Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Jacques Labre

WDF EK-kampioenen gekroond, zes medailles voor Nederland

Alle Europees Kampioenen voor de WDF zijn bekend! In Spanje werden afgelopen zaterdag alle finales afgewerkt. Team Nederland keert terug met 6 medailles, waarvan twee zilveren. Lees er hier meer over.

Dames

Koppels

De dames koppelfinale ging tussen Beau Greaves/Deta Hedman tegen Vicky Pruim/Susianne Hägvall. De speelsters uit Zweden begonnen goed aan de finale door de eerste twee legs te pakken. Daarna was het toch Engeland die de overhand had in de finale. Met legs in 17,14,16,15 en 16 darts wonnen ze 5 legs op een rij voor een 5-2 voorsprong. Pruim deed in leg 8 nog wel iets terug met een knappe 128-finish, maar een leg later maakte het Engelse koppel het af en werd met een 6-3 overwinning Europees kampioen.

Medailleoverzicht:
1: Beau Greaves/Deta Hedman (Engeland)
2: Vicky Pruim/Susianne Hägvall (Zweden)
3: Anca Zijlstra/Lerena Rietbergen (Nederland)
3: Anna Forsmark/Maud Jansson (Zweden)

Singles

De dames singlefinale ging tussen de WDF Wereldkampioen Beau Greaves en de verrassende Spaanse Almudena Fajardo. Greaves begon met al haar ervaring goed aan de finale, ze won de eerste drie legs met o.a. een 104-finish. Fajardo wist met twee 20-darters terug te komen tot 3-2. Een gelijke stand werd het niet, via dubbel 10 hield Greaves haar eigen leg. Een leg later wist ze Fajardo in 17 darts te breaken, waardoor het 5-2 werd. Opnieuw knokte de 26-jarige Spaanse zich helemaal terug in de finale. Ze won wederom twee legs op een rij, met een 16- en 17-darter werd het 5-4. Verder liet Greaves het echter niet komen. Greaves hield haar eigen leg, waarna ze met een 56-finish ook de Europese titel binnenhaalde; 7-4!

Medailleoverzicht:
1: Beau Greaves (Engeland)
2: Almudena Fajardo (Spanje)
3: Veronika Ihász (Hongarije)
3: Rhian O’Sullivan (Wales)

Team

De finale van het teamtoernooi ging tussen Engeland en Nederland. De Engelsen waren in de halve finales met 9-7 te sterk voor Zweden, terwijl de Nederlandse dames met 9-6 wonnen van Duitsland. Een spannende teamfinale werd het niet. De Engelse dames (Beau Greaves, Deta Hedman, Lorraine Winstanley en Claire Brookin) waren veel te sterk voor Nederland. De eerste 8 legs gingen allemaal naar Engeland. In de negende leg bracht Steenbergen Nederland op het scorebord. In de tiende leg wist Winstanley de Engelse dames de winst te bezorgen. Met een 9-1 zege wint Engeland voor de vierde keer op rij het teamtoernooi!

Medailleoverzicht:
1: Engeland
2: Nederland
3: Zweden
3: Duitsland

Overall

Doordat Engeland in alle categorieën een gouden medaille pakte, wonnen ze ook het overall klassement. De zilveren medaille gaat naar Zweden, dankzij hun goede prestaties in het koppel- en teamtoernooi. De Nederlandse dames eindigen op een derde plaats, dus een bronzen medaille.

Medailleoverzicht:
1: Engeland
2: Zweden
3: Nederland

Heren

Koppels

De koppelfinale bij de heren ging tussen het Engelse koppel Scott Williams/Joshua Richardson en het Poolse koppel Sebastian Bialecki/Dariusz Marciniak. Het Engelse koppel begon sterk, waar het Poolse koppel wat nerveus oogde. Hierdoor wisten Williams en Richardson de eerste drie legs naar zich toe te trekken. In leg 4 kwamen Bialecki en Marciniak ook op het scorebord, doordat Marciniak dubbel 2 raakte. Dankzij een 15- en een 14-darter kwamen de Engelsen al snel op matchpoint; 5-1. Bialecki wist via dubbel 4 het vege lijf te redden, maar het mocht uiteindelijk niet baten. Williams en Richardson produceerden in leg 8 een 116-finish in 12 darts om de finale met 6-2 te winnen. Het Engelse koppel is de nieuwe Europees koppelkampioen bij de heren!

1: Scott Williams/Joshua Richardson (Engeland)
2: Sebastian Bialecki/Dariusz Marciniak (Polen)
3: Nick Kenny/Sam Cankett (Wales)
3: Viteslav Sedlak/Alexander Masek (Tsjechië)

Singles

De heren singlesfinale was een interessante, een Fransman en een Fin namen het tegen elkaar op, oftewel Jacques Labre tegen Teemu Harju. De Fransman startte ijzersterk aan de finale en aan zenuwen was niks te zien. Labre kwam met legs in 14,17 en 13 darts op een 3-0 voorsprong. Harju hield daarna zijn eigen leg met een 94-finish en kwam zo ook op het scorebord te staan. Ondanks een maximale score van de Fin in leg 5 was het Labre die met een 120-finish op een 4-1 voorsprong kwam. Een leg later miste Harju drie pijlen op dubbel 18 om zijn eigen leg te houden, waardoor Labre de tweede break plaatste door dubbel 10 te vinden. De break werd ook verzilverd, met drie keer 140 en het gooien dubbel 5 kwam ‘Biko’ op matchpoint; 6-1. Harju gaf niet op, hij hield zijn eigen leg met een 17-darter. In leg 9 was het de Fransman die geschiedenis mocht schrijven. Jacques Labre gooide dubbel 6 voor een 7-2 overwinning en dat leverde Frankrijk hun allereerste Europees kampioen op in het darten! Labre eindigde op een gemiddelde van 96,55 in de finale!

Medailleoverzicht:
1: Jacques Labre (Frankrijk)
2: Teemu Harju (Finland)
3: Danny van Trijp (Nederland)
3: Andy Baetens (België)

Team

De allerlaatste WDF Europe Cup-finale die op het programma stond was die van het teamtoernooi voor de heren. De heren van Engeland (Scott Williams, James Hurrell, Luke Littler en Joshua Richardson) en Nederland namen het tegen elkaar op. Engeland versloeg in de halve finales Zweden met 9-2, terwijl Nederland met 9-6 won van Ierland. Engeland begon als betere aan de partij, zo wonnen ze de eerste 4 legs van de partij. Bij een stand van 5-1 kwamen de Nederlanders in een goede flow. Plaisier (2x), Olde Kalter, Van Trijp en Klaasen wonnen hun legs achter elkaar aan, waardoor Nederland op een 6-5 voorsprong kwam. Daarna gingen 3 er legs met de darts mee. Bij een stand van 7-7 miste Olde Kalter een paar dubbels, waar Littler van profiteerde en zo brak naar een 8-7 voorsprong. Het was nu aan Plaisier om terug te breaken en een allesbeslissende leg af te dwingen. Dit lukte, Plaisier checkte 50 nadat Williams een matchdart had gemist op dubbel 19. De allesbeslissende 17de leg werd gespeeld door Klaasen en Williams. Beide heren voelden de druk van het winnen van de Europese titel. Williams mocht de leg beginnen en hield dat initiatief, met een 52-finish wonnen ook de Engelse heren het teamtoernooi.

Medailleoverzicht:
1: Engeland
2: Nederland
3: Zweden
3: Ierland

Overall

Bij de heren heeft ook Engeland het overall klassement gewonnen. Over de vier dagen waren de Engelse heren het meest constant en belonen zichzelf met een gouden medaille. De Nederlandse heren eindigen op een keurige twee plaats, wat een zilveren medaille oplevert. Wales volgt op ruime achterstand op plaats 3.

Medailleoverzicht:
1: Engeland
2: Nederland
3: Wales

Image courtesy of FOTO: Nederlandse Darts Bond
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *