Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoeken
Raymond van Barneveld

Voorbeschouwingen PDC WK 2022: Dag 9 Avondsessie

Voordat het WK een driedaagse pauze ingaat staat er nog een heerlijke avondsessie op het programma. Danny Noppert en Raymond van Barneveld komen beide in actie.

Danny Noppert vs Jason Heaver

De avond begint met de eerste wedstrijd van Danny Noppert dit WK, waarin hij het opneemt tegen Jason Heaver. Noppert is dit jaar dan eindelijk echt doorgebroken op TV. Jarenlang wilde het qua resultaten maar niet lukken op het podium, dit jaar was daar dan eindelijk het succes op de World Grand Prix. De Fries haalde de halve finale, waarin hij zijn meerdere moest erkennen in de latere winnaar Jonny Clayton. Op het EK strandde ‘The Freeze’ in de kwartfinale, na weer twee overtuigende zeges. Met twee halve finales op de vloer sprokkelde hij ook daar genoeg prijzengeld binnen. Met een gemiddelde van 96.02 was hij de nummer 16 van dit jaar. Op het PDC WK kwam hij nog nooit voorbij de laatste 32, wordt dit jaar dan eindelijk zijn jaar?

Met Heaver treft Noppert een onervaren tegenstander. De Engelsman won begin dit jaar een tour card en schopte het meteen tot het WK en de Players Championship Finals. Tijdens het zevende Players Championship-toernooi van het jaar wist hij zelfs een halve finale te halen. Door de rest van het jaar zijn prijzengeld bij elkaar te sprokkelen mag hij nu zijn debuut gaan maken op het WK. Een gemiddelde van 91.38 was daarnaast prima voor ‘Tsunami’. In zijn openingswedstrijd tegen Gordon Mathers won hij eenvoudig, maar qua spel was het niet overtuigend. Darts Actueel ziet Noppert dan ook als ruime favoriet en voorspelt een 3-1 zege voor de Nederlander.

Gabriel Clemens vs Lewis Williams

Florian Hempel brengt onze buren al veel succes dit WK, Gabriel Clemens hoopt dit ook te doen. De Duitser neemt het in wedstrijd nummer twee van de avond op tegen Lewis Williams. Clemens had een jaar met ups en downs. Met een kwartfinale en halve finale in de eerste vier toernooien op de vloer startte hij sterk, waarna hij ook nog de laatste 16 op de UK Open haalde. Nog twee halve finales volgden, maar hierna was het lange tijd een stuk minder voor ´The German Giant´. Richting het einde van het jaar kwam zijn sterke niveau weer terug: een finale op de vloer werd opgevolgd met kwalificatie voor de Grand Slam of Darts. De groep overleven deed hij echter niet: Fallon Sherrock schakelde hem uit. Op de Players Championship Finals haalde hij daarna de laatste 32. Zijn gemiddelde van 92.94 op de vloer laat ruimte voor verbetering, maar mocht Clemens dit WK pieken dan kan hij zomaar weer ver komen, na het halen van de laatste 16 vorig jaar.

De 19-jarige Lewis Williams keert terug na een zakelijke overwinning op Toyokazu Shibata. Williams heeft een uitstekend debuutjaar bij de PDC achter de rug. Naast het halen van het WK kwam ‘The Prince of Wales’ ook in actie op het EK: José de Sousa was wel met 6-4 te sterk. Op de vloer was het halen van de kwartfinale in Players Championship 21 het hoogtepunt, terwijl op de Euro Tour onder andere van Krzysztof Ratajski werd gewonnen. Met een gemiddelde van 91.58 liet hij ook zien dat het zeker niet onterecht is dat hij het WK heeft gehaald. De Welshman zou het Clemens best moeilijk kunnen gaan maken. Veel hangt af van welke versie van de Duitser het podium betreedt. Darts Actueel verwacht dat hij in prima doen is en deze wedstrijd met 3-1 gaat winnen.

Rob Cross vs Raymond van Barneveld

De absolute kraker van de avond staat gepland als derde partij. Rob Cross tegen Raymond van Barneveld, op papier een wedstrijd om van te smullen. Cross is bezig aan een sterke comeback dit jaar. ´Voltage´ was langzaam aan het afglijden op de wereldranglijst, totdat hij uit het niets het EK won. Vanaf dit moment lijkt alles mee te zitten voor de Engelsman. Op Players Championship 26 won hij zijn eerst vloertitel sinds 2018, terwijl hij op de Grand Slam of Darts de kwartfinale haalde. Op de Players Championship Finals ging hij onderuit tegen Ryan Searle bij de laatste 16. Toch lijkt Cross qua spel en gemiddeldes alweer op de oude Cross die ooit het WK won. Als outsider begint hij aan dit toernooi, maar hij weet hoe het is om te winnen in Ally Pally.

Na zijn desastreuze nederlaag tegen Darin Young op het WK van 2020 leek het WK-boek van RVB dicht te zijn geslagen. Nu, twee jaar later, is hij terug. Het jaar kon niet beter beginnen voor de Nederlander: nadat hij zijn tour card weer terug won, was hij op het derde Players Championship-toernooi van het jaar meteen de beste. Voor het eerst in acht jaar won hij weer een titel op de vloer. Na zijn titel werd er steeds minder van hem vernomen. De UK Open liep uit op een deceptie, de World Matchplay en World Grand Prix werden niet gehaald. Met het einde van het jaar inzicht ging het daarna toch weer lopen. ‘Barney’ plaatste zich voor de Grand Slam en de Players Championship Finals: op beide toernooien liet hij sterk spel zien. Met een gemiddelde van 94.94 eindigde hij het jaar op plek 24 qua gemiddeldes. En één ding is zeker: op WK’s kan Van Barneveld wel eens mooie dingen laten zien. Dat deed hij al in zijn eerste wedstrijd tegen Lourence Ilagan: RVB won met 3-0 met bij vlagen sterk spel. Toch zal dit een moeilijk opdracht voor de Nederlander worden. Darts Actueel verwacht dat Cross zijn sterke spel van de afgelopen maanden meeneemt en in een beslissende set te sterk is voor ‘Barney’: 3-2.

Chris Dobey vs Rusty-Jake Rodriguez

Nog één wedstrijd en dan gaat het beeld drie dagen op zwart: Chris Dobey en Rusty-Jake Rodriguez sluiten de tweede ronde af. Na 17 Players Championship stond Dobey er dit jaar niet goed voor. De resultaten vielen erg tegen, terwijl hij qua gemiddeldes wel met de top meedraaide. Het 18e toernooi van het jaar zorgde echter voor de ommekeer: voor het eerst in zijn carrière won ‘Hollywood’ een titel bij de PDC. Mede door dit resultaat werd zo alsnog de World Matchplay behaald: Joe Cullen was echter met 10-8 te sterk. Toch werd het jaar nog mooier voor de Engelsman: ook Players Championship 28 was een prooi voor hem. Zijn gemiddelde van 98.02 leverde hem daarnaast een 5e plek op in het klassement van gemiddeldes. Zijn generale repetitie voor het WK viel wel in het water: op de Players Championship Finals verloor hij in de eerste ronde van William O’Connor.

Ondanks het net mislopen van een tour card aan het begin van het jaar mocht Rusty-Jake Rodriguez toch meedoen aan alle Players Championships. Door vijf keer de laatste 16 te halen sprokkelde hij genoeg geld bij elkaar om zich zo via de Pro Tour te plaatsten voor het WK. Mocht dit niet genoeg zijn geweest, dan had hij zich alsnog via de EU Development Tour geplaatst: RJR won maar liefst vijf van de twaalf toernooien. Deze successen op de Development Tour leverden hem wel een debuut op op de Grand Slam. Een succes werd dat niet, alle drie de wedstrijden werden verloren. Ook zijn debuut op de Players Championship Finals was geen succes: hij ging ten onder tegen Ross Smith. Met een gemiddelde van 92.47 op de vloer nestelde hij zich wel bij de beste 50 spelers van het jaar. Op de Development Tour was hij qua gemiddeldes zelfs de beste. In zijn eerste wedstrijd tegen Ben Robb maakte hij indruk. Lang stond hij richting de 100 gemiddeld te spelen, uiteindelijk was hij met 3-1 de winnaar. Mocht hij dit spel herhalen, dan heeft hij zeker een kans tegen Dobey. Darts Actueel verwacht echter wel een zege voor de Engelsman: 3-1.

Image courtesy of FOTO: PDC
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *