Sebastian Bialecki

WDF Weekoverzicht: 18-jarige Pool naar WK

Afgelopen weekend was het weer een druk weekend als het om toernooien ging. In Denemarken stond een ‘Gold’-toernooi op het programma, samen met een ‘Silver’-toernooi. Ook in Noord-Amerika werd er gestreden om twee ‘Bronze’-toernooien en een ‘Silver’-toernooi. Lees hier meer.

Denmark Open

Zaterdag stond het jaarlijkse ‘Gold’-toernooi op het programma in het Deense Esbjerg. In totaal hadden 269 heren, 61 dames en 18 jeugdspelers zich aangemeld om te strijden voor de titels. Veel toppers wisten bij de heren de laatste 32 te bereiken; James Hurrell, Andreas Harrysson, Dennis Nilsson, Darren Johnson en James Richardson. Richardson versloeg in de tweede ronde Jelle Klaasen met 4-3. In totaal waren er nog drie Nederlanders over bij de laatste 32. Dit was het eindstation voor Moreno Blom en Roemer Mooijman. Silko Visser wist zich te plaatsen voor de kwartfinales, waarin McDonald met 4-2 te sterk was. In de andere kwartfinales waren de 18-jarige Sebastian Bialecki en ex-tourkaarthouders Darren Johnson en James Richardson te sterk voor Dennis Nilsson, Steen Lysen en Ricky Nauman.

Bialecki zette zijn goede vorm van 2022 nog even door in de halve finales. Hij wist met 5-2 te winnen van Shaun McDonald. In de finale trof hij Darren Johnson, die in een beslissende leg afrekende met James Richardson. In de finale gingen de eerste drie legs met de darts mee. In de vierde leg was het Bialecki die de eerste break plaatste in 15 darts. De Pool hield vervolgens ook zijn eigen leg voor een 4-1 voorsprong. Johnson stond een leg later na 15 pijlen op 60 te wachten, maar kreeg wederom geen kans meer. Met een 64-finish brak Bialecki opnieuw en maakte het in zijn eigen leg af. ‘Bolt’ produceerde een 14-darter om zijn plaats op het WDF WK te verzekeren.

Bij de dames wist Deta Hedman de titel te veroveren. Na een 4-2 overwinning op Rachna David in de halve finales werd in de finale met 5-3 afgerekende met de regerende kampioen Anca Zijlstra. Zijlstra versloeg in de halve finales Anna Forsmark met 4-3 door een 120-finish in de beslissende leg te gooien. De jeugdtitel ging naar de Deen Nikolaj Jørgensen.

Cleveland Extravaganze

Zaterdag werd in Cleveland het ‘Silver’-gerankte Cleveland Extravaganze georganiseerd. Veel topnamen waren aanwezig. In totaal hadden 131 heren, 64 dames, 9 jongens en 5 meisjes zich ingeschreven voor dit WDF-toernooi. Bij de heren waren Leonard Gates, Danny Lauby, Larry Butler, Kevin Luke, Seth Steffano en Jim Widmayer allemaal aanwezig. Gates, Lauby en Butler maakten hun favorietenrol waar door de halve finales te bereiken. In de halve finales versloeg Butler verrassend met 4-2 Gates door een 120-finish uit te gooien voor de overwinning. In de finale trof hij Danny Lauby. Hij versloeg in een beslissende leg Alex Spellman.

In de finale gingen de eerste drie legs met de darts mee. In de vierde leg plaatste Lauby de eerste break, dit deed hij in 18 darts. De break werd een leg later ook verzilverd, via dubbel 10 werd het 4-1. ‘The Bald Eagle’ deed nog wel iets terug met een geweldige 170-finish in 12 darts voor 4-2. Daar bleef het bij, want een leg later maakte Lauby het af met een 141-finish voor een 5-2 overwinning en zijn tweede WDF-titel. Lauby einigde op een gemiddelde van 97,53, terwijl Butler een gemiddelde van 90,18 noteerde.

De titel bij de dames ging naar de 17-jarige Aaja Jalbert. Ze versloeg in de finale Paula Murphy met 5-3, nadat ze 1-3 had achter gestaan. In de laatste 4 legs produceerde ze o.a. een 15- en 17-darter. Jalbert wist ook de meisjestitel op haar naam te schrijven. In de finale was ze met 3-1 te sterk voor Kenzie Anderson. De titel bij de jongens ging naar Peter Stewart Jnr, na een 3-2 zege op Kaden Anderson in de finale.

Snoflake Open

Zaterdag stond in Edmonton het ‘Bronze’-gerankte Snoflake Open op het programma. Brenda Moreau en Kiley Edmunds zegevierden. Edmunds versloeg in de finale landgenoot Shaun Narain met 5-2. Bij de dames was Brenda Moreau opnieuw de sterkste (nadat in 2021 ook al de Klondike Open won). In de finale versloeg ze Wenda Carter me 4-2.

Denmark Masters

Op de zondag stond in Denemarken nog het ‘Silver’-gerankte Denmark Masters op het programma. In totaal speelden 224 heren, 62 heren en 16 jeugdspelers om de titels. Silko Visser kende geen succes op zijn tweede toernooi, hij werd al vroeg in het toernooi uitgeschakeld. Moreno Blom wist zijn laatste 32 plaats op de zaterdag te verbeteren met een plaats bij de laatste 16, waar Martyn Turner hem met 4-2 versloeg. Alexander Merkx behaalde de kwartfinales, maar moest zich ook erkennen in Turner. Uiteindelijk bleven de WDF nummer 1 James Hurrell, Jelle Klaasen en James Richardson ook over in de halve finales. Klaasen bereikte zijn eerste WDF halve finale van 2022 na overwinningen op o.a. Nick Kenny en Mark Barilli.

In de halve finales kwam hij 4-2 voor en kreeg vervolgens twee matchdarts om 5-2 te winnen. Die miste de Nederlander waardoor Hurrell helemaal terug kwam tot 4-4. In de beslissende leg stond de Engelsman na 9 darts op 60 te wachten, maar kreeg zijn matchdart er niet in. Hurrell miste 8 matchdarts, waarna Klaasen via dubbel 10 alsnog de finale bereikte. Daarin trof hij James Richardson, die nu wel de finale bereikte. Hij versloeg Martyn Turner 5-2.

Klaasen begon goed aan de finale door de eerste twee legs in twee keer 16 darts te winnen. Richardson herstelde vervolgens de achterstand al snel door met een 64-finish en een 121-finish op 2-2 te komen. Legs 3 en 4 gingen met de darts mee, voordat Richardson met een 72-finish brak. Hij kon de break echter niet verzilveren, Klaasen brak met een 13-darter meteen terug naar 4-4. Uiteindelijk moest er een allesbeslissende leg komen, waarin beide heren de zenuwen voelden. Klaasen kreeg één matchdart op een 75-finish, maar werd nipt gemist. Richardson pakte zijn kans wel en won via dubbel 16 zijn allereerste WDF-titel uit zijn carrière.

Bij de dames ging de titel naar Suzanne Smith. In de halve finales versloeg ze Donna Gleed met 4-2, die eerder in het toernooi al te sterk was voor Anca Zijlstra. In de finale trof ze de Noor Rachna David. David kwam nog 3-2 voor met een 108-finish, maar zag vervolgens Smith de laatste 3 legs pakken voor haar tweede WDF-titel uit haar carrière. Nikolaj Jørgensen zorgde voor de dubbelslag bij de jeugd, door opnieuw in de finale met 4-1 te winnen van Tinus van Tiel.

Shediac Open

Op de zondag werd in New Brunswick het ‘Bronze’-gerankte Shediac Open georganiseerd. David Cameron was de grote favoriet bij de heren, maar verloor bij de laatste 16 met 3-2 van Robert Piercy. Uiteindelijk behaalden Keith Way en Noah Savard de finale bij de heren. In een spannende finale won Way de negende en beslissende leg voor zijn tweede WDF-titel uit zijn carrière. Bij de dames was Karrah Kennedy de sterkste. In de finale versloeg ze de talentvolle Hayley Crowley met 4-0.