Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Jules van Dongen

WDF Weekoverzicht: Dertien verschillende winnaars

Afgelopen weekend was het drukste WDF-weekend tot zover! In maar liefst 4 verschillende landen werd er gestreden om WDF-punten, WK-plaatsen en titels. In Ierland en Amerika stonde zelfs twee ‘Gold’-toernooien op het programma. Lees hier meer.

Malta Open

Van afgelopen dinsdag t/m donderdag werd het ‘Silver’-gerankte Malta Open afgewerkt. Dinsdag begonnen de dames aan hun singletoernooi, waar de kwartfinales t/m de finale op de finaledag (donderdag) werden gespeeld. De heren begonnen woensdag aan toernooi tot de kwartfinales. De kwartfinales, halve finales en de finale van de heren werden ook afgelopen donderdag afgewerkt. Bij de heren was Andy Baetens de nummer één geplaatste speler, maar kon zijn favorietenrol niet waarmaken. Hij verloor bij de laatste 16 van landgenoot Philip van Gasse. Hij verloor een ronde later van John Scott, die uiteindelijk ook de finale bereikte. Daarin nam hij het op tegen een andere Belg, John Desreumaux. Hij bereikte de finale na overwinningen op Luca Catallo en nummer twee geplaatste Antony Allen. De finale ging in het begin erg gelijk op, maar bij een stand van 2-2 volgden er drie breaks op een rij waardoor Desreumaux op matchpoint kwam; 4-3. De Belg maakte het daarna zakelijk af, met een 16-darter pakte ‘KillerBee’ zijn allereerste WDF-titel uit zijn carrière en komt zo op een virtueel WK-plek te staan.

Bij de dames pakte Paula Jacklin haar negende WDF-titel. In de finale won ze in een beslissende leg van de 15-jarige Italiaanse Aurora Fochesato. Fochesato kreeg één matchdart op tops, maar miste. Met deze titel stelt Jacklin haar deelname voor Lakeside in ieder geval zeker.

Heren
Halve finales
John Scott 4-2 Mark Barilli
John Desreumaux 4-3 Antony Allen

Finale
John Desreumaux 5-3 John Scott

Dames
Halve finales
Aurora Fochesato 4-3 Jo Locke
Paula Jacklin 4-0 Armanda Harwood

Finale
Paula Jacklin 5-4 Aurora Fochesato

Irish Open

Op de zaterdag stond een ‘Gold’-toernooi op het programma in Ierland, Killarney. Een totaal van 469 heren, 72 dames en 31 jeugdspelers hadden zich ingeschreven. Bij de heren waren spelers als Brian Raman, Ross Montgomery, Neil Duff, Nick Fullwell, Antony Allen, Aaron Turner, James Richardson en Roemer Mooijman o.a. allemaal aanwezig. Toch stonden er een aantal verrassende namen in de halve finales. Ben Hazel (versloeg Brian Raman), de 14-jarige Luke Littler, James Hurrell (versloeg Ross Montgomery) en de Noord-Ier Barry Copeland wisten zich allemaal te plaatsen voor het podiumprogramma. Littler versloeg Hazel met 5-2, terwijl Copeland in een beslissende leg Hurrell uitschakelde.

In de finale bij de heren begon de 14-jarige Littler erg goed aan de finale, hij won de eerste vier legs van de finale! Vervolgens gingen alle legs met de darts mee. In de zevende leg kreeg ‘The Nuke’ al twee matchdarts op dubbel 12, maar die werden gemist. Hierdoor wist Copeland met een 52-finish toch nog zijn eigen leg te houden. Bij een 5-2 stand maakte de Engelsman het wel af, hij gooide zijn zesde matchpijl in dubbel 10 en won daarmee als jongste speler ooit een WDF-toernooi. Daarnaast plaatste Littler zich hiermee ook automatisch voor Lakeside.

Bij de dames ging de finale tussen Anastasia Dobromyslova en Deta Hedman. Hedman versloeg in de halve finales Jo Clements, terwijl Dobromyslova weinig moeite had met Anca Zijlstra bij de laatste 4. In de finale begon de Russin als beste, ze kwam 3-1 en 4-2 voor. Toch liet ze Hedman terug komen tot 4-4 en een beslissende leg. In de negende leg wist ‘From Russia with Love’ de finale toch te winnen, via dubbel 10 plaatste zich automatisch voor Lakeside! De jeugdtitel ging naar Adam Dee die met 5-2 won van Luke Littler.

Heren
Halve finales
Luke Littler 5-2 Ben Hazel
Barry Copeland 5-4 James Hurrell

Finale
Luke Littler 6-2 Barry Copeland

Dames
Halve finales
Deta Hedman 4-0 Jo Clements
Anastasia Dobromyslova 4-1 Anca Zijlstra

Finale
Anastasia Dobromyslova 5-4 Deta Hedman

Jeugdfinale
Adam Dee 5-2 Luke Littler

Seacoast Open

Ook in Amerika stond er zaterdag een ‘Gold’-toernooi op het programma, de Seacoast Open in Andover. In totaal deden 187 heren, 62 dames, 4 jongens en 4 meisjes een gooi naar de titels. De grote namen bij de heren waren allemaal aanwezig; Leonard Gates, Jules van Dongen, Larry Butler, Danny Lauby, Jason Brandon, Kevin Luke, Bruce Robbins, Seth Steffano en zelfs Jim Long was naar de Amerikaanse kust gereisd om een poging te wagen om Lakeside te behalen. Veel van deze namen hadden weinig moeite met hun tegenstanders in de beginfase van het toernooi. Butler, Robbins en Lauby werden bij de laatste 16 als eerste uitgeschakeld. De nummers 1 en 2 geplaatste spelers bereikten de halve finales, Gates en Van Dongen. Daarin troffen ze Kevin Luke (versloeg Butler en Long) en Jason Brandon (versloeg Steffano). Er leken twee verrassingen aan te komen, Gates en Van Dongen kwamen allebei op een achterstand te staan. Gates kon dat niet meer herstellen en verloor met 5-2 van Luke. Van Dongen kwam 4-1 achter tegen Brandon, maar met legs 14,17 (2x) en 16 pijlen wist ‘The Dutch Dragon’ het toch nog om te buigen en won met 5-4. In de finale begon Luke als sterkste, hij won de eerste twee legs in 11 en 17 darts. Vervolgens gingen 4 legs met de darts mee. Bij een stand van 4-3, miste Luke 4 pijlen op de dubbel om 5-3 voor te komen. Van Dongen profiteerde en brak in 21 darts terug naar 4-4. Hij vervolgde dat met een 72-finish en kwam zo op matchpoint. In leg 10 kreeg Luke nog een kans om er 5-5 van te maken, maar miste opnieuw. Van Dongen bleef erg koel en pakte via dubbel 8 zijn derde toernooiwinst van het seizoen. De Nederlandse Amerikaan heeft hierbij zijn WDF WK-plaats veiliggesteld!

Bij de dames ging de finale tussen de nummer één en nummer drie geplaatste spelers. Paula Murphy versloeg in de halve finales Cali West met 5-2, terwijl Dani Warmack de nummer twee geplaatste Marlise Kiel met 5-1 uitschakelde. Warmack profiteerde in het begin van de finale van de gemiste dubbels van Murphy en kwam 2-0 voor. Daar bleef het ook bij voor de Amerikaanse. Murphy won 6 legs op een rij, waaronder een 17-darter. Met het winnen van haar tweede titel van het jaar, kan ze haar ticket naar Lakeside alvast boeken! De jeugdtitels ging naar Peter Stewart Jnr en Aaja Albert.

Heren
Halve finales
Kevin Luke 5-2 Leonard Gates
Jules van Dongen 5-4 Jason Brandon

Finale
Jules van Dongen 6-4 Kevin Luke

Dames
Halve finales
Paula Murphy 5-2 Cali West
Dani Warmack 5-1 Marlise Kiel

Finale
Paula Murphy 6-2 Dani Warmack

Finale jongens
Peter Stewart Jnr 3-0 Kaden Anderson

Finale meisjes
Aaja Albert 3-0 Taylor Almeida

Challenger Classic

In Australië werd zondagochtend het laatste rankingtoernooi gespeeld in hun regio, de ‘Bronze’ Challenger Classic. Bij de heren deden 55 spelers mee, terwijl bij de dames slechts 21 dames aanwezig waren. Bij de heren waren Raymond Smith en Jeremy Fagg de grote favorieten, ze waren namelijk als top twee geplaatst. Uiteindelijk werd dit ook de finale. Er werd gestart in 7 poules met 7 spelers en één poule met 6 spelers. In elke poule ging de top 4 door naar de laatste 32. Smith had weinig moeite in de knock-outfase om de finale te behalen, hij verloor slechts 4 legs. Fagg had alleen in de halve finale een zware partij tegen Robbie King. In een beslissende leg gooide Fagg 65 uit en bereikte zo de finale.

Fagg begon de finale, maar leverde meteen zijn eigen leg in. Toch brak Fagg een leg later meteen terug met een 120-finish. Dat was uiteindelijk ook de enige leg die de Australiër pakte. Smith won vervolgens 5 legs op een rij met finishes van 164 en 56 (2x). Hij is hiermee zeker voor een plaats op het WDF WK, maar zal die uitnodiging waarschijnlijk afwijzen. Smith zal gaan kiezen voor het PDC WK, waardoor Jeremy Fagg en Donovan Lottering zich plaatsen voor Lakeside.

Bij de dames behaalden Vanessa James en Vivia Matson voor het eerst punten dit jaar door de finale te behalen. Matson versloeg Jess Hinds in de halve finales, terwijl James met 5-1 te sterk was voor Eva Dilger. In de finale begon James als beste aan de partij, ze won de eerste drie legs. Daarna werden de legs vooral gedeeld, waardoor James op een 5-2 voorsprong kwam. In leg 8 miste Matson pijlen op de dubbel voor 5-3, waarna James het via dubbel één afmaakte! Ondanks deze titel heeft Tori Kewish haar geplaatst voor het WK.

Heren
Halve finales
Raymond Smith 5-1 Stewart Smith
Jeremy Fagg 5-4 Robbie King

Finale
Raymond Smith 6-1 Jeremy Fagg

Dames
Halve finales
Vivia Matson 5-0 Jess Hinds
Vanessa James 5-1 Eva Dilger

Finale
Vanessa James 6-2 Vivia Matson

Irish Classic

Zondag werd in Killarney de ‘Silver’-gerankte Irish Classic gespeeld met 369 heren, 65 dames en 26 jeugdspelers. Net als zaterdag had de nummer één van de wereld een prima dag. Brian Raman, verloor zaterdag bij de laatste 16. Vandaag bereikte de Belg de halve finales. Daarin werd hij met 4-2 verslagen door Josh Rock. De 20-jarige Noord-Ier won eerder op de dag al van Nick Fullwell (met een gemiddelde van 111) en Luke Littler. Aan de andere kant van het schema was James Hurrell opnieuw erg sterk, uiteindelijk verloor hij in de kwartfinales van Diogo Portela. De Braziliaan moest zich in de halve finales erkennen in de Schot Shaun McDonald. Eerder op de dag was de Schot al te sterk voor Neil Duff met 4-1.

In de finale begon de Schot als beste aan de finale, hij won de eerste twee legs van de finale. Daarna kwam de talentvolle Noord-Ier op stoom. Rock won drie legs op een rij, mede dankzij een 108-finish. McDonald wist daarna ook zijn eigen leg te houden en zo stond het 3-3 na 6 legs. In de zevende leg miste Rock een 83-finish op de bull, waarna McDonald met een belangrijke 86-finish opnieuw een break plaatste. Deze break werd verzilverd en pakte dankzij dubbel 4 zijn allereerste WDF-titel! Hiermee gaat hij ook naar een virtuele WK-plek toe!

Bij de dames was Deta Hedman weer succesvol. Dit keer trof ze Corrine Hammond in de finale. Zij had in de halve finales veel geluk tegen Vicky Pruim, de Zweedse miste meerdere matchpijlen in de halve finale tegen de Australische. Hedman had in de halve finales weinig moeite met de Ierse Robyn Byrne, het werd 4-1. Dit keer begon Hedman wel goed aan de finale, ze won de eerste twee legs van de finale. Daarna gingen er 4 legs met de darts mee, waardoor er een tussenstand van 4-2 was. In de zevende leg kon Hammond de triples niet meer vinden, met een 76-finish trakteerde Hedman haarzelf met haar 220ste titel op haar 62ste verjaardag! Bij de jeugd ging Luke Littler er mee de titel vandoor!

Heren
Halve finales
Josh Rock 4-2 Brian Raman
Shaun McDonald 4-2 Diogo Portela

Finale
Shaun McDonald 5-3 Josh Rock

Dames
Halve finales
Deta Hedman 4-1 Robyn Byrne
Corrine Hammond 4-3 Vicky Pruim

Finale
Deta Hedman 5-2 Corrine Hammond

Jeugdfinale
Luke Littler 5-0 Katie Sheldon

Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *