Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Jimmy van Schie - WDF Romanian Classic

WDF Weekoverzicht: Droomjaar Van Schie duurt voort

Afgelopen weekend stond er drie WDF-toernooien op het programma, waaronder twee toernooien in Zwitserland. Nederlander Jimmy van Schie was opnieuw succesvol in het WDF-circuit. Lees hier meer.

Swiss Open

Zaterdag stond in Kloten het jaarlijkse Swiss Open op het programma, een toernooi in de categorie ‘Silver’. Een totaal van 232 heren, 34 dames en 20 jeugdspelers begonnen aan het toernooi. In zowle het heren als het damestoernooien konden er vanaf de laatste 32 punten verdiend worden. In het herentoernooi wisten tien van de 16 geplaatste spelers deze ronde te bereiken. Alexander Merkx, Jimmy van Schie, Richard Wagenaar en Finn Nielsen bereikten ook deze ronde.

Merkx en Van Schie lieten goed spel zien en bereikten het eindprogramma, met de halve finales en finale in het verschiet. Merkx nam het na zeges op Dominik Grüllich (4-3) en Mike Gillet (4-2) bij de laatste 4 op tegen Darren Johnson. Merkx kon zijn niveau van de voorgaande wedstrijden niet opnieuw laten zien en verloor uiteindelijk met 4-0. Van Schie rekende af met Connor Scutt in de halve finales, een gemiddelde van 93 was genoeg voor een 4-1 overwinning. Eerder o pde dag was de Nederlander ook al te sterk voor Martyn Turner (4-0), Francois Schweyen (4-3) en Moreno Blom (4-2).

Het werd een finale van hoog niveau. De eerste twee legs gingen met de darts mee. In de derde leg miste Johnson drie pijlen op dubbel 16 en daarvan wist Van Schie direct te profiteren. Met een 16-darter brak hij, waarna hij met een 68-finish de break verzilverde voor een 3-1 voorsprong. Johnson kwam met een antwoord door in 13 pijlen zijn eigen leg te houden. Daarna gingen er nog twee legs met de darts mee. Bij een stand van 4-3 kreeg Johnson één pijl op tops vanaf een 69-finish om er 4-4 van te maken, maar miste. Van Schie bleef koel en wist dubbel 9 met zijn laatste pijl te raken en schreef daarmee zijn derde WDF-titel van 2024 op zijn naam. Van Schie eindigde op een gemiddelde van 98, terwijl Johnson het ook niet onverdienstelijk deed met een gemiddelde van 92.

Bij de dames greep de nummer één geplaatste Lisa Ashton de titel. In een spannende finale wist Ashton met 5-3 te winnen van de Duitse Irina Armstrong. Bij de jeugd won Jenson Walker de titel, hij versloeg Luca Sutalo in een beslissende leg; 4-3.

Heren
Halve finales
Darren Johnson 4-0 Alexander Merkx
Jimmy van Schie 4-1 Connor Scutt

Finale
Jimmy van Schie 5-3 Darren Johnson

Dames
Halve finales
Lisa Ashton 4-2 Greta Tekauer
Irina Armstrong 4-2 Paula Jacklin

Finale
Lisa Ashton 5-3 Irina Armstrong

Jeugdfinale
Jenson Walker 4-3 Luca Sutalo

Helvetia Open

Afgelopen zondag stond er opnieuw een ‘Silver’-gerankt toernooi op het programma in Zwitserland, het Helvetia Open. Een totaal van 209 heren, 33 dames en 19 jeugdspelers streden om de titels. Net als zaterdag konden er vanaf de laatste 32 weer punten verdiend worden. Voor de Nederlanders was het een dag om snel te vergeten, alleen Moreno Blom bereikte deze ronde waarin hij met 4-0 onderuit ging tegen Janis Kupsis.

Bij de kwartfinales zaten er nog spelers van vijf verschillende nationaliteiten in het toernooien, waaronder twee spelers uit Zwitserland. Zowel Stefan Bellmont als Thomas Junghans wonnen hun kwartfinales, waardoor ze één wedstrijd verwijderd waren een Zwitserse finale in Kloten. Uiteindelijk gebeurde dat niet. Bellmont kwam 3-1 achter tegen Matthew Edgar, maar trok de partij toch nog naar zich toe. Junghans was op in de halve finale en moest de finaleplaats aan Welshmen Mike Gillet laten; 4-1.

De eerste vier legs van de partij gingen met de darts mee, waaronder een 14-darter van Bellmont en een 120-finish van Gillet. In de vijfde leg plaatste Gillet de eerste break van de partij, met een 105-finish kwam hij op een 3-2 voorsprong. Dit vervolgde hij met een 78-finish in zijn eigen leg en verzilverde daarmee de break; 4-2. Bellmont gaf echter niet op. In 20 darts hield hij zijn eigen leg, waarna hij met een 15-darter terug brak naar 4-4. In de beslissende leg kon Gillet de triples niet meer vinden, terwijl ‘Belli’ na 12 darts op een dubbel stond. Bellmont bleef koel en wist mijn zijn laatste pijl de dubbel te vinden, waardoor hij zijn allereerste WDF-titel in eigen land weet te pakken.

Bij de dames won Lisa Ashton niet haar tweede titel op een rij. In de halve finale kwam ze goed weg tegen Lerena Rietbergen, die matchdarts miste. In de finale trof ze Paula Jacklin. Ashton begon goed door de eerste twee legs te pakken, maar daarna was het Jacklin die vijf legs op een rij pakte en zo mocht zegevieren. Bij de jeugd bleef Jenson Walker ongeslagen, hij versloeg Marc Langner met 4-1 in de finale.

Heren
Halve finales
Mike Gillet 4-1 Thomas Junghans
Stefan Bellmont 4-3 Matthew Edgar

Finale
Stefan Bellmont 5-4 Mike Gillet

Dames
Halve finales
Lisa Ashton 4-3 Lerena Rietbergen
Paula Jacklin 4-1 Irina Armstrong

Finale
Paula Jacklin 5-2 Lisa Ashton

Jeugdfinale
Jenson Walker 4-1 Marc Langner

Canterbury Open

Afgelopen zondag stond in Nieuw-Zeeland het ‘Bronze’-gerankte Canterbury Open op het programma. Een totaal van 111 heren en 35 dames begonnen aan het toernooi. Bij het herentoernooi waren verschillende Australiërs overgevolgen, waardoor Ben Robb en Jonathan Tata in eigen land flinke tegenstand kreeg. Beide Nieuw-Zeelanders bereikten ook niet de halve finales. Robb verloor in de kwartfinales met 4-3 van Jeremy Fagg, terwijl Tata bij de laatste 16 werd verslagen door Josh Kime.

Uiteindelijk bleven Mal Cuming and Michael Cassar over in de finale, een Australische finale dus. Cuming versloeg Kime met 4-1 in de halve finales, terwijl Cassar met dezelfde cijfers te sterk was voor Fagg. Het was uiteindelijk Cuming die de titel greep. Met een 5-2 overwinning schreef de Australiër zijn vijfde WDF-titel op zijn naam.

Bij de dames bleef Wendy Harper opnieuw ongeslagen. In de finale trof ze een verrassende tegenstander in Taylor-Marsh Kahiki. Kahiki was verantwoordelijk voor de uitschakeling van Nicole Regnaud en Desi Mercer. In de finale moest ze zich uiteindelijk meerdere erkennen in Wendy Harper, die met 5-2 te sterk was.

Heren
Halve finales
Michael Cassar 4-1 Jeremy Fagg
Mal Cuming 4-1 Josh Kime

Finale
Mal Cuming 5-2 Michael Cassar

Dames
Halve finales
Wendy Harper 4-3 Shar Maru-Habib
Taylor-Marsh Kahiki 4-1 Desi Mercer

Finale
Wendy Harper 5-2 Taylor-Marsh Kahiki

Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *