Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek

Voorbeschouwing UK Q-School: Wie zijn de kanshebbers?

Het is weer de tijd van het jaar dat menig darter de sprong in het diepe waagt om zijn of haar droom te verwezenlijken om professioneel darter te worden. Dit jaar zijn er een recordaantal inschrijvingen, maar er is slechts plaats voor 31 ‘nieuwe’ dartprofs. Welke zullen dat zijn? Hieronder een voorbeschouwing met welke 20 spelers de favorieten zijn om een tourkaart te pakken op de UK Q-School, gemaakt door Lendel Faria van de FDI Rankings.  

Damon Heta
Damon Heta is op dit moment ontegenzeggelijk de beste speler uit Darts Players Australia. Niet alleen heeft hij de tour Down Under gedomineerd, hij was in 2019 ook nog eens de winnaar van een World Series-event. Heta heeft dus laten zien over het niveau te beschikken om de Pro Tour te mogen gooien, hij moet het alleen nog één keer waar maken en dat is deze week in Wigan.

Jim Williams
The Quiff is in onze ogen samen met Wesley Harms de beste speler in de BDO. Williams had al langer de naam een goede vloerspeler te zijn, maar hij wist dit jaar ook nog eens de World Trophy te winnen en de finale van de World Pro te halen waarin hij helaas van een in bloedvorm verkerende Wayne Warren verloor. Jim Williams zou een mooie toevoeging aan de PDC zijn en wij hopen dan ook dat hij deze week een tourkaart zal weten te bemachtigen.

Jason Lowe
Jason Lowe is een van de beste county-spelers in Engeland en hij hoopt nu die vorm naar een professionele setting te kunnen brengen. In 2019 speelde Lowe niet op BDO en/of PDC toernooien, in 2018 wist hij wel éénmaal de finale van een Challenge Tour te halen.

Andy Jenkins
Een van de oude rotten in het vak die nog steeds intens van het spelletje kan genieten. Jenks gooit ook nog altijd hele goede resultaten bij elkaar getuige zijn zesde plaats op de Challenge Tour van 2019. Deze man heeft het niveau dus nog altijd om goede spelers te verslaan en dat zal hij deze week in Wigan ook een paar keer laten zien, denken wij.

Gordon Mathers
Op Damon Heta na de beste speler die (nog) in Australië woont. In het jaar 2018 was Gordon Glen Mathers de winnaar van de DPA Tour waar hij met overmacht de concurrentie achter zich wist te houden. Helaas kon Mathers zich dit jaar niet plaatsen voor Ally Pally, maar hij heeft mij wel laten zien dat hij goed genoeg is om op de Pro Tour te kunnen acteren.

Arron Monk
Voormalig winnaar van het onder 23 WK van de PDC, maar hij heeft zijn belofte nog niet helemaal ingelost. Inmiddels is Arron een goede en stabiele speler geworden die helaas zijn tourkaart heeft verloren in 2019. Maar vorig jaar was geen heel slecht jaar voor de zoon van voormalig speler Colin Monk, getuige zijn 38e plek op de Players Championship Order of Merit. Op de vloer is hij dus gewoon een gevaarlijke klant.

Paul Nicholson
De jongste dartvolgers onder ons zullen Nicholson het beste kennen als analist, maar Paul Nicholson is een zeer goede speler die in het verleden ook een major heeft gewonnen. Dat was het Players Championship Finals in 2010. Zijn laatste competitieve wedstrijd was in 2018 en dus is het afwachten hoe Paul Nicholson in vorm steekt. Wij geven hem het voordeel van de twijfel en denk dat hij zich weer gaat melden bij de grote jongens.

Wayne Jones
The Wanderer is misschien een gevalletje ‘te groot voor het servet, te klein voor het tafellaken’. In 2017 won hij namelijk de ranking van de Challenge Tour, maar op de Pro Tour heeft hij helaas nog geen potten kunnen breken. Op het niveau van de Q-School denken wij echter wel dat zijn kwaliteiten boven zullen komen drijven.

