Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Moreno Blom - WDF World Championship 2023

WDF Weekoverzicht: Bomvol weekend met Nederlands succes

Afgelopen weekend stonden er maar liefst 8 (!) WDF-toernooien op het programma, waaronder 6 in Europa. Alle toernooien waren gecategoriseerd als ‘Bronze’. Lees hier alles terug over deze toernooien.

Lithuania Open

Afgelopen zaterdag streden 185 heren, 41 dames, 11 jongens en 4 meisjes om de eerste titels in Kaunas. Het Lithuania Open stond namelijk op de planning. Bij de heren wisten de nummers 1,2,4 en 5 allemaal de kwartfinales te bereiken. Daarin ging de nummer één geplaatste Aaron Turner met 4-0 onderuit tegen het Letse talent Ralfs Laumanis. Hij volgde dit op met een 4-3 overwinning in de halve finales tegen landgenoot Valters Melderis, door een 11-darter te produceren in de beslissende leg.

In de finale was de Engelse Matthew Dickinson de tegenstander. Hij bereikte de finale ten koste van onder meer John Scott (4-2) en Scott Walters (4-2). Dickinson begon ook als beste aan de finale door de eerste twee legs te pakken. Laumanis kwam snel met een antwoord, door een 18- en 16-darter te produceren bracht hij de finale in evenwicht; 2-2. Daarna gingen er vier legs met de darts mee, waardoor er een negende en beslissende leg moest plaatsvinden. Hierin wist Dickinson met een 64-finish zijn eigen leg te houden en greep zo zijn tweede WDF-titel uit zijn carrière. Zijn eerste titel dateerde uit 2018 toen hij de Baltic Cup Open won.

Bij de dames greep de Hongaarse Greta Tekauer haar vijfde WDF-titel van het jaar en uit haar carrière. In de finale versloeg ze met een gemiddelde van 75 de Litouwse Sandra Rimkevicuite met 5-2. Tekauer komt zo steeds dichterbij een plek op de WDF Ranking wat recht geeft tot deelname aan Lakeside. Bij de jeugd gingen de titels naar Ralfs Laumanis en Amanda Kirilova.

Heren
Halve finales
Ralfs Laumanis 4-3 Valters Melderis
Matthew Dickinson 4-2 Scott Walters

Finale
Matthew Dickinson 5-4 Ralfs Laumanis

Dames
Halve finales
Greta Tekauer 4-1 Asta Jukniene
Sandra Rimkevicuite 4-0 Marika Sarrapik

Finale
Greta Tekauer 5-2 Sandra Rimkevicuite

Jongensfinale
Ralfs Laumanis 4-0 Laurynas Krilavicius

Meisjesfinale
Amanda Kirilova 4-0 Marta Roga

Cyprus Classic

Ook op Cyprus konden afgelopen weekend punten verdiend worden voor de WDF Ranking. Een totaal van 110 heren en 19 dames reisden af naar het Zuid-Europese eiland voor het Cyprus Classic. Van de acht geplaatste spelers wisten er slechts twee niet de kwartfinales te bereiken. In de kwartfinales werd de regerend kampioen Thomas Junghans verrassend met 4-1 verslagen door de Cypriot Cemal Gingi. De Nederlander Erik van Manen haalde de halve finales wel, die werd vergezeld door nog twee andere Cyprioten.

De halve finales stonden zondag op het programma. Beide halve finalisten gingen tot het gaatje, waarbij alle vier spelers matchdarts kregen. Uiteindelijk waren het de Nederlander Erik van Manen en de Cypriot Andreas Georgiou die de winnende dubbel gooiden en zo de finale bereikten. Georgiou begon goed aan de finale door de eerste leg in 18 darts te houden. Daarna was het Van Manen die de finale domineerde. Met finishes van o.a. 73,108 en 116 won de Nederlander vijf legs op een rij om zo zijn allereerste WDF-titel op zijn naam te schrijven.

Bij de dames won de Griekse Evangelia Vidali haar allereerste WDF-titel. In de finale versloeg ze de Hongaarse Lilla Szakal met 4-1.

Heren
Halve finales
Andreas Georgiou 4-3 Cemal Gingi
Erik van Manen 4-3 Mustafa Behlül

Finale
Erik van Manen 5-1 Andreas Georgiou

Dames
Halve finales
Evangelia Vidali 4-2 Anna Hlovova
Lilla Szakal 4-0 Antonia Sorger

Finale
Evangelia Vidali 4-1 Lilla Szakal

Royal Grafenegg Masters

Afgelopen zaterdag vond in Oostenrijk de eerste editie van de Royal Grafenegg Masters plaats. Een totaal van 93 heren, 24 dames, 22 jongens en 5 meisjes begonnen aan het toernooi. Vanaf de laatste 16 konden er punten verdiend worden in het heren- en damestoernooi. Bij de heren wisten drie Nederlanders de laatste 16 te bereiken. Jimmy van Schie en Moreno Blom stoomden door naar de kwartfinales, Blom had hierbij matchdarts overleefd tegen de overige Nederlander in Kendji Steinbach. Blom en Van Schie troffen elkaar vervolgens in de kwartfinales, waarbij Blom aan het langste eind trok; 4-3.

Blom versloeg vervolgens de Zwitser Silvio Thoma met 4-1 om zijn eerste WDF-finale van 2024 te halen. Hierin nam hij het op tegen de Slovaak Vladimir Zatko. Hij had de finale bereikt na knappe overwinningen op Tomas Houdek (4-1), Benjamin Pratnemer (4-2) en Karol Wilgosiewicz (4-1). Een spannende finale werd het niet. De Nederlander gebruikte al zijn ervaring van voorgaande finales en wist alle vijf legs (20,17,16,18,19 darts) naar zich toe te trekken.

Bij de dames greep de Tsjechische Jitka Cisarova de titel. In de finale had ze weinig problemen met Tanja Messner. Met een gemiddelde van 79 versloeg ze de Oostenrijker met 4-0. In de halve finales was Cisarova met 4-2 te sterk voor Lerena Rietbergen, die daarmee weer de nodige punten pakte voor de WDF Ranking. Bij de jeugd was er ook Nederlands succes, Kendji Steinbach wist het jongenstoernooi te winnen. Bij de meisjes greep de Duitse Maria Huber de eindzege.

Heren
Halve finales
Vladimir Zatko 4-1 Karol Wilgosiewicz
Moreno Blom 4-1 Silvio Thoma

Finale
Moreno Blom 5-0 Vladimir Zatko

Dames
Halve finales
Tanja Messner 4-2 Elisabeth Steinbach
Jitka Cisarova 4-2 Lerena Rietbergen

Finale
Jitka Cisarova 4-0 Tanja Messner

Jongensfinale
Kendji Steinbach 4-0 Henrik Einer-Anderle

Meisjesfinale
Maria Huber 3-0 Maria Messner

Oregon Open

Ook in Amerika werd er gedart, de 54ste editie van de Oregon Open stond op het programma. Doordat tegelijkertijd ook de CDC Tour werd georganiseerd, lagen er kansen voor de iets minder geklasseerde spelers. Ook dit toernooi was in de categorie ‘Bronze’, waardoor er acht geplaatste spelers waren. Hiervan wisten twee spelers niet de laatste 16 te bereiken, vanaf deze ronde konden er punten verdiend worden voor de WDF Ranking. De top vier geplaatste spelers bleven over in de halve finales. Jeff Leonard verraste door de nummer één geplaatste Kevin Luke met 5-4 te verslaan, die zelf meerdere matchdarts miste. Aan de andere kant van het schema won de Canadees Rory Hansen met 5-1 van Patrick Kithi in de andere halve finale.

Het werd geen spannende finale. Hansen behield zijn constante niveau rond de 85 gemiddeld, terwijl Leonard zijn niveau van de dag niet kon opkrikken. Hierdoor wist Hansen met legs in 18,21,23,15 en 13 darts de finale met 5-0 te winnen en greep zo zijn derde WDF-titel.

Bij de dames greep de nummer één geplaatste Sally Kelly de titel. In de finale versloeg ze de nummer twee geplaatste Carole Herriott met 4-2 in de finale.

Heren
Halve finales
Jeff Leonard 5-4 Kevin Luke
Rory Hansen 5-1 Patrick Kithi

Finale
Rory Hansen 5-0 Jeff Leonard

Dames
Halve finales
Sally Kelly 4-2 Mia Peirce
Carole Herriott 4-3 Kim Miller

Finale
Sally Kelly 4-2 Carole Herriott

John Wilkie Memorial

In het Nieuw-Zeelandse Lower Hutt werd het jaarlijkse John Wilkie Memorial georganiseerd. Een totaal van 69 heren, 36 dames, 13 jongens en 4 meisjes streden afgelopen zaterdag om de titels. Bij de heren domineerde de nummer één geplaatste Ben Robb. Na een eenvoudige groep verloor Robb op weg naar de finale in de knock-outfase geen enkele leg. In de finale nam hij het op tegen Brad Hamill. Hij had eerder op de dag gewonnen van AJ Tekira (4-2) en Alan Skayman (4-3). Ook in de finale had ‘Big Rig’ geen moeite met zijn tegenstander, hij gunde Hamill slechts één leg om zo zijn tweede WDF-titel van 2024 te pakken.

Bij de dames won Wendy Harper de titel. In de finale versloeg ze Shar Maru-Habib met 5-2, die zelf de nummer 2 geplaatste Nicole Regnaud met 4-3 had verslagen in de halve finales. De titels bij de jeugd gingen naar Zacarno King en Grace Padget.

Heren
Halve finales
Ben Robb 4-0 Craig Brown
Brad Hamill 4-3 Alan Skayman

Finale
Ben Robb 5-1 Brad Hamill

Dames
Halve finales
Wendy Harper 4-3 Kayla Hitch
Shar Maru-Habib 4-3 Nicole Regnaud

Finale
Wendy Harper 5-2 Shar Maru-Habib

Jongensfinale
Zacarno King 5-0 Tatai Hubbard

Meisjesfinale
Grace Padget 4-1 Hayley Hitch

Kaunas Open

Zondag stond in Litouwen het tweede ‘Bronze’-toernooi van het weekend op het programma, dit keer was het tijd voor het Kaunas Open. Een totaal van 171 heren, 40 dames, 14 jongens en 3 meisjes begonnen aan het toernooi. Van de 8 geplaatste spelers in het herentoernooi wisten er vier de kwartfinales te bereiken. Hiervan wist alleen Scott Walters zijn wedstrijd bij de laatste 8 te winnen. Naast Walters, bereikten Darius Labanauskas, Arunas Ciplys en de Italiaan Massimo Alfieri ook de halve finales.

In de halve finales won Labanauskas het Litouws onderonsje door Ciplys met 4-1 te verslaan. In de andere halve finale versloeg Alfieri de nummer 2 geplaatste Scott Walters met dezelfde cijfers. Een spannende finale werd het niet. De Italiaan miste veel te veel dubbels, waardoor Labanauskas eenvoudig wegliep naar de eindzege. Met een 5-0 overwinning won ‘Lucky D’ voor de zevende keer een WDF-titel in eigen land.

Bij de dames en de jeugd wonnen dezelfde spelers die zaterdag ook de titels wisten te pakken. Bij de dames won Greta Tekauer haar zesde WDF-titel van het jaar door dit keer de Est Marika Sarrapik met 5-2 te verslaan in de finale. Ralfs Laumanis en Amanda Kirilova blijven ongeslagen bij de jeugd.

Heren
Halve finales
Darius Labanauskas 4-1 Arunas Ciplys
Massimo Alfieri 4-1 Scott Walters

Finale
Darius Labanauskas 5-0 Massimo Alfieri

Dames
Halve finales
Greta Tekauer 4-1 Helene Sundelin
Marika Sarrapik 4-1 Monika Gurauskiene

Finale
Greta Tekauer 5-2 Marika Sarrapik

Jongensfinale
Ralfs Laumanis 4-1 Markus Janson

Meisjesfinale
Amanda Kirilova 4-2 Marta Roga

Cyprus Masters

Zondag stond in Limassol het tweede WDF-toernooi op het programma. Een totaal van 101 heren en 20 dames stonden aan de oche om de strijden voor de titels. Net als zaterdag wisten zes geplaatste spelers de kwartfinales te bereiken in het herentoernooi. Torenhoge favoriet Thomas Junghans wist nu wel het finaleprogramma te bereiken. Met twee gemiddeldes van 96+ bereikte de Zwitser de halve finales, wat zaterdag niet lukte. Dit lukte de geplaatste Bradley Kirk en John Michael ook. De Cypriot Cemal Gingi haalde voor de tweede maal dit weekend de halve finales in zijn thuisland.

Ook deze titel kon Junghans uiteindelijk niet verdedigen. In de halve finale ging hij onderuit tegen de Griek John Michael die met 4-2 te sterk was. In de andere halve finale greep de Engelsman Bradley Kirk aan het langste einde door de Cypriot Cemal Gingi met 4-3 te verslaan. Michael begon sterk aan de finale, met een 18- en 17-darter greep hij de eerste twee legs. Daarna begon Kirk beter te spelen en greep met finishes van 67,69 en 81 vier legs op een rij voor een 4-2 voorsprong. Michael hield nog wel zijn eigen leg in 17 pijlen, maar zag Kirk een leg later met een 14-darter de finale in het slot gooien.

Bij de dames won de Tsjechische Anna Hlavova als nummer één geplaatste speler het toernooi. In de finale bleek ze met 4-1 te sterk te zijn voor Yolanda Korradou. De Nederlandse Anne Dorrestijn bereikte knap de halve finales.

Heren
Halve finales
John Michael 4-2 Thomas Junghans
Bradley Kirk 4-3 Cemal Gingi

Finale
Bradley Kirk 5-3 John Michael

Dames
Halve finales
Anna Hlavova 4-1 Anne Dorrestijn
Yolanda Korradou 4-3 Gela Bozicek

Finale
Anna Hlavova 4-1 Yolanda Korradou

Team X-Treme Open

Na een succesvolle editie van het Royal Grafenegg Masters vond afgelopen zondag de eerste editie van het Team X-Treme Open plaats in Oostenrijk. Het toernooi begon met 86 heren, 25 dames, 25 jongens en 5 meisjes aan de oche. Twee Nederlanders wisten de laatste 16 te bereiken, opnieuw waren dit Jimmy van Schie en Moreno Blom die elkaar vervolgens ook wederom troffen in de kwartfinales. Zaterdag was Blom nog de sterkste in een beslissende leg, zondag was het Van Schie die domineerde. Met een gemiddelde van 92 versloeg hij zijn landgenoot met 4-0.

Van Schie stormde vervolgens door naar zijn derde WDF-finale van 2024. De Nederlander had geen enkele moeite met de Oostenrijker Andreas Kumpan (4-0). In de finale trof Van Schie de nummer één geplaatste Benjamin Pratnemer, die op zijn beurt een andere Oostenrijker versloeg; Rainer Sturm werd met 4-1 aan de kant gezet.

Van Schie begon uitstekend aan de finale, mede dankzij een 108-finish won hij de eerste twee legs. Toch liet hij Pratnemer terug in de wedstrijd komen, met een 94-finish wist hij er 2-2 van te maken. Daarna deed Van Schie er een schepje bovenop. Met een 13,17 en 16-darter won de Nederlander de laatste drie legs van de partij om zo zijn tweede WDF-titel van het jaar te pakken.

Bij de dames bleef ongeslagen bij de dames. De Tsjechische verloor in de halve finales en finale geen enkele leg. In de halve finale werd Lerena Rietbergen opnieuw verslagen, waarna ze ook Veronika Ihasz wist te whitewashen in de finale. Kendji Steinbach zorgde voor de dubbel in het jongenstoernooi. Het Nederlandse talent versloeg de Duitser Luca Sutalo met 4-3 in de finale. Bij de meisjes won de Hongaarse Krisztina Turai de titel.

Heren
Halve finales
Benjamin Pratnemer 4-1 Rainer Sturm
Jimmy van Schie 4-0 Andreas Kumpan

Finale
Jimmy van Schie 5-2 Benjamin Pratnemer

Dames
Halve finales
Veronika Ihasz 4-1 Anna Votavova
Jitka Cisarova 4-0 Lerena Rietbergen

Finale
Jitka Cisarova 4-0 Veronika Ihasz

Jongensfinale
Kendji Steinbach 4-3 Luca Sutalo

Meisjesfinale
Krisztina Turai 3-0 Jessica Wendl

Image courtesy of FOTO: Chris Sargeant (Tip Top Pics)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *