Wayne Warren oudste wereldkampioen ooit

In een boeiende finale is het Wayne Warren gelukt om zijn eerste wereldtitel bij de BDO te winnen. De Welshman was met 7-4 de baas over landgenoot Jim Williams.

Een welsh duel om de wereldtitel: voor de eerste keer in de geschiedenis stonden twee mannen uit dit land tegenover elkaar in de eindstrijd van een WK. Voor zowel Wayne Warren als Jim Williams was het ook het debuut in een WK-finale. Een echte favoriet was er niet aan te wijzen; Warren leek lichtjes beter op dit WK, Williams de betere speler in het algemeen. Het was Warren die de finale mocht beginnen. Met een 18-darter pakte hij ook meteen de eerste leg. Toch verloor hij al snel de set. Legs in 15 (met 102-finish) 14 en 13 zorgden voor de snelle voorsprong voor Williams, beide mannen kwamen boven de 100 gemiddeld uit. Met een 14-darter gooide hij lekker door. Warren haakte aan met een 131-finish. In 17 en 14 pijlen hielden beide mannen hun eigen leg, waarna Warren in de beslissende leg na 9 pijlen op 36 stond. ‘Yank’ miste daarna echter drie pijlen op deze dubbel, waardoor Williams met een 13-darter alsnog de set hield en op 2-0 kwam.

In set drie ging alles met gooirichting mee. Warren won zijn eerste twee legs in 16 en 17 pijlen, Williams deed dit in 17 en 13. In de beslissende leg gooiden beide darters een 180, maar het was Warren die op dubbel 1 de leg binnensleepte in 18 pijlen. Na de onderbreking kwam Williams terug met een 16-darter. Warren draaide dit met legs in 17 en 14 pijlen om. Er kwam echter toch weer een beslissende leg, aangezien Williams een 104-finish voor een 15-darter gooide. Williams mocht deze leg ook beginnen, maar na twee missers op de dubbels moest hij toch de leg en dus de set afgeven aan Warren. De 57-jarige Welshman kwam net als in de halve finale terug van een 0-2 achterstand, en ook net als in die wedstrijd kwam hij 3-2 voor in sets. Dat leek er na de eerste twee legs niet op, want die gingen in 14 en 13 pijlen naar Jim Williams. Met legs in 15, 11 (100-finish) en 15 kwam Warren helemaal terug en greep hij de voorsprong in de wedstrijd. Warren kon het momentum daarna niet meteen doordrukken. Williams hield zijn eigen leg in 18-pijlen, waarna hij met een 12-darter een break plaatste. Een 14-darter later stond de stand in sets alweer op 3-3.

Na een onderbreking van maar liefst 25 minuten kwamen beide mannen het podium weer op. Deze lange pauze deed beide mannen niet goed, en de gemiddeldes van 95+ die ze voor deze pauze aantikten werden in de zevende set niet gehaald. Met een 21-darter hield Warren wel zijn eerste leg. Williams reageerde met een 13-darter, maar het was Warren die de set pakte met legs in 18 en 15 pijlen. Warren kwam op 4-3 en kreeg de set erna een enorme kans om uit te lopen. Hij kwam nog 2-1 achter in deze set, maar in de beslissende leg kreeg hij drie pijlen om alsnog de set te pakken en op 5-3 te komen. Alle drie de pijlen gingen mis, en Williams bleef in leven met het gooien van dubbel 10. Warren leek langzaam wel de sterkere speler te worden. In zijn eigen set kwam hij niet in de problemen, en met legs in 16, 15 en 16 won hij dit zelfs met 3-0. Bij de 15-darter behoorde een 121-finish, terwijl Williams stond te wachten op 25. Bij een 5-4 stand gingen beide mannen voor de laatste keer de onderbreking, een korte pauze dit keer.

Het was nu weer de beurt aan Williams om zijn eigen set te houden. Dit begon echter dramatisch. In 14 pijlen brak Warren ‘The Quiff’, waarna ‘Yank’ met een 15-darter op 2-0 kwam. Met een 18-darter deed Williams nog wat terug, maar in 15 pijlen greep Warren de wedstrijd stevig vast. Hij kwam op 6-4 in sets, nog maar één set verwijderd van de titel. De eerstvolgende set mocht hij ook gaan beginnen. Met een 16-darter zette hij hier de eerste stap, waarna Williams langszij kwam met een 18-darter. Williams miste daarna één pijl op dubbel dertien om te breken, waardoor Warren op 2-1 kwam. Met een 17-darter hield Williams de wedstrijd nog één leg in leven. Warren flikte het daarna. Met een 14-darter won hij de laatste leg. Op 57-jarige leeftijd is de Welshman zo de oudste wereldkampioen ooit.

Wayne Warren: 93.77 / 36.23%
Jim Williams: 94.53 / 37.29%