Keane Barry
Volgens FDI de beste speler van minderjarige leeftijd van de wereld. Dat heeft hij ook waargemaakt door het JDC WK én het BDO WK te winnen. Bovendien eindigde Dynamite in de top 10 van de Development Tour en verloor hij pas in de halve finale van het onder 23 WK van uiteindelijke winnaar Luke Humphries. Deze Ier gaat een zeer mooie toekomst tegemoet en is eigenlijk nu al te goed om geen tourkaarthouder te zijn.

Ritchie Edhouse
Desondanks het feit dat Madhouse geen tourkaart had, wist hij zich toch via de Pro Tour Order of Merit te plaatsen voor het WK. Vorig jaar was die eer weggelegd aan de Pool Krzysztof Ratajski. Helaas is Edhouse niet zo goed als de Polish Eagle, maar de kwaliteiten om een tourkaart te bemachtigen heeft hij toch zeker wel.

Scott Taylor
Taylor schipperde een beetje tussen de Challenge Tour en de BDO dit jaar. Zo deed hij bijvoorbeeld mee aan de World Trophy, waar hij zeer nipt van Jim Williams verloor. Op de Challenge Tour had hij een ietwat flets jaar met een 19 plaats op de ranglijst. Dat was het gevolg van onder andere een finaleplaats. Het grootste wapenfeit van Taylor dit jaar was een halve finaleplaats op een Players Championship waarin hij verloor van James Wade.

Seigo Asada
Misschien niet de populairste darter uit Azië (dankzij Mikuru), maar in onze ogen toch wel de beste uit het grootste continent op Aarde. Asada heeft zich al twee jaar op rij met relatief gemak geplaatst voor Ally Pally en lijkt het niveau op de PDC Asian Tour al een beetje ontgroeid. Wij hopen dat hij in de toekomst meer uitdaging tegemoet kan zien en dat dat hem een betere speler zal maken. In onze ogen moet hij de eerste Aziaat ooit worden in de top 32 van de PDC, maar daarvoor moet hij zich nog eerst wel plaatsen voor de Pro Tour.

Kyle McKinstry
Een Noord-Ier die we hoofdzakelijk kennen van zijn optredens in de BDO. Dit jaar heeft McKinstry er echter voor gekozen om de Challenge Tour te spelen en dat deed hij niet onverdienstelijk getuige zijn plek in de top 10 van de ranglijst van 2019. McKinstry haalde in 2019 twee finales van een Challenge Tour-event en wist daar één van te winnen.

Matthew Dennant
De man die Glen Durrant bijna terug de BDO in gooide. Op dag 4 van Q-School in 2019 had Dennant matchdarts om Durrant uit te schakelen. Helaas voor hem werd hij zelf uitgeschakeld en verloor hij zijn kans op een tourkaart. Dit jaar is hij weer terug en een jaartje ouder. Kan hij dit jaar wel prof worden? Wij denken van wel en daarom staat hij ook op deze lijst.

Alan Norris
Wij denken dat er geen dartsfan is die het Chuck niet zou gunnen om zijn kaart terug te pakken. Hij verloor zijn status als prof dit jaar na een verschrikkelijk jaar op persoonlijk vlak. Dat heeft ongetwijfeld hem als darter ook parten gespeeld in zijn resultaten. Sinds oktober lijkt hij weer enigszins terug op zijn oude niveau te komen en hopelijk zal dat genoeg zijn om deze zware 4 dagen tot een goed einde te kunnen brengen.

Nick Fullwell
Een van de beste vloerspelers op de BDO-tour, maar Nick Fullwell heeft het op het podium helaas nog niet echt waar kunnen maken. Op het BDO WK maakte hij een redelijke indruk en wij denken dat zijn
vloervorm genoeg zou kunnen zijn om een kaart te bemachtigen deze week.

James Richardson
De eerste keer dat het grote publiek Richardson leerde kennen was hij ontketend en won hij in Ally Pally met 3-0 van Raymond van Barneveld, om vervolgens de volgende ronde weer te gaan zitten. Dit is een beetje in een notendop hoe de carriére van Ruthless zich sindsdien heeft ontwikkeld. Deze man kan op een goede dag van iedereen winnen, maar op een mindere dag van iedereen verliezen. Heeft James er zin in dan kan hij zomaar één van de dagwinnaars worden deze week.

Cameron Menzies
De anti-held van de PDC, maar een van onze favorieten. Menzies lijkt elk jaar precies genoeg te doen om zijn tourkaart net mis te lopen. Vooral in 2018 was de Schot er ontzettend dichtbij. Dit jaar hopen we dat hij zijn emoties in bedwang kan houden en hij zijn talent kan etaleren en zo bij de beste spelers van deze week gaat horen.

Scott Waites
Tweemalig wereldkampioen én een majorwinnaar in de PDC. Niet velen kunnen dat Scott Waites navertellen. Waites is een echte podiumspeler op de vloer haalt hij meestal niet het volledige uit zijn potentieel, maar het niveau dat hij op de vloer aantikt kan voldoende zijn deze week. Wij denken dat de toppers in de PDC hem niet graag in TV-toernooien tegen komen, want dat zou nog eens verkeerd voor hun af kunnen lopen.

Adam Hunt
Adam is de laatste die ik als één van mijn ‘UK Twenty’ noem. Hunt heeft een slecht jaar achter de rug waarin hij slechts één keer in de laatste acht van een Player Championship kwam, daarin verloor hij van Rob Cross. Adam Hunt miste wel ternauwernood plaatsing voor Ally Pally, omdat hij in de laatste wedstrijd van ‘Prime Time’ Matthew Edgar verloor. Adam Hunt is een talentvolle jongen die een niveautje lager wel zijn mannetje staat en is daarom wat mij betreft een van de kanshebbers.

Bekijk hieronder alle deelnemers met de kans (in procenten) om een tourkaart te bemachtigen in Wigan. De deelnemers zijn geschikt op volgorde van de FDI-Rating, maar je kunt zoeken op naam maar ook rangschikken op kans op een tourkaart en op alfabetische volgorde van naam!

Vergeet daarnaast niet onze speciale aflevering van de podcast Achter de Okkie te luisteren die gaat over Q-School, klik hier!

SpelerFDIKans op tourkaart in %
Damon Heta174370.91
Jim Williams170147.27
Jason Lowe169544.55
Andy Jenkins169549.09
Gordon Mathers169351.82
Arron Monk169345.91
Paul Nicholson168949.55
Wayne Jones168742.73
Keane Barry168339.55
Ritchie Edhouse168345.91
Scott Taylor167845
Seigo Asada167740.91
Kyle McKinstry167439.55
Matthew Dennant167042.27
Alan Norris166834.09
Nick Fullwell166433.18
James Richardson166435.45
Cameron Menzies165929.55
Scott Waites165531.36
Adam Hunt165332.73
Nick Kenny165230
Jeff Smith165029.09
Scott Mitchell164427.73
Mark Walsh164426.36
Alan Tabern164025.91
John O'Shea163625.45
Andrew Gilding163422.27
Darren Beveridge163422.73
Paul Rowley162321.82
Robert Owen162312.27
Lisa Ashton162012.73
Simon Stevenson161916.82
Kevin Painter161920
Andy Chalmers161919.09
Christopher Bent161715.45
Dave Parletti161611.36
William Borland161619.09
Darren Johnson161510
Danny Lauby161217.73
Patrick Lynskey161118.64
John Bowles161116.36
Robert Collins161115
Ryan Harrington161018.18
Justin Smith160915.45
Stephen Burton160810
Bradley Brooks160817.73
David Evans160616.36
Adam Huckvale160616.36
Mark Dudbridge160611.82
Shane McGuirk160313.64
Darren Herewini160115
Graham Usher160010
Mark Barilli159514.09
Leonard Gates159410
Beau Greaves15949.09
Nathan Rafferty159312.73
Mikuru Suzuki159312.27
Andy Hamilton159111.36
Kevin Garcia15918.18
Jason Askew159110
Martin Atkins (Wigan)15899.09
Peter Hudson158812.27
Justin Hood15858.18
Ryan Hogarth15846.82
Kevin Burness15849.09
Kevin McDine15847.27
Kevin Dowling15836.36
Ryan Murray15827.27
Fallon Sherrock158210
Richie Burnett15817.27
Keith Geraghty158111.82
Peter Jacques15785.45
Steve Hine15783.18
Matt Padgett15778.64
Mark Frost15775.45
Dave Prins157510.45
Jason Cullen157410
Aden Kirk15735
Robbie Green15726.36
Wes Newton15694.55
Yuki Yamada15685.45
Daniel Day15687.73
Gary Mawson15675.91
Mark Wilson15675
Eddie Lovely15673.64
Colin Osborne15665.91
Rob Modra15664.09
Kevin Edwards15645.45
Paul Phillips15636.82
James Hurrell15624.09
Scott Williams15605
Dave Ladley15595.91
Peter Mitchell15595
Kai Fan Leung15575.91
Curtis Hammond15574.09
Daniel Ayres15544.55
Robert Rickwood15534.55
Mick Todd15522.27
Dafydd Edwards15513.64
Tony Newell15515.91
John Davey15504.09
Chuck Puleo15502.27
Diogo Portela15503.18
Jason Wilson15504.09
Lee Turle15485.45
Gary Robson15474.09
Martyn Turner15475
Steve Brown15455.45
Martin Atkins (Leeds)15454.55
Darren Penhall15445
Niall Culleton15433.64
Brett Claydon15432.73
Simon Preston15422.73
Michael Meaney15425.45
Rhys Griffin15422.73
Carl Hamilton15414.55
Prakash Jiwa15413.18
Brian Woods15404.09
Rhys Hayden15393.64
Ben Hazel15381.36
Richie Howson15371.82
David Neads15365
Lee Evans15365.45
Tony O'Shea15342.27
Terry Roach15331.82
Chris Quantock15331.82
Rob Hewson15322.27
Shaun Carroll15320.45
Greg Ritchie15290.91
Kevin Lane15291.36
Jamie Caven15290.45
Kevin Thomas15280.91
Chas Barstow15270.91
James Kempster15261.36
Callum Francis15254.09
Mark Grimes15224.09
Lee Harris15221.36
Simon Key15220.91
Lewis Pride15222.27
Martin O'Boyle15210.45
Stu Wilson15201.82
Connor Arberry15191.36
Jarred Cole15191.82
Terry Temple15181.82
Paul Williams15180.45
Darryl Pilgrim15181.36
Adam Mould15182.73
Scott Darbyshire15183.18
Mark Layton15170.45
Jamie Kelling15170.91
Jack Main15162.27
Dean Reynolds15150.91
Jim Walker15120.91
Chris Lacey15101.82
Martin Biggs15090.45
Steve Haggerty15091.36
Darryl Fitton15090
Thomas Lovely15080.45
Gary Blades15080.45
Shaun Griffiths15081.36
Dave Askew15081.36
Dennis Smith15070.91
Jason Lovett15061.36
Sean Ryan15062.27
Martin Thomas15050.91
Lee Cocks15050.91
Ryan Palmer15040.45
Ian Mcfarlane15041.36
Aled Goode15030
Anthony Brown15030
Scottie Walters15020
Stephen Gallimore15000.91
David Airey14980
Lee Smith14970.45
Sean Ewing14970
Dave Walker14970.45
Andrew Foster14970.45
Tom Lonsdale14970.45
Jake Jones14960.45
Gary Eastwood14961.36
Ian Lever14960.45
Carl Batchelor14950.45
Francis Carragher14950.91
Andrew Davidson14942.27
Mike Gillet14920.45
Ross Twell14920.91
Cavan Phillips14910.45
Stephen Jones14901.36
Kelvin Hart14900.91
Liam Meek14890.91
Tom Gregory14880.45
John Court14880.45
Ben Cheeseman14870
James Lawson14870
Daniel Nicholls14860.45
Dean Owen14860
Chris Mathews14850.45
Jonathan Wynn14850.91
Richard Hosey14850.91
John Part14821.36
Paul Brown14820
Mike Atkinson14821.36
Derek Lumley14820.91
Harry Robinson14810
Rees Hall14810.45
Philip Borthwick14800
Scott Marsh14800.45
Dan Read14800
Tommy Lishman14800
Graham Hall14800.91
Sam Ridgway14790
Lorraine Winstanley14780.45
Ben Davies14780
Darron Brown14770.91
John Brown14770.91
Kasumi Sato14760
Mark Hickey14751.36
Aaron Argyle14750.45
Mark Lawrence14751.36
Hywel Manuel14740
Lester Thompson14730
Dominic Taylor14730.45
Ricky King14730
Jamie Clark14720
Simon Tate14710.45
Jon Jukes14700
John Kippen14700
Deta Hedman14680
Steven Beasley14680.45
Richard Baillie14680.45
Evander Stevenson14680
Steven Williams14660
Chris Aubrey14660
Lee Williams14660
Brad Phillips14660.45
Tom Baughan14660
Gary Court14660.45
Geoffrey Murray14660
Stuart Dutton14650.45
Keith Slocombe14630.45
Gary Stafford14630
Ian Withers14630
Matt Finch14620
David Adshead14600
Kevin McKinney14600.45
Kirsty Hutchinson14590
Corey Burton14590.91
Luke Yates14570.45
James Hubbard14570.45
Luke Smith14570
Andy Derrick14570
Chris White14560
Robbie Ellis14540
George Cressey14530
Danny Faulkner14530
James Duncan14530
Danny Penney14500
Steve Evans14500
Darrell Hodgson14500
Shaun Rutter14490
Anthony Urmston-Toft14470.45
Mark Turner14470.45
Ryan Groves14470
Tony Wood14470
Mark Graham14470.91
Paul Clark14470
Ewan Hyslop14460
Shaun Fox14460
Steve McNally14460
William Cook14440.45
Joshua Lowthorpe14430
Allan Fitzpatrick14430
Jamie Robinson14420
Chris Ware14420.45
Eikichi Nakanishi14420
Nathan Burdett14420
Mike Adamson14410.91
Daniel Cox14410
Craig Baxter14410
Luke Getty14400
Gary Spedding14390
Owen Emmett Bowden14390
Daniel O'Donnell14380
John Crossley14380
Ryan Furness14360
Aaron Dyte14360
Darren Armstrong14360
Darren Weaver14360
Marcus Hawkins14350
David Nicholson14350
Adrian Devine14330
Michael Baker14330
Steven Atkin14320.45
Corrine Hammond14320
Stuart Harding14320
Nathan Treadgold14320
John Costigan14320
Michael Flynn14310.45
Joshua Richardson14310
Joey Palfreyman14300
Scott Hope14300
David Carr14300
Joe Heywood14300
Mikey Rees14300
Connor Scutt14290
Padraig Balfe14280
Gavin Smith14280
Paul Holloway14270
Matt Smith14250
Robert Comben14240
Jaikob Selby14240
Stephen Harradine14240
Ian Greenaway14230.45
Jack Neary14230
Andy Mitchell14230
Dan Cooper14220
Ian Jopling14220
Ricky Clarke14220
William Burness14210
Mario Portela14210
Stuart White14190.45
Dave Blyth14190
Adam Jenkinson14180
Terry Nash14180
Martin Edwards14180
Jacob Gwynne14180
Dale Everett14180
Dean Forde14170.45
Coni Singh Nagi14170
Ryan Hope14170
Chris Jones14170
Adam Bowman14160
Glen Fitzpatrick14150
Colin Littlecott14150
Damien O'Driscoll14130
Andy Pullen14130
Billy Gallie14110
Tony Clark14110
Nick Cocks14110.45
Aaron Beeney14100
Jamie Atkins14100
Ben Quenby14080
Cameron Anderson14080
Chris Hogg14080
Dave Green14080
Daniel Lee14070
Alex Morrison14070
Phil Wathen14060
Alex Long14050
Coby Jones Swanson14040
Sandy Morrison14020
Aiden Cope14010
Brandon Jones14010
Taro Mamma13990
Steve Colbourne13990
Jack Vincent13980
David Taylor13960
Derek Williams13960
James Clifton13960
Derek Coulson13940
James Thompson13940
Darren Place13930
Nigel Russell13930
Craig Searle13920
Ben Bevan13910
John Guy13890
Jim Moston13880
Ian Meaker13870
Richard Langlois13860
Jason Delahunty13850
Ray Campbell13850
James Young13840
Wayne Harrison13840
Phillip Goodwin13830
Darren Davies13830
Peter Manley13820
Jack Dickinson13800
Tony Richardson13790
Thomas Dawson13760
Jimmy McKirdy13760
Kieran Evans13760
Brian Hallas13750
Brian Whybrow13750
King Tip Keith Wong13740
Darren Latham13730
Casey Gallagher13720
Perry Davenport13720
Trevor Vallely13710
Joshua Habgood13710
Shane Price13710
Shaun Matthews13700
Jason Murphy13650
David Calvert13650
Mark Farmer13650
Martin Bradbury13630
Mark Venables13630
Suzanne Smith13630
Michael Mccloskey13620
William Thexton13610
Alan Baldock13580
Paul Dulson13570
Tony Procter13510
John Power13500
Mark Stephenson13490
Cor Brouwer13470
Richie Walsh13470
Jamie Cassidy13460
Tom Clarke13450
Matt Pink13440
Lee Whitworth13430
James Woodhouse13390
Simon Woolgar13370
Shane Byrne13370
George Lynch13360
Wayne France13360
Nicky Denoon13350
Kevin Wilson13350
Daniel Rose13340
Ben West13320
Stephen McDermott13310
Adam Fairns13310
Martin Cowan13300
Lewis Williams13290
Ashley Holgate13290
Grant Whittaker13280
Richard Beck13260
Michael Poole13250
Ben Huntington13250
Ryan Craddock13240
Jack Bannister13230
Shaun Thompson13230
Patrick Quinn13220
Matt Barnfather13220
Jordan Lister13210
Tim Owen13210
Devon Allen13170
Steven Morrison13170
David Edwards13160
Cameron Doyle13150
Martin Fowler13120
Ryan Burns13090
Mark Stocker13080
Russell Murphy13070
Luke Tucker13060
Curtis Reeves13060
Adam Wood13060
Rich Harrison13040
Paul Goodwin13030
Alex Chubb13000
Dylan Duo12950
Rachel Brooks12950
Chris Pick12940
Dean Jones12930
Sean Adams12930
Martin Allerton12930
Michael Ashurst12930
Donal Balfe12930
Alex Ball12930
Alan Byrne12930
Chris Craven12930
Stuart Davies12930
Jeremy Dolan12930
Kelvin Ducklin12930
Stuart Duncan12930
Jason Fathers12930
Mark Flitton12930
Andrew Forman12930
Martin Grearson12930
Danny Haygreen12930
Edward Hayward (Stafford)12930
Ellis Hollyhead12930
Michael Howard12930
Joshua Howarth12930
Rory Hunt12930
Conor Hurley12930
Danny Kay12930
David Lammie12930
Ray Marshall12930
Killian Mccormack12930
Liam Mitchell12930
William O'Toole12930
Ian Plumb12930
Hitesh Rabadiya12930
Dave Redding12930
Robert Rees12930
Scott Ridler12930
Stephen Savage12930
Robert Stansbury12930
Michael Van Der Mescht12930
Norman Wainwright12930
Stuart Walker12930
Samuel Wilson12930
Pranav Yadav12930
Nick Jennings12890
Max Baulcomb12850
Jake Carter12830
Nathan Boon12820
Matthew Shaw12750
Stuart Stubbs12740
Aaron Stevens12710
Rohit Rabadia12690
Ross Rimmer12690
Robert Turpin12680
Lee Gregory12650
Stuart Monaghan12610
Frankie Ansell12540
Andrew Glover12520
Michael Harrison12420
Paul Jenkinson12380
Terry Creed12370
Kirsty Chubb12200
Steven Harbert12190
Josie Paterson12190
Ben Chance12170
David Murphy12010
Brian Hudson11780
Sam Hunter11730
Andy Neocleous11650
Nathan Richards11260
Keith Carter10430
Image courtesy of FOTO: PDC
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *