,9%
Joe Davis12,4%
Dave Ladley12,4%
Dominic Taylor12,3%
David Wawrzewski12,1%
Darren Johnson12%
Alan Norris12%
Adam Huckvale11,5%
Jamie Clark11,1%
Lewis Williams10,8%
Rhys Griffin10,5%
Lee Evans10,2%
Brett Claydon9,4%
Adam Smith Neale8,9%
Lewis Pride8,8%
Dale Hughes8,5%
Martin Lukeman8%
Jose Marques7,7%
Jason Hogg7,4%
Liam Meek6,7%
John Brown6,3%
Prakash Jiwa6,2%
Kevin Thomas6,1%
Kevin Garcia5,9%
Ian Mackenzie5,8%
Jim McEwan5,4%
Justin Hood5,1%
Graham Usher5,1%
Martin Heneghan5%
Adrian Gray4,3%
David Pallett4,3%
Rhys Davies4,2%
Keelan Kay4%
Aden Kirk3,8%
Jack Main3,8%
Martyn Turner3,6%
Thomas Lovely3,5%
Stephen Gallimore3,2%
Jake Jones3,2%
Sam Cankett2,8%
Nathan Girvan2,8%
Josh McCarthy2,6%
Robert Rickwood2,6%
Kevin McDine2,4%
Connor Scutt2,4%
Ben Cheeseman2,3%
Barrie Bates2,2%
Martin Thomas2,2%
Derek Coulson2%
Lee Cocks1,8%
Shane O'Connor1,8%
John Scott1,8%
Ryan Palmer1,5%
Daniel Lee1,3%
Jonathan Wynn1,3%
Reece Colley1,2%
Nathan Derry1,1%
Paul Holloway0,9%
Sam Booth0,7%
Lloyd Pennell0,7%
Anthony Urmston-Toft0,7%
Michael Barnard0,5%
Adam Mould0,5%
Jock Watt0,5%
Liam Gallagher0,4%
David Airey0,3%
Charlie Symons0,3%
Gary Butcher0,1%
Sean Fisher0,1%
Matt Jackson0,1%
Jaikob Selby-Rivas0,1%
Lee Whitworth0,1%
Steven Earley0%
Brian Hallas0%
Shaun McDonald0%
Paul Mitchell0%
Kyle Richardson0%
Jack Vincent0%
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *